Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 07 Noiembrie 2011 / 00:00 476 accesări

ITALIA

Intemperii mortale

Cel puţin o persoană a murit duminică la Napoli, în sudul Italiei, în urma ploilor torenţiale şi a inundaţiilor. Victima, un bărbat, a murit după ce un arbore s-a prăbuşit peste maşina în care se afla. Mai multe persoane sunt date dispărute Autorităţile locale au sfătuit oamenii să nu iasă din case şi să se refugieze la etaje mai înalte. O mare parte din nordul Italiei a fost afectat de precipitaţiile abundente de vineri, iar inundaţii s-au înregistrat şi la Veneţia. Aeroportul Capodichino, din Napoli, a fost închis din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, iar toate cursele care urmau să aterizeze sau să decoleze din oraş au fost anulate sau redirecţionate. Săptămâna trecută, autorităţile au decretat stare de ugenţă în regiunea Liguria şi în Toscana, după ce zece persoane şi-au pierdut viaţa în inundaţi.

FRANŢA

Morţi şi evacuări

Trei persoane şi-au pierdut viaţa în sudul Franţei, iar alte 2.300 au fost evacuate, în urma ploilor abundente care afectează regiunea de joi şi au provocat inundaţii. Sâmbătă, intemperiile au făcut prima victimă, un bărbat care a dispărut în apele fluviului Herault. Alte două dintre victime, un cuplu în vârstă de 71 de ani, au murit în noaptea de sâmbătă spre duminică din cauză că au inhalat monoxid de carbon, în timp ce încercau să scoată apa dintr-o pivniţă inundată, cu o motopompă alimentată de un generator de curent electric. În total, 2.300 de persoane au fost salvate din Var şi Alpii Maritimi. Ieri, 3.900 de locuinţe din Var nu erau alimentate cu curent electric, dintre care 2.400 numai în localitatea Saint-Raphael. 700 de pompieri, poliţişti şi jandarmi au fost desfăşuraţi sâmbătă pentru a ajuta populaţia din Var, ajutaţi de elicoptere.

RUSIA

Vizită FMI

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a început de duminică o vizită de trei zile în Rusia. Christine Lagarde va purta discuţii cu reprezentanţii Ministerului rus de Finanţe şi ai Băncii Centrale. Rusia, la fel ca celelalte ţări membre BRIC (Brazilia, India, China şi Africa de Sud) cere reformarea FMI, în special a organismelor sale de conducere, şi redistribuirea cotelor statelor membre până în 2014. Rusia face parte din FMI din 1992.

ITALIA

Atenţie, greve!

Ministerul Afacerilor Externe atenţionează cetăţenii români care doresc să călătorească în Italia că între 7 şi 26 noiembrie vor avea loc mai multe greve ale transportatorilor cât şi manifestaţii ale elevilor si studenţilor. Pe 7 noiembrie este programată o grevă de 24 de ore a lucrătorilor din transportul public local, fiind asigurat doar transportul în orele de vârf, precum şi serviciile considerate esenţiale. În aceeaşi zi este programată şi greva angajaţilor Societăţii de handling Sea e Sea, care îşi desfăşoară activitatea în aeroporturile din Milano. În perioada 8-11 noiembrie este programată greva lucrătorilor din staţiile de distribuţie a carburanţilor. Pe 16 noiembrie este programată o grevă generală, de 24 de ore, a transportatorilor, fiind afectat transportul aerian şi transportul feroviar. Transportul public local va asigura doar serviciile esenţiale. Pe 17 noiembrie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Studenţilor, sunt programate manifestaţii ale elevilor şi studenţilor pe întreg teritoriul Italiei, la care se vor adăuga o serie de sindicate. Pe 26 noiembrie este programată o grevă de 24 de ore a angajaţilor din domeniul feroviar - Societăţile Trenitalia şi Trenord.

