Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 20 Septembrie 2011 / 00:00 435 accesări

R. MOLDOVA

Împuşcat în cap, în plină zi

Un fost poliţist a fost împuşcat mortal, ieri, la Chişinău, în timp ce lua masa la o terasă din centrul oraşului, împreună cu alţi doi bărbaţi. Autorităţile susţine că la un moment dat, unul dintre bărbaţii cu care lua masa victima a scos arma şi a deschis focul. Suspectul a tras trei focuri de armă în regiunea capului şi a pieptului victimei. Cei doi bărbaţi au urcat ulterior într-o maşină şi au părăsit locul crimei. Martorii au relatat, însă altceva. Ei au spus că dintr-un Mercedes de culoare închisă, care se afla în apropierea terasei, a coborât un bărbat de circa 35 de ani, s-a apropiat de victimă şi a împuşcat-o de trei ori, după care a urcat în maşină şi s-a îndreptat în direcţia sectorului Botanica. Poliţia a stabilit deja numerele de înmatriculare ale autoturismului cu care a plecat suspectul. Maşina a fost dată în urmărire. Potrivit secretarului de stat în MAI, Iurie Cheptănaru, victima se numeşte Ion Stratulat şi are 40 de ani. Oficialul a anunţat că unul din cei doi suspecţi care au fugit de la faţa locului a fost deja reţinut. Stratulat este un fost poliţist, colaborator al Departamentului de Combatere a Crimei Organizate şi Corupţiei. El este ginerele lui Nicolae Alexei, care a deţinut funcţia de director al aceluiaşi departament între anii 1997-2001. Procuratura a anunţat, la rândul său, că numele lui Stratulat figura în dosarul asasinării omului de afaceri Igor Basarab, fostul director al companiei vinicole Basarab-Vin, împuşcat într-un parc din raionul Râşcani al capitalei, în ianuarie 2010.

MAREA BRITANIE

Operaţiune antitero

Poliţia britanică a anunţat că a arestat şapte persoane la Birmingham, în cursul nopţii de duminică spre luni, în cadrul unei operaţiuni antiteroriste. Şase bărbaţi cu vârste cuprinse între 25 şi 32 de ani sunt suspectaţi că au organizat, pregătit sau incitat la acte teroriste în Marea Britanie. Ei au fost arestaţi la domiciliile lor, în noaptea de duminică spre luni, în baza legislaţiei antiterorism. O femeie de 22 de ani a fost arestată ieri, la 5.30 GMT. Ea este suspectată că a ascuns informaţii ce puteau fi utile în prevenirea unor acte de terorism. Aceste arestări nu au legătură cu congresul anual al Partidului Liberal-Democrat, partener al conservatorilor în coaliţia de guvernământ din Marea Britanie, care se desfăşoară la Birmingham, a precizat poliţia.

IRAN

Angajaţi BBC arestaţi

Cinci angajaţi ai serviciului în limba persană al canalului BBC au fost arestaţi în Iran. Numele persoanelor reţinute şi cetăţenia lor nu au fost dezvăluite. Toţi cei cinci sunt acuzaţi că au prezentat negativ, într-un reportaj, situaţia din Iran. Anterior, autorităţile iraniene blocaseră transmisia BBC în ţară. Canalul nu dispune de un birou la Teheran.

YEMEN

Protestatari ucişi

Cel puţin 24 de persoane au fost ucise ieri, în Yemen, când trupele au tras asupra protestatarilor, în Sanaa şi Taiz, au declarat activişti. În Sanaa, 22 de persoane au murit, printre care un copil. Atacul a venit după ce protestele s-au extins după asaltul de duminică al forţelor de securitate, soldat cu 26 de morţi şi sute de răniţi. În Taiz, forţele guvernamentale au tras asupra protestatarilor şi două persoane au murit. Şeful Consiliului de Cooperare din Golf a sosit la Sanaa, ieri, după trimisul ONU Jamal Benomar. Violenţele marchează o escaladare abruptă a tensiunilor dintre manifestanţii care cer demisia lui Saleh şi forţele de securitate loiale preşedintelui.

AFGANISTAN

Oficial ucis

Un oficial din contraterorismul afgan a fost ucis într-o ambuscadă în nordul Afganistanului, au anunţat autorităţile, ieri. Gul Mohammad, şef contraterorism în provincia Kunduz, a fost împuşcat în timp ce se afla pe motocicletă. Poliţia a arestat patru suspecţi. Talibanii au revendicat asasinarea oficialului şi a gărzii sale de corp. Este al doilea oficial contraterorism ucis de talibani, luna aceasta.

