BULGARIA
Atentat dejucat
O cantitate importantă de trotil, o substanţă explozibilă periculoasă, a fost descoperită în faţa unui bloc din Sofia în care locuieşte un parlamentar de opoziţie, Penko Atanasov. Joi, Atanasov, parlamentar socialist, a văzut un pachet suspect în faţa blocului său şi a contactat poliţia. La sosire, forţele de ordine au descoperit mai multe pachete care conţineau în total opt kilograme de trotil, o cantitate suficientă pentru o explozie puternică. La faţa locului nu au fost descoperite bombe. Pe data de 19 iulie, mai multe bombe au explodat în faţa sediului partidului conservator de opoziţie Lege, Ordine şi Justiţie (RZS) din centrul Sofiei, precum şi în faţa unui birou al formaţiunii fostului premier Ivan Kostov, Democraţi pentru o Bulgari Puternică (DSB). Cu puţin timp înainte de explozii, atât RZS, cât şi DSB îşi exprimaseră susţinerea pentru o moţiune de cenzură vizând Guvernul.
CAMBODGIA
Inundaţii catastrofale
Cele mai mari inundaţii din Cambodgia din ultimii zece ani s-au soldat cu 183 de morţi din luna august şi au devastat aproape 100.000 de hectare de culturi de orez. Inundaţiile au afectat 231.000 de oameni, iar circa 23.000 au fost evacuaţi. Multe drumuri şi clădiri au fost avariate. Acestea sunt cele mai mari inundaţii din Cambodgia de la cele din anul 2000, când au murit 370 de persoane. Administratorul provinciei Prey Veng a anunţat că mii de familii aşteaptă asistenţă.
CANADA
Explozie la rafinărie
Un număr de zece persoane au fost rănite într-o explozie urmată de un incendiu la o rafinărie din sudul Canadei. Accidentul a avut loc în oraşul Regina, capitala provinciei Saskatchewan. Opt persoane au fost spitalizate. Starea lor nu a fost dezvăluită. Potrivit şefului securităţii de la rafinărie, Gilbert Ledressay, deflagraţia a fost provocată de o scurgere de motorină şi hidrogen. Pompieri au fost trimişi la faţa locului.
SUA
Deraiere de tren
Un tren a deraiat şi a sărit în aer vineri lângă un orăşel din Illinois, ceea ce a dus la evacuarea celor 800 de persoane din zonă. Trenul, care transporta etanol, a explodat lângă Tiskilwa, sud-vest de Chicago. În urma deflagraţiei, şase maşini au sărit în aer. Deocamdată nu s-au înregistat răniţi. Potrivit pompierilor, focul a scăpat de sub control şi autorităţile se tem că flăcările s-au extins la peste o sută de maşini. Cauzele deraierii nu sunt cunoscute.
GERMANIA
Exerciţii soldate cu răniţi
Un număr de 47 de soldaţi americani au fost răniţi în cursul unor exerciţii de paraşutism organizate la baza militară a SUA din sudul Germaniei. „Erau bine antrenaţi, dar nu este neobişnuit să apară răniri în timpul acestor salturi”, a declarat o purtătoare de cuvânt a armatei pentru cotidianul „Mittelbayerische Zeitung”. 24 de persoane au suferit numai răni minore şi au putut să îşi reia activitatea. Celelalte sunt internate la Regensburg. Purtătoarea de cuvânt a armatei a precizat că şi militari polonezi au luat parte la exerciţii, dar niciunul nu a fost rănit.
LIBIA
Mesaj de la Gaddafi
Liderul libian înlăturat de la putere Muammar Gaddafi a făcut apel la libieni să iasă cu milioanele împotriva noii puteri, reprezentate de Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT), într-un mesaj audio difuzat joi seară de postul de televiziune Arrai cu sediul în Siria. Colonelul Gaddafi a mai spus că CNT, care şi-a asumat conducerea ţării după ce forţele rebele au obţinut controlul asupra Tripoli în august, nu are nicio legitimitate. Fostul lider libian afirmă că liderii ţărilor în curs de dezvoltare care au recunoscut CNT, organismul care l-a înlăturat de la putere cu sprijinul NATO, ar putea avea o soartă similară.
ALBANIA
A murit Ramiz Alia
Ultimul lider comunist albanez, Ramiz Alia a murit vineri, la vârsta de 85 de ani. Informaţia a fost anunţată pe site-ul Guvernului de la Tirana. Ramiz Alia a devenit liderul statului de facto în anul 1985, după moartea lui Enver Hoxha, prim secretar al Partidului Muncii din Albania. Acesta a pus capăt represiunilor masive şi a decretat o amnistie generală vizând deţinuţii politici. În anul 1991, a fost format primul Parlament multipartit din ţară, iar Ramiz Alia a fost ales preşedinte. În 1992, acesta a demisionat. Un an mai târziu, a fost arestat pentru abuz de putere şi condamnat la nouă ani de închisoare, însă în iulie 1995 a fost eliberat.
PAKISTAN
Acuzaţie de înaltă trădare
O comisie pakistaneză care anchetează raidul american în care a fost liderul al-Qaida Ossama bin Laden a cerut ca un medic acuzat că a ajutat CIA să fie judecat pentru înaltă trădare. Medicul Shakil Afridi este acuzat că a desfăşurat un program fals de vaccinare, sponsorizat de CIA, în Abbottabad, unde a fost ucis bin Laden. Acesta ar fi încercat să obţină mostre ADN care să confirme prezenţa fostului lider al-Qaida. Medicul a fost arestat la scurt timp după raidul american din 2 mai. Comisia, condusă de un fost judecător al Curţii Supreme, a intervievat oficiali din serviciile de informaţii, iar miercuri a vorbit cu membri ai familiei bin Laden. După ce l-a interogat pe însuşi Shakil Afridi, comisia a afirmat că, ţinând cont de dovezile existente, acesta ar trebui judecat pentru conspiraţie împotriva Pakistanului şi înaltă trădare. SUA susţine că medicul ar trebui eliberat şi ar trebui să i se permită să părăsească ţara. Pakistanul, care a fost pus într-o situaţie delicată de raid, a descris operaţiunea sub acoperire a forţelor speciale americane drept o încălcare a suveranităţii sale.
UE
Sancţiune anulată
CE a renunţat, în mod surprinzător, la planurile legate de o acţiune judiciară împotriva Bulgariei, acuzată că nu a implementat corespunzător directiva UE privitoare la deşeuri, Comisia citând acum progrese spre înfiinţarea unui centru de reciclare. Cu toate că şi acum sunt circa 90.000 de baloţi de gunoaie ce putrezesc lângă Sofia, municipalitatea se află deja în primul stadiu al proiectului: amenajarea unui centru de tratare a deşeurilor lângă localitatea Yana. Procesul împotriva Bulgariei la Curtea Europeană de Justiţie a fost suspendat, din moment ce ţara a reuşit să rezolve parţial situaţia, dar va rămâne pe lista de supraveghere a CE. În urmă cu doi ani, oficialii de la Bruxelles a lansat o procedură de infringement pe această chestiune şi ţara se confrunta cu riscul de a plăti amenzi usturătoare, de milioane de euro. Cazul viza situaţia necorespunzătoare a reciclării deşeurilor în Sofia, care trebuia să aibă o reţea de instalaţii în acest scop la momentul aderării la UE, la 1 ianuarie 2007. Eşecul de a îmbunătăţi infrastructura pentru reciclarea deşeurilor a fost una dintre cele şase chestiuni asupra cărora CE a lansat proceduri de infringement împotriva Bulgariei la sfârşitul lui octombrie 2007.