ITALIA
Român masacrat
Un român de 22 de ani a fost ucis în oraşul italian Torino, fiind înjunghiat de zece ori cu o sabie şi o mână fiindu-i retezată într-un atac de o violenţă extremă, la care au asistat zeci de persoane. Crima a avut loc joi seara, în cartierul Barriera di Milano. Potrivit reconstituirii, românul încercase să fugă de agresor dar a fost ajuns din urmă de acesta şi lovit de zeci de ori cu o sabie de 50 de centimetri. Asasinul nu s-a oprit până nu l-a omorât, ba chiar i-a retezat şi o mână, după care s-a îndepărtat calm, împreună cu două femei. La crimă au asistat zeci de persoane din cartierul torinez, care au privit cu neputinţă şi groază de la balcoane scena în care a fost ucis tânărul. Carabinierii sosiţi la faţa locului şi echipajele de ambulanţă l-au găsit mort pe tânărul agresat, care a fost identificat pe baza amprentelor digitale. Carabinierii au stabilit că victima este Gheorghe C., un român fără reşedinţă în Italia şi cu antecedente penale nesemnificative. La locul crimei a fost găsit şi un cuţit dar se pare că acesta nu este arma crimei. Autorităţile italiene încearcă să îl identifice pe autorul crimei.
TURCIA
Atentat
O explozie s-a produs, vineri, în faţa unei clădiri oficiale din Antalya, o persoană, despre care se crede că era terorist sinucigaş, pierzându-şi viaţa, informează CNN Turk. Deflagraţia s-a produs lângă comandamentul jandarmeriei din oraşul Goynuk, în jurul orei locale 16.00. Câteva vehicule din apropiere au fost avariate. Teroristul sinucigaş a fost singura victimă a atentatului comis în Antalya, în faţa jandarmeriei din Kemer, a anunţat administraţia municipală. Presa locală anunţase anterior trei morţi. Kemer este un loc preferat de turişti.
GRECIA
Acces interzis FMI
Protestatarii din Grecia au împiedicat, vineri, auditorii de la UE, BCE şi FMI să intre în Ministerul elen al Transporturilor. Oficialii urmau să discute cu ministrul Transporturilor, Yannis Ragousis, dar zeci de protestatari care pichetau clădirea i-au împiedicat să intre. Inspectorii urmau să dicute despre liberalizarea în domeniul taxiurilor. Nu este clar dacă locul întâlnirii a fost schimbat. Protestatarii blocau intrările şi la Ministerul Finanţelor şi Autoritatea pentru Statistici, pentru a doua zi consecutiv.
SUA
Trafic cu medicamente la Boeing
Agenţii FBI au arestat, joi, 37 de angajaţi de la o uzină a fabricantului de avioane Boeing, suspectaţi că distribuiau ilegal şi făceau afaceri cu medicamente. Toate persoanele reţinute, cu excepţia uneia, sunt actuali sau foşti angajaţi ai facilităţii de lângă Philadelphia care produce avioane şi elicoptere pentru armata americană, folosite în general în Afganistan. Compania Boeing a fost alertată în legătură cu reţeaua traficanţilor de medicamente de membri ai personalului. Directorii au chemat FBI iar agenţii federali au desfăşurat o operaţiune sub acoperire la fabrică. 23 de persoane au fost puse sub acuzare pentru vânzarea, printre altele, de Oxycontin şi Xanax iar 14 persoane au fost acuzate de tentativă de posesie a diverse medicamente. Suspecţii sunt bărbaţi şi femei, majoritatea cu vârste între 40 şi 50 de ani. Investigaţia şi urmărirea penală s-a concentrat nu numai asupra celor care vindeau, ci şi a celor care foloseau medicamentele, din cauza rolului esenţial pe care aceşti angajaţi îl aveau în procesul de fabricaţie a aparatelor militare. Presupusele tranzacţii aveau loc la uzină, deşi Boeing insistă că în niciun moment nu a fost compromisă calitatea liniei sale de producţie.
RUSIA
”Recensământul” teroriştilor
Circa 1.000 de terorişti operează în prezent în Caucazul rus, a anunţat, vineri, Russia Today, citând un reprezentant politic al preşedintelui Dmitri Medvedev. ”Cunoaştem numele tuturor bandiţilor şi liderilor lor”, a spus oficialul. Potrivit acestuia, grupările teroriste sunt finanţate prin şantaj asupra oamenilor de afaceri locali. ”Potrivit analizelor recente, 10% dintre fonduri provin din străinătate iar 90% din Rusia. Acest lucru înseamnă că bandiţii nu mai au nevoie să apeleze la organizaţii teroriste ca al-Qaida. Le ajunge să şantajeze oameni de afaceri”, a explicat oficialul.
