Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 17 Octombrie 2011 / 00:00 381 accesări

BULGARIA

Explozibili dispăruţi

Un număr de 14 proiectile neexplodate de 85 de milimetri au dispărut de la Celopecene, iar Ministerul bulgar al Apărării a avertizat că muniţiile sunt periculoase atunci când sunt mutate, transportate sau dezmembrate şi a cerut populaţiei să anunţe poliţia militară dacă ştiu ceva despre ele. Poliţia militară şi Ministerul de Interne au lansat o anchetă în acest dosar şi au început o procedură judiciară pentru presupus furt. Autorităţile au verificat toate centrele de colectare de fier vechi din apropiere de capitală. Explozibilii trebuiau detonaţi joi. Ministrul Apărării Aniu Anghelov a promis că va sancţiona sever angajaţii de la depozit, care au permis furtul. În urmă cu trei ani, mai multe explozii puternice s-au produs la depozitul militar Celopecene, în apropiere de Sofia.

AFGANISTAN

Vizita preşedintelui german

Preşedintele german Christian Wulff se afla ieri în Afganistan, într-o vizită de stat, în cursul căreia are programate întâlniri cu omologul său afgan şi cu reprezentanţi ai societăţii civile. Preşedintele Wulff a dat asigurări că Germania va rămâne un prieten şi un partener al Afganistanului şi după retragerea celor circa 5.000 de soldaţi, planificată pentru 2014. Aceasta este prima vizită de stat a unui preşedinte german în ţara din Orientul Mijlociu din ultimii 44 de ani. Vizita nu a fost anunţată în avans, din motive de securitate. Liderul de la Berlin s-a întâlnit cu reprezentanţi ai societăţii civile afgane implicaţi în lupta pentru drepturile omului, în special drepturile femeilor şi urma să fie primit de omologul său afgan Hamid Karzai. Întâlnirea celor doi şefi de stat va pregăti conferinţa pentru Afganistan ce va avea loc la Bonn, în Germania, la începutul lunii decembrie.

SUA

Presiuni

Preşedintele Obama exercită presiuni asupra inspectorilor AIEA să divulge informaţii secrete despre tehnologia nucleară militară de care dispune Iranul. Demersurile preşedintelui se înscriu într-un efort mai amplu al SUA de a izola şi mai mult şi a intensifica presiunile asupra republicii islamice, acuzată de implicare într-un complot de asasinare a ambasadorului saudit la Washington. Mai mulţi înalţi oficiali din administraţia Obama au declarat în interviuri că, pe termen lung, iau în calcul interzicerea tranzacţiilor financiare cu banca centrală a Iranului şi a achiziţiei de produse petroliere vândute de companii controlate de forţa militară de elită a ţării, Gardienii Revoluţiei, care ar fi implicată în aspectul militar al programului nuclear. Însă, China şi Rusia, unii dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai Iranului, s-au opus unor noi sancţiuni vizând Iranul, avertizând că izolarea sa nu este o strategie bună.

IRAN

Acuzaţii negate

Iranul a negat că oficiali guvernamentali au avut contacte directe cu SUA privind presupusul complot de asasinare a ambasadorul saudit la Washington. În replică, Departamentul de Stat a spus că aceste contacte ar fi avut loc miercuri. Joi, SUA au anunţat că au avut contacte directe cu Iranul, după acuzaţiile privind complotul. Doi bărbaţi originari din Iran, Manssor Arbabsiar, de 56 de ani, cu cetăţenie americană, şi Gholam Shakuri au fost puşi sub acuzare pentru conspiraţie în vederea uciderii unui oficial străin, conspiraţie armată şi conspiraţie în vederea comiterii unor acte de terorism internaţional. Complotul a fost conceput în Iran, de forţele al-Quds, care fac parte din Gardienii Revoluţiei. Manssor Arabsiar, care a fost arestat pe aeroportul JFK din New York pe 29 septembrie, a pledat vinovat. Bărbatul riscă închisoare pe viaţă, dacă va fi găsit vinovat pentru toate acuzaţiile. Gholam Shakuri s-ar afla în Iran. Regimul de la Teheran neagă acuzaţiile. În schimb, Arabia Saudită a făcut primul pas pentru a denunţa Iranul în faţa Consiliului de Securitate al ONU, o mişcare ce ar putea conduce la noi sancţiuni.

