PORTUGALIA
Atenţionare de călătorie
Ministerul Afacerilor Externe îi informează pe cetăţenii români care doresc să călătorească în Portugalia că joi va avea loc o grevă generală, organizată de Confederaţia Generală a Muncitorilor Portughezi şi de Sindicatul Muncitorilor din Administraţia Locală. Activitatea membrilor acestor sindicate va fi întreruptă joi pe întreg teritoriul Portugaliei, din cauza protestelor. Potrivit unui comunicat al autorităţii aeroportuare din Portugalia, vor fi afectate mai multe zboruri cu destinaţii în toată lumea. Pentru a evita apariţia unor situaţii neplăcute pe parcursul deplasării în Portugalia, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se intereseze din timp asupra situaţiei de pe plan local, să evite zonele unde au loc mişcări de protest şi să contacteze, în prealabil, compania aeriană pentru reconfirmarea orarului curselor. Confederaţia Generală a Muncitorilor Portughezi şi de Sindicatul Muncitorilor din Administraţia Locală vor declanşa greva generală în semn de protest faţă de reducerile bugetare masive şi faţă de concedierile din sectorul public preconizate pentru anii următori, în urma acordului cu FMI şi UE.
ITALIA
Alunecare de teren
O alunecare de teren produsă în Sicilia în urma ploilor s-a soldat cu moartea a trei persoane, printre care un băieţel de zece ani. Alunecarea de teren a afectat localitatea Scarcellio de lângă Messina, marţi seară. Salvatorii au recuperat trei cadavre. Inundaţii s-au înregistrat şi la Milazzo şi în regiunea Calabria, unde a fost avariată calea ferată.
FRANŢA
Proteste violente
Manifestanţii împotriva energiei nucleare din Franţa au intrat în conflict cu poliţia miercuri în jurul oraşului Valognes, din cauza unui transport de deşeuri nucleare spre Germania. Poliţia a anunţat că a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa sutele de protestatari strânşi în zona căii ferate în punctul din care trenul cu deşeuri urma să plece ieri. Unii protestatari au ameninţat că vor bloca circulaţia trenului cu 11 vagoane ce va transporta deşeuri nucleare tratate pentru a fi stocate în nordul Germaniei. Cinci persoane au fost arestate. Acest transport este cel mai recent dintr-o serie de 12. La ultimul transport, din 2010, trenul a fost blocat de protestatari timp de trei zile în Franţa şi o noapte în Germania.
KÂRGÂZSTAN
Menţinerea bazei americane
Baza militară americană din Manas, în Kârgâzstan, va fi menţinută până în 2014, data expirării acordului semnat cu SUA, a anunţat preşedintele kirghiz, Rosa Otounbaïeva, al cărei mandat se va încheia la 31 decembrie. Înfiinţată în 2001 în cadrul operaţiunii Enduring Freedom, baza aeriană a fost redenumită centru de tranzit şi are un rol-cheie în transportarea de echipamente şi militari spre Afganistan. Premierul Almazbek Atambaiev, care a câştigat alegerile prezidenţiale din 30 octombrie, a anunţat că baza trebuie retrasă şi a subliniat că nu răspunde intereselor naţionale ale ţării.
TUNISIA
Demisia Guvernului
Guvernul tunisian de tranziţie al lui Beji Caid Essebsi, format după înlăturarea de la putere a regimului preşedintelui Zine el-Abidine Ben Ali, şi-a prezentat oficial demisia, urmând să rezolve problemele curente ale ţării, până la învestirea viitorului Executiv. Preşedintele ad-interim Foued Mebazaa a acceptat demisia Guvernului, pe care l-a însărcinat cu administrarea problemelor curente ale ţării până la formarea viitorului Cabinet, ce va fi condus de Hamadi Jebali, numărul doi al patidului Ennahda, învingător al alegerilor legislative de la 23 octombrie. Adunarea Constituantă tunisiană, creată pe baza rezultatului scrutinului, s-a reunit marţi pentru prima dată pentru a-şi alege preşedintele, în persoana lui Mustapha Ben Jaafar, lider al partidului Ettakatol, de stânga. Trei partide, cele mai bine plasate la recentul scrutin, Ennahda, Congresul pentru Republică, reprezentând stânga naţionalistă şi Ettakatol şi-au rezervat posturile cheie: Hamadi Jebali premier, Ben Jaafar, preşedinte al Adunării Constituante şi Moncef Marzouki, preşedinte al ţării.
COREEA DE SUD
Răspuns sever
Premierul sud-coreean Kim Hwang Sik a promis un răspuns sever la ameninţările militare ale Coreii de Nord, cu prilejul împlinirii unui an de la atacul nord-coreean asupra unei insule sud-coreene. Coreea de Sud va mobiliza toate mijloacele posibile pentru a împiedica provocările Coreii de Nord, a declarat premierul sud-coreean, care a cerut Nordului să coopereze pentru menţinerea păcii şi prosperităţii în cele două ţări. Doi civili şi doi puşcaşi marini au fost ucişi în bombardarea insulei Yeonpyeong, în apropiere de graniţa maritimă disputată dintre cele două Corei. Armata sud-coreeană a ripostat cu focuri de armă şi a avut cel mai ridicat nivel de alertă în timp de pace.
