SUA
Atac armat la Virginia Tech
Un agent de poliţie şi încă un bărbat au murit ieri, după ce au fost împuşcaţi de un bărbat alb, care a deschis focul în campusul universităţii Virginia Tech, unde în urmă cu patru ani a avut loc cel mai grav masacru la o instituţie şcolară din istoria SUA. Un purtător de cuvânt al Virginia Tech a declarat că agentul de poliţie a fost împuşcat la un stop în trafic. Martori oculari au declarat poliţiei că atacatorul a fugit pe jos, îndreptându-se către Cage, parcarea din apropiere de Duck Pond Drive. În acea parcare a fost găsită încă o victimă, care de asemenea a decedat. La ora închiderii ediţiei, suspectul era încă în libertate şi oficialii instituţiei sfătuiseră pe toată lumea să rămână la adăpost. O alertă postată pe site-ul Virginia Tech îl descrie pe agresor ca fiind un bărbat alb, cu pantaloni de trening gri, o pălărie gri cu boruri verde fosforescent, un hanorac maro şi un rucsac. Atacul a intervenit în aceeaşi zi în care Virginia Tech a contestat o amendă de 55.000 de dolari decisă de Departamentul Educaţiei pentru răspunsul dat de universitate în timpul masacrului din 2007. În cel mai grav masacru din istoria SUA, 33 de persoane, inclusiv atacatorul, au murit în campusul Virginia Tech, la 16 aprilie 2007. Atacul a început la 9.40, când un american de origine coreeană, Seung-Hui Cho, a intrat în sălile de curs şi a deschis foc nediscriminatoriu, iar în cele din urmă s-a sinucis.
BULGARIA
Autocar românesc cu... aur
Vameşii bulgari de la Ruse şi ofiţerii directoratului general pentru lupta împotriva crimei organizate au confiscat, miercuri, un kilogram de aur ascuns într-un autocar provenind din România. Autorităţile bulgare au percheziţionat pasagerii unui autocar turcesc ce circula pe ruta Bucureşti - Istanbul. Ele au descoperit pachete sigilate cu bandă adezivă în buzunarele unuia dintre călători, un cetăţean turc. Pachetele conţineau bijuterii de aur cu o greutate totală de 1,185 kilograme. De la începutul anului, grănicerii de la Ruse au confiscat peste 10 kilograme de bijuterii de aur nedeclarate.
GERMANIA
Plic-capcană
Un plic-capcană a fost expediat directorului Deutsche Bank, Josef Ackermann şi conţinea un praf menit să îi provoace acestuia arsuri pe faţă şi pe mâini, a informat poliţia germană. Dispozitivul a fost detectat în camera de corespondenţă a băncii, miercuri, în jurul orei locale 13.00 şi nu a fost detonat. Adresa de returnare era Banca Centrală Europeană, ceea ce ar fi crescut, probabil, şansele ca directorul Deutsche Bank să o deschidă. Poliţia a spus că plicul conţinea un praf incendiar, nu un explozibil. Josef Ackermann, în vârstă de 63 de ani, conduce banca de peste nouă ani şi se apropie de pensionare. Experţii încă analizează praful. ”Nu era un explozibil militar sau industrial”, a spus poliţia.
SUA
Elicopter prăbuşit
Un elicopter care transporta persoane într-un tur deasupra barajului Hoover, în apropiere de Las Vegas, s-a prăbuşit miercuri seara, provocând moartea pilotului şi a celor patru pasageri aflaţi la bord, a declarat un purtător de cuvânt al administraţiei parcurilor naţionale. Elicopterul, un Eurocopter AS350, s-a prăbuşit în jurul orei 17.00 (03.00 ora României), în circumstanţe necunoscute. Sundance Helicopters, căreia îi aparţine aeronava, susţine că aparatul efectua un tur de la aeroport către barajul Hoover şi înapoi. Site-ul companiei susţine că aceasta deţine o flotă de 23 de elicoptere.
FRANŢA
Noriega extrădat
Fostul lider militar din Panama, Manuel Noriega, va fi extrădat, duminică, din Franţa în ţara sa natală, a declarat ministrul de Externe Roberto Henriquez. Potrivit oficialului, Noriega, condamnat deja în lipsă, în Panama, pentru corupţie şi crimă, va rămâne în închisoare pe viaţă. În vârstă de 77 de ani, fostul lider militar este căutat în ţara sa natală şi pentru alte crime comise în perioada 1983-1989. El este în prezent în închisoare în Franţa, pentru spălare de bani. Înainte, a stat 20 de ani în detenţie în SUA, fiind condamnat pentru trafic de droguri. La un moment dat aliat al SUA, Noriega a fost arestat de trupele americane, în ianuarie 1990, fiind acuzat că a transformat Panama într-un fief al traficului de droguri. A fost extrădat din SUA în Franţa, în 2010.
