Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 05 Noiembrie 2011 / 00:00 463 accesări

ITALIA

Noi victime

Şase persoane şi-au pierdut viaţa în regiunea Genova, într-o viitură care a lovit oraşul. Printre victime se numără şi doi copii. Corpurile a cinci dintre victime au fost deja recuperate. Victimele au fost surprinse de viitură în timp ce circulau pe o stradă, încercând să se adăpostească într-o magazie. Nu este foarte clar dacă autorităţile au reuşit să avertizeze populaţia şi victimele ar fi ignorat avertismentul de a se adăposti în locuri înalte sau acestea nu au mai apucat să se refugieze.

BULGARIA

Trenuri oprite

Căile ferate bulgare (BDZ) vor opri 150 de trenuri, a anunţat, vineri, directorul companiei, Iordan Nedev. Totodată, vor fi concediaţi aproximativ 2.000 de angajaţi ai companiei. Oprirea trenurilor şi concedierile vor duce la economisirea a 11 milioane de euro într-un an. Nicio linie de cale ferată nu va fi desfiinţată, ci doar numărul trenurilor va fi redus. Aceste măsuri nu pot fi supuse unor negocieri cu sindicaliştii, deoarece BDZ este, de fapt, în faliment. O altă măsură care va fi luată este majorarea preţurilor biletelor de tren între 9 şi 15%, din luna decembrie. Liderul confederaţiei sindicatelor independente din BDZ, Petăr Bunev, a avertizat că, în aceste condiţii, angajaţii companiei vor organiza o grevă generală, înaintea de sfârşitul anului. DZ are o datorie de peste 400 de milioane de euro, a cărei plată a fost sistată din anii 2007-2008. În urmă cu câteva luni, BDZ a semnat un acord cu Banca Mondială, pentru un împrumut de 480 de milioane de euro, dar acordarea creditului a fost blocată de vicepremierul şi ministrul Finanţelor, Simeon Diankov, care a anunţat că BDZ nu va primi aceşti bani înainte de a se restructura. Rata şomajului în Bulgaria a urcat la 10,2% în trimestrul trei din 2011, faţă de 9,5% în perioada similară din 2010.

CHINA

Accident în mină

Cel puţin patru muncitori şi-au pierdut viaţa şi alţi 57 sunt blocaţi în subteran, în urma unui accident la o mină din provincia chineză Henan. Roci s-ar fi prăbuşit într-un puţ din mina de cărbune Qianqiu din oraşul Sanmenxia, după un seism cu magnitudine mică, produs joi. În total, 75 de mineri lucrau în galerie în momentul accidentului, dintre care 14 au reuşit să scape. Puţul are o adâncime de circa 760 de metri, iar rocile l-au blocat la adâncimea de circa 480 de metri, ceea ce complică eforturile de salvare. Minele de cărbune din China sunt considerate cele mai periculoase din lume, în pofida eforturilor Guvernului de a ameliora situaţia. În 2010, 2.433 de mineri şi-au pierdut viaţa în China, iar în primele luni ale acestui an, bilanţul este de 1.419 morţi, potrivit statisticilor oficiale.

ARGENTINA

Accident rutier

Opt persoane, între care şi cinci copii cu vârste cuprinse între 6 şi 10 ani, componenţi ai unei echipe de fotbal şcolar, au murit într-un accident în Argentina. Accidentul a avut loc la aproximativ 180 de kilometri de Buenos Aires, într-o zonă cu o puternică activitate rurală dar şi industrială, în care camioanele trec frecvent.

RUSIA

Ziua Unităţii Naţionale

Peste 5.000 de poliţişti au asigurat ordinea la Moscova, ieri, în timpul ceremoniilor organizate cu ocazia Zilei Unităţii Naţionale. Rusia a marcat această zi prin manifestaţii pro-Kremlin, naţionaliste sau ale opoziţiei, dintre care 18 evenimente publice autorizate numai în capitală. Circa 10.000 de activişti şi susţinători ai partidului de la guvernare Rusia Unită s-au strâns pe Poklonnaia Gora, pentru un miting şi un concert. Naţionaliştii au marcat Ziua Unităţii Naţionale prin marşul lor tradiţional, în sud-estul Moscovei şi au organizat o manifestaţie la Monumentul Soldatului Necunoscut. Circa 3.000 de susţinători ai Partidului Liberal-Democratic din Rusia s-au strâns în piaţa Puşkin din centrul Moscovei, pentru a lansa un apel la unitate şi a protesta faţă de corupţie. Ziua Unităţii Naţionale a fost decretată de Kremlin, în 2005, înlocuind sărbătoarea comunistă 7 noiembrie, care marca revoluţia bolşevică din 1912. Ziua de 4 noiembrie a fost aleasă pentru a sărbători eliberarea Rusiei de invadatorii polonezi, în 1612.

