Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 12 Septembrie 2011 / 00:00 575 accesări

ITALIA

Româncă incendiată

O româncă în vârstă de 24 de ani din Italia a fost incendiată de concubinul ei italian, tânăra fiind în stare gravă. Gina Felicia C., de 24 de ani, a fost stropită cu alcool şi incendiată de concubinul ei, Salvatore Biscottello, de 47 de ani. Incidentul a avut loc la Moncalieri, în apropierea oraşului Torino. Potrivit carabinierilor, pe fondul unei discuţii aprinse între cei doi, Salvatore Biscottello a incendiat-o pe tânăra româncă cu care avea o relaţie de câteva luni. Probabil dându-şi seama de ceea ce făcuse, italianul a intervenit pentru stingerea tinerei, dar a fost cuprins şi el de flăcări. Cei doi au fost transportaţi la spital şi sunt în stare gravă.

MAREA BRITANIE

Români eliberaţi

Poliţia britanică a descoperit, ieri, 24 de persoane sechestrate, printre care români, într-un raid în Bedfordshire. Patru persoane, trei bărbaţi şi o femei, au fost arestate pentru implicare în sclavie. Cei 24 de bărbaţi, englezi, polonezi şi români, erau ţinuţi în condiţii groaznice. Victimele primesc acum îngrijiri de la Crucea Roşie şi Armata Salvării. Se crede că unele dintre victime erau ţinute în sclavie de 15 ani.

UNGARIA

Accident cu victime române

Un număr de 14 români au fost răniţi, iar doi sunt în stare gravă, după ce un camion a intrat într-un microbuz înmatriculat în România pe şoseaua de centură a Budapestei, vineri seara. Potrivit poliţiei maghiare, şoferul camionului, un cetăţean maghiar de 50 de ani, a adormit la volan şi a lovit microbuzul din spate. Acesta, care avea la bord 19 pasageri, a ieşit de pe carosabil şi s-a răsturnat într-un canal de pe marginea şoselei. Accidentul s-a produs vineri, cu puţin timp înainte de miezul nopţii, în apropiere de Pecel. Persoanele rănite sunt cetăţeni români. Potrivit corespondentului MTI, aflat la faţa locului, camionul a lovit remorca pe care o transporta microbuzul.

SUEDIA

Suspecţi de terorism

Patru persoane au fost arestate în Suedia, fiind suspectate că pregăteau un atentat, au anunţat forţele de ordine. Suspecţii au fost arestaţi la Goteborg, al doilea oraş ca mărime din Suedia. Arestările vin în condiţiile în care SUA şi întreaga lume marchează zece ani de la atentatele din 11 septembrie 2001. Persoanele au fost arestate după evacuarea centrului de artă din oraş, sâmbătă noapte, din cauza unei ameninţări teroriste. Circa 400 de persoane participau la un festival de artă contemporană, când poliţia le-a ordonat să evacueze clădirea. Poliţia nu a găsi nimic deocamdată suspect.

GERMANIA

Reţineri

Doi bărbaţi arestaţi în Germania sub acuzaţia că ar fi plănuit un atac terorist au legături cu mediile islamiste din Afganistan. Primul suspect este un german de origine libaneză, de 24 de ani. Plasat în detenţie provizorie, tânărul are legături cu mediile islamiste din Berlin care îi susţin miliţiile Taliban afgane. Complicele lui, un bărbat originar din Fâşia Gaza, de 28 de ani, s-ar fi antrenat într-o tabără teroristă din Afganistan. Cei doi au comandat mari cantităţi de produse chimice care ar fi putut fi folosite la construirea unui dispozitiv exploziv. Însă nu există indicii clare că ar fi pregătit un atentat. Parchetul federal din Karlsruhe, responsabil de anchetele în cazuri teroriste, încă nu a fost sesizat.

AFGANISTAN

Atentat cu maşină-capcană

Trei civili afgani, inclusiv un translator pentru forţele NATO, au murit şi 102 persoane au fost rănite, într-un atentat cu maşină-capcană comis la o bază străină din Afganistan. Forţele NATO au confirmat că un militant Taliban a detonat maşina-capcană în faţa bazei. Un număr de 77 de membri ISAF, dintre care 50 de soldaţi americani, şi 25 de afgani au fost răniţi. Baza se află în districtul Sayed Abad din provincia Maidan Wardak. Miliţiile Taliban au revendicat atacul, comis la marcarea a zece ani de la atentatele din 11 septembrie 2001. Într-un alt incident, o bombă a ucis cinci civili, printre care trei copii. Totodată, un alt civil a fost rănit.

TANZANIA

Bilanţ în creştere

Bilanţul naufragiului din Zanzibar a ajuns la 240 de morţi, au anunţat autorităţile locale, care au mai precizat că 606 de persoane au fost salvate. Guvernul a anunţat trei zile de doliu naţional. Un supravieţuitor a povestit că feribotul era supraîncărcat. Din acest motiv, unii pasageri au refuzat să urce pe feribot când acesta a plecat. Autorităţile au format un centru de intervenţie şi au cerut celorlalte statelor africane echipament pentru a putea acţiona.

