RUSIA
Bombă în autobuz
Un bărbat a fost rănit ieri, când o bombă artizanală a explodat într-un autobuz în Moscova, a anunţat o sursă din poliţie. Explozia s-a produs în cartierul Strogino şi a fost provocată de o baterie reîncărcabilă defectă de la motorul autobuzului, au precizat surse oficiale.
MAREA BRITANIE
Explozie într-un parc industrial
O explozie s-a produs ieri, într-un parc industrial din Surrey, în dus-estul Angliei, provocând rănirea a cel puţin opt persoane. Şase alte persoane au fost date dispărute în urma deflagraţiei şi există posibilitatea de a nu mai fi găsite în viaţă de echipele de salvare sosite la locul tragediei. Autorităţile au precizat că explozia a fost declarată incident major, mai ales că a dus şi la izbucnirea unui incendiu de proporţii. Deocamdată, cauza tragediei nu a fost identificată dar se crede că a fost de natură chimică.
TURCIA
Elicopter prăbuşit
Cel puţin trei persoane au fost rănite ieri, când elicopterul la bordul căruia se aflau s-a prăbuşit în provincia Mardin din sud-estul Turciei. Unul dintre răniţi este în stare deosebit de gravă. Nu se cunosc cauzele prăbuşirii elicopterului dar se crede că este vorba despre o defecţiune tehnică.
POLONIA
Revolte împotriva poliţiei
Nouă persoane au fost arestate şi doi poliţişti au fost răniţi în revolte izbucnite după ce un bărbat care sărbătorea o victorie la cursele de motociclete din Polonia a fost accidentat mortal, de o maşină a poliţiei. Fanii din vestul Poloniei sărbătoreau, duminică noapte, victoria lui Stelmet Falubaz în campionatul de motociclete. Ieri dimineaţă, un fan a fost călcat de o maşină a poliţiei şi a murit. Potrivit martorilor oculari, bărbatul a fost lovit în timp ce traversa şi vorbea la telefon. Accidentul a provocat o revoltă, poliţia fiind atacată cu pietre. Forţele de ordine au făcut uz de tunuri cu apă şi au tras în aer. Doi poliţişti au fost răniţi în ciocniri şi o maşină a poliţiei a fost distrusă. De asemenea, protestatarii au avariat magazine din apropiere şi o benzinărie. Premierul Donald Tusk a anunţat că va reveni la Varşovia, de la o reuniune din sudul Poloniei, pentru a discuta cu responsabilii din Ministerul de Interne.
ARMENIA
Alunecare de teren
O alunecare de teren din Armenia a îngropat 35 de maşini şi a provocat rănirea a cel puţin opt persoane. Alunecarea de teren provocată de ploile abundente a dus, în noaptea de duminică spre luni, la închiderea autostrăzii M6, care leagă Armenia de Georgia, au declarat oficiali din Ministerul armean pentru Situaţii de Urgenţă. Blocajul s-a înregistrat în apropiere de graniţa dintre cele două ţări. Opt persoane au fost spitalizate iar alte patru sunt date dispărute. Echipe de intervenţie au fost trimise la faţa locului însă noi alunecări de teren îngreunează operaţiunile de salvare şi reparaţiile.
UCRAINA
Seism
Un cutremur cu magnitudinea de 3,7 grade pe Scara Richter a avut loc, duminică, în jurul orei locale 13:14, în localitatea Sinevir, raionul Mejgorsk din regiunea Transcarpatia, potrivit unui comunicat al Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă de la Kiev. La 10 august a.c., în apropiere de Beregovo, tot în regiunea Transcarpatia, a fost înregistrat un cutremur de 3-4 grade pe Scara Richter, iar în decursul anului 2010, două mişcări telurice între 1-3 grade s-au produs în această zonă a Ucrainei. Aceste mişcări telurice intervin pe fondul prognozelor seismologilor cu privire la posibilitatea unui cutremur de intensitate mare în Munţii Vrancei (România).
GRECIA
Negocieri aproape finalizate
Grecia şi inspectorii UE, BCE şi FMI au terminat, în linii mari, negocierile pentru o nouă tranşă din împrumutul convenit în vederea salvării ţării din criza datoriei, a afirmat, ieri, un înalt responsabil din Guvernul grec. Ministrul adjunct de Finanţe, Pantelis Oikonomou, a apreciat că ţara sa a reuşit să-i convingă pe creditori că eşecurile fiscale au fost generate în primul rând de recesiunea mai gravă decât s-a aşteptat. El a precizat că troica inspectorilor mai are prevăzute două întâlniri la Curtea de Conturi, pentru verificarea unor cifre şi de mâine va începe să-şi scrie raportul. Surse apropiate de troică au indicat în schimb că vizita inspectorilor în Grecia va mai dura o bună parte din săptămâna în curs şi că vor fi examinate nu doar cifrele bugetului pe 2011, ci şi cele pentru 2012-2014 şi angajamentele privind colectarea a 50 de miliarde de euro din privatizări, până în 2015.