ISRAEL

Ameninţare cu greve

Centrala sindicală israeliană Histadrut a anunţat o grevă generală pe termen nelimitat începând de luni, 7 noiembrie, pentru a denunţa numărul în creştere al angajaţilor temporari din sectorul public. Negocierile dintre secretarul general al Histadrut Ofer Eini şi ministrul israelian de Finanţe Youval Steiniz, desfăşurate în ultimele zile în încercarea de a se evita o grevă, au eşuat. Sindicatul Histadrut cere ca o parte din angajaţii temporari să fie integraţi în sectorul public şi să obţină aceleaşi drepturi ca cei angajaţi pe o perioadă determinată. În cazul în care nu se va ajunge la un acord de ultimă oră, mişcarea sindicală ar urma să paralizeze începând de luni, ora 06,00, administraţiile şi ministerele, municipalităţile, universităţile, spitalele şi dispensarele, aeroportul internaţional Ben Gurion, transporturile feroviare şi rutiere, porturile, băncile, bursa din Tel Aviv, companiile de electricitate şi telecomunicaţiile, dar şi tribunalele.

POLONIA

Tragedie în club

Un număr de 11 persoane au fost rănite în noaptea de sâmbătă spre duminică într-un club din Cracovia, în Polonia, în urma prăbuşirii unei scări. În club se aflau circa 2.000 de persoane. Poliţia a deschis o anchetă, iar locuitorii din zonă afirmă că starea clădirii este precară şi că urma să fie demolată.

MAREA BRITANIE

Accident în lanţ

Şapte persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 51 au fost rănite într-un accident în lanţ ce a implicat 34 de maşini, în Somerset, în sud-vestul Marii Britanii. Accidentul s-a produs vineri, la ora 22.30 ora României, iar cauza nu este clară încă. Carosabilul era umed şi în unele zone era acoperit de ceaţă. Poliţia britanică a avertizat că bilanţul accidentului ar putea creşte. Zona unde s-a produs accidentul în lanţ era în continuare închisă, duminică dimineaţă.

SUA

Cutremur

Statul american Oklahoma a înregistrat, sâmbătă, unul dintre cele mai puternice cutremure din istoria sa, ce a avut magnitudinea de moment de 5,6 şi a provocat daune în apropiere de epicentru. Seismul, care a zdruncinat clădirile şi a provocat fisuri, a fost resimţit până în statele Tennessee şi Wisconsin. Serviciile de intervenţie în situaţii de urgenţă au anunţat că nu s-au înregistrat victime sau pagube importante, dar mai multe clădiri situate în apropiere de epicentru ar fi fost avariate, în general fiind vorba de fisuri. Cutremurul s-a produs sâmbătă la o adâncime de numai cinci kilometri, la 34 de kilometri la nord, nord-est de Shawnee, în statul Oklahoma, şi la 71 de kilometri la est, nord-est de Oklahomy City. Dacă magnitudinea seismului nu va fi revizuită în scădere, va fi cel mai puternic înregistrat vreodată în statul Oklahoma. Datele arată că un cutremur cu magnitudinea 5,5 grade pe Scara Richter s-a produs în 1952 în El Reno, la vest de Oklahoma City, iar în 1882, înainte ca Oklahoma să devină stat, un seism de magnitudine similară s-a produs în nord-estul teritoriului.

CHILE

Seism

Un cutremur cu magnitudinea 5,8 s-a produs sâmbătă în Chile, la o adâncime de 33 de kilometri. Seismul a avut loc la 22 de kilometri la nord, nord-est de oraşul Antofagasta şi la 1.106 kilometri la nord de capitala ţării, Santiago de Chile. Deocamdată nu există informaţii privind eventuale victime sau pagube. Pe 27 februarie 2010, Chile a fost lovit de un seism care s-a soldat cu 700 de morţi. Seismologiii estimează că seismul din 2010 a fost atât de puternic încât ar fi scurtat durata zilei cu 1,26 microsecunde.

THAILANDA

Bilanţ cutremurător

Bilanţul inundaţiilor care afectează de câteva luni nordul Thailandei a depăşit 500 de morţi. Ultimele trei luni de ploi torenţiale au afectat circa o treime din ţară, distrugând culturi şi obligând zeci de mii de persoane să îşi părăsească locuinţele. Părţi importante din capitala Bangkok sunt acoperite de ape şi există temeri că centrul oraşului ar putea fi afectat. Guvernul a deblocat fonduri în valoare de patru miliarde de dolari, pentru reconstrucţia caselor şi afacerilor şi pentru refacerea economiei, afectate grav. Autorităţile au fost criticate dur, pentru că au reacţionat lent la inundaţii şi au emis recomandări contradictorii privind evacuarea. Apele au început să se retragă în nordul ţării, dar serviciile de urgenţă au anunţat că cel puţin 506 persoane şi-au pierdut viaţa din iulie până în prezent.

