Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 20 Martie 2014 / 00:00 547 accesări

TURCIA

Masacru

Un bărbat înarmat a deschis focul şi a ucis şase angajaţi ai unei agenţii a Institutului turc de Statistică (TUIK), ieri dimineaţă, în provincia Kars din estul Turciei, după care s-a sinucis, a anunţat un oficial turc. Autorul masacrului este un fost angajat al acestei agenţii guvernamentale, vizat de sancţiuni administrative din cauza lacunelor profesionale şi care suferea de probleme psihologice. Acest fapt divers are loc în timp ce climatul politic este foarte tensionat în Turcia, înaintea alegerilor municipale din 30 martie, care vor avea valoarea unui referendum pentru regimul islamo-conservator turc, afectat de un scandal de corupţie.

SPANIA

Români la europarlamentare

Partidul Libertăţii Individuale (P-LIB) din Spania a anunţat, ieri, lista candidaţilor pentru alegerile europarlamentare din 25 mai, pe care se află şi doi români, pe locurile 3 şi 4. Lista P-LIB este deschisă de preşedintele Juan Pina, iar pe locurile 3 şi 4 se află doi liberali români, Gelu Vlaşin, respectiv Roxana Nicula. Gelu Vlaşin, în vârstă de 48 de ani, născut în localitatea Telciu, judeţul Bistriţa-Năsăud, este rezident în Spania de peste zece ani. Potrivit comunicatului P-LIB, Vlaşin este membru al Delegaţiei Permanente a PNL Diaspora. De profesie scriitor, Gelu Vlaşin a primit, în ianuarie 2012, Ordinul „Meritul Cultural“ în Grad de Cavaler, la propunerea Ministrului Culturii, în semn de apreciere pentru talentul şi dăruirea de care a dat dovadă în întreaga sa carieră literară, pentru promovarea culturii româneşti în lume şi implicarea sa constantă în strângerea legăturilor dintre românii aflaţi peste hotare. Pe locul 4 se află Roxana Nicula, unul dintre membrii fondatori ai partidului, în iulie 2009. Nicula a venit în Spania în anul 1998 şi este antreprenoare în sectorul conţinutului digital. Ea a candidat la alegerile generale din 20 noiembrie 2011 pe poziţia a doua la Congresul Deputaţilor (Camera Inferioară a Parlamentului spaniol) pentru circumscripţia Madrid. De orientare liberală, Partidul Libertăţii Individuale a fost fondat în 2009 şi nu are, în prezent, reprezentare parlamentară. Formaţiunea se opune xenofobiei împotriva comunităţii româneşti şi contra oricărui grup şi consideră că românii contribuie într-o manieră foarte importantă la generarea bunăstării în Spania.

MALAEZIA

Pe urmele avionului dispărut

Autorităţile din Malaezia au negat informaţiile conform cărora avionul Boeing 777 dat dispărut din 8 martie ar fi survolat Insulele Maldive, după ce locuitori ai arhipelagului din Oceanul Indian au evocat această ipoteză. Locuitori din Maldive afirmă că au văzut un avion de mari dimensiuni zburând la joasă altitudine în ziua dispariţiei avionului Boeing 777 al Malaysian Airlines. Autorităţile din Maldive nu au putut confirma observarea cursei MH370, dispărută pe 8 martie. Zborul nu a fost înregistrat nici de radare ale autorităţilor civile.

ITALIA

Interdicţie

Curtea de Casaţie a confirmat, marţi seară, interdicţia fostului premier italian, Silvio Berlusconi, de a exercita o funcţie publică în următorii doi ani, pronunţată în procesul Mediaset. Interdicţia a fost fixată pe 19 octombrie, de Curtea de Apel din Milano, şi îl privează pe Berlusconi de dreptul de a vota şi de a fi ales, după condamnarea sa pentru fraudă fiscală în dosarul Mediaset. Curtea de Casaţie a confirmat, la 1 august, condamnarea magnatului la o pedeapsă cu închisoarea pronunţată în apel la Milano, dar a anulat o pedeapsă adiţională care îi interzicea lui Berlusconi, în vârstă de 77 de ani, să exercite un mandat public timp de cinci ani, apreciind că aceasta ar trebui redusă între unul şi trei ani. Silvio Berlusconi trebuie să ispăşească un an de închisoare în dosarul Mediaset, dar, ţinând cont de vârsta sa, va fi plasat în arest la domiciliu sau va efectua muncă în folosul comunităţii. În ultimele zile, anturajul lui Berlusconi a emis ipoteza ca el să se prezinte la alegerile europene de la sfârşitul lunii mai. Consilierul său politic, Giovanni Toti, a declarat că „Il Cavaliere“ nu ar trebui să fie împiedicat să candideze, deoarece s-ar aduce o atingere gravă la dreptul italienilor moderaţi de a fi reprezentaţi şi ar constitui o încălcare a democraţiei. Însă, din punct de vedere tehnic, Silvio Berlusconi nu se poate prezenta, fiindcă nu se bucură de drepturi civile şi electorale. În schimb, „Il Cavaliere“ va putea să se implice în campania electorală a mişcării Forza Italia, de centru-dreapta, care are statut de asociaţie.



12