EGIPT
Forţă excesivă
Comisarul ONU pentru drepturile omului, Navi Pillay, a condamnat forţa excesivă folosită de trupele egiptene în ciocnirile cu protestatarii. Acesta a cerut o anchetă independentă asupra morţii celor 35 de persoane. Criticii Consiliului Militar egiptean continuă să ocupe piaţa Tahrir din Cairo şi protestează, chiar dacă armata a promis că va accelera transferul puterii către o conducere civilă. Liderii militari ai Egiptului au fost de acord să accelereze transferul de putere şi au propus ca alegerile prezidenţiale să fie organizate până în iulie 2012, însă, dacă va fi necesar, va fi organizat şi un referendum privind un transfer imediat de putere. Alegerile parlamentare, programate să înceapă săptămâna viitoare, se vor desfăşura conform planificării, a anunţat mareşalul Mohmed Hussein Tantawi, şeful Consiliului Suprem al forţelor armate.
AUSTRALIA
Incendiu de vegetaţie
Localnicii au fost evacuaţi din localitatea Prevelly din Australia din cauza unui incendiu de vegetaţie scăpat de sub control. Peste 200 de persoane s-au refugiat pe plaja din Prevelly, localitate situată la 200 kilometri la sud de Perth. Departamentul de conservare din vestul Australiei a anunţat că este responsabil pentru incendiul, la început izolat, ce a trecut de zona de siguranţă şi a distrus mai multe case. Peste 100 de pompieri participă la operaţiuni. Oraşul turistic Margaret River se află la numai zece kilometri distanţă de incendiu.
LIBAN
Explozie
Un depozit de muniţii ce ar aparţine mişcării Hezbollah a explodat, ieri, în sudul Libanului. Nu există informaţii despre eventuale victime. Postul de radio Vocea Libanului a spus că explozia s-a produs în satul Siddiqine, la est de portul Tir. Forţele libaneze încearcă să ajungă în zonă, dar membrii Hezbollah le împiedică. Satul se află în zona controlată de forţele ONU din Liban, care monitorizează securitatea la graniţa cu Israelul. Forţele ONU au demarat o anchetă.
FRANŢA
Expulzare
Un tribunal din Franţa a admis cererea statului Panama pentru extrădarea lui Manuel Noriega, acesta fiind acuzat de crime comise în perioada 1983-1989. Fostul lider militar din Panama este în prezent în închisoare în Franţa, pentru spălare de bani. Înainte, a stat 20 de ani în închisoare în SUA, fiind condamnat pentru trafic de droguri. Manuel Noriega va reveni în Panama până la sfârşitul anului. Acesta a fost deja condamnat în lipsă pentru deturnare de fonduri, corupţie şi uciderea a doi opozanţi. La un moment dat aliat al SUA, Manuel Noriega a fost arestat de trupele americane în ianuarie 1990, fiind acuzat că a transformat Panama într-un fief al traficului de droguri. A fost extrădat din SUA în Franţa în 2010, Preşedintele din Panama, Ricardo Martinelli, a afirmat că judecătorii vor decide dacă Manuel Noriega va fi dus la închisoare sau va fi pus în arest la domiciliu.
IRAN
Cerere de expulzare
Parlamentul iranian a cerut Ministerului Afacerilor Externe să-l expulzeze pe ambasadorul britanic, după ce oficialii de la Londra au decis să taie toate legăturile financiare cu băncile iraniene. Proiectul, care va fi analizat duminică, include o cerere de aducere a relaţiilor diplomatice la nivelul însărcinatului cu afaceri. Guvernatorul Băncii Centrale iraniene a catalogat decizia Marii Britanii ca lipsită de profesionalism şi dincolo de criteriile internaţionale. Decizia oficialilor de la Londrei a fost luată după raportul AIEA legat de programul nuclear iranian. De lunea viitoare la 15.00 GMT (17.00, ora României) instituţiile britanice de credit şi financiare trebuie să oprească toate tranzacţiile cu băncile iraniene, inclusiv Banca Centrală din Iran. Este prima dată când Marea Britanie ia astfel de măsuri împotriva sectorului bancar al unui stat. Prerogativul este valabil conform Actului contraterorism din anul 2008.
PAKISTAN
Un nou ambasador
Pakistanul a numit-o pe Sherry Rehman nou ambasador la Washington, după ce trimisul său a fost demis într-un scandal ce a provocat puternica armată pakistaneză. Hussain Haqqani ar fi scris o scrisoare în care cerea susţinerea SUA pentru ca guvernul civil să împiedice o posibilă lovitură de stat militară după uciderea lui Osama bin Laden în luna mai. Hussein Haqqani a negat acuzaţia Televiziunea pakistaneză a informat că premierul Yousuf Raza Gilani l-a numit ambasador pe fostul ministru al Informaţiilor. Sherry Rehman, jurnalistă devenită politician şi colaboratoare al fostului premier asasinat Benazir Bhutto, a demisionat din Cabinet în martie 2009, pentru a protesta faţă de un plan al Guvernului de a restricţiona media. Numirea sa pune capăt controversei ce a pornit cu acuzaţiile la adresa lui Hussein Haqqani.