MAREA BRITANIE
Interzis la ruşi
Cel puţin 60 de oficiali ruşi suspectaţi de implicare în moartea avocatului Serghei Magniţki nu mai au voit să intre în Marea Britanie. Magniţki a murit în 2009, după ce a acuzat mai mulţi oficiali ruşi de fraudă la scară mare. Preşedintele Dmitri Medvedev a promis o anchetă minuţioasă pe tema morţii avocatului. Magniţki a fost arestat în noiembrie 2008, pentru evaziune fiscală, după ce a spus că oficiali, printre care rsponsabili ai poliţiei, au fost implicaţi în fraude de 230 de milioane de dolari. Avocatul Hermitage Capital Management a murit în centrul de detenţie, la vârsta de 37 de ani. Guvernul britanic nu a făcut publică decizia, pentru a nu afecta relaţiile cu Kremlinul. În iulie, un organism al Kremlinului pentru drepturile omului a spus că ”moartea avocatului a fost rezultatul unei neglijenţe calculate, deliberate şi inumane”. În august, SUA au impus o interdicţie de viză pentru mai mulţi oficiali ruşi pe care îi suspectează în legătură cu moartea bărbatului, iar Rusia a răspuns punând pe lista neagră oficiali americani. Larisa Litvinova, medic la închisoarea Butirka şi şeful adjunct al închisorii, Dmitri Kratov, au fost puşi sub acuzare în dosarul Magniţki.
BELARUS
Împrumut iranian
Iranul a oferit Belarusului un credit de 400 de milioane de dolari, a anunţat, ieri, la Minsk, şeful Băncii Naţionale, Nadejda Iermakova, în condiţiile în care ţara est-europeană încearcă să evite falimentul. Împrumutul vizează consolidarea rezervelor naţionale, a explicat Iermakova. Autorităţile nu au oferit alte detalii despre împrumut. Anunţul intervine după ce China a oferit, la sfârşitul lunii septembrie, un credit de mai multe miliarde de dolari Minskului. Fosta republică sovietică se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimele două decenii, alimentată de creşterea preţului energiei importate din Rusia şi de scăderea cererii pentru produsele exportate de Belarus. Preşedintele Aleksandr Lukaşenko a încercat să ţină sub control deficitul bugetar iar în ultimii ani a lansat discuţii privind vânzarea unor companii energetice deţinute de stat, către societăţi ruse. Criticat de majoritatea ţărilor, din cauză că nu respectă drepturile omului, Lukaşenko a încercat să atragă capital străin, apropiindu-se de Venezuela şi Iran.
SIRIA
Fiul marelui muftiu, asasinat
Fiul marelui muftiu sirian a fost ucis ieri, în apropiere de universitatea Ebla din nord-vestul Siriei. Sariah Hassoun, fiul marelui muftiu Badr el-Dine Hassoun, se îndrepta spre universitate, împreună cu profesorul său Mohamed al-Omar, atunci când a fost atacat de un grup de combatanţi înarmaţi. Potrivit unui apropiat al lui Hassoun, acesta a fost lovit de două gloanţe, în piept şi în abdomen şi a murit la spitalul din oraşul Idleb. Şi profesorul său a murit în atac. În ultimele zile, opozanţii regimului sirian au lansat mai multe tentative de asasinat vizând susţinători ai regimului lui Bashar al-Assad. Marele muftiu al Siriei este considerat unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai liderului de la Damasc. Siria este afectată din martie de o mişcare de contestare a regimului lui Bashar al-Assad. Tulburările au izbucnit la Deraa, în sudul ţării şi s-au extins la mai multe oraşe. Potrivit ONU, reprimarea sângeroasă a revoltelor s-a soldat cu peste 2.700 de morţi.
LIBIA
Arme chimice
Consiliul de Tranziţie libian a confirmat descoperiera de arme chimice în apropiere de oraşul libian Sabha din sudul ţării, arme primite de regimul Gaddafi, la începutul anilor \'80, de la state asiatice. Este vorba despre obuze de artilerie pline cu gaz-muştar. Greutatea totală a muniţiilor este de nouă tone. Această cantitate de substanţă toxică este suficientă pentru exterminarea întregii populaţii libiene. Depozitul a fost descoperit în urmă cu o săptămână, cu ajutorul unui fost oficial al regimului Gaddafi. Suprafaţa depozitului aflat în Sahara este de 50 de metri pătraţi. Libienii negociază acum cu NATO pentru eventuala distrugere a acestor muniţii. Sub regimul Gaddafi, Libia a fost obligată să distrugă stocurile de arme chimice, la începutul lui 2004, în cadrul unei apropieri de Occident. Noua conducere din Libia a numit un guvern provizoriu. Preşedintele Consiliului naţional de tranziţie (CNT), Moustapha Abdeljalil, a anunţat, ieri, la Benghazi, formarea unui nou executiv provizoriu, aşteptând proclamarea eliberării totale a ţării ce va marca începutul etapei de tranziţie.
NORVEGIA
Insulă redeschisă
Autorităţile norvegiene au redeschis, ieri, insula Utoeya, unde Anders Behring Breivik a recunoscut că a ucis nu mai puţin de 69 de persoane, la 22 iulie. Poliţia a închis insula, aflată la circa 40 de kilometri de capitala Oslo, după atacurile comise de Breivik, care a deschis focul asupra participanţilor la o tabără de vară a tineretului laburist şi s-a aflat în spatele unui atentat cu bombă împotriva sediului Guvernului norvegian. Adrian Pracon, un supravieţuitor în vârstă de 21 de ani, a afirmat că redeschiderea insulei este importantă pentru ca oamenii să înţeleagă ce s-a întâmplat acolo. Peste 100 de jurnalişti au participat la redeschiderea insulei, un centru popular de recreere deţinut de Partidul Laburist, de guvernământ.