NORVEGIA
Navă în flăcări
Sute de pasageri, între care şi două persoane rănite, au fost evacuaţi, ieri, de pe un pachebot norvegian, din cauza unui incendiu în sala motoarelor, au anunţat echipele de salvare. Nava Nordlys, a companiei Hurtigruten, se afla în mare, în largul oraşului Aalesund din sud-vestul Norvegiei, în momentul declanşării incendiului. Nava a fost adusă repede în port. Toţi cei 262 de pasageri care se aflau la bordul vasului au fost evacuaţi. Potrivit mass-mediei norvegiene, răniţii sunt membri ai echipajului, dar naţionalitatea pasagerilor nu a putut fi comunicată. Totuşi, pe această linie călătoresc mai mult norvegieni.
MAREA BRITANIE
Româncă arestată
Mona Thwany, românca măritată cu teroristul care a comis un atentat sinucigaş, anul trecut, în Suedia, a fost arestată marţi, la Luton, aparent pentru presupusa implicare în acţiunile soţului său. Ofiţerii au reţinut-o pe Thwany la locuinţa sa şi au percheziţionat două proprietăţi. Românca a fost eliberată pe cauţiune, până în noiembrie. În vârstă de 28 de ani, Mona Thwany este româncă după mamă, tatăl ei fiind irakian. L-a întâlnit pe soţul ei, Taimour Abdulwahab Al-Abdaly, la universitate, în Luton, unde locuiau. Erau căsătoriţi de şase ani şi aveau trei copii, cel mai mic având doar două luni. Taimour Abdulwahab, cu un an mai mare decât Mona, de profesie terapeut sportiv, a detonat o maşină-capcană la 11 decembrie 2010, pe o stradă aglomerată din Stockholm. Doi trecători au fost răniţi iar teroristul a murit. În mesajul de adio, teroristul a cerut iertare familiei, pentru că timp de patru ani şi-a ţinut secret complotul. Thwany a dat asigurări în repetate rânduri că nu ştia nimic despre activităţile teroriste ale soţului ei.
ITALIA
Mafiot evadat
Un lider al mafiei italiene, condamnat la 13 ani de închisoare, a evadat dintr-un spital unde fusese internat recent, au anunţat, ieri, oficialii italieni. Antonio Pelle, de 49 de ani, a dispărut miercuri din spitalul din Locri, Calabria. Pelle este lider al clanului Pelle-Vottari al mafiei calabreze \'Ndrangheta. Din motive medicale, Pelle executa condamnarea prin arest la domiciliu. El fusese spitalizat luni. Lupta dintre Pelle-Vottari şi clanul rival Nirta-Strangio a culminat în 2007 cu uciderea a şase persoane în Duisburg, Germania.
JAPONIA
Seism puternic
Japonia, Cuba şi Noua Zeelandă au înregistrat, ieri, cutremure cu magnitudini de cel puţin 6, potrivit institutului american de geofizică USGS. Un cutremur cu magnitudinea 6 a fost resimţit în Cuba, ieri dimineaţă, la ora locală 4.43. Epicentrul a fost situat la 122 kilometri nord de Montego Bay şi aproape 600 de kilometri sud-est de Havana. Cu 43 de minute înainte, un cutremur cu magnitudinea 6,2 a avut loc în largul coastelor de est ale Japoniei, însă autorităţile nu au emis avertizare de tsunami. Potrivit USGS, cu şapte minute înaintea seismului din Japonia, în largul coastelor Noii Zeelande fusese înregistrat un alt cutremur cu magnitudinea 6. Epicentrul seismului a fost localizat la 680 de kilometri de Auckland şi la peste 900 de kilometri de Wellington.
ANGOLA
Avion prăbuşit
Treizeci de persoane, dintre care trei generali, au murit miercuri, după ce avionul în care se aflau şi care aparţinea forţelor armate din Angola s-a prăbuşit pe aeroportul din Huambo, a anunţat o sursă militară. Şase supravieţuitori au fost transportaţi la spitalul militar din Huambo. Aceştia au suferit arsuri. Avionul transporta trei generali. Printre victime se numără şi alţi ofiţeri ai forţelor aeriene angoleze, dar şi civili, două femei şi doi copii. Motivele accidentului, produs în jurul prânzului, la scurt timp după decolare, nu sunt cunoscute. Avionul s-a rupt în două. Avionul era de frabricaţie braziliană, Embraer, rezervat deplasărilor ofiţerilor de rang înalt. Acesta se deplasa de la Huambo către capitala Luanda, cu escală la Benguela, pe coastă.
UNGARIA
Amendă record
Compania de producţie de aluminiu aflată la originea dezastrului ecologic de anul trecut, soldat cu moartea a zece persoane, a fost amendată cu 472 de milioane de euro. Potrivit unui comunicat al Guvernului ungar, amenda reflectă volumul fără precedent de materiale periculoase deversat după ce au cedat zidurile unui baraj. Circa 700.000 de metri cubi de deşeuri cu un ph de 12-13 s-au scurs în pârâul Marcal iar de acolo, în râul Raba şi în Dunăre.