SUA

Coadă la tribunal

Zeci de manifestanţi din mişcarea Ocupaţi Wall Street au compărut în faţa unui tribunal din New York, după ciocniri cu poliţia înregistrate în luna septembrie. 14 dintre cei 78 de manifestanţi arestaţi în urmă cu două luni şi citaţi nu s-au prezentat la tribunal, potrivit presei. Aceştia se numără printre cei reţinuţi în prima lună, după ce mişcarea a ocupat parcul Zuccotti din Manhattan, pe data de 17 septembrie. Protestatarii au fost obligaţi să semneze documente prin care îşi iau angajamentul să nu mai participe la manifestaţii în următoarele şase luni sau să compară în continuare în instanţă. Toţi au ales să compară, iar procesul va începe cu data de 9 ianuarie. Este prima dată când un grup de manifestanţi din mişcarea Ocupaţi Wall Street a fost chemat în instanţă. În parcul Zuccotti se mai află 200 - 300 de persoane, care şi-au instalat corturi şi trăiesc din donaţii.

JAPONIA

Ajutor de urgenţă

Guvernul nipon a aprobat un ajutor public de 900 de miliarde de yeni, circa 8,3 miliarde de euro, pentru compania TEPCO, operatorul centralei Fukushima, pentru finanţarea parţială a indemnizaţiilor cuvenite victimelor accidentului nuclear din luna martie. Fondurile vor fi folosite pentru compensarea pagubelor suferite de zeci de mii de persoane nevoite să-şi părăsească locuinţele, după accidentul produs la centrala nucleară situată la 220 de kilometri nord-est de Tokyo, dar şi pentru despăgubirea companiilor afectate de catastrofă. O comisie formată din experţi mandatată de Guvern a estimat la circa 4.450 de miliarde de yeni, echivalentul a 42 miliarde de euro, suma totală a compensaţiilor pe care va trebui să le achite TEPCO până în martie 2013. În schimbul ajutorului din partea Guvernului, operatorul s-a angajat să aplice un plan de restructurare care include reduceri de costuri şi vânzări de active. Potrivit estimării experţilor, TEPCO va realiza economii de cel puţin 2.500 de miliarde de yeni în zece ani.

IRAN

Demonstraţie antiamericană

Mii de iranieni au protestat la Teheran, cu ocazia marcării a 32 de ani de la asaltul asupra ambasadei americane, asalt comis de studenţii islamişti. Strânşi în faţa ambasadei închise a SUA, clădire numită ”cuibul spionilor”, protestatarii au agitat pancarte cu sloganurile ”Moarte Americii!”, ”Moarte Israelului!” sau ”SUA, sponsorii terorismului”. Pe 4 noiembrie 1979, studenţii islamişti au luat cu asalt ambasada americană şi au luat ostatici 52 de diplomaţi, ţinuţi captivi timp de 444 zile. Relaţiile diplomatice dintre Teheran şi Washington au fost rupte. Anul acesta, manifestaţiile antiamericane au avut loc pe fondul acuzaţiilor lansate împotriva regimului de la Teheran de către Washington, legate de un complot care ar fi vizat asasinarea ambasadorului saudit din SUA.

THAILANDA

Inundaţiile ameninţă, din nou

Cele mai importante inundaţii cu care Thailanda se confruntă în ultimii 50 de ani au atins, vineri, limita de nord a centrului oraşului Bangkok, impunând închiderea unui vast centru comercial şi ameninţând mai multe staţii subterane de metrou din capitala thailandeză. 20% din suprafaţa capitalei este inundată cu apă şi noroi, deşeuri industriale toxice şi menajere şi cadavre de animale, care reprezintă o ameninţare pentru sănătate. Această masă în putrefacţie înaintează câte puţin în fiecare zi şi a ajuns până la intersecţia Lat Phrao, în nordul oraşului, unde un vast centru comercial, Central Plaza, a fost nevoit să închidă. În cele trei luni de când au loc inundaţii au murit 442 de persoane, iar alte câteva milioane, în nordul şi centrul ţării, au fost afectate. Centrul capitalei Bangok, un oraş care adăposteşte 12 milioane de locuitori, nu a fost inundat, fiind protejat de diguri. Dar autorităţile au cerut evacuarea totală a opt dintre cele 50 de districte ale capitalei şi evacuarea parţială a altor patru. Aceste 12 districte numără aproximativ 1,7 milioane de locuitori, mult mai mulţi decât pot fi găzduiţi în centrele de primire pentru sinistraţi. Însă mulţi dintre ei preferă să rămână pe loc, în pofida riscului de electrocutare, lipsei de apă potabilă şi dificultăţilor în livrarea de raţii alimentare. Pagubele produse în acest dezastru au fost estimate de Ministerul Finanţelor la circa 4,2 miliarde de euro, ceea ce va afecta creşterea economică a ţării în acest an.

