Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 19 Decembrie 2011 / 00:00 382 accesări

RUSIA

Platformă petrolieră răsturnată

Cel puţin patru persoane şi-au pierdut viaţa şi 49 sunt date dispărute, după răsturnarea unei platforme petroliere cu 67 de persoane la bord în marea Ohoţk, în Extremul Orient rus. Platforma Kolskaia era tractată, într-o furtună puternică, când s-a răsturnat şi s-a scufundat, la circa 200 de kilometri de insula Sahalin. 14 persoane au fost salvate. Potrivit Ministerului Transporturilor, dintre cele 67 de persoane la bordul platformei Kolskaia, 53 erau membri ai echipajului, iar 14 erau muncitori şi personal auxiliar. Autorităţile locale au anunţat lansarea unei anchete şi au dat asigurări că răsturnarea platformei, deţinută de compania de explorare petrolieră Arktikmorneftegazrazvedka, care colaborează cu Gazprom, nu pune în pericol mediul. Potrivit Gazprom, instalaţia terminase lucrările şi se îndrepta spre bază. Anchetatorii consideră că decizia de a tracta platforma în pofida condiţiilor meteorologice nefavorabile reprezintă cea mai probabilă cauză a incidentul. Platforma, cu o capacitate de până la 102 persoane, a fost construită în anul 1985, în Finlanda. Instalaţia petrolieră a început operaţiunile în zona unde s-a răsturnat în luna septembrie.

EGIPT

Nou atac la gazoduct

Persoane necunoscute au atacat, ieri, conducta care transportă gaz din Egipt către Israel, al zecelea incident de acest fel de la îndepărtarea fostului preşedinte Hosni Mubarak, în februarie. Explozia s-a produs în zona al-Sabil, în peninsula Sinai. Nimeni nu a revendicat atacul, ce a afectat şi o parte din conductă. Gazoductul nu era operaţional, din cauza unui atac anterior. Autorităţile au pus aceste incidente pe seama militanţilor locali care protestează faţă de exporturile de gaz către Israel la preţuri foarte mici, în baza unui contract pe 15 ani semnat în 2008. Conducerea ţării încearcă să modifice contractul. Pe de altă parte, circa 118 persoane au fost arestate ieri la Cairo fiind suspecte că au luat parte la protestele violente din ultimele zile.

IRAN

Contract de 700 de milioane de dolari

Tatneft, unul dintre cei mai mari zece producători de petrol din Rusia, şi compania petrolieră iraniană NIOC intenţionau să semneze ieri un contract de 700 de milioane de dolari, pentru extracţia de ţiţei de la Zagheh, din sudul republicii islamice. În baza contractului, din câmpul petrolifer Zagheh, din provincia Buchehr, vor fi extraşi 7.000 de barili de ţiţei pe zi în prima fază de dezvoltare. Producţia va fi crescută la 55.000 de barili pe zi în a doua fază. Tatneft nu a comentat oficial informaţiile. Iranul este al doilea exportator de petrol din OPEC şi ocupă a patra poziţie ca producţie petrolieră. Exporturile de ţiţei reprezintă circa 80% din veniturile ţării.

FILIPINE

Bilanţ în creştere

Bilanţul inundaţiilor care afectează Filipine ar putea ajunge la 1.000 de morţi, a anunţat ieri Crucea Roşie. Richard Gordon, preşedintele Crucii Roşii din Filipine, a declarat că, potrivit celui mai recent bilanţ al organizaţiei, 560 de persoane au murit şi peste 500 sunt date dispărute, dar echipele de salvare nu au ajuns încă în multe din zonele afectate. Se estimează că cel puţin 400.000 de oameni au nevoie de ajutor.

SUA

Arestări la New York

Poliţia din New York a arestat 50 de manifestanţi din mişcarea Occupy Wall Street, sâmbătă, când au fost organizate proteste pentru a marca trei luni de mitinguri. Persoanele arestate au fost acuzate de încălcare a proprietăţii, după ce au încercat să escaladeze gardul unei biserici din Manhattan. Pastorul bisericii Trinity, care deţine o parte din parcul Duarte, a declarat că susţine mişcarea Occupy Wall Street, dar nu instalarea de corturi în parc. „Lotul vacant nu are facilităţi pentru a susţine o tabără de iarnă”, a declarat pastorul, precizând că instalarea corturilor ar fi „greşită, nesigură, nesănătoasă”. Un purtător de cuvânt al mişcării Occupy Wall Street şi-a exprimat dezamăgirea faţă de această declaraţie. Manifestanţii încearcă să găsească un loc pentru a-şi instala tabăra după ce au fost evacuaţi luna trecută din Parcul Zucotti. Nu este clar când vor fi eliberaţi protestatarii arestaţi.

