CHILE
Seism de 8,2 grade
Cel puţin cinci persoane şi-au pierdut viaţa într-un cutremur deosebit de puternic, cu magnitudinea de 8,2 grade pe scara Richter, care s-a produs în Chile, marţi seară, la ora locală 20.46 (miercuri, 2.46 ora României), la 89 de kilometri sud-vest de Cuya, la o adâncime de 46,4 kilometri. Potrivit centrului de alertă în caz de tsunami pentru Pacific, cu sediul în Hawaii, seismul a generat valuri de 2,11 metri, alerta fiind anulată abia aseară. Primele valuri seismice au atins Pisagua, în nord, şi au ajuns până la Punta Arenas, în extremul sudic al ţării. Aproximativ 300 de deţinute au evadat de la închisoarea din Iquique, oraşul cel mai apropiat de epicentrul cutremurului, a anunţat ministrul de Interne, Rodrigo Peñalillo. Un avion care transporta circa 100 de membri ai forţelor speciale a aterizat la Iquique, pentru a evita posibile jafuri. Seismul a avariat turnul de control al aeroportului din acest oraş şi toate zborurile în trei mari oraşe din nord - Antofagasta, Iquique şi Arica - au fost anulate. Comunicaţiile telefonice şi serviciile de apă potabilă nu au fost perturbate, dar întreruperea electricităţii afectează mai multe regiuni.
FRANŢA
Camion românesc în flăcări
Un camion românesc care transporta căpşuni din Spania către Germania s-a răsturnat şi a luat foc, ieri dimineaţă, în nord-estul Franţei, fără să fie cineva rănit. Accidentul s-a produs înainte de ora locală 7.00, pe autostrada A35, pe sensul Colmar - Strasbourg, între ieşirea Innenheim şi racordul cu A352. Autostrada a fost închisă la aproximativ o oră după ce s-a răsturnat camionul, precizează presa, fără să ofere alte informaţii despre accident.
EGIPT
General ucis
Un general din poliţia egipteană a fost ucis ieri, în explozia a două bombe, la Cairo, au anunţat serviciile de securitate, în condiţiile în care Egiptul se confruntă cu un val de atentate de la demiterea preşedintelui islamist Mohamed Morsi. Două explozii au avut loc, aproape simultan, lângă Universitatea din Cairo, considerată un bastion al contestării Guvernului format de armată după demiterea şi arestarea, la 3 iulie anul trecut, a singurului preşedinte ales democratic în Egipt. Un general de brigadă din poliţie a fost ucis în dublul atentat, iar alte cinci persoane au fost rănite. Un alt general, consilier al ministrului de Interne, se află printre răniţi. Atentatele vizând poliţia şi armata au luat amploare în ultimele luni, după ce Guvernul a lansat o companie de reprimare a manifestaţiilor în favoarea fostului preşedinte Morsi. Peste 1.400 de protestatari au fost ucişi de poliţia şi armata egiptene din iulie anul trecut, dintre care peste 700 în centrul capitalei Cairo, într-o singură zi, la 14 august. De asemenea, peste 15.000 de susţinători ai lui Mohamed Morsi au fost arestaţi, majoritatea fiind membri ai mişcării islamiste Fraţii Musulmani, apropiată de preşedintele demis. Aproape toţi liderii mişcării au fost arestaţi şi riscă pedeapsa cu moartea în diverse procese aflate în curs de desfăşurare. În replică, grupările insurgenţilor au revendicat numeroase atentate vizând forţele de ordine. În schimb, Guvernul egiptean, condus de facto de armată, a atribuit atentatele mişcării Fraţii Musulmani şi susţine că 252 de poliţişti şi 187 de soldaţi au fost ucişi din iulie anul trecut. Atentatul de la Cairo are loc la câteva zile după ce fostul şef al armatei, care l-a demis pe Mohamed Morsi, mareşalul Abdel Fattah al-Sissi, a confirmat că va candida la alegerile prezidenţiale din 26 şi 27 mai.
