Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 02 Decembrie 2011 / 00:00 461 accesări

BULGARIA

Blocaj pe Podul Prieteniei

Fermierii bulgari au blocat din nou şoseaua spre punctul de trecere a frontierei între Bulgaria şi România, la Podul Prieteniei, care leagă oraşele Ruse şi Giurgiu. Blocada a început ieri, la ora 12, dar spre deosebire de miercuri, a continuat nu o oră, ci două, a anunţat Ivan Karaivanov de la asociaţia naţională a producătorilor de cereale. Fermieri din nord-vestul Bulgariei au blocat drumul european E79, care leagă oraşul Vidin, la graniţa cu România, de oraşul Sofia. Producătorii de cereale cu tractoare au închis circulaţia pe şoseaua spre punctul de trecere a frontierei Kapitan Andreevo, blocada acolo a început la ora 11 şi a continuat până la ora 15. Între timp, asociaţia naţională a producătorilor de cereale a anunţat că ieri după-amiază, fermierii protestatari au pornit cu tractoarele spre Sofia. Liderii protestului insistă ca ministrul Finanţelor, Simeon Diankov şi cel al Agriculturii, Miroslav Naidenov, să-şi prezinte demisiile. Agricultorii sunt revoltaţi că suma prevăzută pentru sectorul agricol în proiectul de buget pe 2012 este cu circa 115 milioane de euro mai mică decât de cea promisă de Guvern printr-un acord semnat cu agricultorii în luna septembrie. Acest acord prevedea că bugetul sectorului nu va fi mai mic de 285 milioane de euro.

GRECIA

Grevă generală

Navele stăteau ancorate, ieri dimineaţă, în portul Pireu, reţeaua feroviară era paralizată iar activitatea funcţionarilor publici era încetinită din cauza unei greve generale convocate de sindicatele din sectoarele public şi privat. Majoritatea şcolilor şi ministerelor erau închise. Forţele de ordine erau prezente pe străzile capitalei, pentru a se evita incidentele. În schimb, transporturile aeriene funcţionau normal, ca şi Bursa şi metroul din Atena. Aceasta este prima grevă împotriva guvernului de uniune naţională condus de Lucas Papademos, format după demisia premierului Georgios Papandreou. Proiectul de buget pentru 2012, care prevede reduceri ale cheltuielilor publice şi creşteri de taxe, urmează a fi adoptat marţi, de Parlament. Grecia şi-a luat angajamentul în scris faţă de creditorii săi, UE şi FMI, să ia toate măsurile necesare pentru aplicarea planului european de redresare a economiei sale, au făcut cunoscut serviciile premierului Lucas Papademos. Această scrisoare a fost trimisă marţi liderilor UE, Herman van Rompuy, CE, José Manuel Barroso, Zonei Euro, Jean-Claude Juncker, Băncii Centrale Europene, Mario Draghi şi FMI, Christine Lagarde. Zona Euro a hotărât, la 26 şi 27 octombrie, un al doilea plan de ajutor pentru Grecia, ce vizează ştergerea a 50% din datoriile ţării, prin intermediul participării voluntare a creditorilor privaţi la un schimb al obligaţiunilor elene. Planul mai prevede un nou împrumut de 130 de miliarde de euro, dintre care 30 de miliarde recapitalizării băncilor greceşti. Papademos a subliniat că reformele fiscale şi structurale vor fi continuate, pentru ameliorarea competivităţii ţării, prăbuşită din 2008 într-o gravă recesiune.

TRANSNISTRIA

Negocieri în februarie

Prima rundă de negocieri oficiale în formatul 5 plus 2 privind reglementarea conflictului transnistrean a avut loc, miercuri şi joi, la Vilnius, fiind destinată unor chestiuni de organizare, iar părţile au decis să continue dialogul în feburarie 2012, în Irlanda, ţară care preia preşedinţia OSCE. Negocierile în formatul 5 plus 2 sunt purtate de reprezentanţii Chişinăului şi Tiraspolului, cu sprijinul OSCE, Federaţiei Ruse, Ucrainei, în calitate de mediatori şi al UE şi SUA ca observatori. Negocierile oficiale în acest format erau întrerupte de aproape şase ani. Decizia privind reluarea negocierilor a fost luată la 22 septembrie, în urma unor consultări desfă?urate la Moscova. Din februarie 2006, de când procesul de negocieri a fost întrerupt şi până în prezent au avut loc doar reuniuni consultative. Delegaţia de la Chişinău a prezentat o serie de propuneri menite să asigure o bază funcţională viitorului proces, în condiţiile în care această primă rundă a fost dedicată principiilor procedurale şi aspectelor ce ţin de organizarea procesului de negociere. În cadrul reuniunii s-a reuşit coordonarea unei părţi a documentului discutat, dialogul urmând să continue la runda din februarie, în Irlanda. De asemenea, în cadrul următoarei runde va fi discutată agenda procesului de reglementare.

