Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 03 Octombrie 2011 / 00:00 436 accesări

ITALIA

Român suspect de crimă

Un român suspectat de uciderea unui conaţional, cu lovituri de sabie, a fost arestat la Torino, fiind considerat de anchetatori drept autorul oribilei crime, în detenţie fiind şi un presupus complice, tot român. David A., de 19 ani, a fost localizat de carabinieri prin monitorizarea telefonului mobil. Românul a fost arestat în Parcul Valentino din Torino, în timp ce încerca să îl sune pe tatăl său, în România. David A. a refuzat să discute cu anchetatorii, fiind considerat asasinul românului ucis joi seara la Torino cu zece lovituri de sabie. Suspectul urmează să fie audiat de procurorii italieni. Arma crimei încă nu a fost găsită. În cursul zilei de sâmbătă, autorităţile italiene au mai arestat un român de 17 ani, suspectat de complicitate la comiterea crimei. Un român de 22 de ani a fost înjunghiat de zece ori cu o sabie şi o mână i-a fost retezată, într-un atac de o violenţă extremă la care au asistat zeci de persoane. La locul crimei a fost găsit şi un cuţit, dar se pare că acesta nu este arma crimei. Conform anchetatorilor, crima a fost comisă cu o sabie care are lungimea de circa 50 de centimetri.

SUA

Ajutor blocat

Congresul american a blocat acordarea a 200 de milioane de dolari ca ajutor Autorităţii Palestiniene, în urma cererii acesteia de aderare la ONU. „Decizia încalcă dorinţa administraţiei Obama şi reflectă furia Congresului faţă de liderul palestinian Mahmud Abbas. Ajutorul va fi blocat cât timp această chestiune nu va fi rezolvată”, a declarat o sură sub acoperirea anonimatului pentru cotidianul „The Independent”. Pe data de 23 septembrie, preşedintele Abbas a cerut aderarea la ONU, cu ocazia Adunării Generale. SUA, Israelul şi alte câteva state se opun cererii, spunând că un stat palestinian nu poate fi format decât prin negocieri. Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a anunţat că va lua în câteva săptămâni o decizie privind aderarea Palestinei la ONU. Cele 15 ţări membre ale Consiliului doresc să aştepte înainte de a lua o decizie cu scopul de a oferi mai multe şanse eforturilor internaţionale în vederea reluării negocierilor directe dintre Israel şi palestinieni. La rândul său, Israelul a acceptat ieri propunerea Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, format din SUA, Rusia, UE şi ONU, privind reluarea negocierilor pentru pace în următoarele săptămâni.

GERMANIA

Suspecţi reţinuţi

Patru presupuşi islamişti au fost arestaţi în Germania fiind suspectaţi că plănuiau atentate. Cei patru germani, trei din Bonn şi unul din Offenbach, au fost arestaţi sâmbătă seară. Bărbaţii, cu vârste cuprinse între 22 şi 27 de ani, încercau să obţină arme. În cursul percheziţiilor la locuinţele acestora nu au fost însă găsite arme sau obiecte periculoase. Suspectul din Offenbach a fost până la urmă eliberat, din lipsă de probe, dar ceilalţi trei rămân în custodie. Poliţia a refuzat să spună dacă respectivul complot viza ceremoniile de luni pentru celebrarea reunificării Germaniei, la Bonn, eveniment la care participă Angela Merkel şi preşedintele Christian Wulff.

IRAN

Avocat reţinut

Avocatul celor doi cetăţeni americani deţinuţi timp de doi ani în Iran pentru spionaj, Masoud Shafii, a fost împiedicat să părăsească Iranul şi paşaportul i-a fost confiscat. Avocatul Shafii, care urma să meargă în SUA, a fost blocat ieri pe aeroportul din Teheran, după ce trecuse fără probleme de controlul poliţiei. „I-a fost confiscat paşaportul, aparent pe baza unei decizii a justiţiei, dar a fost lăsat în libertate”, adaugă o sursă apropiată de acest dosar. Masoud Shafii fusese reţinut şi miercuri, la domiciliu, şi fusese interogat mai multe ore înainte de a fi eliberat. Anchetatorii i-au confiscat documente, calculatorul personal şi paşaportul. Masoud Shafii a fost timp de doi ani avocatul americanilor Shane Bauer, Josh Fattal şi Sarah Shourd, acuzaţi de pătrundere ilegală în Iran şi spionaj. Sarah Shourd fusese eliberată pe cauţiune în 2010, din motive de sănătate, iar ceilalţi doi americani au fost puşi în libertate în urmă cu aproape două săptămâni, după plata unei cauţiuni.

YEMEN

Raiduri împotriva rebelilor

Cel puţin 20 de militari au fost ucişi după ce avioane yemenite au bombardat poziţii ale armatei în sudul ţării, au anunţat oficiali locali, chiar dacă Guvernul neagă orice implicare. Raidurile de sâmbătă seară au fost urmate de atacuri ale militanţilor. Nu este clar câţi militari au murit în bombardamente sau dacă a fost vorba despre o greşeală. Potrivit unor informaţii, brigada 119, ce a fost vizată, s-ar fi alăturat recent rebelilor.

