SUA
Secret Service, pe picior greşit
Agenţi în stare de ebrietate ai serviciului prezidenţial american de protecţie, Secret Service, au fost implicaţi într-un accident rutier la Miami, în cursul unei vizite a preşedintelui Barack Obama, afirmă surse citate de ”Washington Post”. Incidentul a avut loc pe 7 martie. Doi ofiţeri ai Secret Service specializaţi în eliminarea teroriştilor lunetişti au consumat băuturi alcoolice şi au fost implicaţi într-un accident rutier, conform unor martori. Şoferul nu a fost arestat. Dezvăluirile au fost făcute în contextul incidentului produs zilele trecute la Amsterdam, unde un agent Secret Service a ajuns beat la hotel şi a avut nevoie de ajutorul angajaţilor hotelului pentru a ajunge în cameră. Secret Service încă încearcă să îşi refacă imaginea după scandalul de acum doi ani, când agenţi ai săi au apelat la serviciile unor prostituate în Cartagena, Columbia. Preşedintele Barack Obama a fost informat despre incidentul din Olanda. ”Preşedintele crede că orice persoană ce reprezintă SUA în străinătate trebuie să se ridice la cele mai înalte standarde”, a comentat Jay Carney, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.
MALAEZIA
Resturile avionului
”Aproximativ 300 de obiecte au fost localizate de un satelit thailandez într-o zonă de căutare a zborului MH370, în sudul Oceanului Indian, în largul coastelor australiene, la nivelul oraşului Perth. Dar nu putem confirma, nu îndrăznim să confirmăm, că sunt fragmente ale avionului care efectua cursa MH370”, a declarat un oficial thailandez. Imaginile înregistrate de satelit datează de marţi, dar au putut să fie analizate abia miercuri. Aceste obiecte sunt dispersate într-o zonă de câteva sute de kilometri pătraţi, la aproximativ 2.700 de kilometri sud-vest de Perth şi la aproximativ 200 de kilometri distanţă de zona reperată de un satelit francez aparţinând Airbus Defence and Space. Furtuni şi rafale violente de vânt au condus, ieri, la suspendarea operaţiunilor aeriene în sudul Oceanului Indian, unde aceste obiecte, care ar putea să aparţină avionului Boeing 777 al Malaysia Airlines, au fost reperate de sateliţi.
SUA
90 de dispăruţi
Nouăzeci de persoane sunt în continuare date dispărute după alunecarea de teren care a avut loc, la sfârşitul săptămânii trecute, în statul american Washington, au anunţat autorităţile locale. Alunecarea de teren a avut loc într-o zonă rurală, în apropierea orăşelului Oso, la 90 de kilometri nord de Seattle. Şeful echipelor de salvare din comitatul Snohomish, John Pennington, a anunţat că bilanţul dispăruţilor a fost revizuit la 90 de persoane, faţă de numărul de 176 comunicat anterior de autorităţi. El a precizat că niciun cadavru nu a fost scos de sub dărâmături, miercuri, iar până în prezent, 16 corpuri au fost recuperate şi alte opt au fost localizate, bilanţul ridicându-se la 24 de morţi, dar ar putea creşte. Sâmbătă, o parte a unui deal din apropierea comunităţii rurale Oso s-a prăbuşit peste un râu din apropiere, provocând o alunecare de teren devastatoare. Locuitorii au fost avertizaţi de serviciile de salvare despre posibilitatea producerii unor alunecări de teren după ploile abundente din ultimele săptămâni. Aproximativ 200 de persoane participă la operaţiunile de căutare a eventualilor supravieţuitori. O alunecare de teren a mai avut loc în orăşelul Oso în 2006, iar unii dintre localnici au criticat autorităţile pentru lipsa unor acţiuni concrete în vederea prevenirii incidentului.
