IRAK
Atentat sângeros
Un atentat sinucigaş cu maşină-capcană s-a soldat cu 11 morţi, în faţa unei închisori de lângă Bagdad, au anunţat, ieri, oficiali irakieni. Cel puţin 15 persoane au fost rănite. Printre victime figurează gardieni, angajaţi ai penitenciarului şi poliţişti. Nu este clar deocamdată dacă atentatul a fost parte a unei tentative de evadare. Explozia s-a produs când angajaţii închisorii se pregăteau să intre în tură.
KOSOVO
Soldaţi KFOR răniţi
Doi membri ai trupelor NATO de menţinere a păcii în Kosovo au fost răniţi, ieri, în ciocniri produse în cursul înlăturării unei baricade. KFOR încearcă să înlăture cele 20 de baricade amplasate de sârbi, în urmă cu două luni, pe drumuri-cheie din nordul Kosovo. Trupele KFOR au fost nevoite să folosească tunuri cu apă, gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc, pentru a-i ţine departe pe sârbi. Sârbii au încercat să blocheze nordul, pentru a împiedica Guvernul kosovar să preia controlul la graniţa cu Serbia.
POLONIA
Furtună devastatoare
Cinci persoane au fost rănite şi circa 380.000 au rămas fără curent electric, în urma rafalelor puternice de vânt înregistrate în nordul Poloniei, duminică seară şi ieri dimineaţă. Patru persoane au fost rănite când copaci smulşi din rădăcini au căzut peste maşinile în care se aflau. O persoană a fost rănită pe şantierele navale din Gdansk. 380.000 de oameni au rămas fără curent electric în trei provincii din nord, iar vântul a avariat zeci de locuinţe, case şi linii de electricitate. Serviciile de feribot au fost anulate în Gdansk, Gdynia şi Swinoujscie.
JAPONIA
Demisie la Fukushima
Directorul Fukushima, Masao Yoshida, care s-a aflat pe teritoriul centralei nucleare după accidentul din 11 martie, s-a retras din toate funcţiile ocupate, din raţiuni de sănătate, a anunţat, ieri, compania Tokyo Electric Power (TEPCO), refuzând să precizeze cauza exactă a maladiei. Yoshida, în vârstă de 56 de ani, în prezent spitalizat, va păstra o poziţie în divizia nucleară TEPCO, dar nu va mai fi patronul complexului atomic afectat de seismul şi tsunamiul care au lovit nord-estul arhipelagului nipon, acum mai bine de opt luni. El va fi oficial înlocuit la 1 decembrie, de Takeshi Takahashi, de 54 de ani, care a ocupat până în prezent un post în divizia de management a instalaţiilor nucleare. Yoshida, care s-a aflat pe scena dezastrului, a trecut prin momente dificile şi a muncit în ultimele luni în condiţii extreme. Într-un interviu acordat la 12 noiembrie câtorva ziarişti autorizaţi să pătrundă în premieră în incinta centralei, el a mărturisit că s-a gândit de multe ori că va muri, printr-un gest de mână refuzând totuşi să răspundă la întrebarea cu privire la doza de radiaţii la care a fost expus. TEPCO a recunoscut că mai multe persoane care au lucrat în perioada de după dezastru la situl de la Fukushima au primit radiaţii peste limitele autorizate, chiar în grad îngrijorător, subliniind însă că niciun deces nu a survenit în mod direct din cauza expunerii la particulele radioactive. Cu toate acestea, trei muncitori angrenaţi în lucrările de la centrală au murit între timp din alte cauze, adăugându-se celor doi angajaţi decedaţi în ziua accidentului provocat de seismul urmat de un uriaş tsunami, soldate cu peste 19.500 de morţi în dispăruţi în regiunea devastată.
KUWEIT
Demisia Guvernului
Emirul Kuweitului, şeicul Sabah Al Ahmed Al Sabah, a acceptat, ieri, demisia Guvernului, a informat agenţia oficială de ştiri kuweitiană, ca răspuns la solicitările protestatarilor şi ale opoziţiei care au cerut demisia premierului, acuzat de fapte de corupţie. Tensiunile politice au crescut dramatic în această lună, când membri ai opoziţiei şi protestatari au luat cu asalt Parlamentul, pentru a cere demisia premierului, şeicul Nasser al-Mohammad al-Sabah.
