MAREA BRITANIE
Bandele de români se reorientează
Bandele de români care se ocupau cu traficul de copii şi cerşetoria organizată în Marea Britanie sunt din ce în ce mai atrase de afacerile cu metale vechi, graţie profiturilor imediate şi a riscurilor mici de a fi descoperite, relatează ”Daily Mail”. Căile ferate britanice susţin că au avut loc 1.602 furturi în perioada aprilie-octombrie, care au condus la anularea a 1.969 de trenuri şi au provocat pierderi de 8,5 milioane de lire sterline (9,9 milioane de euro). Poliţia susţine că este doar o problemă de timp până când vor apărea victime, pentru că hoţii de metale vizează infrastructura serviciilor de urgenţă. Astfel, au fost furate cabluri de la sistemul de control al traficului aerian de la aeroportul din Stansted, au fost vizate sistemul de comunicaţii prin radio Airwave, folosit de poliţie şi comunicaţiile pazei de coastă. Preţul metalelor a crescut, cel al cuprului dublându-se şi ajungând la peste 5.000 de lire sterline (5.800 de euro) tona din 2009, din cauza cererilor în creştere din China şi India, economii în plină dezvoltare.
BULGARIA
Explozii provocate
Exploziile care au avut loc sâmbătă, la un fost depozit militar de lângă oraşul bulgar Sevlievo din nordul ţării, au fost provocate, probabil, intenţionat, a declarat şeful serviciului de securitate al complexului. Exploziile au avut loc la numai câteva minute după ce gardienii şi-au început tura, iar inspecţia iniţială, obligatorie, nu a arătat semne de intrare în zona unde erau depozitate muniţiile. Sâmbătă, în jurul orei locale 9, deflagraţii s-au produs la un complex ce adăposteşte foste depozite militare, situat între Sevlievo şi satul Lovnidol. Zona a fost închisă şi securizată. Cele şase depozite unde au avut loc exploziile aparţin unei companii private din Sofia, Emco. Societatea le-a cumpărat în 2008 şi le-a renovat. Muniţiile depozitate fuseseră cumpărate din Cehia şi urmau să fie vândute în străinătate, după inspectarea lor.
R. MOLDOVA
Niciun candidat la preşedinţie?!
Comisia pentru alegerea şefului statului nu a înregistrat, până în prezent, nicio candidatură pentru funcţia de preşedinte al R. Moldova, deşi ieri a fost ultima zi, această situaţie putând conduce la o nouă amânare a controversatului scrutin. Ieri, Alianţa pentru Intergrare Europeană a continuat negocierile cu grupul lui Igor Dodon, în condiţiile în care se insistă asupra candidaturii Zinaidei Greceanîi, pe de o parte şi a lui Marian Lupu, pe de altă parte. Potrivit preşedintelui comisiei pentru alegerea şefului statului, Tudor Deliu, până în prezent au fost 14 doritori care s-au adresat acesteia, însă niciunul nu a întrunit condiţiile necesare pentru înregistrare. Deliu precizează că în cazul în care nu va fi înregistrat niciun candidat, atunci primul tur al scrutinului poate fi considerat încheiat, urmând să se fixeze o altă dată pentru alegerea preşedintelui ţării. Alegerea preşedintelui R. Moldova ar trebui să aibă loc vineri.
BELGIA
A doua Grecie?
Comisarul european din partea Belgiei, Karel De Gucht, a atras atenţia că ţara sa şi-ar putea pierde încrederea pe pieţele financiare, la fel ca Grecia şi Italia, dacă nu formează repede un nou guvern. Belgia încearcă de 517 zile, un record mondial, să formeze un guvern de coaliţie, în contextul diferenţelor între sudul francofon şi nordul vorbitor de olandeză. În acelaşi timp, Belgia are a treia cea mai mare datorie dintre ţările din UE, raportat ca procent din PIB (aproape 100%), după Grecia şi Italia. Vicepreşedintele CE, Olli Rehn, responsabil cu afacerile economice şi monetare, a atras atenţia, joi, asupra faptului că Belgia nu a transmis CE proiectul de buget pentru 2012. Negociatorii guvernamentali au încercat ieri dimineaţă să înainteze un nou plan de buget, menit a reduce cheltuielile cu 11 miliarde de euro şi să respecte regulile UE privind limitele de deficit. Totuşi, disputele privind detaliile politicii bugetare au dus la amânarea unei decizii finale pentru o dată ulterioară.
BELARUS
Lukaşenko, rugă catolică
”Biserica Catolică trebuie să acţioneze pentru apărarea intereselor Belarusului în Occident”, a declarat, ieri, liderul belarus, Aleksandr Lukaşenko. ”Ne aşteptăm ca Biserica Catolică şi Papa să depună eforturi mai mari pentru apărarea intereselor belaruse, în special în Occident”, a spus el, la o întâlnire cu preşedintele Consiliului pontifical pentru promovarea unităţii creştinilor, Kurt Koch. Potrivit liderului, Minskul nu acceptă politica Occidntului faţă de Belarus. El a citat sancţiunile impuse pentru mai multe companii, pentru funcţionari şi oameni politici belaruşi.
OSETIA DE SUD
Alegeri criticate
UE şi NATO au condamnat, ieri, alegerile prezidenţiale organizate în Osetia de Sud, subliniind că nu recunosc independenţa autodeclarată a regiunii separatiste georgiene. ”UE nu recunoaşte cadrul constituţional şi legal în care au avut loc alegerile”, a declarat purtătorul de cuvânt al şefei politicii externe a UE, Catherine Ashton. ”Organizarea unor astfel de alegeri nu contribuie la o reglementare paşnică şi de durată a situaţiei din Georgia”, a spus secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. Atât UE, cât şi NATO şi-au reiterat susţinerea pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Georgiei.
INDONEZIA
Seism puternic
Un cutremur cu magnitudinea de 6,4 s-a produs ieri, în largul arhipelagului indonezian al Molucelor, a anunţat Guvernul, precizând că nu a fost emisă o alertă de tsunami. Cutremurul a avut loc la o adâncime de zece kilometri şi la 69 de kilometri sud-vest de oraşul Labuha (Molucele de Nord), potrivit Agenţiei indoneziene de meteorologie şi geofizică. Institutul american de geofizică (USGS) a evaluat magnitudinea cutremurului la 6,6. Indonezia este situată pe Cercul de Foc al Pacificului, la joncţiunea mai multor plăci continentale, unde riscul seismic este foarte ridicat.
SUA
Manifestanţi evacuaţi
Poliţia din Portland a evacuat manifestanţii din mişcarea Occupy, în urma unui ordin al primarului, care a denunţat o deteriorare a situaţiei securităţii. Până la 1.000 de manifestanţi au rămas în parcurile din oraş, deşi primarul le ordonase să le părăsească până duminică dimineaţă. Forţele de ordine au folosit portavoci pentru a-i avertiza pe protestarii care au rămas că riscă să fie arestaţi sau vizaţi de atacuri cu agenţi chimici şi arme de impact. Primarul din Portland, Sam Adams, a ordonat închiderea taberelor de protestari, deoarece numărul infracţiunilor, în special agresiunilor, a crescut în zona din jurul taberelor. Duminică, primarul a subliniat că este de datoria sa să menţină ordinea şi pacea. Autorităţile au anunţat că un ofiţer de poliţie a suferit răni minore, după ce a fost lovit în picior de un proiectil. Poliţia a intervenit pentru a evacua manifestanţii şi în oraşele Denver şi Salt Lake City. 17 persoane au fost arestate la Denver.