FILIPINE
Avion prăbuşit
Un avion uşor s-a prăbuşit, sâmbătă, într-un cartier sărac de la periferia oraşului filipinez Manila, provocând un incendiu soldat cu moartea a 11 persoane. Nouă adulţi şi doi copii au ars de vii în incendiul izbucnit la periferia capitalei filipineze, anunţă un oficial al Crucii Roşii. Bilanţul a fost confirmat de poliţie. Tragedia a generat o anchetă a autorităţilor filipineze, pentru a se determina cauzele prăbuşirii avionului.
CEHIA
Omorâtă de câinii ei
O femeie de 60 de ani din Cehia a murit după ce a fost muşcată de 25 de câini din rasa Rottweiler, în locuinţa sa din apropiere de Praga. Vineri dimineaţă, câinii s-au năpustit asupra stăpânei. A murit pe loc, din cauza muşcăturilor, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei cehe, Daniel Vitek. Femeia creştea 25 de câini din rasa Rottweiler în locuinţa pe care o avea în satul Radonice-nad-Ohri, situat la 65 de kilometri nord-vest de Praga. Poliţia a fost alertată de fiica femeii iar după tragicul incident, cei 25 de câini au fost mutaţi într-un adăpost pentru animale. Poliţia nu ştie încă dacă animalele erau crescute pentru a participa la lupte ilegale. Potrivit postului TV Nova, câinii erau maltrataţi şi înfometaţi.
JAPONIA
Scurgere radioactivă
O scurgere radioactivă s-a înregistrat sâmbătă dimineaţă, în interiorul unei centrale nucleare din sud-vestul Japoniei. Din fericire, potrivit autorităţilor nipone, nu au existat scurgeri de substanţe radioactive în afara centralei atomo-electrice gestionate de compania Kyushu Electric. Centrala nucleară, situată în prefectura Saga din sud-vestul Japoniei, fusese repusă în funcţiune în noiembrie, după o lună de revizie. Compania de electricitate a precizat că aproximativ 1,8 tone de lichid de răcire conţinând substanţe radioactive s-au scurs dintr-o instalaţie a unui reactor nefuncţional al centralei.
GERMANIA
Menajerie la hotel
Poliţia germană a arestat trei cetăţeni chinezi după ce a descoperit 100 de şerpi, 70 de broaşte ţestoase şi 20 de broaşte verzi în camera unui hotel din Koln. Descoperirea a fost făcută vineri, după ce un angajat al hotelului a văzut un şarpe în casa scărilor şi a alertat poliţia. Autorităţile au verificat camera ocupată de trei cetăţeni chinezi şi au găsit animalele în bagajele acestora. Cei trei chinezi au fost arestaţi sub suspiciunea de trafic cu animale şi au fost eliberaţi ulterior, pentru o cauţiune de câteva mii de euro. Animalele au fost duse la grădina zoologică din Koln, unde urmează să fie identificate ca specii.
BELGIA
Vot de încredere
Noul guvern belgian condus de socialistul francofon Elio Di Rupo a obţinut, sâmbătă, votul de încredere al majorităţii deputaţilor Camerei Reprezentanţilor, făcând ultimul pas în rezolvarea crizei politice record care durează de peste 500 de zile. Rezultatul votului de încredere a fost evident după acordul de la 30 noiembrie privind un program de guvernământ dintre şase partide belgiene - socialişti, liberali şi democrat-creştini, atât flamanzi, cât şi francofoni - şi cel de la 5 decembrie privind repartiţia posturilor ministeriale. Dintre cei 143 de deputaţi prezenţi sâmbătă în Camera Reprezentanţilor, 89 i-au acordat votul de încredere echipei lui Elio Di Rupo, iar 54 au votat împotriva acesteia. Deloc surprinzător, cel mai important partid al Belgiei, formaţiunea politică separatistă flamandă N-VA /Noua Alianţă Flamandă/, care a părăsit negocierile privind formarea unui guvern în luna iulie, a refuzat să susţină noul guvern. Ecologiştii flamanzi şi francofoni, partidul Frontul Democratic al Francofonilor (FDF) şi formaţiunea flamandă de extremă dreapta Vlaams Belang /Interesul Flamand/ au refuzat, de asemenea, să voteze pentru guvernul condus de Elio Di Rupo. Noul guvern are la dispoziţie doi ani şi jumătate pentru a pune în aplicare o descentralizare cuprinzătoare şi pentru a aplica o politică riguroasă de reducere a deficitului şi a datoriei publice. Elio Di Rupo, de 60 de ani, care dispune în prezent de sprijinul unei majorităţi clare, devine primul premier francofon al Belgiei de mai mult de trei decenii, ca şi primul socialist ce deţine această funcţie după 1974, în contextul în care peste tot în Europa, stânga se află în dificultate.
