AFGANISTAN
Jurnalistă ucisă
Agenţia de presă americană AP a anunţat vineri că fotografa Anja Niedringhaus a fost ucisă, iar colega sa, jurnalista Kathy Gannon, a fost rănită grav de un poliţist afgan, în estul ţării. ”Anja Niedringhaus, în vârstă de 48 de ani, fotograf de origine germană şi de renume internaţional, a fost ucisă pe loc, iar jurnalista Kathy Gannon a fost împuşcată de două ori şi primeşte îngrijiri medicale”, a anunţat agenţia de presă internaţională într-o informare publicată pe internet. Khost, unde a avut loc agresiunea, este o provincie izolată şi infiltrată de rebeli talibani. Ea se învecinează cu zonele tribale pakistaneze. Cele două jurnaliste au fost atacate în districtul Tanai, în jurul orei 10.45, în timp ce se aflau în sediul local al Poliţiei, a precizat Mobarez Mohammad Zadran, purtător de cuvânt al Poliţiei din provincie. Ministerul afgan de Interne a condamnat ferm acest atac comis de un poliţist şi a anunţat deschiderea unei anchete.
FRANŢA
Români arestaţi
Opt români care făceau parte dintr-o reţea de trafic de fiinţe umane şi escrocherie vizând companii de telefonie au fost condamnaţi joi, de justiţia din Franţa, la pedepse cuprinse între 18 luni şi cinci ani de închisoare, au declarat, vineri, surse judiciare şi din cadrul Poliţiei. Cei opt condamnaţi, dintre care cinci au fost reţinuţi în România, au vârste cuprinse între 25 şi 51 de ani. Trei dintre aceştia au fost condamnaţi la cinci ani de închisoare, alţi doi la patru, în timp ce alte două persoane au primit trei ani de închisoare, iar ultimul, o pedeapsă de 18 luni de închisoare. Cei opt au fost judecaţi pentru escrocherie în grup organizat şi trafic de fiinţe umane. Ancheta a început în februarie 2012, în Normandia, în nordul Franţei, prin verificarea cazurilor de escrocherie semnalate în magazine aparţinând celor mai importante companii de telefonie mobilă din Franţa - Orange, Bouygues, SFR. Cele trei companii de telefonie din Franţa au estimat că au suferit, fiecare, prejudicii de peste 200.000 de euro, potrivit Poliţiei. În total, aproximativ 2.000 de telefoane au fost cumpărate fraudulos şi revândute în România, a precizat sursa menţionată, care a adăugat că două persoane identificate printre membrii reţelei sunt în continuare date în căutare în România.
SUA
Discriminarea religioasă, recunoscută în Mississippi
Legislativul statului american Mississippi a bătut un cui greu de scos din reputaţia SUA ca stat garant al drepturilor omului. Camera Reprezentanţilor şi Senatul din Mississippi, dominate de republicani, au aprobat o rectificare la Actul pentru Respectarea Libertăţii Religioase, prin care se permite persoanelor fizice şi juridice să discrimineze o persoană pe considerente religioase. În favoarea acestei rectificări au votat 78 de politicieni, 43 fiind „împotrivă“ - în Camera Reprezentanţilor, iar în Senat, scorul a fost de 38 „pentru“ şi 14 „împotrivă“. Pentru a fi aplicată, rectificarea mai are nevoie de semnătura guvernatorului Phil Bryant, de asemenea reprezentant al Partidului Republican, care însă, până în prezent, nu s-a pronunţat pe această chestiune. Cei care critică modificarea scot în evidenţă faptul că persoanele dintr-o minoritate religioasă şi chiar şi sexuală vor fi discriminate cu bună ştiinţă de autoritatea locală. De exemplu, în statul Mississippi sunt multe comunităţi majoritare de culoare, de obicei de religie adventistă, iar persoanele de origine caucaziană sau hispanică ar putea fi discriminate la angajare, înscriere la şcoală sau universitate. Bineînţeles, legea va funcţiona şi în sens invers. Organizaţiile care militează pentru respectarea drepturilor omului au denunţat modificarea şi se pregătesc să o conteste la o instanţă federală, dacă guvernatorul Bryant o va aproba.
MAREA BRITANIE
Români reţinuţi
Peste 20 de imigranţi români fără adăpost, care locuiau în adăposturi improvizate în centrul Londrei, au fost reţinuţi în cursul nopţii de joi spre vineri, de poliţie, după numeroase reclamaţii ale localnicilor, şi urmează să fie expulzaţi, informează publicaţia ”Express”. Peste 20 de români locuiau în adăposturi improvizate în faţa unui bloc din zona Park Lane, iar locatarii au reclamat gălăgia produsă de aceştia şi mizeria în care trăiesc. De asemenea, au existat şi plângeri ale turiştilor care au fost abordaţi de cerşetori români. Autorităţile britanice au intervenit în cursul nopţii de joi spre vineri şi au reţinut 23 de imigranţi români. 14 dintre aceştia au acceptat repatrierea, iar nouă urmează să primească ordine de expulzare.