IRAN

Arestarea unui agent CIA

Regimul de la Teheran a anunţat arestarea unui agent iranian care lucra pentru CIA. Serviciile de informaţii ale republicii islamice susţin că iranianul, despre care se crede că ar avea şi cetăţenie americană, ar fi fost antrenat de CIA şi trimis la baza militară Bagram din Afganistan, de unde a intrat Iran pentru a spiona. Într-un comunicat citat de agenţia de presă ISNA se adaugă că agenţi iranieni din Afganistan au aflat despre misiunea spionului, l-au urmărit până când a trecut graniţa şi l-au arestat. Serviciile de informaţii au precizat că detalii vor fi divulgate în următoarele câteva zile. Luna trecută, serviciile iraniene de informaţii au anunţat că 12 persoane au fost arestate pentru spionaj în favoarea unor agenţii secrete occidentale, inclusiv CIA. Iranul anunţă frecvent arestarea de spioni sau destrămarea unor reţele de spionaj cu legături cu SUA şi Israelul, dar rareori prezintă dovezi.

AUSTRALIA

Naufragiu

O navă ce transporta circa 250 de afgani şi iranieni s-a scufundat în largul insulei indoneziene Java, provocând cel mai probabil moartea majorităţii acestor imigranţi care visau să ajungă în Australia. Această nouă tragedie, la un an după scufundarea unei alte nave cu imigranţi în drum spre Australia, a generat un val de indignare în rândul asociaţiilor australiene de ajutor pentru refugiaţi, care contestă politica de imigraţie a ţării lor. Ieri, la o zi după naufragiu, serviciile de intervenţie recuperaseră 33 de pasageri dintre care 30 de bărbaţi, o femeie şi doi copii, în pofida curenţilor puternici şi a valurilor de cinci metri. Nava s-a scufundat la 40 de mile nautice de mal, în apropiere de Prigi Beach, pe coasta de sud.

COREEA DE NORD

Noi negocieri

Coreea de Nord a fost de acord să îşi suspende programul de îmbogăţire a uraniului pentru arme nucleare. Presa sud-coreeană citează surse diplomatice care au declarat că regimul de la Phenian îşi va suspenda în curând programul, fără a oferi alte detalii. SUA au cerut oprirea îmbogăţirea uraniului înainte de reluarea negocierilor pentru dezarmare. Coreea de Nord s-a retras în urmă cu doi ani de la masa discuţiilor. Administraţia de la Washington va oferi Coreei de Nord 240.000 de tone de ajutor alimentar în schimb. Ţara se confruntă de decenii cu o penurie cronică de alimente, iar potrivit estimărilor ONU, aproape trei milioane de persoane vor avea nevoie de asistenţă alimentară, anul viitor.

SUA

Giganţi daţi în judecată

Autoritatea ce reglementează pieţele financiare din SUA, SEC, a depus plângere în instanţă vizând şase foşti directori ai giganţilor ipotecari Fannie Mae şi Freddie Mac, acuzaţi de fraudă. Aceştia ar fi indus în eroare investitorii în legătură cu expunerea la subprimele riscante deţinute în momentul spargerii bulei imobiliare. Printre persoanele vizate se numără foştii directori Daniel Mudd şi Richard Syron. Daniel Mudd a fost concediat de la Fannie Mae după ce guvernul a preluat controlul. Richard Syron a demisionat de la Freddie Mac în 2008. Într-un comunicat dat publicităţii prin intermediul avocatului său, Daniel Mudd a spus că procesul nu ar fi trebuit lansat niciodată, pentru că Guvernul a revizuit şi aprobat toate datele financiare ale companiei. Trezoreria americană a anunţat în septembrie 2008 punerea sub custodie a Fannie Mae şi Freddie Mac, atât timp cât acestea îşi vor restructura finanţele afectate de criza ipotecară. Vineri, cele două bănci au încheiat acorduri cu Guvernul, prin care îşi acceptă responsabilitatea pentru comportamentul lor, fără a admite sau nega vreo acuzaţie. Companiile au convenit şi să coopereze cu SEC în dosarele vizându-i pe cei şase foşti directori



12