Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 06 Decembrie 2011 / 00:00 355 accesări

CHINA

Poliţist ucigaş de copii

Un bărbat a înjunghiat cinci copii răpiţi dintr-un parc al oraşului chinez Huaidian, omorând patru şi rănindu-l grav pe al cincilea, a anunţat un oficial local şi un ONG cu sediul în Hong Kong. Agresorul de 22 de ani răpise, sâmbătă, cele cinci victime, cu vârste între 5 şi 10 ani, dintr-un parc public al oraşului Huaidian, situat în provincia Henan. ONG-ul a adăugat că ”suspectul, care a fost arestat, este un fost poliţist demis din funcţie, care vroia să se răzbune pe societate”. Un responsabil local a confirmat prin telefon că cei cinci copii au fost răniţi cu lovituri de cuţit care au fost mortale pentru patru dintre aceştia. El a negat însă că agresorul era un fost poliţist. Anul trecut, atacurile sângeroase asupra unor şcoli, comise de indivizi fără ocupaţie, s-au soldat cu 17 morţi şi au revoltat China întreagă.

JAPONIA

Incident radioactiv

O nouă scurgere de lichid radioactiv, care s-a deversat în parte în Oceanul Pacific, a fost detectată la centrala nucleară de la Fukushima, a anunţat, ieri, operatorul sitului Tokyo Electric Power (Tepco). O echipă de tehnicieni a fost trimisă la faţa locului, pentru a afla cauza acestei scurgeri, ce s-a produs în apropierea unui sistem de decontaminare a apelor uzate. O suprafaţă de 45 de tone de apă poluată a fost descoperită în jurul unui condensator şi o barieră de saci de nisip a fost ridicată pentru a împiedica scurgerea apei. Cea mai mare parte a lichidului contaminat a rămas în interiorul clădirii în care se află sistemul de decontaminare, dar aproximativ 300 de litri s-ar fi scurs spre un tronson care conduce spre ocean. Apa conţinea substanţe radioactive ca Cesiu 137 şi Iod 131, dar la un nivel similar sau uşor superior celui detectat în apa mării, în apropiere de obiectivul nuclear. În următoarele săptămâni care au urmat accidentului nuclear din 11 martie, cauzat de un seism şi tsunami gigantice, Tepco a deversat 10.000 de tone de apă uşor radioactivă în Oceanul Pacific.

RUSIA

Jaf

Patru moscoviţi au furat o geantă cu trei milioane de euro de la doi ucraineni, în centrul Moscovei, a informat poliţia, ieri. Poliţia a avut nevoie de doar 30 de minute pentru a-i prinde pe hoţi. Suspecţii, trei şomeri şi un gardian, riscă până la 12 ani de închisoare.

GERMANIA

Percheziţii

Poliţia germană a efectuat percheziţii la locuinţele unor persoane suspectate în legătură cu cel mai mare masacru comis de nazişti în Franţa, în Al Doilea Război Mondial, au anunţat, ieri, procurorii. Franţa a păstrat satul Oradour-sur-Glane, în ruine, ca memorial pentru cei 642 de localnici, majoritatea femei şi copii, ucişi acolo de Waffen SS în 1944. Reluarea anchetei a fost decisă în urma noilor dovezi găsite în documentele STASI, a spus un procuror. Cei şase suspecţi ar fi făcut parte din regimentul care a participat la masacru. Masacrul a fost o răzbunare împotriva Rezistenţei franceze.

FRANŢA

Protest Greenpeace

Activiştii pentru mediu au intrat într-o centrală nucleară din Franţa, pentru a sublinia vulnerabilitatea acestor instalaţii. Militanţii Greenpeace au intrat în centrala din Nogent-sur-Seine, la 95 kilometri sud-est de Paris, înainte de răsărit. Ei s-au urcat pe clădirea în care se află reactorul şi au desfăşurat un banner. Compania Electricite de France (EDF) a spus că intruşii au fost detectaţi imediat. Şapte dintre cei nouă au fost arestaţi. Greenpeace a vizat şi alte două centrale, în acelaşi timp şi acolo fiind desfăşurate bannere, dar nu este clar dacă activiştii au reuşit să intre. Ministul francez al Industriei, Eric Besson, şi-a exprimat surprinderea. ”Înseamnă că a fost o disfuncţionalitate şi trebuie luate măsuri pentru a se asigura că un astfel de lucru nu se va repeta”, a subliniat el, vorbind despre acţiunea Greenpeace. Un consilier al preşedintelui Nicolas Sarkozy a spus că acţiunea a fost iresponsabilă, dar a recunoscut că ea ridică întrebări.

SUA

Arestări la Washington

Poliţia din Washington a arestat peste 30 de protestatari ai grupării Occupy D.C care au refuzat să dezmembreze o structură din lemn neterminată pe care au ridicat-o într-un parc, în cursul nopţii de duminică spre luni. Poliţia a dat o oră protestatarilor pentru a dezmembra structura din lemn şi a început să facă arestări când demonstranţii nu s-au conformat. După câteva ore de confruntări, mai mulţi protestatari anti-Wall Street aflaţi înăuntrul construcţiei de lemn au fost arestaţi. Potrivit unor surse din cadrul poliţiei, 31 de persoane au fost arestate şi structura a fost dezmembrată. Ofiţeri ai poliţiei au rămas la tabăra protestatarilor, una dintre zecile formate în cadrul demonstraţiilor Occupy Wall Street de pe întreg teritoriul SUA.

