Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 20 Octombrie 2011 / 00:00 377 accesări

ELVEŢIA

Români sprijiniţi de sindicat

Un sindicat elveţian a denunţat cazul unor muncitori români care lucrează pe un şantier din Geneva, fiind plătiţi cu doar zece euro pe oră, mult mai puţin decât salariul minim din Elveţia. Sindicatul SIT a denunţat cazul a 15 muncitori români care montează panouri fotovoltaice pe acoperişul complexului Palexpo din Geneva. Sindicatul a aflat că românii sunt plătiţi cu doar 12 franci pe oră (10 euro), în condiţiile în care salariul minim pentru acest tip de activitate este între 25 şi 31 de franci pe oră (20 şi 25 de euro). Sindicatul a cerut companiei care i-a angajat pe muncitorii români să suspende activităţile, până la remedierea situaţiei acestora. În cursul zilei de luni, un alt sindicat (UNIA) denunţase că patru muncitori francezi erau plătiţi cu doar 10,5 euro pe oră.

RUSIA

Explozie la Moscova

Cel puţin trei persoane şi-au pierdut viaţa într-o explozie de gaz într-o clădire de locuinţe cu cinci etaje dintr-o suburbie din sud-estul Moscovei, au anunţat autorităţile. Trei cadavre au fost scoase de sub dărâmături iar o a patra este dată dispărută. Operaţiunea de intervenţie continuă. Deflagraţia a distrus parţial zidurile şi plafonul clădirii.

MAREA BRITANIE

Nomazi evacuaţi

Poliţia britanică a lansat o operaţiune controversată, ieri, de evacuare a sute de persoane dintr-o tabără de nomazi din sud-estul Angliei, după o luptă în justiţie care a durat zece ani. Scutierii au intrat în ferma Dale din Essex, ieri dimineaţă, unde au întâmpinat rezistenţă din partea protestatarilor, care aruncau cu cărămizi şi sticle. O rulotă goală a fost incendiată de protestatari. Poliţia a folosit pistoale Taser pentru a controla mulţimea furioasă iar o persoană a fost rănită. Mare parte dintre protestatari erau tineri care se mutaseră în caravană pentru a-i susţine pe nomazi în lupta lor de a împiedica evacuarea. Ferma Dale, cel mai mare loc pentru nomazii din Marea Britanie, a devenit prima dată casă pentru nomazii irlandezi în anii \'60, dar a început o dispută de durată în justiţie, când familiile de nomazi s-au instalat pe teren. Nomazii irlandezi, care nu sunt ţigani, s-au instalat pe 51 de parcele din zonă în anii \'70. Irlandezii au venit în Marea Britanie după Al Doilea Război Mondial, dar mulţi dintre nomazi s-au născut în Anglia. Autorităţile locale au spus că le pare rău pentru femeile şi copiii înşelaţi de comunitatea lor, care i-a făcut să creadă că până la urmă vor obţine dreptul la terenurile respective.

TURCIA

Raid contra PKK

Trupele turce, susţinute de avioane şi elicoptere, au început să atace rebelii kurzi în teritoriul irakian. Raidul de ieri intervine după atacuri asupra instalaţiilor militare din provincia Hakkari, lângă graniţa cu Irakul, în care au murit cel puţin 26 de soldaţi turci. Este vorba despre cel mai grav bilanţ de acest gen din 1993, iar preşedintele Abdullah Gul a promis că îl va răzbuna. Parlamentarii turci au prelungit, la începutul lunii octombrie, cu un an, autorizaţia pentru armată de a desfăşura raiduri peste graniţă, pentru a ataca rebelii kurzi din nordul Irakului. Surse de securitate au spus că avioane turce au bombardat baze ale rebelilor kurzi din nordul Irakului, soldaţii intrând şi în teritoriu. Premierul şi ministrul de Externe şi-au anulat deplasările în străinătate, în replică la atacuri, iar miniştrii de Interne şi de Apărare s-au dus în zonă. Conflictul dintre Turcia şi PKK, ce revendică independenţa Kurdistanului, durează de 25 de ani şi s-a soldat cu peste 40.000 de morţi. PKK este considerată de ONU şi UE drept organizaţie teroristă.