SUA

Protestele continuă pe Wall Street

Peste 700 de persoane din mişcarea de protest Ocupaţi Wall Street au fost arestate pe podul Brooklyn din New York. Oamenii traversau podul din Manhattan, după ce au stat lângă Wall Street timp de două săptămâni. Grupul protestează faţă de lăcomia corporaţiilor şi spune că apără 99% din populaţia SUA faţă de 1% cei mai bogaţi oameni. Mişcarea chemase 20.000 de persoane să protesteze în Manhattan la 17 septembrie şi să rămână acolo câteva luni. Câteva sute de persoane au rămas în parcul Zuccotti, în apropiere de Wall Street, unde au amplasat corturi. Multe dintre persoanele arestate au fost eliberate rapid. O manifestaţie similară a avut loc la Boston, în vecinătatea birourilor Bank of America, fiind arestate 24 de persoane. După cum au declarat organizatorii, la acţiunea de protest au participat circa 3.000 de persoane.

PORTUGALIA

Măsuri contestate

Mii de persoane au mărşăluit, sâmbătă, la Lisabona şi Porto în semn de protest faţă de măsurile de austeritate instituite de Guvern, care se confruntă cu prima mare manifestaţie naţională de la intrarea sa în funcţiune în luna iunie. Funcţionarii şi salariaţii din sectorul privat de pe întreg teritoriul ţării au ieşit în stradă, în pofida vremii caniculare, la apelul CGTP, principala confederaţie sindicală, pentru a protesta contra sărăciei şi nedreptăţii, conform sloganului acestei acţiuni. Nicio estimare privind numărul de participanţi la marea manifestaţie de protest nu a fost avansată în prima parte a zilei. A treia ţară după Grecia şi Irlanda care beneficiază de asistenţă financiară, Portugalia s-a angajat în faţa UE şi FMI să implementeze un program de austeritate sever în scopul reducerii deficitului, asanării finanţelor publice şi relansării economice.

BELARUS

Eliberare

Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko a graţiat un candidat din alegerile prezidenţiale de anul trecut, condamnat pentru că a participat la protestele postelectorale. „Ghidat de principiile umanităţii, preşedintele a mai graţiat o persoană condamnată pentru revolte”, a spus biroul de presă al preşedinţiei, fără să precizeze despre cine este vorba. Presa a scris că ar fi vorba despre Dmitri Uss. Cel puţin cinci dintre cei nouă candidaţi din alegerile prezidenţiale au fost condamnaţi. Trei dintre aceştia, Nikolai Statkevici, Dmitri Uss şi Andrei Sannikov, au primit între cinci şi şase ani de închisoare. Vladimir Neklaiev a primit doi ani de închisoare. Un alt candidat, Ales Mihalevici, a fugit din ţară şi a primit azil în Cehia. Vitali Rimaşevski a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare.

FRANŢA

Premieră istorică

Pentru prima dată în istoria Franţei, un socialist, Jean-Pierre Bel, a fost ales preşedinte al Senatului, a anunţat senatorul Paul Verges, care a prezidat şedinţa. Lider al grupului socialist din Senat din 2004, Jean-Pierre Bel a fost ales din primul tur cu 179 de voturi, cu şapte mai multe decât majoritatea necesară. Gerard Larcher, preşedintele în exerciţiu al Senatului şi principalul rival al lui Jean-Pierre Bel, a primit 134 de voturi. Duminica trecută, stânga a obţinut o victorie istorică la alegerile senatoriale.

KENYA

Turistă răpită

O franţuzoaică a fost răpită în apropiere de staţiunea Lamu din Kenya, la trei săptămâni după ce un cuplu britanic a fost atacat în zonă. Femeia, despre care se crede că are un handicap, a fost atacată într-un bungalow închiriat în Ras Kitau. Martorii oculari au auzit focuri de armă înainte ca femeia să fie luată cu o barcă. Atacul vine la trei săptămâni după ce un cuplu britanic a fost atacat mai spre nord, în Kiwayu. Atacatorii l-au ucis pe soţ şi au răpit-o pe femeie.

SUA

Incursiune militară

Guvernatorul din Texas, Rick Perry, care vrea să obţină învestitura republicană pentru prezidenţiale, a declarat că, dacă ar fi ales, ar trimite militari americani în Mexic pentru a combate violenţa legată de droguri. O astfel de mişcare ar depăşi cu mult actuala implicare americană în războiul din Mexic împotriva drogurilor. Rick Perry nu a spus exact ce fel de intervenţie militară ar avea în vedere. După discurs, Casa Albă a declarat că va continua cooperarea îndeaproape cu Mexicul pentru a proteja oamenii de ambele părţi ale graniţei. În prezent, administraţia Obama acordă susţinere materială substanţială forţelor mexicane, precum şi cooperare în domeniul informaţiilor. În plus, SUA au desfăşurat membri ai Gărzii Naţionale la graniţe şi folosesc drone pentru a strânge informaţii din Mexic. Însă, o desfăşurare de militari pe teritoriul mexican ar fi cu siguranţă de neacceptat pentru autorităţile mexicane. Mexicul şi-a pierdut aproape jumătate din teritoriu în favoarea SUA după războiul din 1840, iar Constituţia plasează limite stricte pentru intervenţiile străine.

UNGARIA

Protest împotriva Guvernului

Mii de oameni au protestat în faţa Parlamentului maghiar, sâmbătă, faţă de politicile economice ale Guvernului condus de Viktor Orban. Sindicatele susţin că politicile economice ale Guvernului discriminează împotriva celor cu salarii mici, favorizându-i pe cei din clasa de mijloc. De asemenea, se plâng că Executivul refuză să dialogheze cu grupurile angajaţilor. Oamenii sunt nemulţumiţi şi de Constituţia ce va intra în vigoare anul viitor, de sistemul de securitate socială şi de noile legi ale muncii, care, potrivit sindicatelor, limitează drepturile angajaţilor. Ungaria se luptă să menţină deficitul bugetar sub 3% din PIB anul acesta, în condiţiile unor perspective economice tot mai proaste.



12