EGIPT

Reuniunea Ligii Arabe

Liderul palestinian Mahmoud Abbas s-a deplasat ieri la Cairo pentru o reuniune a Consiliului Ligii Arabe, consacrată cererii de aderare palestiniană la ONU. Liderul palestinian a avut o întâlnire separată cu premierul turc Recep Tayyip Erdogan şi cu şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton. Preşedintele palestinian vrea să prezinte cererea palestiniană pe data de 20 septembrie, la sesiunea Adunării Generale a ONU, în pofida opoziţiei Israelului şi SUA. Este de aşteptat ca Turcia să sprijine demersul palestinian. Premierul turc Tayyip Erdogan a criticat aspru poziţia SUA pe tema incidentului cu flotila pentru Gaza de anul trecut, în urma căruia nouă cetăţeni turci au murit. Acesta a declarat că i-a spus lui Barack Obama că atacul a dus la moartea a nouă turci, în care s-a tras de la mică distanţă, unul dintre ei având paşaport american. Premierul Erdogan a reiterat că Turcia va aduce cazul în atenţia Curţii Internaţionale de Justiţie.

RUSIA

Măsuri dure

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a ordonat Guvernului să ia măsuri până la 15 noiembrie pentru ca firmele de transport aerian ce nu respectă standardele de siguranţă să nu mai poată opera în Rusia. „Trebuie introdus până la 15 noiembrie un pachet de măsuri pentru ca firmele ce nu îndeplinesc standardele de siguranţă a zborului să nu mai opereze în Rusia”, a subliniat liderul de la Kremlin. Acesta a instruit Guvernul să lucreze pe măsuri care să oblige companiile să echipeze avioanele cu transmiţători pentru localizare în caz de urgenţă. Mai multe accidente aviatice au avut loc în Rusia anul acesta, cel mai recent miercurea trecută, lângă Iaroslav, când 43 de persoane au murit. Practic, întreaga echipă de hochei Lokomotiv Iaroslav a dispărut în accident.

EGIPT

Înfăţişare în procesul Mubarak

Liderul Consiliului Militar care conduce Egiptul, Hussein Tantawi, a depus mărturie, într-o şedinţă cu uşile închise, ieri, în procesul lui Hosni Mubarak. Hussein Tantawi a fost ministru al Apărării sub regimul Mubarak. Fostul preşedinte egiptean, în vârstă de 83 de ani, este acuzat că a ordonat uciderea a 850 de persoane în cursul revoltelor. În acest proces este judecat şi fostul ministru de Interne Habib al-Adli. Armata a securizat clădirea Academiei de poliţie din Cairo, unde a avut loc audierea.

BELARUS

Achiziţie de rachete

Oficialii de la Minsk vor să cumpere noul sistem de rachete ruseşti sol-aer S-400 Triumph, a anunţat comandantul forţelor aeriene belaruse. „În cadrul acordului privind formarea unui sistem regional de apărare aeriană ruso-belarus, vrem să procurăm noile sisteme S-400”, a declarat acesta. Rachetele S-400, destinate să distrug, pe o rază de 400 kilometri şi la o altitudine de 30 kilometri, vor înlocui sistemele S-300 şi S-200.

AUSTRIA

Opoziţia strânge rândurile

Organizaţiile de sirieni din 15 state europene, printre care România, s-au declarat împotriva preşedintelui Bashar al-Assad, sâmbătă, şi au format o mişcare comună, la Viena. Uniunea Sirienilor din Străinătate a cerut înlăturarea regimului sirian şi formarea unui stat democratic, subliniind însă principiul nonviolenţei şi opoziţia faţă de o intervenţie militară străină. Organizaţia a cerut ambasadelor siriene să se distanţeze de actualul regim. Uniunea vrea să susţină opoziţia din Siria şi pe opozanţii care au plecat în străinătate. Organizaţia reprezintă sirieni din Austria, Marea Britanie, Cehia, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, R. Moldova, Polonia, România, Rusia, Slovacia, Spania, Elveţia şi Ucraina. ONU estimează că peste 2.200 de civili au murit de la declanşarea violenţelor, în martie.

FRANŢA

Bani pentru Orientul Mijlociu

Instituţiile financiare internaţionale au convenit, sâmbătă, la Marsilia, să deblocheze în perioada 2011-2013 suma de 38 de miliarde de dolari pentru finanţarea reformelor în Tunisia, Egipt, Maroc şi Iordania. Anunţul a fost făcut de ministrul francez al Economiei, Francois Baroin. Reunite la Deauville, statele din Grupul celor Opt State Puternic Industrializate au promis să ajute ţările arabe în tranziţia lor spre societăţi libere şi democratice. Potrivit oficialului francez, Libia, prin Consiliul Naţional de Tranziţie, s-ar putea alătura grupului.

IRAK

Demisie acceptată

Premierul irakian Nouri al-Maliki a acceptat, sâmbătă demisia ce i-a fost înaintată în scris de către şeful luptei anticorupţie din Irak, a anunţat consilierul de presă al şefului Guvernului, Ali Mousaoui. Judecătorul Rahim al-Uqali şi-a exprimat în scris dorinţa de a demisiona. Acesta şi-a prezentat demisia joi seara din cauza numeroaselor presiuni din partea formaţiunilor politice pe care le acuză că doresc să acopere fraude, a afirmat unul dintre colaboratorii săi sub protecţia anonimatului. Acest magistrat, în vârstă de 44 de ani, care conduce instanţa amintită cu începere din ianuarie 2008, i-a acuzat pe miniştri, într-un interviu acordat în februarie presei străine, că preferă să acopere faptele de corupţie din departamentele aflate în subordinea lor, în loc să le combată, iar fondurile delapidate servesc ca sursă de finanţare insurgenţilor. Irakul este considerat de organizaţia Transparency International drept una dintre cele mai corupte patru ţări ale lumii.



12