ITALIA
Grupare infracţională destructurată
O grupare infracţională formată din 22 de români a fost destructurată vineri, în urma unor acţiuni desfăşurate simultan în Italia, Belgia şi România, după ce poliţiştii italieni au probat implicarea acestora în peste 100 de furturi, trafic de persoane, incendieri şi violenţe. Gruparea era împărţită în două echipe, în sensul că o parte dintre suspecţi se ocupau de furturi, iar ceilalţi, de proxenetism şi trafic de persoane. Pentru a elimina concurenţa, românii nu au ezitat să se implice în incendieri şi bătăi, fapte pe care le-au comis în zone din centrul Italiei, Roma, Marche, Porto Sant’Elpidio şi Porto San Giorgio, dar şi în localităţi din Spania şi Belgia. În plus, din cercetările poliţiştilor italieni a reieşit că, la un moment dat, infractorii români s-au bătut şi între ei. Victimele traficului de persoane erau recrutate din România şi transferate în Italia, pentru a fi exploatate sexual. Prostituţia era practicată pe străzi, în apartamente şi hoteluri, iar clienţii erau racolaţi prin anunţuri postate pe internet şi în ziare, preţurile şi zonele fiind stabilite de liderii grupărilor. În acest caz, poliţiştii români au pus în executare şapte mandate europene de arestare emise de instanţa italiană. Cei 22 de mebri ai grupării sunt acuzaţi de asociaţie de tip mafiot, trafic de persoane, complicitate la falsuri materiale comise de un funcţionar public, vătămare corporală, violare de domiciliu şi şantaj, furt calificat, fals material în înscrisuri oficiale şi sub semnătură privată, incendiere şi proxenetism.
COREEA DE SUD
Rachetă testată
Coreea de Sud a anunţat, vineri, testarea cu succes a unei noi rachete balistice, care poate atinge orice obiectiv militar din Coreea de Nord. Armata sud-coreeană a efectuat testul cu rachetă în 23 martie, cu două zile înainte ca Phenianul să testeze o rachetă cu rază medie de acţiune, capabilă să ajungă până în Japonia. Anunţul Guvernului de la Seul riscă să amplifice tensiunile în peninsulă, reizbucnite după schimburile de focuri de acum câteva zile. Racheta testată de Seul poate transporta o încărcătură de 1.000 de kilograme şi are o rază de acţiune de 500 de kilometri, putând atinge ţinte din orice regiune nord-coreeană. SUA au 28.500 de militari în Coreea de Sud.
SUA
Motivul masacrului
O altercaţie cu alţi militari ar fi declanşat atacul armat de la baza militară Fort Hood din Texas, în cursul căruia un caporal considerat instabil psihic a ucis trei militari şi a rănit alţi 16, înainte de a se sinucide. Anchetatorii examinau, joi, personalitatea atacatorului Ivan Lopez, un veteran, în vârstă de 34 de ani, care a servit în Irak şi nu avea antecedente, pentru a încerca să înţeleagă cum a fost posibilă producerea unui nou atac armat în această bază. Se pare că a avut loc o altercaţie verbală cu alţi militari, a afirmat generalul Mark Milley, comandantul bazei Fort Hood. Nu există indicii că el ar fi luat la ţintă anumite persoane, a recunoscut generalul în cadrul unei conferinţe de presă. După peste 24 de ore de la comiterea faptelor, mobilul declanşării atacului armat rămâne un mister, însă anchetatorii dispun de indicii puternice în dosarul său medical, care evocă o stare instabilă pe plan psihiatric sau psihologic, potrivit generalului Milley. Originar din Puerto Rico, Ivan Lopez a petrecut nouă ani în Garda Naţională, după care s-a angajat, în 2010, în serviciul activ al US Army. Pe vremea când se afla în serviciu în Garda Naţională, el a fost în misiune timp de un an în Sinai, în Egipt. El a fost mobilizat apoi în Irak, la sfârşitul anului 2011, în ultimele patru luni ale prezenţei militare americane în această ţară. El a fost şofer de camion într-o perioadă în care armata era ocupată în principal cu operaţiunile de retragere. Dosarul său nu aduce la cunoştinţă nicio rană, nicio implicare directă într-o luptă, potrivit secretarului Armatei Terestre, John McHugh. Atacatorul ar fi prezentat simptome de sindrom post-traumatic, o problemă des întâlnită în forţele americane. Însă el nu a fost diagnosticat oficial. Totuşi, Ivan Lopez urma tratament pentru diverse probleme mentale, mergând de la depresie până la anxietate şi tulburări de somn, a confirmat John McHugh, potrivit căruia atacatorul a fost consultat luna trecută de un psihiatru. Generalul Milley s-a ferit totuşi să tragă o concluzie finală. Această dramă a trezit amintiri dureroase pentru zecile de mii de militari de la Fort Hood, deja îndoliaţi de moartea a 13 persoane în noiembrie 2009, când psihiatrul militar Nidal Hassan a deschis focul, prezentându-se drept un ”soldat al lui Allah”. Potrivit generalului Milley, Ivan Lopez nu ar avea nicio legătură cu vreo organizaţie teroristă. Noua tragedie readuce în prim-plan problema securităţii în bazele militare, după atacurile armate de la Hort Hood, în 2009, şi Navy Yard, un complex din Washington al Marinei, în septembrie 2013.
