Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 07 Decembrie 2011 / 00:00 408 accesări

AFGANISTAN

Atentat

Un număr de 62 de persoane au murit şi alte circa 130 au fost rănite într-o explozie produsă la intrarea într-un important sanctuar şiit din Kabul, unde credincioşii s-au reunit pentru a celebra Ashura, una dintre cele mai importante sărbători religioase ale Islamului şiit. Preşedintele afgan Hamid Karzai şi-a anulat o vizită în Marea Britanie şi a revenit în ţară. Abu Bakar Mansur, purtător de cuvânt al Lashkar e-Jhangvi al-Alami, grup extremist sunnit, a revendicat atentatele. Gruparea este responsabilă pentru zeci de atacuri împotriva minorităţii şiite din Pakistan, dar este prima dată când comite un atac în Afganistan. Atentatele au avut loc în timpul festivalului şiit Ashura, cea mai importantă zi din calendarul şiit şi zi liberă în Afganistan. Deşi există tensiuni între sunniţii afgani şi minoritatea şiită, majoritatea atacurilor din ultimii ani din această ţară au vizat oficiali guvernamentali sau forţe internaţionale.

PAKISTAN

Reacţie dură

Pakistanul şi-a rechemat ambasadorii din mai multe state ale lumii pentru consultări, în contextul în care oficialii de la Islamabad iau în considerare revizuirea liniei sale de politică externă, ca urmare a recentului atac aerian al NATO asupra unui punct de control din nord-vestul ţării, soldat cu moartea a 24 de militari pakistanezi. Ambasadorii Pakistanului în SUA, ţări membre ale UE, Rusia, Afganistan, India şi alte câteva state cheie au fost convocaţi pentru a li se vor aduce la cunoştinţă noi instrucţiuni, ce vor conţine o serie de poziţii revizuite cu privire la doctrina de politică externă a Pakistanului, care a fost supusă unor modificări în urma raidului aerian al NATO. Oficialii de la Islamabad anunţaseră anterior că, după atacul aerian al NATO din 26 noiembrie, relaţiile lor cu SUA şi aliaţii acestora vor fi revizuite radical.

BELGIA

În sfârşit, Guvern

Regele belgienilor Albert al II-lea l-a numit luni seară pe socialistul francofon Elio Di Rupo prim-ministru, precum şi pe membrii Guvernului, punând capăt celei mai lungi crize politice din istoria regatului la 540 de zile după alegerile legislative. Elio Di Rupo, de 60 de ani, este primul francofon ce va conduce un guvern în Belgia după peste 30 de ani. Coaliţia pe care în cele din urmă a reuşit să o formeze Elio Di Rupo cuprinde şase partide, socialişti, liberali şi democrat-creştini, atât flamande cât şi francofone, dar îl exclude pe marele învingător al alegerilor din Flandra, formaţiunea separatistă N-VA a lui Bart De Wever, care a promis deja o opoziţie feroce faţă de noul prim-ministru.

CROAŢIA

La un pas de aderare

Consiliul de miniştri al UE a aprobat oficial aderarea Croaţiei la UE de la 1 iulie 2013, a anunţat un purtător de cuvânt. Tratatul de aderare va fi semnat vineri, la summit-ul UE de la Bruxelles. Odată ratificat de toate statele membre, Croaţia va putea deveni membră UE în iulie 2013.

LIBIA

Explozie

Cel puţin zece persoane au murit într-o explozie la un depozit de muniţii din centrul Libiei. Al-Senussi al-Tayeb, şeful consiliului militar din Waddan, a declarat că explozia s-a produs luni noapte, când cineva a aprins o ţigară lângă depozit. Şapte africani figurează printre morţi. ONU i-a avertizat liderii libieni că unele dintre depozitele de armament nu sunt securizate şi se pot fura cantităţi mari de arme.

GRECIA

Noi violenţe

Ciocniri între poliţie şi tineri cu feţele acoperite s-au înregistrat la Atena, la marcarea a trei ani de la uciderea unui adolescent de către forţele de ordine. Sutele de tineri au aruncat cu pietre şi cocteiluri Molotov în forţele de ordine. Poliţia a făcut uz de gaze lacrimogene la manifestaţia organizată pentru marcarea a trei ani de la uciderea unui tânăr de 15 ani. Peste 7.000 de poliţişti au fost desfăşuraţi, în condiţiile în care va avea loc un al doilea protest, spre seară. Uciderea tânărului în 2008 a provocat unele dintre cele mai ample revolte înregistrate vreodată în Grecia.

