Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 13 Decembrie 2011 / 00:00 1970 accesări

ITALIA

Tabără de romi incendiată

O mulţime furioasă a incendiat o tabără de romi din Torino, după ce o adolescentă italiană de 16 ani a pretins că a fost violată de unul dintre bărbaţii care locuiau în această tabără. Circa 500 de persoane furioase şi înarmate cu bâte de baseball, bare şi bombe incendiare, conduse de membrii familiei tinerei, s-au îndreptat spre tabără, imediat ce s-a răspândit informaţia despre viol. Oamenii furioşi au incendiat rulotele şi locuinţele improvizate a circa 150 de romi din tabără. În câteva minute, un incendiu de proporţii s-a declanşat în tabăra de la Torino, în apropiere de stadionul oraşului, ameninţând pădurea şi clădirile învecinate. Imaginile televizate au prezentat romi îngroziţi, fugind în lacrimi, în timp ce mulţimea scanda: ”Lăsaţi-i să ardă”. Tânăra, pe nume Eleonora, a declarat poliţiei şi familiei că a fost violată. Medicii de la spitalul local au confirmat că a avut loc un contact sexual, dar suspiciunile au început să apară în momentul în care ea a devenit confuză în legătură cu detaliile atacului. În cele din urmă, ea a recunoscut că a inventat faptele după ce şi-a pierdut virginitatea cu prietenul ei italian şi era îngrijorată că familia sa va afla ce s-a întâmplat. Poliţia susţine că, în pofida nivelului ridicat de violenţă, nimeni nu a fost rănit în acest raid, iar doi italieni, de 60 şi, respectiv 20 de ani, au fost arestaţi sub acuzaţia de pagube grave. Eleonora a fost acuzată de denunţare falsă a unei infracţiuni şi va fi deferită tribunalului pentru minori din Torino.

MAREA BRITANIE

Român, hoţ de nevoie

Românul Lucian Mitranus, în vârstă de 36 de ani, a furat gumă de mestecat în valoare de aproape 500 de lire sterline dintr-un supermarket, pentru a face rost de bani să se întoarcă acasă. În cursul audierilor, el şi-a recunoscut vina, spunându-le poliţiştilor că a furat din magazin pentru a putea să plătească biletul de întoarcere în România, a declarat procurorul Laura Mardell. Anterior, Mitranus a primit un avertisment pentru furt în West Mercia. După doar patru zile, el a fost surprins plecând fără să plătească dintr-un magazin Tesco, având asupra sa gumă de mestecat în valoare de 467,70 de lire sterline. Mitranus, care locuieşte pe Gadd Street, în Nottingham, a fost condamnat, pe 28 noiembrie, la 12 luni de închisoare cu suspendare, pentru furt din magazine. În cursul audierilor, magistraţii Curţii au aflat că speranţele lui Mitranus de a găsi un loc de muncă la o spălătorie de maşini din East Midlands au fost spulberate imediat ce a ajuns în această ţară, în baza unei oferte de muncă. Tânărul avea asupra sa 170 de lire sterline, din care trebuie să plătească o chirie lunară de 70 de lire sterline, pentru o cameră pe care o împarte cu alţi români, pe care i-a întâlnit după sosirea sa în Marea Britanie. Optând pentru condamnarea cu suspendare, judecătoarea l-a avertizat pe român că, în cazul în care va ajunge din nou în faţa justiţiei, riscă pedeapsa cu închisoarea. Mitranus a fost condamnat, de asemenea, la plata cheltuielilor de judecată, în valoare de 85 de lire sterline.

OLANDA

Protest împotriva angajării românilor

Şoferii olandezi de camion au circulat, ieri, între 11.00 şi 12.00, cu viteze sub 60 de kilometri pe oră, în semn de protest faţă de faptul că angajatorii preferă şoferii de camion din estul Europei, care cer salarii mai mici. Şoferii olandezi care au participat la acţiune lucrează în special în companii mici de transport. Prin această acţiune, ei vor să exercite presiuni asupra autorităţilor olandeze şi CE pentru a se ocupa de problema şoferilor din Polonia şi România. Aceştia din urmă ar fi angajaţi în Olanda, prin intermediul a tot felul de firme, pentru salarii mici. Potrivit VERN, organizaţia care apără interesele micilor companii de transport şi care organizează această acţiune, micii transportatori suferă de pe urma acestei concurenţe neloiale. În plus, potrivit VERN, aceşti şoferi nu sunt bine pregătiţi şi reprezintă un pericol pe şoselele olandeze.

