Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 14 Noiembrie 2011 / 00:00 427 accesări

BULGARIA

Explozii la un depozit militar

O serie de explozii s-au auzit, sâmbătă dimineaţă, la un depozit militar de lângă oraşul bulgar Sevlievo, relatează Sofia News Agency. Nu s-au înregistrat răniţi. Depozitul se află la opt kilometri distanţă de oraş. În depozit nu erau stocate substanţe chimice. Zona a fost izolată de forţele de securitate.

POLONIA

92 de germani arestaţi

Poliţia poloneză a arestat 92 de germani care au participat la ciocnirile dintre grupuri rivale, de Ziua Independenţei în Varşovia. Ciocnirile au izbucnit vineri, între naţionaliştii de extremă-dreaptă şi radicalii de stânga. Circa 210 persoane au fost arestate. Preşedintele polonez, Bronislaw Komorowski, a declarat că acei care au participat la violenţe trebuie traşi la răspundere. 40 de poliţişti au fost răniţi, iar 14 maşini de poliţie au fost incendiate. Premierul Donald Tusk s-a întâlnit cu oficiali din Ministerul de Justiţie şi cel de Interne, pentru a discuta situaţia.

IRAN

Explozie la o bază militară

Un oficial din Gardienii Revoluţiei a spus ieri că 17 persoane au murit într-o explozie puternică produsă la o bază militară, alte 16 persoane fiind rănite, unele aflându-se în stare critică. Deflagraţia s-a produs când armele erau mutate într-un depozit al Gardienilor Revoluţiei. Parlamentarul Hossein Garousi a spus că mare parte dintr-un depozit de muniţii a explodat. Forţa de elită Gardienii Revoluţiei a fost formată după revoluţia din 1979, pentru a apăra sistemul islamic al ţării, iar de atunci a devenit o forţă militară, politică şi economică. Gardienii Revoluţiei sunt vizaţi de sancţiuni ONU menite să convingă Iranul să oprească îmbogăţirea uraniului. În trecut s-au mai produs explozii ocazionale în Iran, ce nu au fost explicate. În octombrie 2010, 18 persoane au murit într-o explozie la o bază a Gardienilor Revoluţiei.

EGIPT

Violenţe mortale

Un civil a murit şi zece au fost răniţi, ieri, în ciocniri între poliţie şi localnicii din oraşul egiptean Damietta, a anunţat televiziunea publică. Ciocnirile au izbucnit când poliţia a încercat să redeschidă portul, închis de localnicii care cer Guvernului mutarea unei uzine petrochimice din apropiere. Protestatarii, care au închis portul în urmă cu trei zile, spun că instalaţia poluează mediul. Premierul egiptean a cerut examinarea riscurilor de mediu.

TURCIA

Ostatici eliberaţi

Comando-urile turce au luat cu asalt feribotul deturnat în Marea Marmara, l-au ucis pe bărbatul care a deturnat feribotul şi au eliberat cei 25 de ostatici. Guvernatorul din Istanbul a declarat că piratul era un bărbat de circa 30 de ani, care susţinea că este membru al gherilelor Partidului Muncitoresc din Kurdistan, PKK. Identitatea bărbatului este verificată. El a deturnat feribotul vineri după-amiază, susţinând că are o bombă asupra sa. Comando-urile au luat cu asalt feribotul, 12 ore mai târziu, în Golful Silivri, la vest de Istanbul, după ce ambarcaţiunea a rămas fără combustibil şi a ancorat. NTV a prezentat imagini cu cei 19 pasageri şi şase membri ai echipajului, în timp ce coborau de pe feribot şi a anunţat că atacatorul avea asupra sa doar o bombă falsă.

GERMANIA

Proteste

Mai mult de zece mii de persoane au protestat împotriva dominaţiei băncilor în două din marile oraşe ale Germaniei, a anunţat, sâmbătă, poliţia. Poliţia din Frankfurt a informat că aproximativ 9.000 de persoane au demonstrat paşnic în apropierea sediului Băncii Centrale Europene din centrul oraşului. La Berlin, demonstranţii au format un lanţ uman care a înconjurat părţi ale districtului guvernamental al capitalei, pentru a cere încetarea speculaţiilor financiare în exces şi dezmembrarea marilor bănci, a anunţat poliţia, potrivit căreia, câteva mii de oameni au ieşit în stradă, sâmbătă, în timp ce organizatorii protestului inspirat de mişcarea Occupy Wall Street de la New York afirmă că a fost vorba de 8.000 de persoane la Berlin şi 10.000 la Frankfurt.

ARGENTINA

Act provocator

Trimiterea în misiune în insulele Falkland a ducelui de Cambridge, William, a fost condamnată de Argentina, ţară ce şi-a disputat aceste teritorii cu Marea Britanie, care vede, în acest gest, un act provocator. Marea Britanie susţine că trimiterea prinţului William în regiune, pentru a se antrena ca pilot pe elicopter de salvare, este o chestiune de rutină. Dar Sebastian Brugo Marco, oficialul argentinian responsabil pentru teritoriul din Atlanticul de Sud, spune că ţara sa nu poate ignora ”conţinutul politic al misiunii”. Misiunea de anul viitor a prinţului intervine cu puţin timp înainte de a se împlini 30 de ani de când Argentina a fost învinsă în războiul pentru insulele Malvine-Falkland. Argentina continuă să pretindă suveranitatea asupra insulelor. Armata Regală a Aerului a subliniat că trimiterea în misiune în Falklands a prinţului William este o parte normală a antrenamentului său, iar prinţul nu va îndeplini acolo niciun fel de rol ceremonial. Unchiul său, ducele de York, a servit ca pilot de elicopter în conflictul din 1982. La începutul acestui an, preşedintele Argentinei, Cristina Fernandez de Kirchner, a calificat Marea Brtianie drept ”arogantă”, pentru că refuză să negocieze asupra insulelor. Guvernul ei şi-a intensificat campania de obţinere a suveranităţii asupra teritoriului, după ce Marea Britanie a anunţat că a început, în zonă, explorările pentru petrol în Insulele Faukland.