CHILE
Nou cutremur
Un cutremur cu o magnitudine de 6,1 grade a fost resimţit, în noaptea de joi spre vineri, în nordul Chile, fără a provoca însă o alertă de tsunami, a anunţat centrul de seismologie chilian. Această nouă replică, ce a avut loc la ora 22.37, la două zile după un prim cutremur, cu magnitudinea de 8,2, înregistrat marţi în aceeaşi regiune, a fost localizată la 62 de kilometri sud-vest de oraşul Iquique şi la o adâncime de 40,2 kilometri. Biroul naţional pentru situaţii de urgenţă (ONEMI) nu a anunţat victime. O replică având magnitudinea de 7,6 grade pe scara Richter s-a produs, miercuri seara, la 20 de kilometri sud de oraşul de coastă Iquique, provocând mii de evacuări. Seismul de marţi seara s-a soldat cu şase morţi, potrivit bilanţului oficial, şi a constrâns aproape un milion de persoane să evacueze zonele.
COREEA DE NORD
Propagandă antiamericană
În Coreea de Nord, îndoctrinarea antiamericană începe foarte devreme, încă de la grădiniţă. Postere de propagandă ce redau scene de război sângeroase sau tehnici de... tortură americană sunt lipite pe pereţii şcolilor şi instituţiilor publice. Mai mult, printre activităţile din grădiniţele nord-coreene se numără şi jocuri militare în care copiii luptă cu baionete şi pistoale de jucărie împotriva unor soldaţi americani. Elevii din Coreea de Nord învaţă încă de mici despre cei doi duşmani ai patriei: Japonia, care a colonizat Coreea de Nord în perioada 1910-1945, şi SUA, adversare în timpul Războiului Coreean. ”Oamenilor li se spune că nu poate exista o reconciliere cu Statele Unite. Pentru ei, este foarte clar, această ură va dăinui mereu”, crede Brian Myers, autorul unui volum despre propaganda nord-coreeană, publicat în anul 2010. ”Principala temă de propagandă antiamericană nu este ”Trebuie să fim pregătiţi pentru un atac”, ci ”Trebuie să fim pregătiţi pentru răzbunare”. Oamenii sunt instruiţi să urască SUA pe baza istoriei”, a mai spus Myers.
RUSIA
Baie în lapte
Autorităţile ruse au deschis o anchetă într-o fabrică de produse lactate din Rusia, pentru încălcarea normelor sanitare, după ce mai multe fotografii cu angajaţi făcând baie în cuvele de lapte au fost publicate pe internet. Fabrica de produse lactate din Omsk, Siberia, închisă după publicarea fotografiilor cu şase angajaţi făcând baie într-o cuvă de lapte, a încălcat, într-o manieră flagrantă, normele sanitare şi epidemiologice, arată comisia rusă de anchetă. S-a stabilit că lichidul în care angajaţii fabricii au făcut baie era lapte proaspăt folosit pentru produsele lactate, arată comisia. Într-una dintre fotografiile publicate pe reţeaua de socializare VKontakte, unul dintre cei şase angajaţi îşi prezintă lenjeria intimă, cu mesajul: ”De fapt, munca noastră este plictisitoare”. Într-o înregistrare video, trei angajaţi ai fabricii sunt suprinşi în timp ce pregătesc produsele cu mâinile neacoperite şi purtând pantaloni scurţi, în condiţii insalubre. „Pentru anul în curs, peste 49 de tone de produse din această fabrică au fost vândute în 14 oraşe din Rusia“, a precizat comisia de anchetă, care le-a cerut cetăţenilor să semnaleze orice eventuale intoxicaţii provocate de consumul produselor lactate provenind din Omsk. Conducerea fabricii riscă până la doi ani de închisoare, dacă justiţia va decide că se face vinovată de producerea unor alimente improprii consumului uman.
