Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 01 Aprilie 2014 / 00:00 594 accesări

UNGARIA

Pericol de dezastru ecologic

Peste şase milioane de tone de reziduuri toxice sunt depozitate într-o localitate din nordul Ungariei, pe malul Dunării, chiar la graniţa cu Slovacia. Locul a devenit periculos pentru că reziduurile s-au infiltrat în sol, iar acum, regiunea este acoperită de un nămol roşiatic, care poate ajunge în Dunăre. Ecologiştii susţin că firma care deţine terenul nu respectă normele de mediu. În urmă cu patru ani, acolo şi-au pierdut viaţa zece oameni, după ce un rezervor de deşeuri toxice s-a revărsat şi a poluat întreaga zonă. Firma acuzată a obţinut certificat de funcţionare din partea Guvernului de la Budapesta. Reprezentantul companiei se apără şi susţine că sunt respectate normele ecologice. Oficialii de la Bruxelles au fost sesizaţi, dar nu au luat încă o decizie în acest caz, pentru a stabili dacă Ungaria respectă sau nu legislaţia de mediu în privinţa depozitării deşeurilor toxice.

BULGARIA

Captură de droguri

Autorităţile bulgare de frontieră au capturat 560 kg de marijuana de calitate înaltă ascunse într-un camion românesc, la punctul de trecere a frontierei Ilinden, la graniţa cu Grecia. Potrivit unui comunicat de presă al Agenţiei Vamale, captura a fost realizată în timpul unei operaţiuni comune la care au participat poliţişti de frontieră şi vameşi, care a avut loc în perioada 10-24 martie. În perioada respectivă au fost verificate 420 vehicule care au traversat frontiera între Bulgaria şi Grecia prin punctele Kulata şi Ilinden. În cadrul aceleiaşi acţiuni au fost capturate şi 4,1 milioane de pachete de ţigări de contrabandă, transportate de un alt camion înmatriculat în România, se mai afirmă în comunicat.

GERMANIA

Suspecţi de terorism

Doi presupuşi membri ai organizaţiei teroriste Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) reveniţi din Siria şi o femeie suspectată de susţinerea financiară a grupării au fost arestaţi ieri în Germania. Germanul Fatik K., în vârstă de 35 de ani, şi turcul Fatih I., în vârstă de 26 de ani, au fost arestaţi la Berlin şi Frankfurt. O a treia persoană, o germano-poloneză de 27 de ani, Karolina R., a fost arestată la Bonn. Poliţia a efectuat zece percheziţii în aceste trei oraşe, inclusiv în apartamentele altor cinci persoane suspectate de apartenenţă la organizaţia teroristă respectivă. ”Măsurile de astăzi arată că situaţia conflictuală din Siria are efecte imediate în Germania”, a declarat procurorul Harald Range.

IRAN

Ninsori abundente

Aproximativ 14.000 de persoane au rămas blocate pe şoselele din nordul Iranului din cauza ninsorilor masive, un episod rar pentru această perioadă, anunţă autorităţile iraniene. Începând de duminică, echipele de salvare au reuşit să deblocheze 14.000 de persoane blocate de zăpadă, a declarat Hossein Derakhshan, purtătorul de cuvânt al organizaţiei Semiluna Roşie. Ninsori abundente au avut loc în provinciile situate pe litoralul Mării Caspice şi în zona Muntelui Alborz. 32 de persoane au fost rănite, majoritatea în accidente rutiere, iar 1.600 au fost cazate în adăposturi de urgenţă.

SPANIA

Cea mai mare fraudă

Omul de afaceri spaniol Fernando Ferre Cardo, proprietarul celui mai mare lanţ hotelier din Ibiza, este acuzat că ar fi comis cea mai mare fraudă din istoria Spaniei, 14,5 milioane euro, procesul său începând ieri. Cardo este propietarul celui mai mare lanţ hotelier din insulă, grupul Playa Sol, cu 11.000 de spaţii de cazare în 40 de hoteluri şi blocuri de apartamente, care pe timpul verii avea 1.000 de angajaţi. Procuratura îl acuză pe omul de afaceri că nu şi-a plătit impozitele şi că şi-a exploatat angajaţii, pe care îi plătea cu 3,5 euro/oră, ziua de muncă având 16 ore, fără nicio zi liberă. Mulţi dintre cei care lucrau pentru Cardo erau străini aflaţi ”în stare de necesitate”, conform procurorilor, care se vedeau nevoiţi să accepte condiţiile abuzive de muncă şi de securitate socială. În acest sens, procurorii cer o pedeapsă de 81 de ani de închisoare pentru omul de afaceri în vârstă de 69 de ani şi o amendă de 18,2 milioane de euro, plus returnarea la buget a sumei de 17 milioane de euro. Cardo a mai avut de-a face cu justiţia şi în 2009, când a fost condamnat la doi ani de închisoare, după ce în 2005 a ameninţat şi bătut 13 angajaţi din trei hoteluri. Totodată, el a fost amendat cu câteva milioane de euro pentru contracte ilegale încheiate pentru lucrările de refacere a hotelurilor sale.