ARABIA SAUDITĂ

Decapitată pentru vrăjitorie

O femeie condamnată la moarte pentru vrăjitorie a fost decapitată ieri, în Arabia Saudită. Amina bin Abdelhalim Nassar a fost executată în provincia nordică Jawf. Vrăjitoria este o practică strict interzisă în ţările islamice, Arabia Saudită fiind recunoscută pentru stricteţea legilor şi pedepsele dure. Această decapitare ridică numărul execuţiilor la 73, înregistrate începând cu ianuarie, în această ţară. Amnesty International a indicat în septembrie că numărul execuţiilor a crescut alarmant. O organizaţie pentru apărarea drepturilor omului arată că pe lista condamnaţilor la moarte sunt 140 de persoane care aşteaptă executarea sentinţei. Conform AI, 27 de persoane au fost executate în 2010, în această ţară ultraconservatoare, 67 în 2009 şi 102 în 2008. Violul, crima, apostazia, jaful armat, traficul de droguri reprezintă infracţiuni sancţionabile cu pedeapsa capitală în Arabia Saudită, unde legea islamică, Sharia, este respectată cu stricteţe.

BULGARIA

Zăcăminte de aur

Două zăcăminte de aur, cu rezerve estimate la peste 100 de tone, au fost descoperite în apropiere de localităţile bulgare Tran şi Rakitovo, a anunţat Ministerul Economiei, Energiei şi Turismului, precizând că sunt studiate şi dezvoltate de două subsidiare ale companiei canadiene EuroMax Resources. Societatea Trace Resources operează în apropiere de Rakitovo, iar EuroMax Services în apropiere de Tran, în vestul ţării. Ambele companii au studiat metalele preţioase din cele două zone, timp de şapte ani şi au cerut Ministerului Economiei şi Energiei să înregistreze oficial descoperirile geologice. Potrivit datelor preliminare, zăcământul de la Rakitovo conţine şapte tone de aur şi 100 de tone de argint, iar cel de la Tran, 100 de tone de aur. Înregistrarea descoperirilor geologice va permite companiilor să continue activităţile de cercetare, încă un an, iar după procesarea probelor prelevate, societăţile vor putea cere înregistrarea descoperirii comerciale şi concesionarea depozitelor, pentru extracţie. Este posibil ca depozitele să fie mai mari decât se estimează în prezent. În prezent, o singură mină de aur mai este operaţională în Bulgaria, în apropiere de Celopeci, fiind exploatată tot de o companie canadiană.

IRAN

Act de sabotaj

O explozie produsă duminică seara, la o fabrică de oţel din Iran, soldată cu moartea a şapte persoane, ar putea fi o nouă tentativă de sabotare a programului nuclear iranian, conform experţilor. Potrivit agenţiei de presă oficiale Mehr, şapte persoane au murit în explozia produsă duminică seara, la fabrica privată de oţel Ghadir, situată în oraşul Ardakan din provincia Yazd. Alte 12 persoane au fost rănite în incident. Conform agenţiei iraniene, unele dintre victime sunt cetăţeni străini. Un oficial local a declarat că deflagraţia a avut loc din cauza unor piese de artilerie aduse la fabrică pentru a fi topite. Explozia de duminică şi cea produsă recent la centrala nucleară de la Isfahan pot părea accidente dar frecvenţa producerii acestor incidente sugerează că ar putea fi vorba de o nouă abordare pentru sabotarea programelor nuclear şi de rachete desfăşurate de regimul islamist de la Teheran.

