Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 28 Februarie 2014 / 00:00 462 accesări

QATAR

Explozie la Doha

Cel puţin 12 persoane au murit, iar alte 31 au fost rănite într-o explozie accidentală produsă, ieri, la instalaţia de gaze a unui restaurant cu specific turcesc din Doha, capitala Qatarului. Victimele sunt arabi şi turişti asiatici, clienţi ai restaurantului. Deflagraţia, urmată de un incendiu, a provocat daune materiale importante în restaurantul situat în incinta centrului comercial Landmark, din capitala Qatarului. O parte a acoperişului centrului comercial s-a prăbuşit, iar numeroase vehicule parcate au fost avariate. Premierul ţării, şeicul Abdallah ben Nasser ben Khalifa Al-Thani, s-a deplasat la locul incidentului.

SUA

Expuşi la radiaţii

Treisprezece angajaţi de la o instalaţie de stocare de deşeuri nucleare din New Mexico, în sud-vestul SUA, au fost expuşi unor radiaţii, au dezvăluit, miercuri, o serie de teste efectuate asupra acestora. Angajaţii au fost testaţi pozitiv cu americiu-241, un izotop prezent în deşeuri radioactive conţinând în principal plutoniu, depozitate la Waste Isolation Pilot Plant (WIPP), primul dispozitiv de acest tip în SUA. ”Este prematur să speculăm cu privire la consecinţele asupra sănătăţii ale acestor rezultate preliminare sau pe tema unui eventual tratament necesar”, a subliniat un reprezentant al WIPP. Radiaţii au fost detectate în atmosferă, pe 14 februarie, la o instalaţie de stocare pentru deşeuri nucleare situată în apropiere de Carlsbad, în New Mexico. Niciun angajat nu se afla, la data respectivă, în subteran şi nicio contaminare nu a fost constatată la material, personal sau clădiri, dă asigurări WIPP. Instalaţia, ale cărei săli sunt săpate într-o formaţiune geologică stabilă de sare, la o adâncime de 655 de metri, a fost închisă de atunci, iar în prezent este inactivă.

COREEA DE NORD

Copii sfâşiaţi de câini

Un fost paznic al unei închisori nord-coreene, refugiat în Coreea de Sud, a povestit ororile la care a asistat în cei opt ani de serviciu, între care şi un incident în care cinci copii au fost ucişi de câini, într-un lagăr, fără ca cineva să ia vreo măsură. „Erau trei câini şi au ucis cinci copii“, a declarat Ahn Myong-Chol. „Câinii s-au aruncat asupra copiilor, care se întorceau de la şcoala lagărului. Trei au murit pe loc, ceilalţi doi se pare că mai respirau, dar au fost îngropaţi de vii de paznici“, a afirmat acesta. El a mai arătat că, în loc să fie ucişi, câinii erau recompensaţi de paznici cu o hrană specială. Ahn a relatat la Geneva ororile din închisorile regimului, în condiţiile în care Consiliul ONU pentru Drepturile Omului urmează să analizeze, în luna martie, un raport privind încălcările drepturilor omului de către regimul de la Phenian. Refugiat în Coreea de Sud, Ahn este unul dintre martorii audiaţi de comisia de anchetă ONU, care a denunţat, în acest raport publicat săptămâna trecută, crimele împotriva umanităţii comise de regimul de la Phenian şi, de asemenea, a cerut comunităţii internaţionale să intervină. Comisia de anchetă ONU a arătat că sute de mii de deţinuţi politici au murit în lagărele de concentrare în ultimii 50 de ani, după ce au fost înfometaţi, forţaţi să muncească şi torturaţi. Ahn Myong-Chol a mai afirmat că 90% dintre deţinuţi nu ştiau de ce se aflau în închisoare şi a relatat că, la rândul său, şi-a pierdut întreaga familie în Coreea de Nord. Astfel, tatăl său s-a sinucis după ce a criticat regimul de la Phenian, în timp ce mama, sora şi fratele său au fost arestaţi, iar el nu a mai aflat ce s-a întâmplat cu ei.

ISRAEL

Alertă militară

Trupele israeliene staţionate la frontiera cu Libanul se aflau în stare de alertă, miercuri seară, după ce gruparea libaneză Hezbollah a ameninţat că va riposta la un raid israelian împotriva uneia dintre poziţiile sale. O sursă din serviciile libaneze de securitate a declarat, marţi, că două raiduri au vizat o ţintă a Hezbollah de la frontiera libanezo-siriană, fără a oferi detalii suplimentare. Armata israeliană nu a confirmat atacul, dar mai mulţi oficiali au reafirmat determinarea autorităţilor de a împiedica regimul de la Damasc să livreze arme Hezbollah, care luptă alături de rebelii sirieni. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a subliniat marţi că Israelul face tot ceea ce este necesar pentru a se apăra, răspunzând unei întrebări despre acest raid.

BULGARIA

Veto prezidenţial

Preşedintele bulgar, Rossen Plevneliev, s-a opus, miercuri, prin veto, noului Cod electoral adoptat de Parlament în 21 februarie, în vederea alegerilor europene din mai. Probleme sensibile sunt în continuare nerezolvate de noul Cod, precum cea a listelor electorale şi a votului majoritar, indică preşedintele provenit dintr-un partid de dreapta. Parlamentul, dominat de o coaliţie a socialiştilor şi liberalilor, nu a reţinut o propunere a ONG-urilor de înregistrare prealabilă a alegătorilor, cu scopul de a reduce frauda. Aproape 6,9 milioane de alegători, inclsiv bulgari cu reşedinţa în străinătate, figurează în prezent pe listele electorale. Or, toată populaţia Bulgariei se cifrează la 7,4 milioane de locuitori, ceea ce trezeşte suspiciuni cu privire la o posibilă fraudare a alegerilor. În schimb, Parlamentul a decis ca buletinele de vot să fie imprimate, de acum înainte, la Banca Centrală şi numerotate, pentru a împiedica votarea cu buletine distribuite ilegal în exteriorul birourilor electorale. Preşedintele a mai criticat abandonarea unui proiect de vot electronic, aplicabil în special în străinătate. Veto-ul prezidenţial obligă Legislativul să reexamineze textele în cauză. Dacă, însă, ele vor fi susţinute de aleşi în aceiaşi termeni, şeful statului va fi constrâns să le ratifice.

SIRIA

Arestări

Washingtonul a anunţat, miercuri seara, că Damascul a arestat şi a plasat în detenţie rude ale opozanţilor care au participat, la sfârşitul lui ianuarie, la conferinţa de pace Geneva II, în Elveţia. Departamentul de Stat american a îndemnat regimul sirian, într-un comunicat, să-i elibereze imediat şi necondiţionat pe toţi cei care au fost arestaţi pe nedrept. SUA s-au declarat indignate de informaţiile privind arestarea de către regimul lui Bashar al-Assad a unor membri ai familiilor delegaţiei din partea Coaliţiei opoziţiei siriene, în timpul negocierilor de la Geneva. Această conferinţă a început pe 22 ianuarie, în Elveţia, având drept scop găsirea unei soluţii pentru conflictul sirian şi s-a încheiat la 15 februarie, fără a fi obţinut vreun rezultat. Potrivit Departamentului de Stat american, delegaţii opoziţiei au fost calificaţi de regimul de la Damasc drept terorişti, iar bunurile lor au fost confiscate.



12