CHINA

Manifestaţie dispersată violent

O manifestaţie împotriva unui proiect de construire a unei uzine chimice în sudul Chinei a fost dispersată în mod violent, însă autorităţile insistau ieri asupra restabilirii ordinii şi asupra faptului că nu a fost ucisă vreo persoană. Reţelele de socializare chinezeşti au publicat numeroase fotografii cu protestatari răniţi. AFP nu a putut să verifice autenticitatea acestor imagini. Mărturii pe internet despre această manifestaţie din oraşul Maoming, provincia Guangdong, erau cenzurate ieri de Poliţie. Municipalitatea din Maoming s-a limitat să confirme că unii locuitori au manifestat, duminică, împotriva proiectului construirii unei uzine de xilen, un lichid inflamabil foarte toxic, utilizat în confecţionarea peliculei de film şi a ţesăturilor din poliester. Potrivit autorităţilor, ”un mic număr de spărgători ar fi aruncat cu pietre şi sticle, forţele de ordine intervenind”. Tot mai frecvent, poluarea industrială provoacă adevărate revolte locale în China, unde creşterea economică înregistrată în ultimii ani a avut loc în detrimentul protecţiei mediului. Mai multe proiecte pentru construirea unor uzine de acest tip au provocat deja mobilizări populare, determinând oraşe ca Dalian şi Ningbo să le abandoneze.

PAKISTAN

Înaltă trădare

Fostul lider pakistanez Pervez Musharraf a fost inculpat oficial, ieri, pentru înaltă trădare, de un tribunal special, o premieră istorică pentru un fost şef al armatei în această ţară. Musharraf, în vârstă de 70 de ani, a fost inculpat oficial pentru trădare deoarece a impus starea de urgenţă şi a suspendat Constituţia în 2007, în cadrul unei audieri la acest tribunal special din capitala Islamabad. Fostul oficial a respins acuzaţia, declarându-se nevinovat.

ITALIA

Fraudă de trei miliarde

Poliţia italiană a arestat doi bărbaţi care au încercat să depună certificate de trezorerie false în Banca Vaticanului. Valoarea certificatelor ajungea la trei miliarde de euro. Suspecţii au încercat să deschidă o linie de credit la Banca Vaticanului şi să depună ca garanţii certificatele false. Cei doi suspecţi au fost reţinuţi la sediul băncii, până la venirea Poliţiei italiene. Ulterior, aceştia au fost eliberaţi, întrucât legislaţia italiană nu prevede arestul preventiv pentru acuzaţiile de fraudă. În ultimul an, Vaticanul a luat măsuri dure pentru reglementarea activităţii Institutului pentru Lucrări Religioase, aşa cum se numeşte în mod oficial Banca Vaticanului, după acuzaţii că favorizează spălarea de bani. Papa Francisc a concediat doi dintre directorii băncii, în cadrul unei anchete detaliate, care a scos la iveală grave deficienţe legate de transparenţa operaţiunilor şi de lipsa unui protocol pentru a clarifica provenienţa banilor sau a bunurilor depozitate în banca Vaticanului.

EGIPT

Zeci de condamnări

Un tribunal egiptean a condamnat, ieri, 33 de susţinători ai preşedintelui demis Mohamed Morsi la câte şase ani de închisoare, pentru violenţe comise în cursul unei manifestaţii ilegale. Începând din noiembrie 2013, legislaţia egipteană interzice orice manifestaţie care nu a obţinut autorizaţia Poliţiei. În virtutea acestui text, sute de islamişti au fost arestaţi. După demiterea, pe 3 iulie 2013, a preşedintelui Morsi de către armată, acţiunile de reprimare s-au intensificat, soldându-se, potrivit Amnesty International, cu peste 1.400 de morţi. Ieri, Tribunalul din oraşul Alexandria a condamnat 33 de susţinători ai lui Mohamed Morsi pentru participare la un miting al mişcării Fraţii Musulmani, în decembrie 2013. Cei 33 de activişti au fost condamnaţi la câte şase ani de închisoare şi la amenzi de 50.000 de lire egiptene (5.200 de euro).

SUA

Bilanţ tragic

Bilanţul oficial al victimelor alunecării de teren care a lovit satul Oso în urmă cu o săptămână, în regiunea Seattle din nord-vestul SUA, a urcat duminică de la 18 la 21 de morţi, a anunţat un responsabil din cadrul serviciilor locale de urgenţă. Numărul persoanelor dispărute după alunecarea de teren care a avut loc pe 22 martie s-a redus de la 90 la 30, a anunţat, sâmbătă, o sursă oficială. O parte a unui deal din apropierea comunităţii rurale Oso, la nord de Seattle, s-a prăbuşit la acea dată peste un râu din apropiere, provocând o alunecare de teren devastatoare. Niciunul dintre cei aproximativ 200 de membri ai echipelor profesioniste de salvare care acţionează la locul tragediei nu a găsit vreun supravieţuitor, în pofida eforturilor intense de căutare prin valul de pământ, resturi şi arbori dezrădăcinaţi. Locuitorii fuseseră avertizaţi de serviciile de salvare în legătură cu posibilitatea producerii unor alunecări de teren după ploile abundente din ultimele săptămâni. În anul 2006, o altă alunecare de teren a avut loc în zona localităţii Oso, iar unii dintre localnici au criticat autorităţile pentru lipsa unor acţiuni concrete în vederea prevenirii incidentului.



12