SUA

Estimări revizuite

Ninsorile care au afectat Coasta de Est a SUA, la sfârşitul săptămânii trecute, întrerupând alimentarea cu energie electrică a sute de mii de consumatori, au provocat moartea a cel puţin 22 de persoane. În Massachusetts, cel puţin şase decese sunt legate de furtuna de zăpadă, iar un al şaptelea este în investigare. În New Jersey au fost înregistrate opt decese legate de intemperii, iar în Connecticut, opt persoane au murit. Preşedintele Obama a semnat proclamarea stării de urgenţă în Connecticut şi New Hampshire, ordonând acordarea de ajutoare federale, pentru a suplimenta eforturile depuse de autorităţile locale şi ale statelor.

MEXIC

Bilanţ sângeros

Cel puţin 114 persoane au fost ucise într-o operaţiune amplă a serviciilor mexicane de securitate, care a durat opt săptămâni, de la sfârşitul lunii august până în octombrie şi care a permis arestarea a 1.093 de presupuşi traficanţi de droguri, a anunţat Ministerul Apărării din Mexic. Doi militari şi 112 suspecţi au fost ucişi în statele Coahuila, Nuevo Leon, Tamaulipas şi San Luis Potosi, în timpul operaţiunii Scorpion, care a vizat membri ai bandelor de crimă organizată. 18 soldaţi au fost răniţi în 75 de atacuri comise de presupuşi membri ai cartelurilor de droguri din ţară. Operaţiunea a dus la arestarea a 1.093 de persoane, dintre care 17 ar face parte din cartelul Zetas, implicat în incendierea în august a unui cazinou din Monterrey, soldată cu moartea a 52 de oameni. Au fost confiscate 50 de tone de marijuana, precum şi 3.100 de arme şi peste 381.000 de cartuşe, 28 de lansatoare de grenade, sute de grenade, peste 1.000 de maşini şi o cantitate importantă de echipament tactic, precum uniforme, veste antiglonţ, căşti şi echipament de comunicaţii. Peste 40.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în războiul drogurilor din Mexic, din 2006 până în prezent.

HONDURAS

Raid împotriva crimei organizate

Un număr de 176 de poliţişti din Honduras au fost arestaţi într-o amplă operaţiune împotriva corupţiei şi crimei organizate. Ministerul pentru Siguranţa Publică a spus că poliţiştii sunt suspectaţi inclusiv de asasinate, răpiri sau trafic de droguri. Arestările au intervenit pe fondul indignării colective în urma eliberării a patru poliţişti acuzaţi de uciderea a doi studenţi. La începutul acestei săptămâni, preşedintele Porfirio Lobo i-a demis pe comandanţii poliţiei şi a desfăşurat trupe pentru combaterea infracţionalităţii. În plus, Congresul a început să dezbată o lege pentru reformarea poliţiei şi combaterea corupţiei. Ofiţerii arestaţi în operaţiune fac parte din aceeaşi unitate cu ofiţerii acuzaţi de uciderea a doi studenţi în urmă cu o săptămână. Eliberarea presupuşilor criminali, care acum au dispărut, a provocat indignare în Honduras. Potrivit unui raport al ONU, Honduras a avut cel mai mare nivel de crime în 2010 şi este o rută majoră pentru traficul de droguri din America de Sud spre Mexic şi SUA.

IRLANDA

Măsuri anticriză

Irlanda a decis să îşi închidă ambasadele de la Vatican, din Iran şi din Timorul de Est, pentru a-şi reduce cheltuielile. Închiderea celor trei misiuni va permite economii de circa 1,25 milioane de euro pe an. Autorităţile de la Dublin au dat asigurări că decizia de a închide ambasada de la Vatican nu are legătură cu tensiunile dintre Irlanda şi Biserica Catolică privind preoţii care au abuzat sexual de minori. Cardinalul Sean Brady, liderul ecleziastic al Biserii Romano-Catolice din Irlanda, şi-a exprimat dezamăgirea profundă.



12