FRANŢA
Român mort
Un cetăţean român a murit şi alţi doi au fost răniţi într-un accident care a avut loc în noaptea de duminică spre luni, la Nort-sur-Erdre, în departamentul Loire-Atlantique din vestul Franţei. Accidentul a avut loc la ora locală 0.15, în zona cunoscută sub numele de Les Coudrais, pe drumul departamental 16, pe banda către Héric. Cei trei se aflau la bordul unui autoturism marca Skoda, care a ieşit de pe carosabil dintr-un motiv încă necunoscut. Un bărbat în vârstă de 25 de ani a decedat. Ceilalţi doi bărbaţi care se aflau la bordul Skodei, în vârstă de 25 şi 42 de ani, au fost răniţi uşor.
FILIPINE
Diplomat italian arestat
Autorităţile filipineze au arestat un diplomat italian, pentru încălcarea unei legi locale care protejează minorii, a anunţat, duminică, Ministerul italian de Externe. Diplomatul arestat este Daniele Bosio, ambasadorul Italiei în Turkmenistan, care se afla în Filipine în vacanţă. Bărbatul este acuzat de încălcarea unei legi privind protecţia minorilor, adoptată în Filipine în 1972, potrivit presei italiene, care nu a putut să afle mai multe despre ceea ce i se reproşează în mod concret diplomatului italian. Potrivit site-ului cotidianului ”La Repubblica”, care citează Poliţia de la Manila, trei copii sunt implicaţi în acest caz, fără să se precizeze ce vizează cazul.
SPANIA
Reţea anihilată
Autorităţile spaniole au anihilat o reţea care intenţiona să vândă echipamente cu dublă utilizare, civilă şi militară, în Iran, iar patru persoane au fost arestate în acest caz, a anunţat, ieri, Ministerul de Interne de la Madrid. Trei spanioli şi un iranian au fost arestaţi la Barcelona, în Tarragona, în nord-estul ţării, şi în Insulele Baleare, la Palma de Mallorca, fiind suspectate de apartenenţă la o grupare infracţională, contrabandă de echipamente cu dublă utilizare şi spălare de bani, a adăugat ministerul, fără să precizeze data la care au avut loc arestările. De asemenea, Ministerul de Interne a menţionat că în urma a patru percheziţii au fost confiscate documente detaliate privind operaţiunile de export şi vânzare de echipamente de apărare. Potrivit Ministerului de Interne, ancheta a fost lansată anul trecut, după ce o companie din Marea Britanie a cumpărat două freze care ar putea fi folosite în scopuri militare şi le-a importat ilegal în Spania. Potrivit Madridului, cumpărătorii plănuiau să trimită echipamentele în Iran, încălcând embargoul impus de UE privind vânzarea de arme către Teheran.
AFGANISTAN
Atentat sângeros
Explozia unei bombe la trecerea unui camion, în sudul Afganistanului, s-a soldat cu moartea a cel puţin 13 civili, acesta fiind principalul atentat major comis după alegerile prezidenţiale de sâmbătă. Un vehicul în care erau civili a trecut peste o bombă, în districtul Maiwand din provincia Kandahar. 13 oameni au murit în explozie, toţi civili. Există şi cinci răniţi, inclusiv o femeie şi copii. Insurgenţii talibani conduşi de mollahul Omar au avertizat că vor perturba primul tur al scrutinului prezidenţial.