CHINA

Intemperii mortale

Cel puţin 30 de persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 600.000 au fost evacuate începând de vineri, din cauza ploilor torenţiale care au afectat provinciile Shaanxi, Sichuan şi Henan. Nivelul apelor a crescut, ieri, în provincia Sichuan, în condiţiile în care ploi torenţiale au continuat să cadă. În această provincie, autorităţile au dat ordin de evacuare a peste 600.000 de locuitori din municipalităţile Dazhou şi Guang\'an, după ce nivelul unora dintre afluenţii Yangtse a crescut periculos de mult. Nivelul râului Jialing a depăşit deja şapte metri faţă de cota de alertă, iar în provincia Sichuan au fost înregistraţi 13 morţi şi 10 dispăruţi, de vineri. Peste 2.000 de case s-au prăbuşit în aceeaşi provincie şi circa 10.000 au suferit pagube importante. În provincia vecină, Shaanxi, cel puţin 17 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 15 au fost date dispărute, ieri, în urma unei alunecări de teren care a înghiţit atelierele unei fabrici de cărămidă şi ale unei uzine de ceramică de la periferia capitalei provinciei, Xi\'an. De asemenea, peste 15.000 de persoane au fost evacuate, începând din 10 septembrie, din Henan, unde inundaţiile au afectat 14 municipalităţi şi au ucis şase persoane. China este afectată, în fiecare an, de ploi torenţiale în timpul verii. În 2010, ele au provocat moartea sau dispariţia a peste 4.300 de persoane. Anul trecut, în august, o alunecare de teren în provincia Gansu a ucis peste 1.500 de persoane.

JAPONIA

Proteste antinucleare

Mii de persoane au participat, ieri, în centrul capitalei japoneze Tokyo, la un marş în care au cerut Guvernului să renunţe la energia nucleară, în urma accidentului de la centrala Fukushima. Potrivit organizatorilor, la marş au participat 60.000 de persoane, poliţia estimând numărul lor la puţin peste 20.000. Aceasta este cea mai amplă demonstraţie de la catastrofa din 11 martie, când un puternic seism cu magnitudinea 9 a fost urmat de un tsunami uriaş, care a avariat grav centrala de la Fukushima şi a provocat cel mai mare dezastru nuclear de după Cernobîl.

RUSIA

Navigator beat

Un accident aviatic produs în iunie, în nord-vestul Rusiei şi soldat cu moartea a 44 de persoane ar fi fost provocat, parţial, de un navigator beat, arată un raport al comisiei de anchetă pentru siguranţă aeriană. Comisia interstatală de aviaţie (MAK) pentru Rusia şi alte foste state sovietice, a anunţat că echipajul a decis să nu se întoarcă pentru o a doua apropiere înainte de a ateriza, deşi avionul se afla deja sub altitudinea minimă de siguranţă. Subordonarea căpitanului faţă de navigator, care era agitat şi uşor beat, a fost un factor care a contribuit la accident, adaugă documentul. Un alt factor ar fi fost managementul prost al echipajului de către căpitan. Avionul Tupolev Tu-134 al RussAir, cu 43 de pasageri şi nouă membri ai echipajului la bord, zbura de la Moscova la Petrozavodsk, principalul oraş din regiunea Karelia, atunci când s-a prăbuşit. Aparatul a luat foc la scurt timp după ce a aterizat pe o autostradă, în apropiere de aeroport.

INDIA

Bilanţul seismului

Cel puţin 36 de persoane şi-au pierdut viaţa în seismul cu magnitudinea 6,9 care s-a produs la graniţa dintre India şi Nepal, au declarat, ieri, autorităţile. Seismul s-a produs în statul indian Sikkim, o zonă muntoasă din nord-estul Indiei, la ora locală 18.20, a anunţat institul american de geofizică USGS, precizând că a fost urmat de două replici puternice. Liniile telefonice din stat au fost blocate iar întreruperea alimentării cu curent electric a lăsat capitala, Gangtok, ce are o populaţie de 50.000 de locuitori, în întuneric, la numai câteva secunde după producerea cutremurului. Potrivit posturilor de televiziune, mai multe clădiri au fost afectate iar şosele s-au fisurat. Echipele de salvare caută în continuare eventuale victime prinse sub dărâmături. Numeroase clădiri din India şi Nepal au fost evacuate iar în Tibet şi-au pierdut viaţa cel puţin şapte persoane. Seismul a fost resimţit şi în Bangladesh şi Bhutan.

BRAZILIA

Proteste

Aproape 200.000 de persoane au defilat duminică, la Rio de Janeiro, pentru a protesta faţă de intoleranţa religoasă, la iniţiativa comunităţii religiilor afro-braziliene, care denunţă persecuţii din partea evangheliştilor. Marşul a fost condus de lideri religioşi afro-brazilieni, catolici, musulmani, evrei, protestanţi, budişti şi baha\'i, fiecare purtând veşminte specifice religiei sale. Într-o conferinţă de presă desfăşurată înaintea manifestaţiei, ei au reamintit importanţa acestei mişcări fundamentale pentru democraţie. ”Intoleranţa religioasă este o uşă deschisă pentru fascism”, a declarat Ivanir dos Santos, principalul organizator al marşului.



12