SOMALIA

Ostatică moartă

O franţuzoaică răpită în Kenya de militanţii somalezi, la începutul lunii octombrie, a murit, au anunţat oficiali francezi. Diplomaţii au aflat despre moartea lui Marie Dedieu prin contactele cu care negociau eliberarea femeii. Data şi circumstaţele morţii nu sunt cunoscute, dar starea ei proastă de sănătate şi lipsa medicamentelor probabil au dus la deces. Dedieu, de 66 de ani, era unul dintre cei patru cetăţeni occidentali răpiţi în Kenya. În septembrie, britanicul Daviod Tebbutt a fost ucis iar soţia sa, Judith, a fost răpită dintr-o staţiune din Kenya. De asemenea, două asistente din Spania au fost răpite dintr-o tabără de refugiaţi la graniţa dintre Kenya şi Somalia. Dedieu, care suferea de cancer şi boli cardiace, locuia în Kenya din anii \'90.

COLUMBIA

FARC, acuzate că au răpit o fetiţă

Ministrul columbian al Apărării, Juan Carlos Pinzon, a acuzat, marţi, gherila Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) că a răpit, la sfârşitul lui septembrie, o fetiţă în vârstă de 10 ani, eliberată luni, în urma unei intervenţii a Crucii Roşii. Ministrul a explicat că o unitate de elită a poliţiei columbiene a ajuns, duminică, în zona în care a fost reţinută tânăra Nohora Valentina, nu departe de municipalitatea Arauquita, la frontiera cu Venezuela. Nohora Valentina Munoz a fost răpită la 29 septembrie, în timp ce mama ei o lăsa la şcoală. Luni, ea a fost predată unei comisii a Crucii Roşii, care nu a dezvăluit însă identitatea răpitorilor. Potrivit Ministerului Apărării, numărul răpirilor a crescut din 2010 în Columbia. În 2011, 193 de persoane au fost răpite între ianuarie şi iulie, faţă de 282 pe tot parcursul lui 2010. În 2009, cel puţin 213 persoane au avut aceeaşi soartă.

SUA

Animale sălbatice pe străzi

Proprietarul unei grădini zoologice din Ohio a dat drumul animalelor, apoi s-a sinucis, incident în urma căruia s-a creat panică, din cauza animalelor în libertate pe drumuri. Poliţia a fost nevoită să împuşte mai mulţi urşi şi lupi scăpaţi din grădina zoologică. Până acum au fost împuşcate aproape 50 de animale. Pe şoseaua 70 au fost văzuţi câţiva lei, tigri, câteva girafe şi cămile. Poliţia spune că a găsit cadavrul lui Terry Thompson în faţa locuinţei sale. Thompson fusese recent eliberat din închisoare. Şcolile din zonă au fost închise iar şoferii au fost avertizaţi. Pe marginea drumurilor sunt semnale luminoase pe care scrie ”Atenţie! Animale sălbatice! Nu ieşiţi din vehicul!”. Oficialii au spus că este vorba despre animale la maturitate, foarte agresive.

MAREA BRITANIE

Deputat aventuros

Un parlamentar britanic a demisionat dintr-un comitet-cheie, ieri, după ce fosta sa asistentă, o rusoaică suspectată de spionaj, a spus în instanţă că i-a fost amantă, timp de patru ani. Liberal-democratul Mike Hancock a spus că demisionează din comisia pentru apărare pentru ca aceasta să-şi poată continua activitatea, fără perturbări. Decizia vine după ce Katia Zatuliveter, de 26 de ani, a spus că a avut o relaţie timp de patru ani cu Hancock, pe când îi era asistentă. Ea a făcut declaraţia în faţa unui tribunal pentru imigraţie, unde luptă împotriva deportării în Rusia, sub suspiciunea de spionaj. Ea l-a întâlnit pe Hancock la o conferinţă la St. Petersburg, în 2006, apoi a venit în Marea Britanie, dar a negat că şi-a folosit poziţia pentru a transmite material sensibil Moscovei. Hancock a subliniat că nu i-a transmis niciodată femeii materiale care nu erau de domeniul public. El va rămâne membru al Parlamentului. Rusoaica a fost arestată în decembrie, fiind suspectată de spionaj.



12