GERMANIA
Sute de zboruri anulate
Sute de zboruri au fost anulate ieri în Germania, din cauza unei greve generale în sectorul public, care afectează personalul la sol din şapte aeroporturi, printre care şi cel din Frankfurt, al treilea din Europa. Compania Lufthansa a avertizat încă de miercuri că aproape 600 de zboruri vor fi anulate, în principal legături interne şi europene. Site-ul companiei Air Berlin a anunţat ieri dimineaţă doar şase zboruri anulate cu plecarea şi destinaţia Frankfurt. La rândul său, compania Air France a anunţat doar anularea zborului cu destinaţia Koln/Bonn, de la ora locală 13.25, în timp ce compania italiană Alitalia nu a prevăzut perturbări. La aeroportul din Frankfurt, unde peste 9.000 de angajaţi ai operatorului Fraport, fostă companie publică, sunt în continuare plătiţi pe baza grilei salariale publice, greva membrilor personalului de la sol a început la ora 3.30 GMT şi s-a încheiat la 14.30 GMT. Un purtător de cuvânt al companiei Fraport a asigurat că activitatea pe aeroportul din Frankfurt se desfăşoară normal, în pofida anulării a 550 dintre cele 1.300 de zboruri prevăzute pentru ieri după-amiază. La aeroportul din München, 130 de zboruri au fost anulate, în principal aparţinând companiei Lufthansa, 30% dintre angajaţi participând la grevă. Greva are loc în urma apelului lansat de confederaţia sindicală Verdi, care a cerut o majorare salarială de 3,5%, la care să se adauge 100 de euro pe lună pentru cei aproximativ 2,1 milioane angajaţi din sectorul public.
FILIPINE
Acord de pace istoric
Preşedintele filipinez şi liderul principalei mişcări separatiste musulmane au semnat ieri, la Manila, un acord de pace considerat istoric, care urmează să pună capăt unuia dintre cele mai lungi şi sângeroase războaie de gherilă din Asia. ”Acest acord detaliat cu privire la regiunea Bangsamoro ne încununează lupta”, a declarat Murad Ebrahim, liderul Frontului Islamic Moro pentru Eliberare (MILF). Bangsamoro desemnează un teritoriu musulman în această regiune. MILF a promis că va depune armele în schimbul creării unei regiuni autonome în sudul arhipelagului, pe insula Mindanao, un teritoriu majoritar musulman într-o ţară în care populaţia se declară catolică în proporţie de 80%. Această ceremonie reprezintă punctul culminant al unor negocieri de câteva luni între mişcarea rebelă şi reprezentanţi ai Guvernului, la iniţiativa preşedintelui Benigno Aquino. Cei cinci milioane de musulmani filipinezi - dintr-o populaţie de aproximativ 100 de milioane - consideră partea de sud a arhipelagului ţinutul lor ancestral, iar MILF a luptat pentru independenţă, după care a acceptat crearea unei regiuni autonome.
SUA
Raport declasificat parţial
Declasificarea parţială a unui raport parlamentar american extrem de detaliat cu privire la utilizarea torturii de către CIA urmează să obţină prima undă verde, săptămâna viitoare, a anunţat o senatoare, miercuri, relansând dezbaterea asupra războiului împotriva terorismului. Comisia pentru Informaţii din cadrul Senatului va vota pe 3 aprilie pentru a solicita în mod oficial declasificarea a 400 din totalul de 6.300 de pagini ale unui raport confidenţial despre tehnicile de interogare în forţă folosite de CIA în perioada 2002-2006, în timpul Preşedinţiei lui George W. Bush, a anunţat preşedinta Comisiei, Dianne Feinstein. Concluziile raportului urmează să fie şi ele declasificate. După atentatele de la 11 septembrie 2001, Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA) a capturat zeci de persoane suspectate că fac parte din al-Qaida şi a utilizat zece tehnici de interogare în forţă, asimilate torturii de numeroşi apărători ai drepturilor omului. Aceste metode includeau privarea de somn, dezbrăcarea completă a deţinutului sau simularea înecului - aplicată lui Khaled Sheikh Mohammed, care s-a autoproclamat drept planificatorul atentatelor de la 11 septembrie, în cursul detenţiei acestuia într-o închisoare secretă CIA de pe teritoriul Poloniei, în perioada 2003-2006. Foarte critici la adresa CIA, anchetatorii parlamentari conchid, potrivit lui Feinstein, că ”aceste tehnici au fost erori teribile, care nu au permis luarea urmei lui Osama bin Laden”. Raportul confidenţial a fost aprobat de Comisie, cu uşile închise, în decembrie 2012, în pofida opoziţiei a aproape tuturor membrilor republicani ai acesteia, îngrijoraţi de redeschiderea unei pagini negre a istoriei americane sub egida preşedintelui republican Bush. Aceşti congresmeni republicani urmează probabil să voteze împotriva declasificării, însă democraţii sunt majoritari în Comisie. Preşedintele Barack Obama şi-a exprimat susţinerea faţă de declasificarea raportului.