MYANMAR

Vizită istorică

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, aflată într-o vizită istorică în Myanmar, fostă Birmania, a început, ieri, discuţiile cu noul regim civil, pentru a încuraja reformele întreprinse în ultimele luni. Şefa diplomaţiei americane s-a întâlnit, în capitala Naypyidaw, cu omologul său birman, Wunna Maung Lwin, înaintea unei întrevederi prevăzute cu preşedintele Thein Sein, fost general şi fost prim-ministru al juntei care acţionează în prezent pentru implementarea de reforme. Hillary Clinton este primul secretar de Stat al SUA, după John Foster Dulles, în 1955, care vizitează această ţară foarte bogată în resurse naturale, dar cu toate acestea, una dintre cele mai sărace de pe glob. Demersul american intervine după opt luni de reforme spectaculoase, de la dizolvarea în luna martie a juntei militare care a transferat puterea unui guvern aşa-zis civil. Într-o ţară dominată în continuare de militari, noul regim a permis în special revenirea pe scena politică a opozantei Aung San Suu Kyi, eliberată în urmă cu un an, la capătul a şapte ani de arest domiciliar. Hillary Clinton s-a deplasat, ieri, la Yangon, unde s-a întâlnit cu fosta laureată a premiului Nobel pentru Pace, Suu Kyi. Hillary Clinton a lansat un apel la adresa statului Myanmar, solicitându-le autorităţilor să rupă ”legăturile ilegale” cu Coreea de Nord, deşi regimul din Naypyidaw a oferit asigurări că nu cooperează deloc cu Phenianul.

MAREA BRITANIE

Captivă pe o navă de croazieră

O femeie susţine că a fost ţinută captivă, timp de 12 ani, pe un vas de croazieră ce aparţinea cultului din care făcea parte. Valeska Paris a declarat într-un interviu că a fost trimisă pe nava Freewinds, la vârsta de 18 ani, unde a fost supusă în repetate rânduri la munci grele. Femeia s-a născut într-o familie dedicată deplin Bisericii Scientologice. Originară din Elveţia, întreaga familie s-a mutat în Marea Britanie, când Valeska avea 6 ani, urmând ca la împlinirea vârstei de 14 ani să semneze un contract cu Biserica Scientologică în care declara pe propria răspundere că se leagă de organizaţie, pentru ”următorul miliard de ani”, relatează dailymail.co.uk. Valeska Paris susţine că a fost trimisă pe vasul de croazieră de către liderul Bisericii, David Miscavige, care dorea astfel să o împiedice pe mama ei să o retragă din organizaţie. Tinerei i-a fost interzis să aibă orice tip de legatură cu mama sa, pentru că adepţii bisericii susţineau că devenise un pericol pentru comunitatea lor. Mama ei a decis să părăsească Biserica, după ce soţul ei, care ar fi donat cultului întreaga avere de peste un milion de dolari, s-a sinucis. Tânăra a fost obligată să muncească timp de 48 de ore, sub punte, în condiţii inumane, neavând voie să doarmă până nu îşi termina muncile pe care le avea de îndeplinit. Valeska Paris consideră că liderul Bisericii, David Miscavige, este psihopat, şi ar trebui judecat. Biserica Scientologică a negat acuzaţiile femeii. Mai mult, oficialii Bisericii au declarat că nava pe care aceasta susţine că a fost ţinută captivă face parte dintr-un curs al Scientologiei. Scientologia a luat naştere în anul 1952, bazele sale fiind puse de L. Ron Hubbard, autor de literatură ştiinţifico-fantastică. Deşi este învăluită în nenumărate controverse şi recunoscută de foarte puţini ca religie, scientologia a atras în rândurile sale vedete ca Tom Cruise, Katie Holmes, John Travolta, Kirstie Alley sau Lisa Marie Presley. Scientologia propovăduieşte imortalitatea spirituală a omului şi reîncarnarea. Scientologii consideră că principalul scop al existenţei este supravieţuirea.

IRAN

Execuţii publice

Site-ul Liveleak.com a publicat un filmuleţ în care doi bărbaţi acuzaţi de viol sunt executaţi în public, în provincia Kermanshah din Iran. Cei doi sunt urcaţi pe un autobuz, legaţi cu mâinile la spate şi li se pune ştreangul la gât. După ce persoanele care i-au legat coboară de pe autobuz folosind o scară, acesta pleacă, iar bărbaţii rămân suspendaţi în aer. Mulţimea care asistă la execuţie nu pare deloc şocată de eveniment, ci unii par chiar să spună o rugăciune, odată cu o voce care se aude din boxele montate în jurul lor.

LIBIA

Violuri anchetate

O echipă a Curţii Penale Internaţionale (CPI) a sosit miercuri în Libia, cu scopul de a efectua o anchetă asupra infracţiunilor de natură sexuală comise de trupe credincioase fostului lider Muammar Gaddafi în cursul revoltei împotriva regimului acestuia. Jane O\'toole, care conduce echipa CPI, a precizat că ancheta va viza toate aspectele infracţiunilor de natură sexuală majore împotriva femeilor. În iunie, procurorul CPI, Luis Moreno-Ocampo, a anunţat că anchetatori CPI dispun de probe potrivit cărora Gaddafi a ordonat comiterea de violuri în serie în cursul revoltei şi a distribuit soldaţilor, în acest scop, stimulente sexuale de tip Viagra. Echipa lui O\'toole, care pleacă astăzi din Libia, a participat, miercuri, la o conferinţă pe tema situaţiei femeilor, în cadrul căreia femeile libiene au povestit atrocităţile la care au fost supuse de către oficiali ai regimului Gaddafi, înainte şi în cursul revoltei.



12