R. MOLDOVA
Incendiu la liceu
Cinci elevi au fost răniţi în urma unui incendiu care a avut loc ieri la liceul Ştefan cel Mare din Chişinău, într-un laborator de chimie. Elevii şi profesorii au fost evacuaţi, iar la faţa locului au fost trimise mai multe maşini de pompieri. Unul dintre elevi a fost intoxicat, iar profesoara de chimie a suferit arsuri grave. Deocamdată, nu se cunoaşte cauza incendiului. Orele au fost anulate, iar elevii au fost trimişi acasă până a doua zi.
SPANIA
Fabrică închisă
O fabrică dintr-o zonă industrială de lângă Ibi, regiunea spaniolă Alcoy, a fost închisă după ce au fost descoperiţi acolo 17 români care munceau la negru. Garda Civilă şi Inspectoratul muncii au organizat un raid la fabrica respectivă. În plus, doi oameni de afaceri, români, au fost arestaţi fiind acuzaţi de încălcări ale legii muncii, printre care hărţuirea sexuală a unora dintre angajaţi. Din vară au fost introduse restricţii pentru români pe piaţa muncii în Spania. Madridul a anunţat că românii vor avea nevoie în viitor de un permis de muncă pentru a putea lucra în Spania, ceea ce pune capăt unui moratoriu de doi ani şi jumătate. Populaţia Spaniei, de 46 de milioane de oameni, include 864.000 de români înregistraţi oficial. Numărul lor a crescut de patru ori în ultimii cinci ani, potrivit autorităţilor de la Madrid.
TURCIA
Prelungirea autorizaţiei
Parlamentarii turci au prelungit miercuri cu un an autorizaţia pentru armată de a desfăşura raiduri peste graniţă pentru a ataca rebelii kurzi din nordul Irakului. Decizia a intervenit a doua zi după ce poliţia turcă a arestat peste 100 de persoane suspectate de legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Parlamentarii din principalul partid naţionalist kurd, Pace şi Democraţie (BDP), a denunţat arestările. Aceştia au criticat şi prelungirea autorizaţiei privind raidurile transfrontaliere. Conflictul dintre Turcia şi PKK, care ce revendică independenţa Kurdistanului, regiune împărţită între Iran, Irak, Siria şi Turcia, durează de 25 de ani şi s-a soldat cu peste 40.000 de morţi. PKK este considerată de ONU şi UE drept organizaţie teroristă.
JAPONIA
Moarte subită
Un angajat de la centrala nucleară avariată Fukushima a murit subit, ieri, dar nu din cauza radiaţiilor, a anunţat Tokyo Electric Power (TEPCO), compania care exploatează instalaţia. Bărbatul, în vârstă de 50 de ani, a murit după ce a fost spitalizat cu o zi înainte din cauză că i s-a făcut rău la începutul zilei. Potrivit TEPCO, acesta a muncit 46 de zile la Fukushima Daiichi, în exteriorul clădirilor, la instalaţia rezervoarelor pentru tratarea apelor contaminate. Bărbatul ar fi fost expus unei doze cumulate de radiaţie de 2,02 milisievert, susţine TEPCO, un nivel net inferior limitei anuale autorizate. Cauza morţii acestui muncitor nu a fost dezvăluită, fiind în curs de investigare. Acest deces este al treilea înregistrat în rândul angajaţilor centralei, de la data accidentului şi până în prezent, bilanţ care nu îi include pe cei doi salariaţi morţi în ziua în care s-a produs tsunami.
LIBIA
Noi gropi comune
Forţele rebele au descoperit două gropi comune în apropiere de Tripoli, unde au fost înmormântate circa 900 de cadavre. „Declaraţii ale martorilor ne-au permis să descoperim două gropi comune cu victimele vechiului regim”, a declarat şeful serviciilor de securitate de la Tripoli, Naji al-Issawi. Groapa de lângă Gargaresh, situată la circa şapte kilometri de centrul oraşului, conţine circa 200 de cadavre. Alte 700 au fost găsite într-o groapă comună din Birasata Milad, o zonă rurală situată la circa zece kilometri de centrul capitalei libiene. Ţinând cont de gradul de descompunere, o parte dintre cei îngropaţi la Gargaresh nu au murit cu mult timp în urmă. Cel puţin 15 gropi comune au fost descoperite în Libia în ultimele două săptămâni.
SIRIA
Bilanţ în creştere
Peste 2.900 de persoane au fost ucise de la începutul acţiunilor de reprimare din Siria, a anunţat ieri Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului. Această cifră riscă să crească pentru că foarte multe persoane sunt dispărute. Anunţul intervine în contextul în care Consiliul ONU pentru Drepturile Omului urmează să analizeze vineri situaţia din Siria. Comisia de anchetă internaţională însărcinată cu anchetarea acţiunilor de reprimare din Siria încă aşteaptă aprobarea Damascului pentru a pătrunde pe teritoriul sirian.
