Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 26 Martie 2014 / 00:00 622 accesări

SUA

Incident armat la bordul unui distrugător

Un incident armat s-a soldat cu doi morţi la bordul distrugătorului „USS Mahan“, staţionat la baza US Navy de la Norfolk, în Virginia, a declarat, ieri, comandantul acestei instalaţii. Cele două victime sunt un marinar şi un civil, acesta din urmă aflându-se la originea incidentului. El era înarmat şi deţinea, se pare, o autorizaţie de acces în bază, a precizat căpitanul Robert Clark. Acesta a oferit puţine detalii, o anchetă fiind în curs, dar primele elemente sugerează că civilul a deschis focul la bordul distrugătorului „USS Mahan“, după care a fost împuşcat de gărzi. Incidentul a avut loc luni seara, către ora locală 23.20. Baza a fost închisă timp de aproximativ 45 de minute, dar opera din nou normal ieri dimineaţă, mai puţin la nivelul cheiului în dreptul căruia s-a produs incidentul. Baza de la Norfolk este cea mai mare bază navală din lume, potrivit site-ului acesteia.

YEMEN

Diplomat occidental răpit

Un diplomat occidental şi o femeie care îl însoţea au fost răpiţi, ieri, de bărbaţi înarmaţi, la Sanaa, şi conduşi către o destinaţie necunoscută, au anunţat o sursă diplomatică şi martori oculari. Cei doi, ale căror identităţi nu au fost precizate, au fost interceptaţi de persoane înarmate, la bordul unui vehicul, în timp ce circulau cu maşina în cartierul Hadda din sudul Sanaa.

AFGANISTAN

Explozii la Kabul

Două explozii puternice au avut loc, ieri, la Kabul, în apropierea locuinţei lui Ashraf Ghani, unul dintre candidaţii în alegerile prezidenţiale afgane. Ghani era plecat ieri din capitală, în provincia Paktia, la un miting politic. Nu au fost date publicităţii informaţii cu privire la eventuale victime sau pagube materiale provocate de cele două deflagraţii.

EGIPT

Sentinţe neconstituţionale

Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului a denunţat, ieri, condamnarea la moarte în masă a 529 de susţinători ai preşedintelui islamist destituit Mohamed Morsi de către justiţia din Egipt, afirmând că aceasta încalcă dreptul internaţional. Potrivit acestuia, pedeapsa cu moartea nu poate fi pronunţată decât după un proces echitabil şi prin respectarea procedurilor. Or, un proces în masă a 529 de persoane, care a durat două zile, nu poate să fi răspuns cerinţelor fundamentale ale unui proces echitabil. Majoritatea acuzaţilor nu au fost prezenţi la proces. Aceste fapte constituie o încălcare a articolului 6 al pactului internaţional referitor la drepturile civile şi politice. Dintre cei 529 de condamnaţi la pedeapsa capitală, imediat după a doua audiere în procesul în primă instanţă deschis sâmbătă la al-Minya, la sud de Cairo, doar 153 sunt în detenţie, ceilalţi fiind fugari. Alţi 17 acuzaţi au fost achitaţi. Ei erau urmăriţi pentru presupusul rol în violenţele care au avut loc după destituirea de către armată a preşedintelui islamist Mohamed Morsi, în iulie. Purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului a subliniat că acuzaţiile exacte reţinute împotriva fiecăruia dintre acuzaţi nu sunt clare, deoarece nu au fost citite. Conform ONU, pedeapsa cu moartea nu poate fi aplicată decât atunci când este vorba despre infracţiuni foarte grave, ceea ce nu este cazul pentru apartenenţa la un grup politic ilegal sau participarea la manifestaţii.

SUA

Bilanţ tragic

Cel puţin 14 persoane au murit şi alte 176 sunt date dispărute după alunecarea de teren gigantică produsă în statul Washington, potrivit unui ultim bilanţ publicat luni seara de autorităţile locale, citate de CNN. Alunecarea de teren a avut loc într-o zonă rurală, în apropierea orăşelului Oso, la aproximativ 90 de kilometri nord de Seattle. Mai multe persoane au fost rănite şi se află în stare critică. Cel puţin 35 locuinţe au fost distruse. Potrivit autorităţilor, numărul celor dispăruţi ar putea creşte. Washingtonul a acordat resurse federale suplimentare pentru a ajuta cele 100 de echipe de intervenţie care se află la faţa locului.

MALAEZIA

Furie şi disperare

Aproximativ 200 de chinezi îşi manifestau furia, ieri, în faţa sediului ambasadei Malaeziei la Beijing, la o zi după ce autorităţile de la Kuala Lumpur au anunţat că avionul de tip Boeing 777 la bordul căruia se aflau rude ale lor s-a prăbuşit în Oceanul Indian. Familiile victimelor sunt cazate de peste două săptămâni într-un hotel din capitala chineză, în care au fost organizate, în mod frecvent, întâlniri cu reprezentanţi ai companiei Malaysia Airlines. Ele au parcurs pe jos, în coloană, distanţa dintre hotel şi ambasadă, în jurul căreia au fost mobilizaţi, ieri, sute de poliţişti, iar circulaţia rutieră a fost oprită. Unii manifestanţi au încercat să forţeze intrarea în sediul ambasadei, dar au fost respinşi de forţele de ordine. Multe dintre aceste familii chineze sunt convinse, în continuare, că autorităţile de la Kuala Lumpur le ascund adevărul de la 8 martie, când avionul de tip Boeing 777 cu destinaţia Beijing şi 239 de persoane la bord a dispărut de pe ecranele radarelor civile. La bord se aflau 153 de chinezi. Premierul malaezian, Najib Razak, a anunţat luni că avionul s-a prăbuşit în Oceanul Indian, fără să ofere precizări cu privire la circumstanţele dispariţiei acestuia. Condiţii meteorologice nefavorabile - rafale de vânt de până la 80 de kilometri pe oră, ploi puternice şi un strat de nori - împiedicau, ieri, avioanele şi navele implicate în căutări să efectueze operaţiuni în sudul Oceanului Indian.



12