Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 23 Noiembrie 2011 / 00:00 426 accesări

BULGARIA

Directorul de la Kozlodui, atacat

Directorul centralei nucleare de la Kozlodui a fost atacat, luni seară, în apropierea locuinţei sale. Deocamdată nu este clar în ce stare se află Aleksander Nikolov. Cei doi agresori au reuşit să dispară. Vestea vine la doar două luni după ce autorităţile l-au numit pe Nikolov director al centralei, în locul lui Kostadin Dimitrov, care s-a retras din motive medicale. În aprilie 2008, un om de afaceri din domeniul energetic, a cărui companie se ocupa de mentenanţa reactoarelor de la Kozlodui, a fost ucis la Sofia, ceea ce a alimentat suspiciunile privitoare la legăturile între mafie şi sistemul politic, profund înrădăcinate în sectorul energetic. Kozlodui este singura centrală nucleară a Bulgariei şi furnizează mai mult de o treime din electricitate. Ea operează din 1974 şi are circa 4.200 de angajaţi, fiind deţinută integral de stat. Au apărut, la un moment dat, temeri privitoare la siguranţă, iar Bulgaria a convenit să închidă patru reactoare, condiţie pentru aderarea la UE. CE urmează să propună, săptămâna aceasta, 500 de milioane de euro suplimentari, asistenţă pentru dezafectarea reactoarelor sovietice din Bulgaria, Slovacia şi Lituania. Fondul va fi alocat pentru perioada 2014-2020, dar nu este clar cum va fi împărţit între cele trei state. Propunerea trebuie aprobată de toate ţările membre şi de PE.

SLOVACIA

Scandalul interceptărilor

Serviciile de informaţii militare slovace au ajuns în vizorul Parchetului general, luni, în urma unor suspiciuni privind eventuale interceptări ilegale ale telefoanelor jurnaliştilor. ”Ne-am aplecat asupra acestei afaceri în urma acuzaţiilor presei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului General, Jana Tokoloyova. Jurnaliştii de la cotidianul ”Pravda” şi de la postul de televiziune TA3 au fost plasaţi sub supraveghere, potrivit ”Pravda” şi cotidianului ”Novy Cas” de luni. Principalul tabloid slovac, ”Novy Cas” susţine că deţine documente ale serviciilor de informaţii militare cu transcrierea interceptărilor telefonice, care conţin elemente sensibile cu privire la starea de sănătate şi viaţa intimă a persoanelor vizate. Premierul în exerciţiu, Iveta Radicova, a anunţat luni că l-a convocat pe ministrul Apărării, Lubomir Galko, responsabil cu serviciile militare. Ea s-a pronunţat pentru deschiderea unei anchete parlamentare. Galko s-a apărat de acuzaţiile formulate de cele două ziare. Potrivit lui, serviciile militare de informaţii au recurs la interceptări telefonice doar în colaborare cu poliţia şi cu autorizarea justiţiei.

BELGIA

Tot fără guvern

Regele Albert al II-lea al Belgiei a început, ieri, noi consultări cu reprezentanţii partidelor, în vederea formării unui guvern federal, după ce socialistul Elio di Rupo, care fusese însărcinat cu negocierile, şi-a dat demisia, luni seară. Cei şase reprezentanţi ai partidelor - Laurette Onkelinx (PS), Bruno Tobback (sp.a), Charles Michel (MR), Alexander De Croo (Open Vld), Benoît Lutgen (cdH) şi Wouter Beke (CD&V) – au fost primiţi de Albert al II-lea la reşedinţa sa de la castelul Ciergnon din provincia Namur, unde regele este în convalescenţă după ce a suferit o operaţie, joia trecută, la nas. Socialistul Elio Di Rupo, căruia îi fusese încredinţată misiunea negocierii unui guvern, şi-a prezentat, luni după-amiază, demisia, informând că discuţiile s-au blocat în privinţa chestiunilor bugetare, sociale şi economice. Regele a reamintit, în aceste condiţii, gravitatea situaţiei actuale şi a subliniat că apărarea interesului general al tuturor belgienilor şi termenele europene necesită o rezolvare foarte rapidă a crizei politice belgiene. Belgia nu are încă un guvern, deşi alegerile legislative anticipate au avut loc în iunie 2010. Ţara este în continuare guvernată de fostul premier Yves Leterme, care însă urmează să preia un nou post la Paris, până la sfârşitul anului.