NIGERIA

Avertisment

O grupare islamistă care a lansat atacuri soldate cu peste o sută de morţi în nord-estul Nigeriei ar planifica atentate cu bombă vizând hotelurile din capitala ţării, Abuja, a avertizat ambasada SUA. Hotelurile Hilton, Nixon Luxury şi Sheraton au fost numite pentru posibilele ţinte ale grupării Boko Haram.Avertismentul intervine în condiţiile în care Crucea Roşie nigeriană a anunţat că peste o sută de persoane şi-au pierdut viaţa în atacuri, în special în oraşul Damaturu. Ieri, membrii ai mişcării Boko Haram au împuşcat un inspector de poliţie în oraşul Maiduguri, la 130 de kilometri est de Damaturu. Avertismentul ambasadei SUA este considerat neobişnuit de precis. La rândul său, Guvernul nigerian au intensificat măsurile de securitate la Abuja.

AFGANISTAN

Demitere

Comandantul adjunct al misiunii NATO de pregătire a forţelor afgane, generalul american Peter Fuller, a fost demis din funcţie, după ce a declarat într-un interviu că liderii Afganistanului sunt rupţi de realitate. Nu este clar dacă generalul Fuller va primi o nouă misiune sau se va retrage. Şeful forţelor americane din Afganistan, John Allen, a subliniat că declaraţiile generalului nu reprezintă relaţia SUA-Afganistan, pe care a descris-o drept solidă. La rândul său, un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat că secretarul Apărării Leon Panetta este la curent cu declaraţiile şi a insistat că Fuller a vorbit în numele său şi nu al Departamentului Apărării. În timpul unei vizite la Washington, Peter Fuller a declarat că preşedintele afgan Hamid Karzai nu este un orator impresionant. Acesta a precizat că a încercat să facă generalii afgani să înţeleagă că SUA sunt implicate în Afganistan în pofida situaţiei dificile din ţară.

COLUMBIA

Lider, ucis

Liderul grupării columbiene de gherilă FARC, Alfonso Cano, a fost ucis în timpul unei operaţiuni a armatei în munţii din sud-vestul ţării, a declarat ministrul columbian al Apărării, Juan Carlos Pinzon, cerând rebelilor să renunţe la arme. Columbia oferise o recompensă de aproape patru milioane de dolari pentru informaţii care să permită capturarea lui Alfonso Cano. Detaliile operaţiunii militare din statul Cauca nu sunt clare deocamdată, dar există informaţii potrivit cărora liderul a fost ucis într-un bombardament. Locul unde se afla Alfonso Cano, în vârstă de 63 de ani, ar fi fost descoperit prin interceptarea telefoanelor. Cadavrul liderului FARC ar fi dus în prezent în capitala statului columbian, Poapayan. Alfonso Cano, fost profesor universitar din Bogota, a devenit liderii mişcării de gherilă în 2008, după ce predecesorul său, Manuel Marulanda, a murit în urma unui infarct.

Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), grupare de inspiraţie marxistă, a fost slăbită de o ofensivă militară lansată în urmă cu zece ani. În martie 2008, unul dintre liderii mişcării, Raul Reyes, a fost ucis în timpul unui bombardament lansat de trupele columbiene. Manuel Marulanda, co-fondator al grupării, a murit în aceeaşi lună din cauza infract. În septembrie 2010, Mono Jojoy, numărul doi fin FARC, a fost ucis de armată.