IRAN
Imagini cu drona doborâtă
Televiziunea iraniană a prezentat imagini cu drona americană pe care forţele iraniene au doborât-o lângă graniţa cu Afganistan, relatează BBC. Imaginile purtau titlul ”RQ170 - avion de spionaj al SUA, model avansat”. Imaginile îi prezintă pe oficiali militari iranieni inspectând drona, care pare doar uşor avariată. Oficialii americani au recunoscut pierderea unui aparat de zbor şi se tem că Iranul ar putea obţine informaţii despre tehnologie. Drona constituie prima pierdere de acest gen suferită de SUA.
TURCIA
Blocaj bancar
Băncile turce au blocat 110 milioane de dolari aparţinând Siriei, în cadrul sancţiunilor vizând Damascul, a anunţat, ieri, presa de la Ankara. Fondurile îngheţate aparţin Băncii Centrale şi Băncii Comerciale a Siriei. Conturile lor au fost blocate pentru a împiedica transferul de devize către Siria, scena unor revolte violente. La sfârşitul lunii noiembrie, ministrul turc de Externe a anunţat sancţiuni economice împotriva Siriei, pentru a protesta faţă de violenţe. În decembrie, ministrul Comerţului de la Ankara a anunţat şi o taxă de 30% pentru mărfurile venite din Siria. Turcia a decis ca Banca Centrală să nu mai trateze cu Banca Siriei şi ca tranzacţiile comerciale cu Damascul să fie blocate. De asemenea, a suspendat cooperarea la nivel civil şi militar. Siria este afectată, de la mijlocul lunii martie, de o mişcare de contestare populară. Potrivit ONU, revoltele s-au soldat cu peste 4.000 de morţi.
GEORGIA
Avertisment rusesc
Ministrul rus de Externe a avertizat în legătură cu o repetare a războiului din 2008 cu Geogia, dacă această ţară aderă la NATO. Vorbind după Consiliul NATO-Rusia din Bruxelles, Serghei Lavrov a spus că i-a avertizat pe miniştrii de Externe din Alianţă în legătură cu ”împingerea regimului georgian spre o repetare a jocului din august 2008”. Luna trecută, în Georgia, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a spus că ţara s-a apropiat de aderare dar mai trebuie aplicate reforme.
BULGARIA
Lupta împotriva infracţionalităţii informatice
Lupta împotriva infracţionalităţii informatice este o prioritate atât pentru Cabinetul bulgar, cât şi pentru FBI, a declarat, ieri, ministrul de Interne, Ţvetan Ţvetanov, la o întâlnire cu directorul FBI, Robett Mueller şi cu premierul Boiko Borisov. Ţvetanov este convins că în 2012, angajaţi ai FBI se vor afla în Bulgaria, pentru a oferi asistenţă unităţii de combatere a infracţiunilor informatice. Ministrul şi Mueller au discutat şi despre cursuri de formare în combaterea infracţionalităţii informatice. De asemenea, au discutat despre operaţiuni comune de succes şi despre operaţiuni viitoare. Mueller s-a aflat la Sofia după vizita efectuată la Bucureşti.
GERMANIA
Membru al-Qaida arestat
Poliţiştii germani au arestat, ieri, un islamist care ar fi menţinut operativă o celulă al-Qaida, după ce trei agenţi ai acesteia fuseseră prinşi. Halli S, de 27 de ani, strângea fonduri pentru activităţi teroriste, prin vânzări fictive pe eBay şi a fost arestat în Bochum. S era membru al Celulei Dusseldorf. Liderul ei, Abdeladim El-K şi alte două persoane au fost arestaţi în aprilie. Poliţia a spus că doi dintre ei încercau să construiască un detonator, intenţionând să atace ţinte din Germania. El-K fusese trimis în Germania de un lider al-Qaida din Afganistan. Poliţia a percheziţionat 16 locuinţe şi două birouri.
EGIPT
Islamiştii, învingători
Islamiştii au obţinut aproape trei mandate din patru în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor legislative din Egipt, organizate într-o treime din guvernorate, potrivit rezultatelor oficiale anunţate în noaptea de miercuri spre joi. La încheierea scrutinului uninominal pentru ocuparea a trei sferturi din locurile pentru Adunarea Poporului (Camera Deputaţilor), 36 de candidaţi afiliaţi confreriei Fraţii Musulmani au fost aleşi în acest mod, alături de cinci candidaţi ai partidului salafist Al-Nur. Din 56 de mandate, şase le revin independenţilor şi şapte altor partide, în special liberale, în timp ce două sunt încă neacordate deoarece alegerile au fost suspendate într-o circumscripţie din Cairo, din cauza neregulilor. Modul de scrutin complex prevede alegerea celorlalte două treimi dintre deputaţi prin scrutin proporţional pe liste. Influenta confrerie este creditată cu 36,62% din voturi la scrutinul pe liste, iar salafiştii (fundamentalişti musulmani) cu 24,36%. Liberalii, divizaţi în şase liste, ajung la 29,39% şi rămân marii perdanţi ai primului tur. Alegerea celor 498 de deputaţi se desfăşoară în trei etape în cele 27 de guvernorate ale ţării. Alte nouă guvernorate sunt chemate la urne începând cu 14 decembrie, iar ultima treime din Egipt va vota în ianuarie.