CANADA
Exerciţiu militar major
Forţele Aeriene Canadiene au anunţat joi că vor efectua un exerciţiu de antrenament major în Marele Nord canadian, în contextul în care Canada şi vecinul său rus traversează o perioadă de tensiuni puternice. Această operaţiune, efectuată alături de Forţele Aeriene ale SUA, va fi condusă de Comandamentul nord-american pentru Apărare Aerospaţială (NORAD) şi a fost planificată anul trecut, a anunţat Ministerul canadian al Apărării. Exerciţiul va consta într-o serie de zboruri de antrenament şi va fi efectuat în cursul primelor două săptămâni ale lunii aprilie, cu avioane de vânătoare de tip F18 Hornet, avioane de transport militar de tip C130 Hercules şi avioane de aprovizionare de tip C150 Polaris, precizează ministerul. Antrenamentul Aviaţiei Regale canadiene va vea loc într-o zonă extinsă, cuprinsă între Inuvik şi Yellowknife, în Teritoriile din Nord-Vest, Goose Bay (insula Terranova, est) şi Iqaluit (nord-est). Avioane de vânătoare canadiene efectuează, uneori, ieşiri de urgenţă pentru a urmări bombardiere strategice ruse care se aventurează deasupra Arcticii, în apropierea spaţiului aerian al Canadei. Acest exerciţiu militar intervine într-un context de tensiuni între Ottawa şi Moscova, generate de alipirea peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia. Lideri canadieni au făcut adesea comparaţii între această criză şi premisele celui de-al Doilea Război Mondial. La începutul lunii martie, ministrul canadian de Externe, John Baird, a comparat prezenţa trupelor ruse în Crimeea cu invazia regiunii Sudete din fosta Cehoslovacie de către nazişti.
INSULELE SOLOMON
Seism
Un cutremur cu magnitudinea de moment de 6,0 grade a avut loc, vineri seară, în Arhipelagul Solomon, situat în Oceanul Pacific, anunţă institutul american de geofizică USGS. Cutremurul a avut loc la ora locală 22.40, la adâncimea de 63 de kilometri. Epicentrul a fost situat la 28 de kilometri vest-sud-vest de Kirakira (Insulele Solomon), la 224 de kilometri est-sud-est de Honiara (Insulele Solomon), la 813 kilometri nord-vest de Luganville (Vanuatu) şi la 827 de kilometri sud-est de Arawa (Papua Noua Guinee).
MALAEZIA
Speranţe minime
O navă echipată cu un dispozitiv de detectare a cutiilor negre a ajuns vineri în zona de căutare a avionului Boeing 777 dispărut în urmă cu trei săptămâni, la sud de Oceanul Indian, în condiţiile în care baliza mai are doar câteva zile pentru emiterea semnalelor. Nava australiană „Ocean Shield“, care a plecat luni seară din Perth, este echipată cu o sondă de 35 de kilograme ataşată la capătul unui cablu, pentru a capta semnalele acustice transmise de cutiile negre. În acelaşi timp, 14 avioane se aflau, vineri, în continuare în misiune, încercând să descopere eventuale fragmente aparţinând avionului Boeing 777, în condiţiile în care niciun obiect nu a fost descoperit până în prezent. Imagini furnizate de sateliţi au surprins, săptămâna trecută, sute de obiecte plutind, însă ulterior s-a descoperit că niciunul nu aparţinea avionului dispărut. Avionul Boeing 777 a dispărut la 8 martie, cu 239 de persoane la bord. Malaezia a anunţat oficial la 25 martie că aparatul s-a prăbuşit la sud de Oceanul Indian. Zborul MH370 plecat din Kuala Lumpur spre Beijing şi-a schimbat, din motive necunoscute, traseul de zbor, îndreptându-se spre vest, survolând Malaezia, spre strâmtoarea Malacca. Din acel moment, avionul nu a mai fost detectat de aparatele radar. Nava „Ocean Shield“ este însoţită de un vas aparţinând Royal Navy, care participă, de asemenea, la operaţiunile de căutare a cutiilor negre. Nava australiană transportă la bord o dronă submarină care poate studia fundul oceanului. Căutările se anunţă, însă, de durată şi dificile, în contextul în care zona este vastă, iar sonarul american este necesar să fie tractat cu viteza de cinci kilometri pe oră, pentru a putea detecta semnale.