TURCIA
Împuşcături la Istanbul
Un bărbat a deschis focul, ieri, în cartierul istoric şi turistic al Istanbulului, în apropiere de Moscheea Albastră. Două persoane au fost rănite în urma incidentului. Un martor a menţionat pentru agenţia de presă Dogan că a ajutat la transportarea celor doi răniţi în ambulanţe. Potrivit televiziunii de stat TRT, motivul atacului nu este deocamdată cunoscut. Bărbatul trăgea la întâmplare, strigând ”Allah este mare!” şi părea a fi străin. El avea asupra sa cel puţin două puşti. Bărbatul care a deschis focul a fost împuşcat mortal de forţele de ordine, au indicat martorii şi poliţia.
BELARUS
Execuţii capitale
Doi belaruşi condamnaţi la moarte pentru atentatul din Minsk soldat cu 15 morţi vor fi executaţi prin împuşcare şi nu se mai poate face apel. Dmitri Konovalov şi Vladislav Kovaliov au fost declaraţi vinovaţi pentru detonatea unei bombe într-o staţie de metrou, la 11 aprilie. Peste 200 de persoane au fost rănite. Decizia Curţii Supreme este finală şi nu mai poate fi schimbată decât de preşedinte. Până acum, preşedintele Aleksandr Lukaşenko a acordat o singură graţiere, comutând pedeapsa cu moartea în pedeapsă de 20 de ani de închisoare, în 1996. Nu s-a anunţat niciodată cine a beneficiat de această decizie. Belarusul este singurul stat european care mai are pedeapsa cu moartea.
ITALIA
Operaţiune antimafie
Un judecător, un politician regional şi un ofiţer de poliţie figurează printre zece suspecţi arestaţi de poliţia italiană miercuri într-o operaţiune antimafie în Calabria. Ei sunt acuzaţi de corupţie şi asociere cu mafia calabreză. Magistratul arestat a fost identificat drept Giuseppe Vicenzo Giglio din Reggio Calabria. Ca şef al unităţii antimafie din oraşul respectiv, Giglio a fost responsabil în trecut cu ordonarea confiscării de bunuri aparţinând mafioţilor. A fost arestat şi Giuseppe Morelli, membru al partidului lui Silvio Berlusconi.
CHINA
Incendiu la Hong Kong
Opt persoane au murit ieri dimineaţă iar alte 24 au fost spitalizate, dintre care patru în stare critică, în urma unui incendiu într-o piaţă din Hong Kong frecventată de turişti. Incendiul a izbucnit la standul unui comercinat, lângă Piaţa Doamnelor din districtul Mong Kok, a anunţat Guvernul din Hong Kong. Opt cadavre carbonizate au fost ridicate din piaţă, iar 24 de persoane rănite au fost transportate la spital pentru îngrijiri, dintre care patru în stare critică. Echipaje de pompieri continuau să intervină pentru controlarea incendiului.
BULGARIA
Protest pe Podul Prieteniei
Fermierii bulgari din regiunea Ruse au blocat, ieri, circulaţia pe Podul Prieteniei de peste Dunăre, între Giurgiu şi Ruse, pentru circa 15-20 minute. Ivan Karaivanov, coordonatorul protestului, a spus că blocada podului a durat în jur de un sfert de oră. El a adăugat că ministrul Finanţelor, Simeon Diankov, trebuie să fie înlocuit din funcţie. În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla până pe 1 decembrie, agricultorii din nord-estul Bulgariei vor porni cu tractoarele spre capitala Sofia. Agricultorii din Ruse, precum şi colegii lor din regiunile vecine au protestat, marţi, pentru a doua zi consecutiv, în zona podului Giurgiu-Ruse. La protest au participat în jur de 200 de tractoare care însă nu au blocat circulaţia. Agricultorii protestatari, în cea mai mare parte producători de cereale, au defilat cu tractoarele şi în alte zone ale ţării. În urma unei întâlniri cu ministrul Agriculturii, Miroslav Naidenov, Radoslav Hristov, vicepreşedinte al asociaţiei naţionale a producătorilor de cereale, a declarat că protestele vor continua pe termen nelimitat. Hristov s-a declarat nemulţumit că ministrul Naidenov nu le-a propus protestatarilor nicio soluţie. Fermierii sunt revoltaţi că suma prevăzută pentru sectorul agricol în proiectul de buget pe 2012 este cu circa 115 milioane de euro mai mică decât de cea promisă de Guvern printr-un acord semnat cu agricultorii, în luna septembrie. Acest acord prevedea că bugetul sectorului nu va fi mai mic de 285 milioane de euro.
