Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 30 Noiembrie 2011 / 00:00 401 accesări

FRANŢA

Crimă şocantă

Christopher Champenois, de 33 de ani, din Meaux, Paris, a mers mult prea departe cu pedeapsa aplicată fiului său de doar 3 ani, Bastien. Pentru că micuţul s-a purtat urât cu un coleg de grădiniţă, tatăl său l-a dezbrăcat şi l-a aruncat în maşina de spălat rufe, rulând câteva cicluri de spălare cu apă rece. Mama copilului a reuşit să-l scoată din maşina de spălat, după care a fugit cu el la un vecin, însă micuţul s-a stins la scurt timp. Mama copilului le-a spus vecinilor că Bastien a căzut pe scări, însă sora cea mare a băiatului, în vârstă de 5 ani, a mărturisit că tatăl lor obişnuia să-l pedepsească pe frăţiorul ei în cele mai crude moduri cu putinţă, nefiind prima dată când îl băga în maşina de spălat. Şi vecinii au declarat că micuţul a fost deseori abuzat. Copilul a mai fost închis în dulap cu orele sau lăsat afară în frig, pe pervazul unei ferestre, înfăşurat doar cu o păturică. Explicaţia pentru faptele mostruoase ale bărbatului a venit din partea bunicii, care a declarat că Bastien a fost un copil nedorit de la bun început. Christopher Champenois este judecat pentru omor din culpă, iar soţia acestuia, pentru că ar fi putut preveni crima dar nu a intervenit.

SUA

Avion prăbuşit

Un avion de mici dimensiuni, cu cinci persoane la bord, s-a prăbuşit, luni noaptea, la Lincolnshire, în statul american Illinois, iar două persoane ar fi murit, au anunţat, ieri, autorităţile. Celelalte persoane aflate la bordul aparatului de zbor au fost spitalizate în stare gravă. Avionul de tip Piper Navajo decolase din Jessup, statul Georgia şi mai avea opt kilometri până la aerodromul Chicago Executive, când pilotul a raportat probleme cu combustibilul. Aparatul de zbor s-a prăbuşit în cartierul Riverwood din Lincolnshire.

GERMANIA

Scandal internaţionalizat

Neonaziştii din oraşul german Zwickau care au ucis nouă imigranţi şi o poliţistă vizitaseră Bulgaria, cu puţin timp înainte de prima crimă şi ar fi folosit această ţară balcanică pentru antrenamente. În perioada 1998-2000, grupul s-a dus în străinătate de mai multe ori, vizitând Budapesta şi apoi Bulgaria, scrie ”Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung”. Uwe Bohnhardt şi Uwe Mundlos, care s-au sinucis recent şi complicele lor, Beate Z, ar fi intrat în Bulgaria folosind acte false şi au urmat un antrenament militar. Contactele cu Ungara, Cehia şi Bulgaria erau, la un moment dat, importante pentru neonaziştii germani, pentru că autorităţile acestor state nu erau deosebit de active în combaterea extremiştilor de dreapta. Crimele neonaziste au fost comise în Germania, între 2000 şi 2007. Angela Merkel a descrie cazul ca fiind ”o ruşine pentru Gernania” şi a promis că va face tot posibilul pentru a descoperi de ce grupul a trecut neobservat atâţia ani.

KOSOVO

25 de militari NATO răniţi

Circa 25 de militari din forţa NATO din Kosovo, KFOR, au fost răniţi luni, în timpul ciocnirilor cu manifestanţi sârbi din nordul teritoriului, a anunţat un oficial. Doi dintre militari, un ofiţer şi un soldat, ambii germani, au fost împuşcaţi. Restul de 23 de soldaţi răniţi sunt austrieci şi germani. Ciocnirile au izbucnit după ce trupele Alianţei au folosit utilaje grele pentru a îndepărta camioane şi autobuze care blocau şoseaua principală din nordul Kosovo. Trupele germane şi austriece de menţinere a păcii implicate în operaţiune au folosit gloanţe de cauciuc, tunuri cu apă şi gaze lacrimogene, pentru a dispersa mulţimea de manifestanţi sârbi care încerca să împiedice operaţiunea de deblocare a drumului. Comandantul de batalion a fost împuşcat iar un alt soldat a fost de asemenea rănit, a declarat un purtător de cuvânt al NATO. Cei doi au fost transportaţi la baza militară americană din estul Kosovo Camp Bondsteel, pentru a primi îngrijiri. Alianţa şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu aceste incidente violente şi a anunţat că va urmări cu atenţia evoluţia situaţiei. Potrivit presei de la Belgrad, zeci de sârbi au avut nevoie de îngrijiri medicale.

