Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 10 Decembrie 2011 / 00:00 395 accesări

INDIA

Incendiu devastator

Peste 70 de persoane au murit, vineri, într-un incendiu de proporţii ce a izbucnit în cursul dimineţii la un spital din Calcutta, în estul Indiei, conform celui mai recent bilanţ furnizat de liderul Guvernului din Bengalul Occidental, Mamata Banerjee. Alte aproximativ 90 de persoane au fost salvate, a declarat vicepreşedintele spitalului privat AMRI, S. Upadhayay, precizând că a fost deschisă o anchetă, pentru a se stabili cauzele incendiului. Focul, care s-a declanşat la ora locală 03.00, a pornit aparent din subsolul spitalului AMRI, care are cinci etaje. La ora locală 11.00, focul era stins aproape în intregime, însă coloane de fum ieşeau în continuare pe ferestrele sparte, în timp ce pompierii încercau să ajungă la pacienţii şi personalul spitalului încă blocaţi în interiorul clădirii. Rudele pacienţilor adunate în faţa clădirii asistau cu teamă la progresul operaţiunii. Maşinile pompierilor au întâmpinat dificultăţi pe drumul spre spital, din cauza reţelei de drumuri înguste şi întortocheate.

MAREA BRITANIE

Furtuni violente

Peste 70.000 de locuinţe au rămas fără electricitate în Scoţia, în urma furtunilor puternice produse joi, soldate cu blocarea a numeroase căi de acces şi doborârea copacilor pe liniile de înaltă tensiune. Furtuna a afectat Scoţia, joi seară, în special regiunile din nord şi est. Compania Scottish Hydro, parte a grupului energetic SSE, a anunţat că 70.000 de locuinţe sunt fără electricitate, dintre care 31.000 în regiunea Argyll. Alte 9.000 de locuinţe au rămas fără electricitate în nord-estul Scoţiei, în zonele Banchory, Ballater, Inverurie, Fochabers şi Stonehaven. Vineri, compania de electricitate a dat asigurări că alimentarea va fi reluată seara, deşi în unele localităţi problemele vor fi remediate sâmbătă sau chiar duminică.

CHINA

Aterizare de urgenţă

Nouă persoane au fost rănite uşor, vineri, în evacuarea unui avion Boeing 747 al companiei Cathay Pacific, pe aeroportul din Shanghai, după ce a fost detectat fum la bordul avionului. Incidentul a avut loc pe aeroportul internaţional Pudong, chiar înainte de decolarea aeronavei cu destinaţia Hong Kong. Avionul avea la bord 351 de pasageri şi 19 membri ai echipajului. Şapte pasageri şi doi membri ai echipajului au fost răniţi uşor şi transportaţi la spital, a raportat compania, fără a preciza condiţiile în care s-a desfăşurat incidentul. Pozele făcute de pasageri îi arătau pe oameni coborând din avion pe toboganele de evacuare. O anchetă a fost deschisă în cazul acestui incident, au declarat autorităţile din Shanghai. Cathay Pacific a demarat propriile investigaţii cooperând însă cu autorităţile, a asigurat compania.

BULGARIA

Buget adoptat

Parlamentul bulgar a adoptat, în primele ore ale zilei de vineri, legea bugetului de stat pentru anul 2012. Votul final a avut loc la ora 2.10, după o şedinţă care a început în dimineaţa de joi şi a continuat mai bine de 17 ore. Legea bugetului prevede un deficit de 1,5 miliarde de leva (769 milioane de euro), ceea ce reprezintă circa 1,35% din Produsul Intern Brut, care se aşteaptă să crească cu 2,9% faţă de PIB-ul din anul în curs. Ca de obicei, Ministerul Apărării va primi cei mai mulţi bani de la buget, 950 de milioane de leva (487 milioane de euro), bugetul Ministerului Muncii şi Politicii Sociale va fi de 925 milioane de leva (474 milioane de euro), cel al Ministerului de Interne, 898 milioane de leva (460 milioane de euro), iar cel al Ministerului Învăţământului, 814 milioane de leva (417 milioane de euro).

IRLANDA

Bancher arestat

Poliţia irlandeză l-a arestat, vineri, pe fostul preşedinte şi director general al Băncii Anglo-Irlandeze, Sean FitzPatrick, în cadrul unei anchete în curs privind presupuse nereguli financiare la instituţia pe care a condus-o. FitzPatrick, care a fost director general înainte de a deveni preşedinte al băncii, a declarat în decembrie 2008 că a ascuns ani de zile acţionarilor adevărul în legătură cu credite în valoare de 84 de milioane de euro, pe care le-a primit de la Banca Anglo-Irlandeză. Instituţia a trebuit să fie naţionalizată la începutul lui 2009. Autoritarea ce reglementează pieţele financiare anchetează şi dacă banca a folosit mai mult de şapte miliarde de euro din depozitele pe termen scurt ale instituţiei Irish Life & Permanent pentru a masca retrageri masive de lichidităţi făcute de clienţi. Banca Anglo-Irlandeză a fost relansată anul acesta, sub numele Irish Bank Resolution Corporation. Prăbuşirea sa ar putea costa contribuabilii irlandezi până la 34 de miliarde de euro. FitzPatrick este reţinut în prezent la 30 de kilometri sud de Dublin. El poate rămâne în arest până la 24 de ore. La începutul lunii noiembrie, fostul director financiar al băncii, Willie McAteer, a fost reţinut pentru a fi interogat de detectivi.