MAREA BRITANIE
Greva bugetarilor
Salariaţii britanici din sectorul public au fost în grevă, ieri, împotriva reformei sistemului de pensii, o mişcare ce a afectat şcoli, aeroporturi, spitale şi serviciile municipale, pe care sindicatele au anticipat-o drept cea mai importantă din ultima generaţie. Peste o mie de manifestaţii au avut loc în întreaga ţară, iar organizatorii şi-au exprimat speranţa ca aproximativ două milioane de persoane să se alăture protestului, o cifră mai mare decât la precedenta zi de grevă generală ce a avut loc în iunie, din acelaşi motiv. Guvernul intenţionează, în cadrul planului său de austeritate, să crească vârsta de pensionare în sectorul public la 66 de ani, până cel mai târziu în 2020, faţă de 60 de ani în cea mai mare parte în prezent şi să majoreze contribuţiile. Negocierile care s-au desfăşurat în ultimele luni se află în impas, Executivul susţinând că s-a prelungit speranţa de viaţă şi că se impune restabilirea echilibrului cu sectorul privat. În încercarea de a limita neplăcerile cauzate persoanelor care folosesc serviciile publice - subiect extrem de sensibil în Marea Britanie -, premierul conservator, David Cameron, a cerut întreprinderilor ca în mod excepţional să permită accesul salariaţilor şi al copiilor acestora. După cum indică datele unui sondaj publicat în ”Sunday Times”, circa 49% dintre britanici se opun mişcărilor greviste.
AUSTRIA
Supraveghere video la graniţe
Un lider al Partidului Libertăţii din Austria a solicitat introducerea unui sistem de supraveghere video la graniţa cu Ungaria, după ce Olanda a anunţat că va spori controlul video la graniţele sale, în 2012. Johann Tschürtz, şeful filialei Partidului Libertăţii din provincia Burgenland, vrea să înainteze Parlamentului local o iniţiativă în acest sens. Supravegherea video a graniţelor ar permite o reducere a perioadei de depistare a maşinilor date în urmărire care ar intra în Austria şi ar fi cu atât mai necesară cu cât cei 525 de poliţişti care vor ieşi la pensie nu vor mai fi înlocuiţi, a argumentat politicianul. Dacă Olanda poate instala camere de supraveghere la graniţe, atunci şi Austria are dreptul să introducă supravegherea video la graniţa cu Ungaria, a explicat Tschürtz, care a precizat că va cere reconfirmare de la autorităţile centrale că nu se are în vedere o intrare a României şi Bulgariei în Schengen. Începând de la 1 ianuarie guvernul olandez minoritar, sprijinit în parlament de extrema-dreaptă, va instala o reţea de camere video în 15 puncte majore de trecere a graniţelor cu Belgia şi Germania, care să permită verificarea plăcuţelor de înmatriculare ale eventualelor maşini furate sau depistarea altor tipuri de criminalitate transfrontalieră. CE verifică dacă sistemul este conform cu legislaţia UE în privinţa libertăţii de mişcare în Schengen, din care fac parte 25 de ţări UE şi non-UE. Danemarca a introdus la 5 iulie controale mai stricte la frontiere, pentru a contracara infracţionalitatea transfrontalieră. La graniţa cu Germania, singura terestră a Danemarcei, au fost trimişi 30 de ofiţeri suplimentari, iar la punctele de trecere a frontierei cu Suedia, alţi 20, pentru controale aleatorii.