TRANSNISTRIA
Alegeri
Alegătorii din Transnistria au fost chemaţi la urne, ieri, pentru desemnarea liderului regiunii separatiste cu 500.000 de locuitori. Principalii candidaţi sunt actualul lider separatist, Igor Smirnov, aflat la putere de două decenii şi Anatoli Kaminski, susţinut de Moscova. Şase candidaţi au intrat în cursă. Rusia îl susţine în mod deschis pe liderul Legislativului de la Tiraspol, Anatoli Kaminski, în încercarea de a-l înlocui pe Smirnov, după ce Kremlinul a recunoscut că l-a scăpat de sub control. Totodată, un post rus de televiziune care emite şi în zona transnistreană a difuzat un documentar în care Igor Smirnov este acuzat de încurajarea unor crime şi delapidarea unor sume de bani. Documentarul se bazează pe informaţii despre originea veniturilor familiei Smirnov. Acesta prezintă imagini cu locuinţa familiei Smirnov de la periferia capitalei ruse, a cărei valoare este estimată la zece milioane de dolari. Potrivit documentarului, în timpul campaniei electorale din 2006, în Transnistria au avut loc asasinate la comandă, mod în care Smirnov şi-ar fi eliminat rivalii. ”Smirnov nu poate renunţa la putere, deoarece întreaga sa familie ar ajunge după gratii”, a declarat Mihail Bergman, un fost comandant militar, citat în documentar.
LIBIA
Confruntări armate
Confruntări armate au izbucnit, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, în apropierea aeroportului internaţional din Tripoli. Un purtător de cuvânt militar a declarat că doi bărbaţi au deschis focul, sâmbătă seara, spre un convoi care îl însoţea pe generalul Khalifa Haftar, afirmând că este un incident izolat. Însă, în urma incidentului, confruntările armate au durat câteva ore, aproape până duminică dimineaţă. Surse citate de BBC au declarat că rebeli din cadrul brigăzii Zintan se află la originea violenţelor. În schimb, un reprezentant al brigăzii Zintan, Abu Bakr al-Ahrash, a declarat că armata a deschis focul în apropierea aeroportului. Colonelul Ahmad Bani, purtătorul de cuvânt al Armatei Naţionale Libiene, a declarat că un convoi al armatei a ripostat la focuri de armă, după ce fusese atacat.
SIRIA
Civili ucişi
Cel puţin 13 civili şi-au pierdut viaţa, sâmbătă, în mai multe zone din Siria, după ce forţele de securitate au deschis focul la un post de control şi la o înmormântare, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), un ONG cu sediul în Marea Britanie. Acesta a informat despre decesul a patru persoane în localitatea Maaret al Neeman, în Idleb, patru în provincia Homs, trei în Hersata, în apropierea capitalei Damasc, şi doi în Deraa. Victimele din Maaret al Neeman, refugiu pentru numeroşi militari dezertori, s-au înregistrat în momentul în care forţele loiale regimului Bashar al Assad au deschis focul împotriva participanţilor la înmormântarea unui minor ucis în ajun. În Homs, forţele de securitate au deschis focul din mai multe posturi de control. Acest nou bilanţ survine la o zi după ce operaţiunile forţelor loiale lui al Assad s-au soldat cu peste 40 de morţi în mai multe regiuni din ţară. De la jumătatea lunii martie, când au început protestele împotriva regimului lui al Assad, peste 4.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în represiunea declanşată de forţele de securitate, potrivit datelor ONU. Reuniunea delegaţiei ministeriale arabe însărcinată cu dosarul sirian şi care era prevăzută să se desfăşoare sâmbătă la Doha a fost anulată. Secretarul general al instituţiei panarabe, Nabil al-Arabi, a propus organizarea acestei reuniuni în zilele de 16 sau 17 decembrie, la Cairo, unde se află sediul Ligii Arabe.
