SPANIA
45 de români judecaţi pentru proxenetism
Un proces în care 45 de români acuzaţi de proxenetism vor fi judecaţi de justiţia spaniolă începe săptămâna aceasta, la Barcelona. Cei 45 de români sunt acuzaţi de exploatarea mai multor conaţionale, pe care le aduceau în Spania, promiţându-le locuri de muncă în domeniul hotelier. Procurorii nu au obţinut date suficiente care să arate că cei 45 formau o reţea cu o structură definită, însă au fost stabilite legături de familie sau înţelegeri punctuale între cei 45, privind împărţirea activităţii, a femeilor exploatate, iar din aceste motive, ei vor fi judecaţi într-un proces comun.
BELGIA
246 de deţinuţi români
246 de deţinuţi din Belgia provin din România, arată cifrele publicate de Biroul pentru Străini, în condiţiile în care un deţinut din trei aflaţi în penitenciarele belgiene a intrat ilegal în această ţară. Potrivit datelor de la sfârşitul lunii iulie, 3.215 deţinuţi din totalul de aproape 11.000 erau imigranţi ilegali. 67% dintre ei (2.155) nu erau înscrişi în niciun registru, în timp ce numele celorlalţi figura în registrul pentru străini, în registrul de aşteptare sau într-un altul pentru şedere temporară. Doi din trei deţinuţi străini (2.053) au fost condamnaţi definitiv, în timp ce 1.021 sunt în arest preventiv. Cei mai mulţi deţinuţi străini provin din Maroc (644), Algeria (582) şi România (246).
SUA
Avion prăbuşit
Un avion de mici dimensiuni s-a prăbuşit în California, provocând moartea celor trei persoane aflate la bord, a anunţat, ieri, presa americană. Avionul de patru locuri decolase din statul Nevada, îndreptându-se spre sudul Californiei, când s-a prăbuşit în timpul unei încercări de aterizare de urgenţă, din motive rămase deocamdată necunoscute.
BULGARIA
Raiduri la proprietăţi ale Ţarului Kiro
Poliţia bulgară a percheziţionat, ieri, trei locuinţe din Katunişa, lângă Plovdiv, localitate în care a avut loc incidentul care a dus la ample tensiuni interetnice. Raidul a avut loc în baza unui mandat judecătoresc şi are legătură cu arsenalul de arme descoperit în weekend, într-o casă din Katuniţa, proprietate a fiului decedat al liderului rom Kiril Raşkov, Ţarul Kiro. Arsenalul include arme automate cu amortizor, pistoale, explozibili, gloanţe. Autorităţile au demarat raidul după ce au primit informaţii despre armele de acolo. Toţi membrii clanului Raşkov vor fi interogaţi. Proprietarul armelor riscă între trei şi opt ani de închisoare. Kiril Raşkov este în arest pentru că a ameninţat cu moartea localnici din Katunişa, printre care Angel Petrov, ucis ulterior de o maşină condusă de un asociat al lui Raşkov, la 23 septembrie. Incidentul a dus la proteste în întreaga ţară. Sute de persoane au fost arestate.
CHINA
Şoc
Presa şi internauţii chinezi sunt în stare de şoc, după ce o fetiţă de 2 ani, lovită de o maşină, a fost lăsată de trecători să zacă în stradă, unde a fost lovită, câteva minute mai târziu, de un al doilea vehicul. Copilul a fost lovit de o dubă, joi, în oraşul Foshan, după ce se rătăcise de mamă. După ce şoferul a fugit de la locul accidentului, mai mulţi pietoni şi maşini au trecut pe lângă fetiţă, fără a se opri. După câteva minute, ea a fost lovită de o altă maşină. Până la urmă, copilul a fost mutat pe trotuar de un gunoier. Totul a fost surprins de camerele de supraveghere iar imaginile au fost difuzate la televiziuni. În imagini se vede cum micuţa este lovită de dubă, care se opreşte câteva secunde, pentru că micuţa era sub maşină, apoi porneşte trecând peste picioarele ei. În imagini apar peste zece trecătăori, printre care un biciclist, un motociclist şi o femeie cu un copil. Oamenii au văzut fetiţa rănită dar au trecut pe lângă ea. Fetiţa, Yue Yue, este în moarte cerebrală. Şoferii celor două vehicule care au lovit copilul au fost arestaţi. ”Chiar şi porcii şi câinii sunt mai buni! În China nu mai există etică!”, au comentat oamenii pe forumuri. Unii susţin că înţeleg dilema trecătorilor, dacă ar fi ajutat, poate ar fi fost învinuiţi pentru accident. ”China Daily” scrie despre un incident din ianuarie, când un bătrân care a căzut pe stradă a fost ignorat de trecători, aceştia temându-se să intervină după ce, cu câteva luni înainte, un bărbat care ajutase o bătrână rănită să ajungă la spital a fost obligat de instanţă să achite o parte a costurilor medicale.