SUA
Evacuări
Poliţia a efectuat raiduri la două tabere Occupy Wall Street din Los Angeles şi Philadelphia, arestând protestatari şi ridicând corturile. În Los Angeles, zeci de scutieri au participat la operaţiunea din faţa primăriei, la două zile după expirarea ordinului de evacuare. În Philadelphia, aproape toţi protestatarii au plecat înainte de declanşarea operaţiunii poliţiei. Protestatarii din Los Angeles care au refuzat să plece au fost scoşi cu forţa din tabăra ridicată în urmă cu două luni. Unul dintre protestatari a fost aruncat la pământ. Primarul din LA, Antonio Villaraigosa, şi-a exprimat anterior speranţa că se vor evita confruntările între poliţie şi protestatari. El este cel care a emis ordinul de evacuare, spunând că tabăra este un risc pentru sănătatea şi siguranţa publică.
OSETIA DE SUD
Violenţe postelectorale
Forţele de ordine din Osetia de Sud au tras focuri de avertisment, după ce susţinătorii opozantei Alla Djioieva au încercat să intre în clădirea Guvernului din Ţhinvali. Preşedintele în exerciţiu, Eduard Kokoitî, a spus anterior că a ordonat poliţiştilor să nu acţioneze în forţă împotriva manifestanţilor, cu condiţia ca aceştia să nu încalce legea. Fostul ministru al Educaţiei din Osetia de Sud, Alla Djioieva, s-a declarat preşedinte al republicii separatiste, sfidând decizia Curţii, care a invalidat rezultatele scrutinului. Prima ei decizie ca preşedinte a fost formarea unui consiliu guvernamental cu zece membri. Consiliul va acţiona până la formarea unui guvern legitim. Atât Djioieva, cât şi Anatoli Bibilov - considerat favoritul Moscovei - revendică victoria în alegerile prezidenţiale, deşi nu s-a anunţat niciun rezultat oficial. Marţi, Curtea Supremă a anulat alegerile, citând nereguli grave comise de susţinătorii lui Djioieva. În plus, ea nu mai are voie să candideze în alegerile din 25 martie. Procurorul general adjunct a spus că Djioieva realizează scenariul unei revoluţii colorate, referire la Revoluţia Portocalie din Ucraina, din 2004, când politicienii pro-occidentali au înlăturat candidatul susţinut de Moscova.
INDIA
Atac cu... şerpi
Un îmblânzitor de şerpi a lăsat liberi zeci de şerpi într-o clădire guvernamentală din statul indian Uttar Pradesh. Hakkul a eliberat şerpii, printre care cobre, într-un birou din Harraiya, marţi. Angajaţii au intrat în panică şi s-au urcat pe mese şi dulapuri. Nimeni nu a fost muşcat, dar şerpii nu au fost încă prinşi. Hakkul era chemat de câte ori era depistat un şarpe în zonă şi, de-a lungul timpului, a salvat multe vieţi, a spus un jurnalist. Bărbatul ceruse de mai multe ori autorităţilor o parcelă de teren, dar fără succes.
TURCIA
Replică seismică
Un cutremur de 5 grade, considerat de experţi o replică a seismului cu magnitudinea de 7,2 grade pe Scara Richter care a zdruncinat puternic, luna trecută, provincia orientală Van, s-a produs în noaptea de marţi spre miercuri, în aceeaşi zonă, fără să facă victime. Mişcarea telurică a generat panică printre locuitorii din regiune, din care o parte trăiesc în tabere de corturi. Autorităţile locale au subliniat că această replică nu a provocat pagube materiale. Seismul cu magnitudinea de 7,2 grade pe Scara Richter, ce a survenit la 23 octombrie, a ucis cel puţin 604 persoane la Van. O replică de 5,7 grade, care a avut loc apoi la 9 noiembrie, a adăugat încă 40 de decese la bilanţul celor morţi. Zeci de mii de locuitori din regiune au părăsit capitala provinciei cu acelaşi nume în urma puternicului cutremur de luna trecută, plecând dintr-o aglomerare ce număra 400.000 de locuitori înainte de dezastru.