MEXIC
Seism puternic
Mai bine de 82.000 de persoane din zona capitalei Mexicului au rămas temporar fără curent electric, în urma unui puternic cutremur de pământ care a zdruncinat, sâmbătă seara, sud-vestul ţării. Mişcarea telurică, survenită la ora locală 19:47, a provocat grave perturbări în alimentarea cu energie electrică în diferite zone ale capitalei Mexicului şi suburbiilor sale. Conform datelor preliminare, cel puţin două persoane şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului care a lovit statul Guerrero din sud-vestul Mexicului. Iniţial, serviciile de geofizică americane USGS au anunţat o magnitudine de 6,8, revizuită apoi la 6,5 pe scara magnitudinii de moment. Nu se cunosc deocamdată dimensiunile distrugerilor provocate de seism infrastructurii sau fondului de locuinţe. La 19 septembrie 1985, un seism cu magnitudinea 8,1 survenit în capitala Mexicului s-a soldat cu cel puţin 6.000 de morţi. Mexicul este situat într-una din zonele cu cea mai intensă activitate seismică din lume.
YEMEN
Jurământul Guvernului
Guvernul yemenit de uniune naţională, condus de liderul opoziţiei, Mohamed Basindawa, a depus jurământul, sâmbătă, urmând să se ocupe de tranziţia din ţara greu încercată de zece luni de criză. Cei 34 de membri ai Executivului reprezintă la paritate opoziţia şi Congresul Popular General (CPG) care a fost la putere, iar Basindawa a depus jurământul în faţa vicepreşedintelui Abd Rabbo Mansur Saleh, interimar în perioada dinaintea plecării preşedintelui Ali Abdallah Saleh, în luna februarie. Noul guvern, format în urma încheierii unui acord semnat pe 23 noiembrie, la Ryad, între opoziţie şi regimul lui Saleh, îşi asumă misiunea dificilă de a restabili securitatea şi a relansa economia, paralizată de zece luni de contestări reprimate violent de autorităţi. La expirarea perioadei de tranziţie, vor fi organizate alegeri prezidenţiale anticipate, pe 21 februarie 2012, dată ce marchează plecarea lui Saleh, viu contestat în stradă din ianuarie, fiind acuzat de corupţie şi nepotism.
AFGANISTAN
Bilanţ tragic
Circa 80 de persoane şi-au pierdut viaţa în atacurile de marţi, ce au vizat credincioşi şiiţi musulmani în Afganistan, mult mai mulţi decât s-a anunţat anterior, a declarat, duminică, preşedintele afgan, Hamid Karzai. Nu este clar dacă şeful de stat s-a referit numai la atentatul asupra unei moschei din Kabul, despre care poliţia a anunţat marţi că a omorât 55 de persoane sau a inclus şi alte incidente separate în oraşe diferite. Bilanţul anterior pentru toate cele trei incidente de marţi - la Kabul, nordul Mazar-i-Sharif şi sudul Kandaharului - a fost de 59 de persoane. Ziua de marţi a fost una dintre cele mai sângeroase pentru civili, de la invazia americană din 2001, ce s-a soldat cu înlăturarea regimului taliban. Însă incidentele de săptămâna trecută sunt primele motivate religios şi au suscitat temeri privind o recrudescenţă a violenţelor dintre musulmanii sunniţi şi cei şiiţi.