Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 05 Decembrie 2011 / 00:00 435 accesări

RUSIA

Dovezi oficiale

SUA trebuie să furnizeze dovezi oficiale că scutul antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei, oferind detalii despre caracteristicile tehnice şi tactice ale rachetelor şi posibilitatea utilizării telemetriei în cazul testelor, a declarat ieri reprezentantul rus la NATO Dmitri Rogozin. „Dacă ne dau caracteristicile tehnice şi tactice ale rachetelor, precum şi posibilitatea de folosire integrală a telemetriei testelor scutului, şi dacă pun aceste date într-un acord juridic constrângător, atunci am putea avea încredere”, a explicat Dmitri Rogozin. Acesta s-a declarat indignat că omologul său american, Ivo Daalder, a asociat legislativele ruse din 4 decembrie cu anunţarea de către Rusia a măsurilor de ripostă faţă de desfăşurarea scutului. Dmitri Medvedev a promis pe data de 23 noiembrie că va desfăşura în vestul şi sudul Rusiei sisteme ofensive moderne care să garanteze distrugerea elementelor europene ale scutului, dacă SUA continuă desfăşurarea.

GRECIA

Susţinere americană

Vicepreşedintele american a sosit, ieri, la Atena pentru a oferi susţinere noului premier Lucas Papademos. Joe Biden se va întâlni cu premierul Papademos, cu preşedintele Karolos Papoulias şi cu liderii celor două principale partide politice, astăzi. Lucas Papademos a fost numit luna trecută pentru a conduce ţara prin criza fără precedent ce a zguduit întreaga Zonă Euro şi ameninţă să provoace o recesiune mondială.

BAHRAIN

Explozie

O explozie de mică amploarea avut loc, ieri, într-un autobuz ce staţiona în apropiere de ambasada britanică din Bahrain, a anunţat Ministerul de Interne, fără a menţiona victime. Un purtător de cuvânt al ambasadei britanice, contactat de AFP, a confirmat că s-a produs o explozie în cursul dimineţii, fără a putea preciza dacă a fost vizată cancelaria. Explozia are loc la câteva zile după atacul asupra ambasadei Marii Britanii din Teheran, precum şi asupra reşedinţei diplomaţilor britanici. Bahrainul a sporit măsurile de securitate în zona ambasadelor. De la jumătatea lunii februarie la jumătatea lunii martie, ţara a fost afectată de o mişcare de contestare a monarhiei sunnite, condusă în special de contestatari şiiţi, pe care autorităţile îi acuză că fac jocul Iranului.

SUA

Retragere din Irak

Circa 10.500 de militari americani din Irak se pregătesc de plecare până la sfârşitul acestei luni, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului irakian al Apărării. Retragerea se va produce după cum era programat. Barack Obama a anunţat în luna octombrie că toţi militarii americani vor pleca din Irak până la sfârşitul anului, după mai mult de opt ani de implicare militară în această ţară. Eforturile de extindere a misiunii americane au eşuat din cauza ezitării Irakului de a acorda imunitate trupelor ce ar fi rămas după 31 decembrie.

SLOVENIA

Alegeri anticipate

Alegătorii din Slovenia au votat, ieri, în alegerile parlamentare, care, potrivit sondajelor, ar urma să răstoarne Guvernul condus de Borut Pahor. Opoziţia de centru-dreapta a fostului premier Janez Jansa a promis reforme economice, chiar şi dureroase, pentru a se evita o nouă recesiune, şi că va creşte vârsta de pensionare, una dintre cele mai mici din Europa. Guvernul Pahor a pierdut votul de încredere din luna septembrie pe tema reformei din domeniul pensiilor, ceea ce a dus la convocarea alegerilor anticipate. În urma alegerilor de ieri, Borut Pahor ar putea avea soarta omologilor din Grecia, Italia, Spania, Irlanda şi Portugalia. Economia Sloveniei a înflorit sub conducerea Janez Jansa, din 2004 până în 2008, dar în ultimii ani a avut probleme serioase. Sondajele sugerează că Partidul Democratic Slovenia al lui Janez Jansa este favorit clar în faţa social-democraţilor lui Borut Pahor, dar ar putea avea nevoie de susţinerea partidelor mai mici pentru a forma Guvernul.

GERMANIA

Evacuare

Circa 45.000 de persoane au fost evacuate din oraşul german Koblenz, după descoperirea unei bombe din al Doilea Război Mondial în Rin, sâmbătă. Bomba britanică de 1,8 tone a fost găsită împreună cu o bombă americană mai mică, după ce nivelul apei a scăzut semnificativ. Dacă ar fi detonată, bomba al putea arunca în aer fragmente la până la 800 de metri şi ar sparge geamurile pe o rază de 1,4 kilometri. Aproape jumătate dintre persoanele care locuiesc pe o rază de un kilometru au fost evacuate deja. Au fost evacuate şi şapte azile de bătrâni, o închisoare şi două clinici. Drumurile, calea ferată şi traficul fluvial au fost suspendate şi, dacă totul merge conform planului, localnicii puteau reveni acasă duminică seară.

SPANIA

Complot dejucat

Poliţia spaniolă a anunţat că a arestat şase persoane care plănuiau să comită un atentat marţi, de Ziua Constituţiei. Persoanele aveau şase kilograme de explozibili, care probabil ar fi fost folosiţi în atacuri de Ziua Constituţiei. Aceştia ar fi membri ai grupului terorist Rezistenţa din Galicia, care a intrat în atenţie în anul 2005, după ce a ameninţat că va lansa atacuri pentru a obţine independenţa Galiciei. Este vorba despre o regiune autonomă din nord-vestul Spaniei, cu 2,79 milioane de locuitori. Atacuri anterioare comise de Rezistenţa din Galicia s-au soldat cu pagube materiale la bănci şi sediile unor partide.

AUSTRALIA

Vânzare aprobată

Partidul Laburist la putere în Australia a aprobat vânzările de uraniu către India, după ce premierul Julia Gillard a iniţiat modificarea politicii partidului. India a spus că uraniul din Australia o va ajuta să-şi acopere necesităţile în creştere în domeniul energiei. Laburiştii se opuneau anterior, pentru că India nu este membru al Tratatului de Neproliferare nucleară, dar premierul Gillard a convins delegaţii că a venit vremea să se profite de „o nouă eră în acest secol al Asiei”. „Este ilogic să se vândă uraniu Chinei, dar nu şi Indiei”, a subliniat Julia Gillard. China deţine la rândul său arme nucleare, dar a semnat TNP în 1992. S-a înregistrat şi opoziţie în partid, care susţine că vânzarea va slăbi angajamentul Australiei faţă de dezarmarea nucleară. Partidul Liberal, de opoziţie, susţine şi el exportul de uraniu către India.

NOUA ZEELANDĂ

Seism

Un seism de 5,7 grade produs în Noua Zeelandă, sâmbătă, a provocat pagube minore în capitala Wellington. Mai multe geamuri au fost sparte, dar nu s-au înregistrat răniţi. Seismologii susţin că seismul, cu epicentrul la 40 de kilometrila vest de capitală şi la adâncimea de 60 de kilometri, a fost cel mai puternic cutremur produs în regiunea Marlborough în ultimii 45 de ani. Anual, în Noua Zeelandă se produc în medie 26 de cutremure cuprinse între 5 şi 5,9 grade.



12