IRAN

Explozie puternică

O explozie a fost auzită în apropiere de oraşul Isfahan din centrul Iranului, unde se află un centru nuclear important, a declarat, ieri, un oficial local. ”Am auzit un sunet similar unei explozii, dar nu am primit informaţii despre cauzele sale şi despre consecinţe”, a declarat Gholamreza Ansari. El a precizat că explozia nu pare să fie importantă. Agenţia FARS a fost una dintre primele care au anunţat deflagaraţia, spunând că a fost auzită în jurul orei locale 14.40. FARS l-a citat pe viceguvernatorul Mehdi Ismaili, care a confirmat că s-a auzit un zgomot foarte puternic. Ulterior, însă, agenţia a retras articolul de pe site. Ismaili a fost citat apoi de o altă agenţie, Mehr, negând declaraţiile citate de FARS. Mai mulţi locuitori din Isfahan au declarat pentru ”The Guardian” că au auzit o explozie puternică. Unul dintre ei a declarat că geamurile locuinţei sale s-au zguduit. La Isfahan se află un centru de convertire a uraniului care operează sub supravegherea AIEA. Principalul centru iranian de îmbogăţire a uraniului se află, însă, la Natanz, la nord-est de Isfahan, unde sunt instalate multe dintre centrifugele ţării. Luna aceasta, o explozie de proporţii la o bază militară situată la vest de Teheran s-a soldat cu moartea a peste 30 de membri ai Gardienilor Revoluţiei, inclusiv unul dintre arhitecţii programului de rachete al ţării.

OSETIA DE SUD

Victorie anulată

Regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud a anulat, ieri, victoria repurtată la alegerile prezidenţiale de candidata opoziţiei, Alla Djioeva, asupra candidatului susţinut de Kremlin, invocând fraude. ”Curtea supremă a decis să invalideze alegerile care au avut loc pe 27 noiembrie, întrucât adepţii candidatei Alla Djioeva au încălcat legislaţia electorală”, a arătat Curtea Supremă. În primul tur de scrutin, pe 13 noiembrie, candidatul favorit al Moscovei, Anatoli Bibilov, a obţinut primul loc, cu 25,44% din voturi, urmat de fostul ministru al Educaţiei, Alla Djioeva, cu 25,37% dintre sufragii. Indiferent de rezultatul scrutinului, noul preşedinte al Osetiei de Sud va fi recunoscut doar de Rusia şi de câteva state îndepărtate. Georgia a declarat scrutinul ca nelegitim.

ISRAEL

Atac cu rachete libaneze

Mai multe rachete trase din sudul Libanului au explodat în noaptea de luni spre marţi, în nordul Israelului, fără să provoace victime. Armata israeliană a replicat, atacând sectorul de unde au fost trase aceste rachete. Armata israeliană consideră că este vorba despre un incident grav şi estimează că evitarea acestui gen de tiruri este responsabilitatea guvernului libanez şi a armatei libaneze, a subliniat armata. Potrivit radioului public, patru rachete au căzut pe teritoriul israelian. Una dintre ele a provocat daune într-o crescătorie de păsări, în timp ce o altă rachetă a căzut într-o localitate, fără să explodeze. Artileria israeliană a răspuns imediat trăgând obuze spre sudul Libanului, a adăugat radioul.

KUWEIT

Demisia premierului

Premierul kuwaitian şi Guvernul său au demisionat, în urma unei dispute cu opoziţia din Parlament, privind fapte de corupţie. Sheikh Nasser al-Mohammad al-Sabah a fost supus la presiuni, în urma acuzaţiilor că 15 parlamentari au luat mită pentru a susţine Guvernul. Parlamentari de opoziţie şi manifestanţi au forţat intrarea în sediul Legislativului, luna aceasta, pentru a-i cere demisia. Nasser va rămâne în funcţie până la formarea unui nou guvern. Potrivit televiziunii de stat, emirul Kuwaitului i-a acceptat demisia. Kuwaitul nu a fost afectat de valul de revolte din lumea arabă, însă tensiunile s-au intensificat semnificativ în urma scandalului de corupţie. Sute de persoane au început să manifesteze în fiecare săptămână, în faţa Legislativului.

MAROC

Liderul islamiştilor, premier

Regele Mohammed al VI-lea al Marocului l-a desemnat, ieri, în funcţia de premier pe Abdelilah Benkirane, şeful partidului marocan Justiţie şi Dezvoltare, PJD, islamist moderat, învingător în alegerile legislative de vinerea trecută. Benkirane a fost primit de suveran, care l-a numit prim-ministru, conform unui comunicat al palatului regal. Un jurnalist aflat la faţa locului a precizat că Benkirane a depus jurământul în faţa regelui, în cadrul unei ceremonii restrânse. Islamiştii moderaţi au obţinut 107 din cele 395 de fotolii legislative şi, pentru prima dată, urmează să conducă un guvern ce va fi controlat direct de rege, potrivit legii fundamentale a ţării. Noua constituţie, propusă de rege şi adoptată prin referendum, în vara acestui an, stabileşte că suveranul desemnează premierul din rândul partidului care a obţinut cele mai multe voturi.



12