OSETIA DE SUD
Anunţ interzis
Un judecător din Osetia de Sud a interzis, ieri, anunţarea, pentru moment, a rezultatelor oficiale ale alegerilor prezidenţiale din republica separatistă georgiană. Rezultatele celui de al doilea tur vor fi anunţate după numărarea integrală a voturilor şi rezolvarea eventualelor plângeri. Rezultatele iniţiale arată că Alla Djioeva a primit 51% din voturi, iar rivalul ei, Anatoli Bibliov, a primit 46%, a spus Comisia Electorală Centrală, după numărarea a puţin peste jumătate din voturi. Djioeva este fost ministru al Educaţiei, care a făcut campanie pe lupta anticorupţie şi este prorusă. Ea a spus că va aştepta rezultatele, înainte de a-şi declara victoria, dar i-a cerut lui Bibliov să-şi recunoască înfrângerea. Ea susţine că a primit 58,9% din voturi, iar rivalul ei 40%. Bibliov contestă însă acest lucru. Rusia a recunoscut independenţa Osetiei de Sud şi a celeilalte republici separatiste georgiene, Abhazia, în 2008, după războiul de cinci zile cu Georgia. Decizia Moscovei a fost condamnată de multe capitale occidentale. De altfel, foarte puţine ţări au urmat exemplul Rusiei de a recunoaşte independenţa celor două republici separatiste, pe care Tbilisi le consideră teritoriu georgian aflat sub ocupaţie rusă. La 13 noiembrie, alegătorii din Osetia de Sud au votat şi în cadrul unui referendum, prin care au fost de acord ca rusa să fie limbă de stat.
PAKISTAN
Dezminţire
Pakistanul a negat că ar fi deschis primul focul, provocând astfel raidul NATO care s-a soldat cu moartea a 24 de militari la graniţa cu Afganistanul. Dezminţirea a venit după ce oficiali afgani au spus că forţele NATO au răspuns focurilor de armă din partea pakistaneză a graniţei, sâmbătă. NATO a prezentat scuze pentru raid, numindu-l ”un incident tragic”. Oficiali afgani au spus că atacul de sâmbătă a fost ordonat pentru apărarea forţelor NATO şi afgane atacate în timp ce vizau talibani. Un oficial a spus că focurile de armă ar fi venit de la baza militară. Un purtător de cuvânt al armatei pakistanezea negat şi a declarat că raidul a durat mai mult de o oră şi a continuat şi după ce comandanţii locali au contactat NATO pentru a-i spune să oprească raidul. Pakistanul a ordonat revizuirea întregii cooperări cu SUA şi NATO, după ce Alianţa a deschis focul asupra unui punct de verificare al armatei, în atac pierzându-şi viaţa cel puţin 24 de militari. O comisie prezidată de premierul Yousuf Raza Gilani a decis să întrerupă tranzitul transporturilor de aprovizionare ale NATO către Afganistan. Premierul Gilani a spus că atacul a reprezentat o încălcare gravă a suveranităţii Pakistanului. Comisia va cere SUA să elibereze, în termen de 15 zile, baza aeriană Shamsi, pe care o folosesc să lanseze drone. Totuşi, o asemenea cerere fusese deja făcută anterior şi e posibil ca baza să fie deja evacuată. Guvernul pakistanez l-a convocat, de asemenea, pe ambasadorul american, pentru a-i transmite un protest oficial.
PAPUA NOUA GUINEE
Seism
Un seism cu magnitudinea de 6,3 grade pe Scara Richter s-a produs ieri, la ora 12.27 GMT, în regiunea New Ireland din Papua Nouă Guinee, a anunţat Obsevartorul din Hong Kong. Epicentrul a fost localizat iniţial la aproximativ 5,7 grade latitudine sudică şi 153,9 grade longitudine estică, la aproximativ 850 kilometri est-nord-est de Port Moresby.