AFGANISTAN
Atentat sângeros
Un atentat sinucigaş a provocat moartea a cel puţin 15 civili şi rănirea altor 30, ieri, în nordul Afganistanului. Atentatul a fost comis într-un bazar din Maimana, capitala provinciei Faryab, de la frontiera cu Turkmenistanul, au anunţat autorităţile locale, precizând că explozibilii au fost amplasaţi într-un vehicul cu care circula un kamikaze. Atentatul nu a fost revendicat imediat, dar are loc cu mai puţin de două săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale din 5 aprilie, scrutin care va stabili succesorul lui Hamid Karzai la conducerea statului, acesta din urmă neputând candida pentru un al treilea mandat, potrivit Constituţiei. Talibanii mollahului Omar, care conduc o insurecţie violentă de peste un deceniu, au promis săptămâna trecută că vor perturba aceste alegeri cruciale pentru tranziţia democratică în care se află ţara, măcinată de trei decenii de război. În cadrul alegerilor prezidenţiale din 2009, cel puţin 31 de civili şi 26 de membri ai foţelor de securitate au fost ucişi, în ziua scrutinului, în atacuri imputate rebelilor talibani.
RUSIA
Omorâţi de alcool
14 persoane dintr-un sat din Extremul Orient rus au murit şi alte 11 au fost spitalizate după ce s-au intoxicat cu alcool contrafăcut, potrivit unui ultim bilanţ al autorităţilor locale. Trei dintre persoanele spitalizate se află în stare gravă. Faptele s-au produs în satul Krasnîi Velikan din ţinutul Transbaikal, în apropiere de graniţa cu China. Potrivit agenţiei Interfax, victimele sunt bărbaţi şi femei de diferite vârste. Autorităţile locale au interzis pentru o perioadă de cinci zile vânzarea băuturilor alcoolice şi au anunţat că suspectează persoane venite recent în sat, în scopul de a comercializa populaţiei vodcă sau alcool de fabricaţie chineză. Intoxicaţiile cu alcool contrafăcut provoacă moartea a mii de persoane în fiecare an în Rusia, iar alcoolul este prima cauză a mortalităţii în această ţară.
SUA
Elicopter prăbuşit
Cel puţin două persoane au murit, ieri, în urma prăbuşirii unui elicopter aparţinând unui post local de televiziune, în centrul oraşului Seattle din nord-vestul SUA. Două persoane au murit în prăbuşirea unui elicopter în apropiere de Space Needle, un turn futurist situat în centrul metropolei de la Pacific, au anunţat pompierii. Potrivit unor imagini difuzate de posturi locale de televiziune, elicopterul s-a prăbuşit peste maşini care circulau pe o stradă în apropiere de turn. Elicopterul aparţinea postului local de televiziune KOMO.
JAPONIA
Tragedie maritimă
Nouă membri ai unui echipaj de origine chineză au fost daţi dispăruţi, luni, în urma unei coliziuni între două nave de marfă, produsă în largul Tokyo, capitala Japoniei, a anunţat Paza de Coastă niponă. „Beagle III“, o navă de 12.630 tone ce naviga sub pavilion panamez, s-a scufundat după ce a intrat în coliziune cu „Pegasus Prime“, o navă înmatriculată în Coreea de Sud. Douăzeci de persoane, toate de origine chineză, se aflau la bordul „Beagle III“, dintre care 11 au fost salvate. Nave de patrulare şi un elicopter continuau căutările, ieri. Echipajul „Pegasus Prime“, o ambarcaţiune de 7.406 tone, nu a avut de suferit. Marea nu era agitată în momentul producerii coliziunii.