SUA

Proteste la Capitoliu

Peste 1.000 de persoane au manifestat, joi, în faţa Capitoliului, acesta fiind punctul culminant al celor trei zile de proteste ale sindicaliştilor şi şomerilor veniţi la Washington din toată ţara, pentru a-şi cere dreptul la un loc de muncă şi a-şi menţine asigurarea de şomaj. Protestatarii, printre care şi militanţi anti-Wall Street, s-au adunat în faţa clădirii Capitoliului, pentru o oră de discursuri şi rugăciuni şi cerând guvernanţilor crearea de locuri de muncă şi păstrarea asigurării de şomaj la valoarea actuală, pentru cei 14 milioane de şomeri din SUA. Protestatarii au continuat cu manifestaţii în faţa biroului preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, John Boehner. Aproximativ 100 de manifestanţi au intrat chiar în clădirea biroului acestuia, dar pe care au părăsit-o după circa cinci minute, fără a fi anunţate însă evenimente violente. Sub sloganul ”Să luăm Capitoliul înapoi”, zeci de asociaţii şi sindicate, printre care American Dream Movement, US Action, SEIU sau AFL-CIO, au participat la diferite acţiuni, timp de trei zile, în faţa Congresului şi a Casei Albe, cerând, în principal respectarea dreptului la muncă. Preşedintele Barack Obama vrea să prezinte Congresului american o serie de măsuri de ocupare a forţei de muncă estimate la 447 miliarde de dolari.

IRAN

Sancţiuni nipone

Japonia a decis vineri să întărească sancţiunile împotriva Iranului, urmând exemplul ţărilor occidentale, care au adoptat măsuri similare împotriva programului nuclear controversat al Teheranului. Ministrul Economiei, Comerţului şi Industriei, Yukio Edano, a anunţat că Guvernul nipon va creşte numărul persoanelor şi al organizaţiilor ale căror conturi au fost îngheţate de autorităţile japoneze. Guvernul nipon a decis să adauge 106 organizaţii, o persoană şi trei bănci iraniene pe lista entităţilor vizate. În total, sancţiunile japoneze afectează 267 de organizaţii, 66 de indivizi şi 20 de bănci. Nu a fost luată nicio măsură împotriva exporturilor de petrol ale Iranului, al patrulea furnizor din arhipelag. Yukio Edano a subliniat că Japonia ar trebui să manifeste prudenţă în acest domeniu. În afară de sancţiunile economice decise de anul trecut, Tokyo a oprit, deja, orice investiţie în proiecte din domeniile petrolului şi gazelor în Iran. Adoptând aceste noi măsuri, Japonia s-a adăugat pe lista ţărilor care au întărit sancţiunile împotriva Iranului, de la adoptarea la mijlocul lunii noiembrie a unei rezoluţii împotriva Teheranului, de către consiliul guvernatorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. Printre aceste state se află ţări din UE, dar şi SUA, Canada şi Australia.

JAPONIA

Coordonarea reconstrucţiei

Parlamentul nipon a aprobat, vineri, un proiect de lege care stabileşte crearea unui organism pentru coordonarea reconstrucţiei după cutremurul urmat de tsunami care a devastat, în martie, nord-estul ţării. Noua agenţie pentru reconstrucţie va începe să funcţioneze la 11 martie 2012, la împlinirea unui an de la tragedia care a lăsat în urmă aproape 20.000 de morţi sau dispăruţi şi a declanşat criza nucleară la centrala Fukushima Daiichi. Premierul nipon, Yoshihiko Noda, a subliniat că noul organism va acorda asistenţă întreprinderilor afectate de criza nucleară care a cauzat pierderi importante industriei din provincie. Instituţia va acorda asistenţă, de asemenea, celor peste 80.000 de persoane care locuiau pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei şi care au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele.

SUA

Agresorul de la Virginia Tech e mort?

Unul dintre cei doi morţi de la atacul de joi de la Virginia Tech ar fi autorul atacului, anunţă presa americană, în timp ce poliţia a refuzat să confirme sau să infirme informaţiile. Forţele de ordine au subliniat că o anchetă este în curs. Reprezentanţi ai universităţii au anunţat că o armă a fost găsită în apropiere de al doilea cadavru. De asemenea, alerta de securitate din campus a fost ridicată. Un agent de poliţie şi încă un bărbat au murit joi, după ce au fost împuşcaţi de un bărbat alb, care a deschis focul în campusul universităţii Virginia Tech, unde în urmă cu patru ani a avut loc cel mai grav masacru la o instituţie şcolară din istoria SUA. Atacul a intervenit în aceeaşi zi în care Virginia Tech a contestat o amendă de 55.000 de dolari decisă de Departamentul Educaţiei pentru răspunsul dat de universitate în timpul masacrului din 2007. În cel mai grav masacru din istoria SUA, 33 de persoane, inclusiv atacatorul, au murit în campusul Virginia Tech, la 16 aprilie 2007. Atacul a început la 9.40, când un american de origine coreeană, Seung-Hui Cho, a intrat în sălile de curs şi a deschis foc nediscriminatoriu, iar în cele din urmă s-a sinucis.



12