LETONIA

Prăbuşirea unei clădiri

Cel puţin cinci oameni şi-au pierdut viaţa şi alţi şapte, inclusiv copii, au fost răniţi după ce o clădire rezidenţială cu trei etaje s-a prăbuşit în oraşul Upmala din districtul Malpils, situat la circa 150 de kilometri la sud-est de capitala Riga. Doi bărbaţi, în vârstă de 52, respectiv 62 de ani, şi trei femei, de 48, 57, respectiv 79 de ani, au murit. Printre răniţi se numără două fete de patru, respectiv zece ani. Cauzele incidentului nu au fost încă stabilitate. Clădirea cu trei etaje, din cărămidă, fusese construită în anul 1972.

CROAŢIA

Incendiu de pădure

Circa 700 de hectare de teren, în special păduri de pini şi de măslini, au fost distruse de un incendiu care a izbucnit, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în sudul litoralului croat, de-a lungul Mării Adriatice, a anunţat Centrul naţional de salvare (DUZS). Zeci de pompieri din cadrul brigăzilor locale au fost trimişi la locul incendiului, în regiunea Makarska. Zece avioane de tip Canadair şi elicoptere au fost angajate în lupta împotriva flăcărilor. Alimentate de rafalele puternice de vânt, flăcările s-au extins rapid pe o suprafaţă mare. Locuinţele din localităţile situate în zonă nu au fost însă afectate de incendiu. Reţeaua locală de electricitate a fost scoasă din funcţiune ca măsură de precauţie.

MEXIC

Bilanţ după furtună

Ploile torenţiale înregistrate în zona Americii Centrale de la începutul săptămânii au provocat moartea a 37 de persoane, alte 70.000 fiind sinistrate. Cel puţin zece persoane şi-au pierdut viaţa în Mexic, după ce uraganul Jova a lovit ţara mai puternic decât prevăzut iniţial. Opt oraşe din centrul ţării au fost declarate zone de dezastru natural, din cauza inundaţiilor şi pagubelor la infrastructură. În Guatemala, cel mai grav afectată de intemperii, au fost înregistrate 22 de decese, în Nicaragua şapte, în Salvador şase, iar în Honduras două, în timp ce în Costa Rica ploile au provocat numai pagube materiale. SUA au pus la dispoziţia autorităţilor locale patru elicoptere, pentru a asigura un pod aerian către localităţile izolate. Ploile vor continua şi în următoarele 24 sau 48 de ore.

BULGARIA

Arme deţinute ilegal

Numeroase arme deţinute ilegal au fost descoperite în locuinţa din satul bulgar Katuniţa a fiului controversatului lider rom Kiril Raşkov, cunoscut şi drept Ţarul Kiro, după ce casa a fost incendiată. Poliţia a descoperit în vilă, proprietatea fiului decedat al lui Kiril Raşkov, o puşcă automată, cu amortizor, două încărcătoare, pistoale, o cantitate mare de explozibili şi gloanţe de diferite calibre. Autorităţile au verificat locuinţa incendiată după ce au primit informaţii că acolo se află arme. Acestea au fost descoperite în pod. Toţi membrii clanului Raşkov vor fi interogaţi. În locuinţă stăteau nepoţii lui Kiril Raşkov. Nu este clar cui aparţineau armele. Kiril Raşkov este în închisoare, fiind acuzat că a ameninţat cu moartea locuitori din Katuniţa.

GERMANIA

Descoperire accidentală

Anchetatorii germani au descoperit accidental conturi bancare ale omului de afaceri rus Mihail Hodorkovski, aflat în închisoare, şi ale membrilor familiei sale, în timpul unui raid la filiala din Munster a băncii elveţiene Julius Baer. Verificarea de la bancă a fost făcută pentru a identifica clienţii care nu plătesc taxe. Conturile lui Mihail Hodorkovski de la Julius Baer conţin peste 15 milioane de euro. Un caz penal împotriva lui Mihail Hodorkovski, pentru spălare de bani, a fost lansat în Germania în urmă cu câteva luni, însă nu se precizează dacă ancheta mai este în curs de desfăşurare.

