Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 27 Februarie 2014 / 00:00 489 accesări

EGIPT

Condamnaţi la moarte

Un tribunal egiptean a condamnat la moarte, ieri, 26 de persoane judecate pentru că au înfiinţat şi au condus un grup terorist, a anunţat o sursă judiciară. Acuzaţii au fost declaraţi vinovaţi pentru că au fondat un grup terorist care avea ca obiectiv să atace persoane, navigaţia pe canalul Suez şi să aducă atingere unităţii naţionale, a declarat această sursă.

AUSTRALIA

Seism

Un cutremur cu magnitudinea de 4,6 grade a zguduit regiunea Goldfields-Esperance din vestul Australiei, a informat presa locală, ieri. Seismul s-a produs la 30 km vest de Kalgoorlie. Acesta a fost al doilea cel mai mare cutremur din istoria oraşului unde sunt exploatate minereuri de aur, după un seism din 2010. Locuitori din Kalgoorlie-Boulder, Coolgardie şi Kambalda au declarat că ferestrele caselor lor tremurau. Geoscience Australia a afirmat că seismul ar fi fost resimţit de oameni până la 113 km de epicentru şi ar fi putut provoca pagube până la 9 km distanţă.

ITALIA

La locul faptei

Francesco Schettino, fostul comandant al vasului de croazieră „Costa Concordia“, naufragiat, în urmă cu doi ani, lângă insula toscană Giglio, a revenit pentru prima dată la locul tragediei din 2012, soldată cu 32 de morţi. Magistratul care judecă procesul a acceptat, marţi, solicitarea lui Schettino de a participa astăzi la o vizită a experţilor pe epava vasului de croazieră, care se află în apropierea coastei. Judecătorul Giovanni Puliatti a afirmat că Schettino va avea dreptul să urce la bordul epavei în calitate de acuzat, nu de expert. Astfel, el va putea participa la examinările experţilor, dar fără să intervină. O primă vizită a experţilor, la 23 ianuarie, a dus la confiscarea a două calculatoare ce se aflau în sala de comandă a pachebotului. Cea de-a doua vizită are în vedere examinarea generatorului de rezervă al navei. „Costa Concordia“, având la bord 4.229 persoane, între care 3.200 de turişti, a eşuat la 13 ianuarie 2012, la câteva zeci de metri de insula Giglio. În urma accidentului, 32 de persoane au murit, iar corpurile lor nu au fost găsite. Anchetatorii au stabilit că pachebotul naviga prea aproape de coastă şi s-a lovit de o stâncă. Fostul comandant Francesco Schettino este urmărit pentru omor multiplu din culpă, abandonarea navei şi pagube provocate mediului.

CHINA

Inculpat pentru separatism

Un eminent intelectual uigur, Ilham Tohti, arestat luna trecută la Beijing, a fost inculpat pentru separatism, a anunţat, ieri, soţia acestuia, o acuzaţie pentru care riscă mulţi ani de închisoare sau pedeapsa capitală. ”Acuzaţia de separatism nu are nimic la bază. Soţul meu este un simplu profesor universitar”, a declarat telefonic Guzaili Nu'er, soţia lui Ilham Tohti. Profesorul este cunoscut pentru faptul că denunţă reprimarea locuitorilor regiunii din care este originar, Xinjiang, în nord-vestul Chinei. China foloseşte acuzaţiile de separatism drept pretext pentru a-i oprima pe cei care au opinii politice diferite, a declarat Dilshat Rexit, un purtător de cuvânt al Congresului Mondial Uigur, o organizaţie în exil pentru apărarea drepturilor uigurilor. Supravegheat constant, în special în cursul vizitelor la Xinjiang, Ilham Tohti, căruia i s-a interzis de facto să părăsească teritoriul chinez, se află de mai mulţi ani în colimatorul autorităţilor. Susţinut de numeroşi intelectuali şi activişti reformişti, acest economist în vârstă de aproximativ 40 de ani a fondat Uighurbiz.net, un site de informaţii despre Xinjiang, în chineză şi uigură. La scurt timp după arestarea, pe 15 ianuarie, a profesorului Tohti, Departamentul de Stat american a declarat că este foarte îngrijorat în legătură cu situaţia acestuia. Uigurii, musulmani turcofoni, reprezintă etnia majoritară în Xinjiang. Ei denunţă faptul că regiunea este exclusă de la efortul unor investiţii depus de către Beijing şi că sunt împiedicaţi să-şi exercite religia şi cultura.

SUA

Amendă pentru Asiana

Compania Asiana a fost amendată cu 500.000 de dolari pentru că nu a informat şi ajutat în mod corespunzător familiile pasagerilor de la bordul avionului implicat în accidentul care a avut loc la San Francisco, în iulie, au anunţat autorităţile americane. Departamentul american al Transporturilor (DOT) a anunţat că după accidentul din iulie, care s-a soldat cu trei morţi şi 180 de răniţi, Asiana a încălcat legea federală, fiind incapabilă să furnizeze serviciile prevăzute de planul pentru asigurări în vederea ajutorării familiilor. Departamentul relevă că Asiana a avut nevoie de mai mult de 24 de ore pentru a înfiinţa un număr de telefon gratuit pentru informaţii destinat familiilor. Singurul număr disponibil în orele de după accident a fost al centralei pentru rezervări. În plus, compania a avut nevoie de cinci zile să contacteze toate familiile pasagerilor. Este pentru prima dată când departamentul aplică o amendă unei companii aeriene pe aceste baze, precizează DOT într-un comunicat. Cursa 214 aparţinând Asiana Airlines, de la Seul, s-a prăbuşit la 6 iulie pe aeroportul din San Francisco, după ce coada avionului a lovit un dig care desparte pista de aterizare de un curs de apă. Primele concluzii ale autorităţilor americane sunt că avionul zbura prea jos şi prea încet în timp ce se apropia de pistă. Avionul transporta în total 307 persoane. Accidentul s-a soldat cu trei morţi, inclusiv o adolescentă chineză care a supravieţuit accidentului, dar a fost zdrobită de un vehicul al pompierilor în timpul unei operaţiuni de salvare.

UGANDA

Apel ONU

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut, marţi, Ugandei să abroge o lege ce impune sancţiuni dure pentru homosexualitate, avertizând că ar putea alimenta prejudecăţile şi încuraja hărţuirea şi violenţa împotriva persoanelor lesbiene, gay, bisexuale şi transsexuale. Ban a transmis, de asemenea, preocupările sale emisarului ONU în Uganda, luni, la câteva ore după ce preşedintele Ugandei, Yoweri Museveni, a semnat legea în ciuda protestelor grupurilor pentru drepturile omului şi criticilor din partea donatorilor occidentali. Ban a fost de acord cu o evaluare a Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, conform căreia impunerea închisorii pe viaţă pentru homosexualitate şi căsătorie între persoane de acelaşi sex ar putea alimenta prejudecăţile şi încuraja hărţuirea şi violenţa. Homosexualitatea este un subiect tabu în aproape toate ţările africane şi ilegală în 37, inclusiv Uganda, unde grupurile pentru drepturile omului afirmă că persoanele gay au riscat mult timp închisoarea. Teama de violenţă, închisoare şi de pierdere a locurilor de muncă înseamnă că numai câţiva gay din Africa îşi declară deschis homosexualitatea.



12