CHINA

Mineri salvaţi

Un număr de 45 de muncitori, blocaţi în subteran în urma unui accident la o mină din provincia chineză Henan, au fost salvaţi, în timp ce alţi opt au murit. Roci s-ar fi prăbuşit într-un puţ din mina de cărbune Qianqiu, din oraşul Sanmenxia, după un seism cu magnitudine mică produs joi în zonă. În total, 75 de mineri lucrau în galerie în momentul accidentului, dintre care 14 au reuşit să scape imediat, a anunţat Administraţia pentru siguranţa la locul de muncă din Henan. Minele de cărbune din China sunt considerate cele mai periculoase din lume, în pofida eforturilor guvernului de a ameliora situaţia. În 2010, 2.433 de mineri şi-au pierdut viaţa în China, iar în primele luni ale acestui an bilanţul este de 1.419 morţi, potrivit statisticilor oficiale.

SIRIA

Acuzaţii la adresa SUA

Autorităţile siriene au acuzat SUA că finanţează grupări teroriste din Siria şi că se amestecă în afacerile interne ale ţării, au declarat diplomaţi. Ministerul sirian al Apărării a afirmat că purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Victoria Nuland, le-a recomandant teroriştilor să nu se predea autorităţilor siriene.

Ministerul a cerut comunităţii internaţionale „să se opună unei astfel de politici, care contrazice legea internaţională şi rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU privind lupta împotriva terorismului şi a finanţării sale”. Proteste împotriva regimului preşedintelui Bashar al Assad au loc în ţară de opt luni. Cel puţin 20 de civili au fost ucişi în ciocniri cu trupele guvernamentale numai joi, la o zi după ce Damascul şi-a luat angajamentul să renunţe la violenţă, în baza unui acord propus de Liga Arabă.

YEMEN

Ofertă de dialog

Preşedintele yemenit Ali Abdallah Saleh cere opoziţiei să discute despre transferul de putere în ţară, după opt luni de proteste. În discursul rostit cu ocazia sărbătorii musulmane Aid al-Adha, Saleh a invitat opoziţia la negocieri pentru a finaliza discuţiile privind chestiunile controversate legate de transferul de putere. Preşedintele a acuzat opoziţia că împiedică rezolvarea crizei politice din ţară. În baza unei iniţiative a Consiliului de Cooperare din Golf (CCG), preşedintele Saleh trebuie să demisioneze şi să transfere puterea vicepreşedintelui în termen de 30 de zile de la semnarea acordului de reconciliere. Planul prevede şi imunitate pentru preşedintele Saleh şi rudele sale. De la începutul lunii februarie, Yemenul se confruntă cu manifestaţii antiguvernamentale, care s-ar fi soldat cu sute de morţi.

PAKISTAN

Acuzaţi de asasinat

Un tribunal antiterorism din Pakistan a pus sub acuzare doi ofiţeri de poliţie şi cinci presupuşi talibani pentru asasinarea, în 2007, a fostului premier Benazir Bhutto. Cei doi sunt inculpaţi pentru că nu au respectat procedurile de securitate şi nu au apărat-o pe Benazir Bhutto. Cinci presupuşi militanţi Taliban au fost puşi sub acuzare pentru conspiraţie în vederea asasinării fostului oficial. Benazir Bhutto a murit într-un atac cu bombă în timpul campaniei sale electorale.

COREEA DE NORD

Exporturi triplate

Exporturile nord-coreene de minereuri către China s-au triplat în primele nouă luni ale anului în curs, în raport cu aceeaşi perioadă din 2010, Coreea de Nord căutând să obţină valută pentru a-şi susţine economia muribundă. Regimul de la Phenian a exportat 8,42 milioane de tone de minereu, pentru o valoare totală de 618 milioane de euro spre China, în perioada amintită. Potrivit unui studiu al Institutului de cercetări în economie IBK, cu sediul la Seul, China a importat 8,19 milioane de tone de antracit, o varietate de cărbune foarte pur. Coreea de Nord a permis societăţilor chineze să exploateze vastele sale resurse minerale. China este singurul aliat cu greutate al regimului de la Phenian şi joacă rolul unui colac de salvare economic pentru regimul nord-coreean, a cărui economie este muribundă. China este principalul partener comercial al Coreei de Nord şi investeşte din plin în vecinul său comunist. Coreea de Sud estimează la circa 6.300 miliarde de dolari valoarea rezervelor minerale ale Coreei de Nord.



12