YEMEN
Lipsă de dovezi
Agenţiile yemenite de securitate nu au nicio dovadă substanţială că Anwar al-Awlaki, lider al-Qaida, ar fi fost ucis în raidul din provincia Mareb, a declarat o sursă din serviciile de securitate. „Cele mai recente informaţii arată că al-Awlaki se afla într-o coloană de trei maşini cînd o dronă americană a vizat vehiculele la 30 septembrie”, a spus sursa sub acoperirea anonimatului, care a mai precizat că doar o maşină a fost lovită, dar celelalte două au reuşit să scape. „Nu există informaţii categorice că al-Awlaki se afla în maşina lovită”, afirmă sursa, precizând că operaţiunea de identificare a rămăşiţelor este dificilă. „Nu există cadavru. Sunt câteva rămăşiţe amestecate cu bucăţi din maşina lovită. Rămăşiţele au fost strânse şi îngropate de localnici”, a spus sursa. Pe data de 30 septembrie, Ministerul yemenit al Apărării a anunţat că al-Awlaki, cleric islamist considerat liderul spiritual al al-Qaida, a fost ucis.
BULGARIA
Apel la instanţă
Compania naţională bulgară de electricitate a dat în judecată compania rusă Atomstroiexport pentru întârzierea plăţilor la centrala atomică Belene, a anunţat ieri ministrul bulgar al Energiei. Nu este clar deocamdată dacă autorităţile bulgare au ales să dea judecată societatea rusă la Geneva, aşa cum intenţionau iniţial, şi nici ce sumă cer. La sfârşitul lunii iulie, compania naţională rusă Atomstroiexport a sesizat o curte de arbitraj privind societatea bulgară NEK, cerând 58 de milioane de euro, plăţi întârziate pentru lucrările de construcţie la două reactoare nucleare. La scurt timp, compania bulgară a anunţat că vrea să riposteze, cerând în instanţă 61 de milioane de euro, pentru că Atomstroiexport a întârziat cu plata pentru echipamente vechi pentru centrală, în valoare de circa 300 de milioane de euro. Construcţia centralei nucleare Belene, cu o capacitate de 1.000 de megawaţi, a început în 1984, dar a fost oprită în 1991, din cauza lipsei de fonduri şi a protestelor organizaţiilor ecologiste. În 2004, Guvernul bulgar a decis să reia construcţia, iar NEK a semnat un contract cu Atomstroiexport în ianuarie 2008, potrivit căruia compania rusă va proiecta, construi şi instala două reactoare cu capacitatea de 1.000 de megawaţi la Belene. În noiembrie 2010, premierul bulgar Boiko Borisov a anunţat că ţara nu mai poate aloca fonduri pentru Belene. A dat însă asigurări că va continua discuţiile în acest dosar numai dacă Rusia va investi fonduri suplimentare în proiect, adăugând că lucrările de construcţie se ridică la circa şase miliarde de euro.
CHINA
Viză refuzată
Nepotul liderului nord coreean Kim Jong-Il nu a primit viză pentru a studia în Hong Kong. Kim Han Soi, de 16 ani, urma să înceapă studiile la United World College, luna trecută, dar nu a primit viză de la Departamentul pentru Imigraţie din Hong Kong şi s-a înscris la cursurile United World College din Mostar, în Bosnia-Herţegovina. Colegiul a făcut mai multe cereri la Departamentul pentru Imigraţie în numele lui Kim Han Soi, al cărui tată este Kim Jong Nam, fiul cel mare al liderului de la Phenian. Cei doi au locuit mai mulţi ani în enclava chineză Macau, în apropiere de Hong Kong. Tatăl său, care la un moment dat era considerat succesorul lui Kim Jong-Il, a căzut în dizgraţie când a încercat să intre în Japonia cu un paşaport fals, susţinând că vroia să viziteze parcul de distracţii Disneyland. Oficialii din Hong Kong a motivat că vizele pentru studii nu sunt valabile pentru cetăţenii anumitor state, printre care Coreea de Nord, iar astfel de cereri sunt analizate pe baza meritelor individuale.
ARGENTINA
Seism
Un seism cu magnitudinea 6,2 grade pe scara Richter s-a produs, ieri, în Argentina, la adâncimea de 9,5 kilometri. Cutremurul a avut loc într-o zonă slab populată, situată la 106 kilometri la est de localitatea argentiniană San Salvador de Jujuy şi la 1.274 kilometri la nord-nord-vest de capitala Buenos Aires. Deocamdată nu există informaţii despre eventuale victime sau pagube materiale.
GEORGIA
Azil în Franţa
Directorul televiziunii georgiene Trialeti Jondo Nanetaşvili a anunţat că îi va cere azil politic în Franţa liderului Nicolas Sarkozy, care se va afla vineri într-o vizită oficială la Tbilisi. „Am luat această decizie din cauza presiunilor exercitate asupra familiei mele şi asupra televiziunii de către autorităţile georgiene. Presiunile sunt exercitate de funcţionari de rang înalt, la ordinele preşedintelui. Viaţa mea este în pericol”, a declarat Jondo Nanetaşvili, subliniind că a pregătit o cerere de azil şi că va preda cererea la ambasada Franţei din Tbilisi. Potrivit directorului, autorităţile georgiene vor să îl oblige să vândă televiziunea pentru că nu sunt de acord cu politica redacţională „bazată pe libertatea cuvântului”. Una dintre primele televiziuni georgiene independente, Trialeti are aproape 450.000 de telespectatori şi emite din anii 1990.