RUSIA

Rotaţia funcţionarilor

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a promulgat, ieri, o lege care stipulează obligativitatea rotaţiei funcţionarilor din instituţiile publice, în cadrul măsurilor de combatere a corupţiei. În virtutea acestei legi, rotaţia funcţionarilor din instituţiile publice se va face o dată la trei-cinci ani, în scopul îmbunătăţirii eficienţei activităţii lor şi a combaterii corupţiei. Astfel, angajaţii la stat vor fi plasaţi în alte funcţii în cadrul aceleeaşi instituţii sau în alta, cu condiţia ca salariul la noul loc de muncă să nu fie mai mic decât în funcţia precedentă. În plus, în cazul în care funcţionarul va fi obligat să plece într-un alt oraş, acestuia i se vor rambursa costurile de relocare şi îi va fi oferită o locuinţă din fondul locativ de stat. În cazul în care un funcţionar refuză principiul rotaţiei, va fi concediat. Excepţie fac angajaţii a căror boală nu le permite să ocupe o poziţie nouă sau cei care au în îngrijire rude bolnave. Acestora ar trebui să le fie oferită o slujbă nouă, conform noii legi, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2013.

GERMANIA

Lider la SPD

Partidul Social-Democrat (SPD), principalul partid de opoziţie din Germania, l-a reales, ieri, ca lider pe Sigmar Gabriel, pentru un al doilea mandat. Sigmar Gabriel, care are 52 de ani şi îi conduce pe social-democraţi din 2009, a întrunit aproape 92% din voturi în a doua zi a congresului formaţiunii, desfăşurat la Berlin. Nu s-a stabilit deocamdată cine va fi candidatul SPD pentru postul de cancelar la alegerile generale din 2013. Gabriel le-a spus membrilor de partid că social-democraţii vor face campanie împreună cu Verzii şi a respins o revenire la putere cu creştin-democraţii actualului cancelar Angela Merkel, în formaţia care a condus Germania între 2005 şi 2009. Pentru nominalizarea drept candidat al social-democraţilor la postul de cancelar federal concurează fostul ministru de Externe Frank Walter Steinmeier şi finanţistul Peer Steinbrueck, care a fost şi ministru al Finanţelor.

UZBEKISTAN

Mandat redus

Senatorii din Uzbekistan au adoptat, ieri, un proiect ce reduce mandatul preşedintelui de la şapte la cinci ani. Proiectul a fost iniţiat de preşedinte, pentru consolidarea principiilor de guvernare democratică. Liderul Uzbekistanuilui, Islam Karimov, de 73 de ani, este la putere din 1989 şi grupurile pentru drepturile omului îl acuză de numeroase încălcări şi de represiuni împotriva opozanţilor. UE a impus un embargo asupra armamentului şi o interdicţie de circulaţie împotriva administraţiei sale, după uciderea a numeroşi protestatari în Andijan, în 2005. Sancţiunile au fost ridicate în urmă cu doi ani.

AFGANISTAN

Concluziile conferinţei

Conferinţa pentru Afganistan de la Bonn a transmis două mesaje: comunitatea internaţională a promis să nu abandoneze ţara după 2014 dar, în acelaşi timp, Kabulul trebuie să combată corupţia şi să-şi consolideze democraţia. Comunitatea a promis asistenţă financiară până în 2024, menită să consolideze poliţia şi armata dar şi să încurajeze dezvoltarea economică. Însă nu au fost menţionate sume. În schimb, Afganistanul a promis să implementeze reforme pentru îmbunătăţirea guvernanţei, combaterea corupţiei şi implicarea societăţii civile în procesul politic. Comunitatea susţine continuarea eforturilor de reconciliere cu insurgenţii, în baza următoarelor principii: renunţarea la violenţă, ruperea legăturilor cu terorismul internaţional, respectarea Constituţiei afgane şi a drepturilor omului. Delegaţii de la Bonn au declarat că lupta împotriva corupţiei la toate nivelele în administraţia publică este o prioritate. Până în 2024, ţara trebuie să fie deplin funcţională, cu un sistem judiciar funcţional. Obiectivul este o societate constituţională şi definită de democraţie, cu respectarea drepturilor omului. În paralel cu transferarea responsabilităţii de securitate către afgani, trupele internaţionale vor fi retrase până în 2014. Formarea trupelor afgane va continua dincolo de 2014.

RUSIA

Peste 500 de avioane militare străine detectate

Forţele aeriene ruse au detectat anul acesta şi au urmărit peste 500 de avioane militare şi de recunoaştere străine, de-a lungul frontierelor ruse, a anunţat un purtător de cuvânt. ”În 2011, trupele de detectare au identificat şi urmărit peste 870.000 de aparate, dintre care peste 81.000 de avioane străine. De asemenea, au detectat şi urmărit peste 500 de avioane militare şi de recunoaştere străine de-a lungul frontierelor ruse”, a spus sursa. Avioanele sunt urmărite cu radarele de la sol când se apropie de spaţiul aerian rus la o distanţă mai mică decât cea prevăzută. În cazul încălcării spaţiului aerian, avioane ruse decolează pentru a escorta aparatele străine.



12