Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 26 Noiembrie 2011 / 00:00 419 accesări

FRANŢA

Romi expulzaţi

Circa 150 de romi din Franţa urmau să fie trimişi, vineri, înapoi în România. Ei au fost aduşi, vineri dimineaţă, pe aeroportul Saint-Exupéry, pentru a lua avionul către Bucureşti. Este cel puţin a treia operaţiune de acest gen de la începutul anului. Printre romi se află câţiva copii şi cel puţin două femei însărcinate, a spus reprezentantul unei asociaţii. La sosirea la Bucureşti vor primi ajutorul prevăzut, câte 300 de euro de adult şi 100 de euro de copil.

SLOVACIA

Muncitori români numeroşi

Cei mai mulţi muncitori străini din Slovacia sunt români, urmaţi de cehi, polonezi, unguri şi ucraineni. Peste 20.000 de cetăţeni străini lucrează în Slovacia. Românii sunt în număr de 4.210, urmaţi de cehi ((2,855), polonezi (2,108), unguri (2,074) şi ucraineni (968). În privinţa numărului muncitorilor care vin din ţări asiatice, pe primul loc sunt coreenii (872), vietnamezii şi chinezii fiind în jur de 600 în total. Potrivit statisticilor din octombrie, 21.131 străini lucrează în Slovacia, numărul total al angajaţilor din această ţară fiind 2,4 milioane. Deci, o slujbă din 112 este ocupată de un străin.

UCRAINA

Defecţiune nucleară

Reactorul nr.2 de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, cea mai mare din Europa, a fost oprit vineri, din cauza unei defecţiuni survenite în sistemul de răcire a generatorului. Agregatul a fost deconectat de la reţea, până la înlăturarea defecţiunii. Nu s-au înregistrat încălcări ale normelor de securitate şi emisii radioactive, asigură centrul de presă al centralei respective. În prezent, la această centrală nucleară sunt în stare de exploatare patru din cele şase reactoare de tipul VVER-1000. În afară de reactorul nr2, este oprit în acest moment şi reactorul nr.5, care se află de două luni în lucrări de mentenanţă. Conform companiei ucrainene Energoatom, în prezent funcţionează 12 din cele 15 reactoare existente în Ucraina. Un reactor a fost recent oprit la centrala nucleară Hmelniţki.

GRECIA

Protest cu ouă şi portocale

Secretarul de Stat grec pentru Marina Comercială, Adonis Georgiadis, membru al partidului de extremă-dreaptă Laos, a fost huiduit de militanţi de stânga care au aruncat cu ouă şi portocale, în cursul primei sale vizite ministeriale, la Mytilene, a indicat, vineri, o sursă din poliţie. ”Dictatura militară nu a căzut în 1974!, jos cu ministrul fascist!”, au strigat cei 50 de contestatari, care l-au atacat pe Georgiadis de două ori, joi, după ieşirea sa dintr-o clădire oficială, iar mai târziu, la sosirea sa la o staţie locală de televiziune de pe această insulă din nord-estul Mării Egee. Atins de proiectile, Georgiadis a fost evacuat sub escorta poliţiei. Este vorba despre prima acţiune publică împotriva unui membru al noului Guvern grec de coaliţie format pe 11 noiembrie, ce include patru membri ai unui partid de extremă-dreaptă, pentru prima dată de la sfârşitul dictaturii coloneilor în 1974. Fondat în 2000, de un fost membru al partidului conservator Noua Democraţie, partidul Laos a intrat la guvernare în schimbul sprijinului oferit de cei 16 deputaţi ai săi fostului bancher central Lucas Papademos, care l-a înlocuit pe prim-ministrul socialist ales, Georges Papandreou.

GERMANIA

Violenţe

Manifestanţii antinuclear au intrat în conflict cu poliţia, vineri, în Germania, când a sosit din Franţa un tren cu deşeuri nucleare. Trenul urmează să ajungă în nord, la Gorleben. Poliţia a intervenit pentru a elibera şinele de tren blocate de protestatari. Zilele trecute au avut loc proteste similare în Franţa. Deşeurile nucleare au fost tratate la o uzină din nordul Franţei.

EGIPT

Explozie la gazoduct

La gazoductul egiptean ce livrează gaz Israelului şi Iordaniei s-a produs, vineri, o puternică explozie de orgine criminală, a opta din acest an. Deflagraţia, care nu a făcut niciun rănit, a avut loc la aproximativ 60 de kilometri vest de oraşul Al-Arich, în nordul Peninsulei Sinai, potrivit martorilor citaţi de agenţia oficială de presă Mena.

DANEMARCA

Uragan în Feroe

Un uragan a afectat insulele Feroe, în noaptea de joi spre vineri, cauzând pagube materiale importante şi provocând evacuarea a numeroase persoane, a declarat un reprezentant al poliţiei din Torshavn, capitala arhipelagului danez din Atlanticul de Nord. Rafalele de vânt au atins 55 de metri pe secundă, adică 198 de kilometri pe oră în anumite locuri, a precizat un meteorolog danez. ”Mai multe case au rămas fără acoperişuri şi a trebuit să evacuăm un azil. Pensionarii au fost mutaţi într-un spital”, a precizat un poliţist. Mai mulţi locuitori a trebuit de asemenea să fie mutaţi în timpul nopţii şi mai multe bărci au eşuat pe ţărm. Mai ales coasta de sud a insulelor Feroe a fost afectată. Uraganul se îndreaptă acum spre coasta de vest a Norvegiei, provocând o vreme capricioasă, cu valuri mari.

NORVEGIA

Premieră în procesul lui Breivik

O înregistrare a apelului telefonic pe care Anders Breivik l-a efectuat înainte de a-şi încheia masacrul de pe insula norvegiană Utoya şi în care afirma că vrea să se predea a fost difuzată joi, pentru prima dată. Breivik, care urmează să fie judecat anul viitor, a recunoscut că a ucis 69 de persoane pe insula Utoya şi alte opt într-un atac cu bombă la Oslo. În înregistrare, realizată la 50 de minute după ce acesta ajunsese pe insulă, Breivik îi spune calm operatorului: ”Bună ziua, numele meu este Anders Behring Breivik de la mişcarea de rezistenţă anticomunistă norvegiană. Sunt pe insula Utoya în acest moment şi vreau să mă predau”, relatează ”Daily Mirror” în ediţia de vineri. Breivik a efectuat acest apel de pe un telefon mobil. După 30 de secunde, convorbirea s-a întrerupt, în momentul în care Breivik a fost rugat să îşi repete numele.

MAROC

Alegeri parlamentare

Marocanii s-au prezentat la urne, vineri, în cadrul alegerilor parlamentare, scrutinul fiind avansat în replică la Primăvara Arabă. Este primul scrutin de la introducerea noii Constituţii, propusă de regele Mohammed al VI-lea, aprobată prin referendum în iulie. Se aşteaptă o cursă strânsă între un partid islamist moderat, de opoziţie şi o nouă coaliţie de liberali cu legături strânse cu palatul regal. Conform Constituţiei, atât Parlamentul, cât şi premierul vor avea prerogative sporite. Premierul trebuie aprobat de rege din partidul care obţine cele mai multe locuri în Adunare, dar regele are cuvântul final pe chestiunile de apărare, securitate şi religie. Acest scrutin este considerat un test al răspunsului dat de rege la Primăvara Arabă, dar prezenţa la vot a fost scăzută, din cauza campaniei reduse şi a lipsei de entuziasm a alegătorilor.



12