SIRIA
Atentat la Homs
Cel puţin şase persoane au fost ucise şi alte 20 rănite, luni, într-un atentat cu maşină-capcană comis la Homs, în centrul Siriei, într-un cartier locuit în cea mai mare parte de alawiţi, confesiunea preşedintelui sirian, Bashar al-Assad. Homs, care era al treilea cel mai mare oraş din Siria şi centrul industrial al acestei ţări, a fost teatrul unora dintre cele mai grave violențe de la începutul revoltei împotriva lui Bashar al-Assad, la 15 martie 2011. Doar câteva cartiere din centrul oraşului mai sunt controlate de rebeli. Asediați de aproape doi ani de regim, locuitorii sunt supuşi bombardamentelor zilnice şi suferă din cauza lipsurilor. Mai la nord, lupte aveau loc în al doilea oraş al țării, Alep, între rebeli şi combatanți loiali regimului. Elicoptere au lansat butoaie cu explozibili asupra unui cartier controlat de rebeli. Cel puțin un bărbat a fost ucis în bombardamentele regimului şi 11 militari au murit în lupte. Totodată, un obuz a lovit Piața Omeiazilor din centrul Damascului şi a ucis un polițist.
ISRAEL
Militari răniţi
Mai mulţi militari israelieni au fost răniţi ieri într-o explozie, la trecerea vehiculului la bordul căruia se aflau, de partea ocupată de către Israel a Platoului Golan, în apropiere de frontiera cu Siria, potrivit unor surse israeliene în domeniul securităţii. Explozia a avut loc lângă Majdal Shams, în apropiere de linia de demarcaţie cu partea Platoului Golan aflată sub controlul Siriei.
ARGENTINA
Suporter mort
Un tânăr de 22 ani a fost rănit mortal într-o confruntare ce a avut loc pe o stradă din Mendoza, Argentina, după anularea unui meci din liga secundă, a anunţat Poliţia locală. Decesul lui Lucas Carrasco, fan al echipei Independiente Rivadavia de Mendoza, survenit duminică, în circumstanţe neclare, este primul caz mortal de acest gen din 2014 în Argentina, ţară care se confruntă săptămânal cu violenţe între grupurile de „barrabravas“ (huligani). Între 2012 şi 2013, 24 de suporteri au murit în lupte între suporterii rivali sau în sânul unei anumite grupări. Confruntările apar mai ales pentru a obţine controlul locurilor de vânzare a biletelor şi produselor de merchandising din zona stadioanelor. Săptămâna trecută, un suporter al echipei de primă ligă Quilmes a fost grav rănit după ce a fost bătut cu sălbăticie în tribunele unui stadion, agresiunea fiind suprinsă de camerele de luat vederi. Potrivit organizaţiei neguvernamentale „Salvăm Fotbalul“, în ultimii 40 de ani, 187 de suporteri au fost ucişi în Argentina, în înfruntări. Moartea tânărului a condus la organizarea unor marşuri în faţa Guvernului argentinian.
LITUANIA
Spion prins
Lituania a anunţat luni că a identificat un spion care lucra la Ambasada Rusiei din Vilnius şi încerca să colecteze, contra unor sume de bani, informaţii despre relaţiile dintre UE şi fostele ţări sovietice. Conform serviciului lituanian de contraspionaj, diplomatul rus Valeri Katula a lucrat pentru GRU, serviciul de informaţii al armatei ruse. Katula a încercat să recruteze un funcţionar lituanian, cu scopul de a obţine informaţii secrete şi sensibile despre mandatul Lituaniei la preşedinţia UE, asigurat în al doilea semestru al anului 2013, anunţă un comunicat al contraspionajului lituanian publicat luni. A existat o promisiune de bani în schimbul unor informaţii, potrivit comunicatului. Lituania a luat măsuri împotriva lui Katula, pentru a-l împiedica să mai efectueze activităţi de spionaj, adaugă serviciul lituanian de contraspionaj, fără să precizeze natura acestora. Ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius, a refuzat să comenteze acest caz. Lituania, o fostă republică sovietică, a avut un rol important în definitivarea Acordului de Asociere între UE şi Ucraina, respins de Kiev în noiembrie.