EGIPT
Judecat pentru terorism
Parchetul egiptean a decis duminică să îi trimită în faţa justiţiei pe fratele liderului reţelei teroriste al-Qaida şi alte 67 de persoane, pentru formarea unui grup terorist în vederea atacării unor instalaţii guvernamentale, a forţelor de securitate şi a creştinilor. Mohamed al-Zawahiri, fratele liderului al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, a fost arestat, în august, pentru susţinerea preşedintelui islamist Mohamed Morsi, care a fost destituit de armată în iulie şi compare, în prezent, în mai multe procese. Cele 68 de persoane acuzate că au creat un grup terorist legat de al-Qaida au pregătit atacuri împotriva instalaţiilor guvernamentale, serviciilor de securitate şi comunităţii creştine, în vederea propagării haosului şi prejudicierii securităţii ţării, a afirmat agenţia Mena, fără să precizeze dacă aceste atacuri au avut loc şi nici data procesului. Cincizeci de membri ai acestui grup sunt în detenţie, în timp ce alţii au fugit. Potrivit unor surse judiciare, ancheta a dezvăluit că grupul a trimis membri în Siria, pentru a lupta împotriva regimului lui Bashar al-Assad, înainte de a fi somaţi să revină în Egipt, la 30 iunie 2013. Ei au fost chemaţi să lupte împotriva noilor autorităţi, după destituirea preşedintelui Morsi. Mohamed al-Zawahiri, care este de naţionalitate egipteană, a ieşit din închisoare în timpul revoltei care l-a îndepărtat de la putere pe Hosni Mubarak în 2011, este acuzat că a creat acest grup, că a înarmat membrii acestuia şi că i-a antrenat pentru fabricarea de explozibili şi amplasarea unor bombe. Autorităţile dispun de dovezi care arată că membrii grupului s-au antrenat în locuri secrete din oraşul Sharqiya (Delta Nilului) şi în cartierele Matareya şi 6 Octombrie din Cairo. De la destituirea lui Morsi, Sharqiya a fost teatrul a numeroase atentate care au vizat forţele de securitate, în timp ce Matareya şi 6 Octombrie au cunoscut ciocniri violente între susţinătorii lui Morsi şi poliţişti. Egiptul este afectat zilnic de violenţe şi atentatele vizând poliţia şi armata s-au multiplicat după ce Guvernul interimar s-a lansat într-o reprimare sângeroasă a oricărei manifestaţii în favoarea lui Morsi.
RWANDA
Participare interzisă
Autorităţile rwandeze i-au retras acreditarea ambasadorului Franţei la Kigali, Michel Flesch, la ceremoniile de comemorare a 20 de ani de la genocidul care a avut loc în 1994, în Rwanda. În urma acestei decizii, diplomatul francez nu a putut să o înlocuiască ieri, cum fusese prevăzut, la ceremonia oficială de lansare a evenimentelor comemorative, pe ministrul Justiţiei, Christiane Taubira, care urma iniţial să conducă delegaţia Franţei la Kigali. Deplasarea ministrului francez şi a delegaţiei de la Paris a fost anulată după ce preşedintele rwandez, Paul Kagame, a acuzat Franţa pentru rolul direct în pregătirea şi executarea genocidului. Franţa, aliată în 1994 a regimului extremist hutu aflat la originea genocidului şi al cărei rol în masacru rămâne controversat, a decis iniţial, sâmbătă, să-şi anuleze participarea la ceremonii, după declaraţiile preşedintelui Kagame, însă duminică şi-a anunţat intenţia de a fi reprezentată de ambasadorul francez la Kigali. Noile tensiuni între Paris şi Kigali intervin într-un moment în care a avut loc o normalizare a relaţiilor dintre cele două ţări, în urma reconcilierii oficiale din 2010. Franţa a recunoscut, în 2010, grave erori de apreciere privind genocidul din Rwanda, însă a refuzat să-şi ceară scuze, cum au dorit autorităţile de la Kigali.
MALAEZIA
Noi semnale
O navă aparţinând Marinei australiene care participă la căutarea zborului MH370 în Oceanul Indian a detectat noi semnale acustice compatibile cu cele emise de cutiile negre ale unui avion. Autorităţile au îndemnat din nou la prudenţă, subliniind că nu dispun de confirmarea faptului că este vorba despre cutiile negre ale Boeingului 777 aparţinând Malaysia Airlines, dipărut pe 8 martie de pe ecranele radarelor civile, cu 239 de persoane la bord. Nouă avioane militare, trei avioane civile şi 14 nave erau mobilizate ieri în Oceanul Indian, la aproximativ 2.000 de kilometri distanţă de coastele vestice ale Australiei, în încercarea de a găsi epava Boeingului, într-un perimetru de 234.000 de kilometri pătraţi.