IORDANIA
Un jurist, premier
Regele iordanian Abdullah al II-lea l-a demis pe premierul Marouf al-Bakhit, un fost general de armată conservator şi i-a cerut lui Awn Khasawneh, jurist internaţional, să conducă un nou guvern. Awn Khasawneh, de 61 de ani, membru al Curţii Internaţionale de Justiţie din 2000, a fost şef al staffului Curţii Regale şi consilier legal în cadrul echipei iordaniene care a negociat tratatul de pace cu Israelul, în 1994. Guvernul lui Bakhit, care a venit la putere în februarie, după ce regele Abdullah a decis să-l demită pe fostul premier nepopular, în urma unor proteste pro-reformă inspirate de Primăvara Arabă, a fost criticat pentru lipsa de eficienţă în a gestiona problemele interne, inclusiv pregătirile pentru alegerile municipale din acest an. În context, suveranul iordanian l-a schimbat şi pe şeful agenţiei de informaţii din regat, Mohammed al Raqqad, înlocuit de Faisal al-Shobaki, un ofiţer versat, provenit din rândurile agenţiei.
EL SALVADOR
Bilanţul inundaţiilor
Cel puţin 80 de persoane au murit în urma ploilor torenţiale care au provocat inundaţii şi alunecări de teren în America Centrală, în ultimele zile. El Salvador este cel mai afectat, 32 de persoane pierzându-şi viaţa în alunecări de teren. În Guatemala au murit 28 de persoane, iar 13 au murit în Honduras. Opt persoane au murit în Nicaragua. Autostrăzile internaţionale au fost avariate, numeroase localităţi au fost izolate şi mii de familii şi-au pierdut casele şi recoltele. ONU a clasificat America Centrală drept una dintre cele mai afectate zone ale lumii în ceea ce priveşte schimbările climatice şi estimează că peste 100.000 de persoane au fost afectate de inundaţii. Preşedintele din El Salvador a declarat că peste 20.000 de persoane au fost evacuate şi comunităţi întregi au rămas izolate din cauza drumurilor inpracticabile. Guvernul a lansat un apel pentru ajutor umanitar internaţional. În plus, autorităţile evacuează oamenii din zona unui vulcan de lângă San Salvador, unde sute de persoane au murit în alunecări de teren, în 1982. Oficialii din Nicaragua au început evacuările în zona vulcanului Casita, unde în 1998 s-au înregistrat alunecări de teren majore.
BULGARIA
Cod portocaliu
Cod portocaliu pentru fenomene periculoase a fost emis de meteorologii bulgari, pentru ziua de ieri, în regiunile Dobrici, Varna şi Burgas din estul ţării. Răcirea bruscă a vremii, la sfârşitul săptămânii, a provocat probleme în aproape toată ţara. În munţii înalţi, stratul de zăpadă a atins câteva zeci de centimetri, duminică a nins şi la Sofia, precum şi în mai multe oraşe din vestul ţării. Ieri, vrema în vestul ţării a rămas geroasă, dar fără precipitaţii, în timp ce în est erau aşteptate ploi torenţiale de până la 50 de litri pe metru pătrat, ninsori şi vânt foarte puternic, a cărui viteză a ajuns la până la 110 de kilometri pe oră. Din cauza stratului de zăpadă şi a unor copaci doborâţi de vânt au fost închise temporar trecătorile de munte Şipka, Prohodat na republikata şi Petrohan.
LETONIA
Proteste
Letonii au protestat, ieri, faţă de decizia premierului Valdis Dombrovskis de a exclude partidul pro-rus Centrul Armoniei din noua sa coaliţie, în pofida faptului că formaţiunea a obţinut, în alegerile din septembrie, cele mai multe voturi. Circa 3.000 de persoane au protestat în faţa Parlamentului din Riga, acuzând Guvernul de discriminare etnică. Analiştii spun că preşedintele Abdris Berzins probabil va trebui să intervină pentru a rezolva disputa. Letonii care nu au origine rusă sunt sceptici cu privire la Centrul Armoniei, a cărui platformă nu consideră Letonia ca fiind ocupată în perioada sovietică.
ISRAEL
Zone închise
Armata israeliană a izolat zonele în care urmează să se desfăşoare schimbul de prizonieri cu Hamas în Gaza. Ieri, armata a anunţat că a închis zona din jurul închisorii Ketziot, unde vor fi transferaţi prizonierii, dar şi la punctul de trecere a frontierei cu Egipt, Kerem Shalom. Şi alte puncte de trecere a frontierei au fost închise. În aceste zone nu vor avea acces decât localnicii, soldaţii, poliţiştii şi alte persoane cu autorizaţie specială.