MAREA BRITANIE
Concedieri la Marina Regală
Peste 1.000 de angajaţi din marina regală britanică, inclusiv oameni care au participat la campania din Libia, vor fi anunţaţi că posturile lor vor fi desfiinţate, aceasta fiind o primă fază a reducerii de costuri în armata britanică. 810 de oameni au cerut deja să plece voluntar iar cererile a 670 dintre ei au fost acceptate. Marina Regală trebuie să îşi reducă efectivele de la 5.000 la 3.000 de oameni până în 2015, iar forţele armate în general trebuie să ajungă la desfiinţarea a 22.000 de posturi în total, pentru a economisi 5 miliarde de lire sterline. La începutul acestei luni, 920 de soldaţi şi 930 de angajaţi din Forţele Regale Aeriene au primit deja notificări de reducere a posturilor. Următoarea tranşă de reduceri de posturi este aşteptată în martie anul viitor. Ministerul Apărării vrea să renunţe, de asemenea, la 25.000 de angajaţi civili în următorii patru ani. Ministrul Apărării, Liam Fox, a dat vina pe precedenta guvernare laburistă pentru managementul defectuos din armată.
GERMANIA
Bundesratul a validat acordul pentru FESF
Bundesratul german, Camera Superioară a Parlamentului federal, a validat, vineri, suplimentarea şi extinderea competenţelor Fondului European de Stabilitate Financiară (FESF), parafând astfel acordul Germaniei în favoarea acestui mecanism. Legea privind instrumentul creat în 2010 pentru a veni în ajutorul ţărilor din Zona Euro aflate în dificultate fusese aprobată cu o zi în urmă, cu o largă majoritate, de deputaţii din Bundestag. Vineri, la finalul unei dezbateri de o oră în Bundesrat, ministrul de Finanţe, Wolfgang Schauble, a subliniat încă o dată urgenţa protejării Zonei Euro, iar legea a fost validată de adunarea reunită în şedinţă excepţională. Votul Germaniei, cel mai mare contributor la FESF, cu garanţii de peste 200 de miliarde de euro, a fost salutat de partenerii din Zona Euro, după ce fusese precedat de speculaţii intense privind soliditatea coaliţiei conservator-liberale.
YEMEN
Imam ucis
Imamul radical americano-yemenit Anwar al-Awlaki, care are legături cu al-Qaida şi era căutat de SUA, a fost ucis, a anunţat, vineri, Ministerul yemenit al Apărării. Căsătorit şi tatăl a cinci copii, Anwar al-Awlaki este acuzat că s-a întâlnit cu nigerianul Umar Farouk Abdulmutallab, rănit şi arestat în tentativa sa eşuată de a detona explozibil într-un avion de linie care efectua o cursă între Amsterdam şi Detroit. Al-Awlaki este cunoscut şi pentru că a corespondat cu comandantul american Nidal Hassan, presupusul autor al atacului armat soldat cu 13 morţi la baza Fort Hood din Texas, în noiembrie 2009. Ministerul yemenit al Apărării nu a oferit detalii despre circumstanţele morţii lui Anwar al-Awlaqi, dar surse tribale au declarat că a fost ucis într-un raid aerian lansat vineri dimineaţă, în apropierea localităţilor Maarib şi Juf, situate la frontiera cu Arabia Saudită. Anwar al-Awlaqi supravieţuise unui raid american în luna mai, la doar câteva zile după eliminarea în Pakistan a liderului reţelei al-Qaida, Osama bin Laden.
INDIA
Tunuri acustice contra piraţilor
Navele de război indiene care participă la operaţiunea antipiraterie din largul coastelor somaleze folosesc nişte tunuri acustice, capabile să-i îngrozească pe piraţi. Această armă echipează deja noile nave indiene, în special distrugătorul INS Mysore şi fregata INS Satpura. Tunul acustic (Long Range Acoustic Device, LRAD) emite sunete dezagreabile şi percutante, cu putere de 150 de decibeli, un zgomot mai puternic decât cel emis de un Boeing în momentul decolării. Un asemenea zgomot paralizează voinţa inamicului şi îl face să se predea. La sfârşitul anului 2010, piraţii somalezi au început să atace navele dinspre partea vestică a Oceanului Indian. De la începutul anului 2011, marina indiană s-a văzut obligată să deschidă focul în mai multe ocazii. În total, 120 de piraţi au fost capturaţi şi trimişi la Bombay, pentru a fi judecaţi. Lupta împotriva pirateriei în largul coastelor somaleze are loc, din decembrie 2008, în cadrul operaţiunii navale a UE Atlanta, consolidată în august 2009 de o operaţiune a NATO, Ocean Shield.
SIRIA
Ciocniri cu rebelii
Şapte militari şi poliţişti sirieni au murit în ciocniri cu forţele care se opun preşedintelui Bashar al-Assad din oraşul Rastan. De asemenea, cel puţin trei civili au murit. Informaţiile vin în condiţiile dezertărilor în masă în Rastan. Localnicii din Rastan au spus că cel puţin 1.000 de militari dezertori luptă acum alături de forţele rebele. Între timp, SUA au condamnat atacul asupra ambasadorului american Robert Ford, care a fost atacat cu roşii şi pietre în Damasc, când se întâlnea cu un opozant. Hillary Clinton a calificat atacul drept inacceptabil şi l-a omagiat pe Ford pentru ”curajul admirabil arătat”.