RUSIA

Arme pentru Siria

Rusia nu suspendă livrările de arme către Siria prevăzute în contractele încheiate anterior, a declarat directorul adjunct al biroului rus pentru cooperare militară şi tehnică. Siria este cel mai mare importator de armament rus din regiune. Pentru începutul lui 2011, valoarea totală a contractelor încheiate între Siria şi Rusia s-a ridicat la aproape 3,5 miliarde de dolari, iar printre cele mai mari contracte a figurat livrarea a 36 de sisteme de rachete sol-aer Panţir-1S, modernizarea parcului sirian de tancuri T-72 şi cea de Mig-29.

SIRIA

Diplomaţi turci evacuaţi

Turcia a decis să evacueze de urgenţă familiile diplomaţilor săi din Damasc, a anunţat, ieri, presa turcă. Potrivit NTV, acţiunea este întreprinsă pentru a se asigura securitatea cetăţenilor turci, în urma unui atac lansat sâmbătă împotriva consulatului turc, atac comis de susţinătorii preşedintelui Assad. Aceştia au aruncat cu pietre şi sticle asupra clădirii. Ambasadele Arabiei Saudite şi Qatarului au fost atacate de mulţime, după ce aceste state au votat suspendarea Siriei de la reuniunile Ligii Arabe. Saudiţii acuză Guvernul sirian că nu a luat suficiente măsuri pentru a opri atacul. Sâmbătă seară, susţinătorii lui Assad s-au strâns în faţa ambasadelor, dar au fost atacate şi consulatele francez şi turc din Latakia. Susţinătorii lui Assad s-au urcat şi pe acoperişul ambasadei Qatarului, pentru a înlocui steagul cu cel sirian. Ambasadorul saudit şi cel qatariot au plecat din Damasc în vară, pentru a protesta faţă de violenţele asupra manifestanţilor. Liga Arabă a suspendat Siria de la reuniunile sale şi cere sancţiuni politice şi economice, din cauză că Damascul nu a renunţat la violenţele împotriva protestatarilor, au anunţat oficiali. Decizia a fost luată la o reuniune de urgenţă a Ligii, în Egipt. Siria a cerut, ieri, un summit arab, în regim de urgenţă, privitor la problemele sale interne, a anunţat televiziunea publică. Damascul ar saluta o vizită a unui comitet al miniştrilor de Externe arabi, însoţiţi de observatori civili sau militari, care să vadă situaţia de pe teren, a subliniat sursa.

TURCIA

Ultimul bilanţ

Echipele de salvare au încheiat operaţiunile de căutare a supravieţuitorilor după seismul din Turcia, iar bilanţul seismului a ajuns la 39 de morţi, a anunţat, ieri, presaa locală. Seismul de 5,6 grade s-a produs în provincia Van, miercuri. Echipele au reuşit să salveze 30 de persoane, dar ieri au anunţat că şi-au încheiat activitatea. Acesta fost al doilea seism puternic din provincia Van, în ultimele trei săptămâni. La 23 octombrie, un seism de 7,2 grade s-a soldat cu 600 de morţi. Sâmbătă, premierul turc a recunoscut că Guvernul a eşuat în a oferi suficient ajutor victimelor seismului.

OSETIA DE SUD

Alegeri prezidenţiale

Locuitorii din republica georgiană separatistă Osetia de Sud s-au prezentat la urne, ieri, pentru a-şi alege preşedintele. Preşedintele în exerciţiu, Eduard Kokoiti, a avut două mandate consecutive şi nu mai poate candida pentru al treilea. Rezultatele preliminare vor fi anunţate astăzi. Circa 50.000 de persoane au avut de ales între 11 candidaţi. Favorit este considerat ministrul pentru Situaţii de Urgenţă, Anatoli Bibilov. Alegerile au fost monitorizate de 80 de observatori străini din Rusia, Polonia, Germania şi Franţa. Rusia este unul dintre puţinele state care au recunoscut Osetia de Sud, după războiul cu Georgia din vara lui 2008.

BAHRAIN

Atentatori anihilaţi

Bahrainul a anunţat sâmbătă că a anihilat un grup terorist care plănuia atentate în regat. Patru membri ai grupului au fost arestaţi în Qatar şi unul în Bahrain. Grupul viza clădirea Ministerului de Interne din Doha şi ambasada saudită din Bahrain. Numele şi naţionalităţile suspecţilor nu au fost dezvăluite. Arestările din Qatar au fost efectuate după ce cei patru suspecţi au intrat în ţară din Arabia Saudită, având sume mari de bani, documente şi un computer cu detalii despre instalaţii vitale din Bahrain.



12