BELGIA
Acord istoric
La 15 luni după ce au votat, belgienii au fost anunţaţi ieri că ar putea avea, în curând, un nou guvern. Belgia nu mai are guvern ales din iunie 2010, un record mondial. Impasul a fost provocat de divergenţele dintre politicienii flamanzi, care pledează pentru autonomie şi cei valoni. Însă în noaptea de miercuri spre joi, liderii a opt partide politice au găsit un teren comun de negociere într-unul dintre cele mai dificile dosare pentru părţi, reorganizarea districtului electoral care acoperă Bruxelles-ul şi regiunea sa. Negocierile, descrise drept ultima şansă, au avut loc la câteva ore după ce s-a aflat că premierul interimar, Yves Leterme, va deveni adjunctul secretarului general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
DANEMARCA
Alegeri legislative
Danezii au votat ieri pentru alegerea unui nou parlament şi, conform tuturor sondajelor, acestea ar urma să aducă opoziţia de centru-stânga la putere, după zece ani de supremaţie politică a dreptei. Liderul social-democraţilor, Helle Thorning-Schmidt, dat câştigător, ar urma să-i succeadă în funcţie premierului la final de mandat Lars Loekke Rasmussen, lider al coaliţiei de centru-dreapta. Campania electorală s-a focalizat pe politica economică necesară pentru scoaterea Danemarcei din criză. Aproape patru milioane de alegători trebuie să-i aleagă pe cei 179 de deputaţi din Folketing pentru un mandat de patru ani. Puţin după deschiderea birourilor de vot, alegătorii se grăbeau să-şi exercite acest drept, înainte de a merge la serviciu. Din punctul de vedere al analiştilor, danezii au început să se sature de coaliţia minoritară care s-a putut menţine la putere în ultimii zece ani, numai graţie acordurilor informale încheiate cu extrema-dreaptă, respectiv Partidul Poporului Danez.
COLUMBIA
Condamnare la vârf
Curtea Supremă din Columbia l-a condamnat la 25 de ani de închisoare pe fostul şef al serviciilor de informaţii, pentru legături cu grupările paramilitare. Judecătorii au decis că Jorge Noguera le-a dat grupărilor militare de dreapta liste cu lideri de sindicate, studenţi şi organizatori de stânga, pentru ca aceştia să fie executaţi. Curtea a mai decis că Noguera trebuie să plătească o amendă de 1,9 milioane de dolari. Fostul preşedinte Alvaro Uribe l-a numit, în 2002, pe Noguera la conducerea Departamentul de Securitate din Columbia. Noguera a condus agenţia până în 2005. Decizia justiţiei este cea mai dură dată până acum pentru un membru al fostului guvern al preşedintelui Uribe. Criticii spun de mult că Uribe ar fi ordonat departamentului interceptări, cât timp a fost preşedinte. Mai mulţi foşti oficiali şi angajaţi ai departamentului au fost deja condamnaţi pentru interceptări ce au vizat judecători, opozanţi politici şi jurnalişti. Uribe a negat categoric că ar fi ordonat interceptările.
COREEA DE SUD
Pană de curent
O pană masivă de curent, cauzată de temperaturile neobişnuit de mari înregistrate în această perioadă a anului, a afectat capitala Seul şi alte câteva oraşe din Coreea de Sud, în total, circa 30.000 de locuinţe. Consumul uriaş de curent electric provocat de folosirea instalaţiilor de aer condiţionat, din cauza temperaturilor caniculare, a stat la baza producerii penei de curent. Ieri, specialiştii sud-coreeni lucrau la remedierea situaţiei.
AUSTRALIA
Paşapoarte noi
Rezidenţii australieni vor avea posibilitatea, de acum înainte, să se identifice oficial ca bărbaţi, femei şi... nedeterminaţi. Potrivit Associated Press, un nou tip de paşaport va elimina discriminarea împotriva transsexualilor. Totuşi, bifarea rubricii ”nedeterminat” va fi posibilă doar în baza unui certificat medical. Anterior, australienii aveau posibilitatea să îşi schimbe sexul în actele oficiale numai în baza unei intervenţii chirurgicale de schimbare a sexului.
COREEA DE NORD
Malnutriţie severă
Circa şase milioane de nord-coreeni, mulţi dintre ei copii, se confruntă cu riscul unei malnutriţii severe, a anunţat, ieri, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO). Coreea de Nord se confruntă cu o criză alimentară acută din 2010, când ţara a înregistrat un deficit de 600.000 de tone la alimentele de bază, orez, porumb şi cartofi, ceea ce a obligat Guvernul să reducă raţiile de mâncare asigurate de la 570 de grame pe zi de persoană la 370 de grame, adică jumătate din cantitatea necesară. Programul Alimentar Mondial a lansat, în mai, un apel de urgenţă pentru 310.000 de tone de mâncare pentru Coreea de Nord. Până în prezent au fost promise donaţii de 170.000 de tone, dintre care numai 30.000 de tone au fost livrate. Coreea de Nord, una dintre ultimele ţări comuniste din lume, poate produce numai circa 4,3 milioane de tone de alimente pe an, în timp ce nevoile se ridică la 5,4 milioane de tone. Guvernul intenţiona să cumpere cel puţin 300.000 de tone de porumb din China şi India, anul acesta, dar dublarea preţului a dus la o reducere a importurilor la 180.000 de tone.