BULGARIA

Despăgubiri de la MAE

Bulgarii din străinătate afectaţi de o gafă a Ministerului de Externe, care înainte de alegerile prezidenţiale din octombrie le-a publicat numele şi adresele din Bulgaria, cer despăgubiri. Ei s-au organizat pe Facebook şi vor să ceară despăgubiri serioase, scrie cotidianul ”24 Ceasa”. La începutul lunii octombrie, Ministerul bulgar de Externe a făcut publice aproape 37.000 de adrese din ţară aparţinând alegătorilor bulgari aflaţi în străinătate. MAE a recunoscut greşeala şi a şters datele, dar acestea fuseseră accesibile mai multe ore. Bulgarii spun că astfel, printre altele, au devenit ţinte mai facile pentru hoţi. Comisia pentru protejarea datelor personale a demarat o anchetă, iar termenul pentru rezultate a expirat săptămâna trecută. Potrivit comisiei, ministerul a încălcat legea, dar şi-a dat seama rapid de greşeală şi a şters listele. Comisia a decis să nu amendeze ministerul.

LIBIA

Descoperirea unei instalaţii nucleare

Colonelul Abdullah Naker, şeful Consiliului Revoluţionar de la Tripoli, a anunţat, luni, descoperirea, în sudul ţării, a unei instalaţii ce ar putea fi legată de construirea unui reactor nuclear. Naker a declarat că forţele autorităţii libiene de la Zintan au anunţat descoperirea unui reactor nuclear într-o zonă necunoscută din sudul Libiei. Autorităţile de la Zintan continuă să verifice localizarea exactă a reactorului, în cooperare cu o forţă din sudul ţării, a mai spus oficialul. Este posibil ca această instalaţie să fi fost construită în timpul lui Muammar Gaddafi, dar deocamdată nu se ştie dacă este un reactor energetic sau de cercetare. Fostul lider libian a acceptat în 2003 să renunţe la programul său de dezvoltare a armelor nucleare, chimice şi biologice, ceea ce i-a permis să revină în graţiile Occidentului. Oraşul Tajura din districtul Tripoli se afla în centrul programului nuclear libian, adăpostind un reactor de cercetare nucleară de 10 megawaţi, construit cu ajutorul URSS.

TUNISIA

Principalele funcţii în stat

Partidele din Tunisia au decis cine va ocupa posturile principale din noul guvern, premier urmând să fie un responsabil al partidului islamist Ennahda. Hamadi Jebali ar urma să fie premier. Moncef Marzouki, din Congresul pentru Republică, va fi preşedinte, în timp ce Mustafa Ben Jaafar, din Ettakol, va fi preşedintele Parlamentului. Toţi trei au fost opozanţi ai fostului preşedinte tunisian ben Ali. Ennahda a câştigat alegerile de luna trecută, primul scrutin liber de la căderea regimului ben Ali, în ianuarie, după 23 de ani la putere. Ennahda, partid islamist moderat, a obţinut 89 de locuri în Adunarea de 217 membri, în timp ce Congresul pentru Republică a primit 29 de locuri, iar Ettakatol, de centru-dreapta, 21 de locuri. Adunarea se va ocupa de redactarea unei noi Constituţii şi urmează să-şi dea aprobarea pentru nominalizări.

BULGARIA

Progrese minore

Bulgaria nu a realizat progrese importante în lupta împotriva corupţiei, recunoaşte procurorul general, Boris Velcev. Acesta a făcut declaraţia ieri, la o întâlnire cu conducerea Curţii Supreme de Casaţie, axată pe acţiunile întreprinse până acum în baza recomandărilor din ultimul raport CE. Velcev a spus însă că s-au înregistrat progrese în cazuri legate de crima organizată, subliniind că procurorii ştiu cine sunt figurile şi grupurile crimei organizate, le monitorizează împreună cu Ministerul de Interne şi acţionează când există suficiente dovezi. Potrivit lui Velcev, verdictele ”nevinovat” în cazurile de crimă organizată sunt de 5-6%, comprativ cu 93-94% în cazurile de corupţie. Un responsabil din domeniul justiţiei, Lazar Gruev, a menţionat că atunci când cazurile sunt monitorizate de Bruxelles, numărul verdictelor ”vinovat” este mai mare.



12