KUWEIT

Dizolvarea Parlamentului

Emirul Kuweitului, şeicul Sabah al-Ahmad al-Sabah, a dizolvat Parlamentul ţării, pentru a patra oară în mai puţin de şase ani. Potrivit postului public de televiziune, emirul al-Sabah a promulgat un decret de dizolvare a Adunării naţionale, ce deschide calea pentru organizarea de alegeri legislative în termen de 60 de zile. Decizia intervine după demisia de luna trecută a premierului Nasser Mohammad al-Ahamd al-Sabah, acuzat de corupţie de deputaţii opoziţiei. Pe data de 30 noiembrie, emirul l-a numit în fruntea Guvernului pe ministrul Apărării, şeicul Jaber al-Mubarak al-Sabah.

SPANIA

Marşul indignaţilor

Mii de indignaţi au transformat adunarea convocată în seara zilei de luni pentru a protesta împotriva evacuării Hotelului Madrid, unde locuiau de aproape două luni aproximativ o sută de persoane, într-un marş improvizat pe străzile din centrul capitalei spaniole. Pe durata acestuia, protestatarii au strigat că nu au case şi au exprimat din nou critici faţă de sistemul capitalist. Manifestanţii au citit un manifest împotriva acţiunilor poliţiei, care a evacuat Hotelul Madrid în dimineaţa zilei de luni. Clădirea, închisă publicului de câţiva ani, fusese ocupată de peste o sută de persoane din 15 octombrie. Marşul de luni seară s-a încheiat cu încercarea unora dintre indignaţi de a ocupa o altă clădire din centrul capitalei spaniole; în cele din urmă, ei au renunţat, întrucât aceasta se afla în construcţie.

SIRIA

Revenirea ambasadorului american

Ambasadorul american în Siria a revenit la Damasc, după ce situaţia de securitate l-a obligat să se retragă, în urmă cu câteva săptămâni, a anunţat Departamentul de Stat. SUA l-au chemat pe ambasadorul Robert Ford în ţară pentru consultări pe data de 24 octombrie. Statutul său a fost neclar săptămâni întregi. Robert Ford va transmite mesajul SUA către poporul sirian, va raporta despre situaţie, a comentat Departamentul de Stat.

ISRAEL

Tratament special

Fostul preşedinte israelian Moshe Katsav va executa pedeapsa de şapte ani de închisoare într-o aripă specială rezervată deţinuţilor religioşi, a anunţat o purtătoare de cuvânt a închisorii. Moshe Katsav, condamnat pentru viol şi hărţuire sexuală se va presa la închisoarea Masayahu, lângă Ramle, astăzi. Fostul demnitar va primi un număr şi haine de penitenciar şi va fi încarcerat cu deţinuţii care studiază zilnic iudaismul. Fostul preşedinte va împărţi o celulă cu fostul ministru al sănătăţii Shlomo Benizri, care execută patru ani de închisoare pentru corupţie. Moshe Katsav a fost condamnat în urmă cu un an. A făcut apel, dar acesta i-a fost respins de Curtea Supremă în luna noiembrie.

SUA

Îngrijorare

Oficialii americani şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu pierderea unei drone lângă graniţa estică a Iranului cu Afganistan. Un purtător de cuvânt al Pentagonului a spus că SUA sunt îngrijorate mai ales că drona se află într-un loc din care nu poate fi recuperată. Presa iraniană a spus că drona a fost doborâtă şi acum se află în mâinile forţelor iraniene. Drona, cunoscută drept Sentinel, este prima pierdere de acest gen pentru SUA. SUA se tem că regimul de la Teheran are astfel o oportunitate de a obţine informaţii despre tehnologie. Drona se afla într-o misiune CIA atunci, dar nu este clar dacă se afla în Afganistan sau în Iran. Unii analişti sunt convinşi că forţele iraniene nu vor putea replica tehnologia.



12