GERMANIA
Grevă istorică
Piloţii Lufthansa au intrat în grevă, ieri dimineaţă, la începutul unei mişcări de trei zile care va paraliza traficul companiei aeriene germane şi a cărei amploare îngrijorează inclusiv Guvernul. Pe fondul conflictului privind salariile şi vârsta de ieşire la pensie, sindicatul piloţilor Cockpit a făcut apel la grevă începând de marţi, ora 22.00 GMT, până mâine la ora 21.59 GMT, determinând Lufthansa să anuleze 3.800 de zboruri. Mişcarea afectează toate liniile de pasageri ale Lufthansa şi ale filialei sale Germanwings, precum şi liniile de transport de mărfuri, Lufthansa Cargo. Compania estimează că 425.000 de pasageri vor fi afectaţi până mâine seara, dar a făcut tot posibilul pentru a evita haosul, informând dinainte persoanele interesate, prin e-mail sau SMS, şi propunându-le zboruri cu alte companii. Începând de marţi, circa 60 de zboruri au fost anulate, pentru a se evita ca pasagerii aflaţi în tranzit să fie blocaţi în Germania. Germanwings a anunţat marţi seara că poate asigura 600 de legături în această perioadă, închiriind capacităţi ale altor companii, inclusiv echipaj. Secretarul general al Cockpit, Jörg Handwerg, continuă să apere greva, apreciind că ”este singurul mod de a aduce Lufthansa la un compromis şi o consecinţă directă a liniei agresive adoptate de companie”. Aceasta vrea să determine piloţii să lucreze o perioadă de timp mai îndelungată, aceştia având în prezent dreptul de a ieşi la pensie la vârsta de 55 de ani. Ministrul Transporturilor, Alexander Dobrindt, a deplâns faptul că fiecare zi de grevă împiedică mobilitatea a sute de mii de persoane, iar vicepreşedintele grupului parlamentar conservator din Bundestag, Michael Fuchs, a calificat mişcarea drept iresponsabilă.
AUSTRALIA
Premieră mondială
Cea mai înaltă instanţă din Australia a decis ieri că o persoană poate fi recunoscută legal ca fiind de genul neutru, şi nu femeie sau bărbat. Justiţia a respins, astfel, recursul formulat de statul New South Wales pentru a fi recunoscute numai genurile feminin şi masculin. Decizia vine după o cerere depusă de o persoană, Norrie, care nu se identifică nici bărbat, nici femeie şi care a solicitat crearea unei categorii suplimentare pentru genul neutru. Norrie, care nu foloseşte decât un singur nume, s-a născut bărbat şi a suferit o operaţie pentru schimbare de sex în 1989. Operaţia nu a reuşit, însă, să-i elimine ambiguitatea simţită cu privire la identitatea sa sexuală. În 2010, registrul de stat civil din New South Wales a fost de acord să o înregistreze în categoria de gen nespecificat, dar au fost depuse în instanţă mai multe contestaţii, astfel că aceasta a fost încadrată la genul neutru.
KAZAHSTAN
Demisia premierului
Premierul Kazahstanului, Serik Ahmetov, a demisionat, iar preşedintele Nursultan Nazarbaev l-a propus pe actualul său şef de cabinet să îl înlocuiască în funcţie, au anunţat, ieri, autorităţile din această ţară din Asia Centrală. Serviciul de presă al Preşedinţiei a anunţat, într-un mesaj postat pe contul de Twitter, că Nazarbaev a propus candidatura şefului său de cabinet, Karim Maksimov. Acesta a fost premier în perioada 2007-2012, înainte ca postul să fie ocupat de Ahmetov.
GERMANIA
Fregată pentru dezarmare
Guvernul german va trimite o fregată pentru garantarea protecţiei navei americane „Cape Ray“, care are misiunea distrugerii arsenalului chimic sirian în Marea Mediterană. Mandatul aprobat ieri de Guvernul german prevede mobilizarea a cel mult 300 de militari pentru protejarea navei „Cape Ray“, într-o misiune care va dura până cel târziu pe 31 decembrie 2014, precizează Executivul de la Berlin. Mandatul misiunii trebuie să primească şi aprobarea Bundestagului, care este o formalitate. Germania a anunţat deja că va participa la operaţiunea internaţională de distrugere a armamentului chimic sirian.