BELARUS

Împrumut de la FMI

Guvernul belarus speră să obţină un credit cuprins între 3 şi 7 miliarde de dolari din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI). Premierul belarus Mihail Miasnikovici s-a întâlnit cu o delegaţie FMI condusă de Christopher Jarvis, pentru a discuta despre un eventual ajutor financiar pentru Belarus. Părţile au notat şi că politicile economice actuale ale ţării respectă recomandările FMI, se arată în comunicatul Guvernului. Oficialii de la Minsk au cerut ajutorul FMI în luna iunie, după ce a fost nevoit să devalorizeze rubla, supusă la presiuni de deficitul comercial mare, creşterile salariale şi împrumuturile oferite de Guvern înainte de alegerile prezidenţiale din luna decembrie. Însă, FMI a declarat că oficialii de la Belarus nu au prezentat un program economic sănătos şi a anunţat că va trimite o misiune nouă la Minsk în luna octombrie.

LIBERIA

Închiderea frontierelor

Frontierele terestre ale Liberiei au fost închise sâmbătă, ca urmare a respingerii de către opoziţiei a rezultatelor alegerilor prezidenţiale care o dau învingătoare pe Ellen Johnson Sirleaf, care îşi încheie un prim mandat la şefia ţării, în faţa rivalului său principal Winston Tubman. Frontierele cu cele trei state vecine cu Liberia, Coasta de Fildeş, Guineea şi Sierra-Leone, au fost închise până la noi ordine. Aceste evenimente survin după respingerea de către nouă partide de opoziţie, între care cel al lui Winston Tubman, rezultatele parţiale trucate, după cum susţin ei, comunicate de Comisia electorală centrală (NEC). Potrivit rezultatelor obţinute după numărarea a 71,1% din buletine, se confirmă avansul preşedintei Ellen Johnson Sirleaf, laureată a Premiului Nobel pentru Pace din acest an, care, cu 44,6% din voturi, îi devansează pe Winston Tubman (31,4%) şi fostul lider rebel Prince Johnson (11,2%).

UGANDA

Trupe americane

Preşedintele Obama a declarat că va trimite circa 100 de militari americani în Uganda, pentru a ajuta forţele regionale să lupte împotriva grupării Lord\'s Resistance Army (LRA), acuzată de crime în masă, violuri şi răpiri. Trupele vor fi echipate pentru luptă, dar vor oferi informaţii şi vor consilia forţele regionale, a explicat Obama într-o scrisoare adresată Congresului american. Acesta a subliniat că militarii americani nu vor lupta împotriva forţelor LRA decât dacă va fi necesar pentru autoapărare. Liderul de la Casa Albă nu a oferit detalii privind durata desfăşurării, însă un purtător de cuvânt al armatei a declarat ulterior pentru BBC că forţele sunt pregătite să stea cât este nevoie pentru a le permite forţelor regionale de securitate să continue independent. Cel puţin 30.000 de oameni au fost ucişi de LRA în nordul Ugandei, în ultimii 20 de ani. Gruparea este acuzată că răpeşte copii, obligând băieţii să devină combatanţi şi folosind fetele ca prostituate. LRA se află pe lista SUA cu grupări teroriste şi acţionează în prezent şi în ţări învecinate, precum Republica Democrată Congo, Sudanul de Sud sau Africa Centrală. Joseph Kony, liderului mişcării, şi apropiaţii săi sunt căutaţi de Curtea Penală Internaţională din 2005.

MEXIC

Violenţe în închisoare

Circa 20 de deţinuţi au murit şi alţi 12 au fost răniţi, sâmbătă, în cursul unor confruntări violente produse în închisoarea din oraşul mexican Matamoros, aflat la frontiera cu oraşul american Brownsville, au anunţat autorităţile locale. Încăierarea a început printr-o ceartă între doi deţinuţi cărora, ulterior, li s-au alăturat alţi deţinuţi. Intervenţia poliţiei din statul Tamaulipas şi a poliţiei federale a fost necesară pentru a restabili ordinea în închisoare. Autorităţile nu au precizat cauzele confruntării, dar declară că nu a existat nici o tentativă de evadare. În martie 2010, 41 de deţinuţi au evadat din acest penitenciar. Închisorile din Tamaulipas au fost teatrul mai multor evadări şi scandaluri între prizonieri în ultimii ani.



12