NORVEGIA

Fără regrete

Extremistul norvegian de dreapta Anders Behring Breivik, autorul atacurilor care s-au soldat cu 77 morţi, pe 22 iulie, în Norvegia, nu prezintă niciun fel de regret pentru gestul său, a afirmat avocatul său, Geir Lippestad. El crede că acţiunile sale au fost atroce însă necesare, a spus avocatul, repetând o formulă folosită de mai multe ori după 22 iulie. Aflat în detenţie provizorie, Behring Breivik, în vârstă de 32 de ani, aşteaptă deschiderea procesului său, pe 16 aprilie. Conform concluziilor transmise luna trecută de doi experţi-psihiatri, acesta suferă de schizofrenie paranoică. Dacă aceste concluzii sunt confirmate, cel mai probabil, Breivik nu va ajunge la închisoare, ci va fi condamnat la tratament psihiatric într-o instituţie închisă. Conform procurorului, Behring Breivik s-a simţit ofensat când a aflat de avizul psihiatrilor, decizie ce a provocat agitaţie şi în ţara scandinavă. Ostil islamului şi multiculturalismului în Europa, Behring Breivik a declanşat o bombă la sediul Guvernului norvegian, la data de 22 iulie, după care a deschis focul, timp de o oră, asupra câtorva sute de tineri laburişti reuniţi într-o tabără de vară pe insula Utoeya, în apropiere de Oslo. Deşi şi-a recunoscut faptele, refuză să se declare vinovat.

TRANSNISTRIA

Smirnov în turul doi

Liderul separatist al regiunii transnistrene din estul R. Moldova, Igor Smirnov, va fi obligat să candideze, în premieră, în al doilea tur de scrutin, pentru această funcţie, potrivit unui exit-poll realizat în regiune. Igor Smirnov a acumulat peste 47% din voturile exprimate duminică iar fostul şef al Sovietului Suprem (aşa numitul legislativ), Evgheni Şevciuc, 23,2%, în timp ce actualul preşedinte al Sovietului Suprem, Anatoli Kaminski, 22,6%. Indiferent de rezultatele aşa-ziselor alegeri prezidenţiale, există puţine şanse ca acestea să influenţeze în mod pozitiv negocierile cu Chişinăul şi procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

ITALIA

Bunuri de 100 de milioane de euro confiscate de la mafie

Poliţia italiană a confiscat proprietăţi în valoare de 100 de milioane de euro de la mafia napoletană, mai ales conturi bancare şi bunuri imobiliare, în cadrul unei operaţiuni declanşate după arestarea săptămâna trecută a şefului Camorra. Poliţia a pus sub sechestru mai multe întreprinderi mici, în special din domeniul construcţiilor, dar şi terenuri, maşini, discoteca Beach Cafe din Rimini şi zeci de conturi bancare, în cadrul unei operaţiuni desfăşurate simultan la Napoli şi în nordul Italiei. Această operaţiune vine după arestarea în cursul săptămânii trecute a 57 de persoane care au legături cu puternicul clan Casalesi din nordul oraşului Napoli, sub acuzaţii de spălare de bani, şantaj şi fraudă electorală. Clanul Casalesi, unul dintre cele mai violente şi puternice clanuri din Camorra, a fost subiectul celebrului volum ”Gomorra”, al jurnalistului Roberto Saviano, transpus cu succes pe marele ecran. Şeful clanului, Michele Zagaria, a fost arestat la data de 7 decembrie, după ce a stat 16 ani ascuns într-un buncăr. Principalele activităţi ale clanului se concentrează în sectorul construcţiilor. Zagaria era, înainte de toate, un om de afaceri, conform magistratului italian Raffaele Cantone. El şi familia sa controlau contractele, forţa de muncă şi resursele în toată Italia, a declarat acesta.

YEMEN

Deţinuţi al-Qaida evadaţi

12 deţinuţi aparţinând reţelei al-Qaida au evadat din închisoarea centrală a oraşului Aden din sudul Yemenului, a declarat, ieri, un responsabil al serviciilor de securitate. În total, un număr total de 14 deţinuţi a evadat din închisoarea situată în cartierul Al-Mansoura, prin intermediul unui tunel săpat, lung de şase metri, a precizat responsabilul. Unii dintre cei 12 deţinuţi al-Qaida fuseseră arestaţi pentru jefuirea unei bănci din Aden, în 2009, iar alţii, pentru asasinarea unor ofiţeri ai serviciilor de securitate din oraş. Această evadare în grup survine în contextul în care reţeaua teroristă îşi extinde influenţa în sudul Yemenului, contribuind la instabilitatea care decurge din slăbirea puterii centrale. Un guvern de uniune naţională şi-a început mandatul, sâmbătă, cu misiunea de a gestiona o dificilă tranziţie în Yemen, unde armata este divizată, al-Qaida este bine implantată iar economia se află în dificultate, după mai mult de zece luni de contestare a preşedintelui yemenit, Ali Abdallah Saleh.



12