Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 07 Septembrie 2011 / 00:00 454 accesări

RUSIA

Avion militar prăbuşit

Un avion de vânătoare Mig-31 s-a prăbuşit ieri dimineaţă, în regiunea Perm din partea de est a Rusiei europene, accidentul soldându-se cu doi morţi, a anunţat Ministerul rus al Apărării. Avionul a decolat la ora locală 06.48, de pe aerodromul militar din Perm, iar peste patru minute a dispărut de pe ecranele radarelor. Potrivit agenţiilor ruse de presă, avionul a ars iar cei doi piloţi şi-au pierdut viaţa.

AUSTRALIA

Luare de ostatici

Un bărbat de 52 de ani care susţinea că are o bombă în rucsac şi-a luat ostatică propria fiică, într-un tribunal din districtul Parramatta din vestul Sydney. Nu sunt clare, deocamdată, motivele luării de ostatici. Din fericire, incidentul s-a încheiat în mod paşnic, după 11 ore. Poliţia a intrat în clădire după ce agresorul a lăsat-o pe fiica sa, în vârstă de 12 ani, să părăsească tribunalul. Incidentul intervine la o lună după ce o adolescentă a fost atacată în casa sa din Sydney, iar la gât i s-a pus o bombă falsă. Presupusul autor a fost reţinut în SUA şi va fi extrădat în Australia.

INDONEZIA

Seism în Sumatra

Un cutremur cu magnitudinea 6,7 grade pe Scara Richter a avut loc, ieri, pe insula indoneziană Sumatra, provocând moartea a cel puţin două persoane. Seismul s-a produs la ora locală 12.55 iar epicentrul a fost localizat la 59 de kilometri nord-est de districtul Singkil Baru, în provincia Aceh, la o adâncime de 78 de kilometri, potrivit Agenţiei de Meteorologie, Geofizică şi Climatologie. Două persoane, dintre care un băiat de 11 ani, au murit după ce mai multe case s-au dărâmat. Locuitorii districtului Meulaboh din provincia Aceh s-au refugiat în zone mai înalte, temându-se de un tsunami. Un seism puternic, produs în largul insulei Sumatra, în 26 decembrie 2004, a provocat un tsunami soldat cu moartea a 230.000 de persoane în 11 ţări cu ieşire la oceanul Indian, dintre care 170.000 numai în provincia indoneziană Aceh. Cutremurul de ieri nu a dus la apariţia unui tsunami. Indonezia se află în zona Centurii de Foc a Pacificului, cunoscută pentru erupţiile vulcanice şi seismele frecvente.

SUA

Incendii devastatoare

Zeci de incendii de vegetaţie au distrus, în Texas, mai mult de 1.000 de locuinţe, au anunţat, ieri, oficialii. Pompierii speră că rafalele de vânt se vor potoli şi astfel vor putea acţiona mai eficient. Texasul trece prin cea mai severă secetă din anii \'50 încoace. Guvernatorul Rick Perry a spus că mai mult de 100.000 de acri de teren au fost devastaţi în cele cel puţin 57 de incendii în ultima săptămână. Circa 5.000 de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele şi sute s-au refugiat în centre de adăpost. Incendiile au provocat două decese, o femeie de 20 de ani şi copilul ei, duminică.

GERMANIA

Maşini incendiate

Fenomenul incendierii maşinilor înregistrat la Berlin, în ultimele luni, s-a extins în sud-vestul Germaniei, unde 11 vehicule au fost distruse luni noapte, a anunţat poliţia, ieri. Incidentele din Berlin sunt imputate extremiştilor de stânga, dar poliţia spune că unele dintre acestea ar fi fost comise de tineri, fără nicio motivaţie politică. Trei maşini au fost incendiate în Freiburg im Breisgau iar un scuter aparţinînd unui oficial guvernamental a fost de asemenea incendiat. Poliţia locală spune că este probabil vorba despre extremişti de stânga, supăraţi că au fost evacuaţi, luna trecută, de pe un teren unde stăteau în rulote. În districtul Esslingen, trei maşini şi trei ruolte au fost incendiate iar la Weil am Rhein a fost incendiată o camionetă.

ITALIA

Grevă

Mii de manifestanţi s-au reunit ieri, la Roma, pentru a protesta faţă de planul de austeritate a cărui examinare a început ieri, în Senat, la apelul principalului sindicat italian, CGIL, care a lansat şi apelul la grevă generală pe durata întregii zile. ”Este un plan pe care ţara nu îl merită, suntem pe marginea prăpastiei, avem nevoie de un guvern responsabil”, a declarat secretarul general al CGIL, Susanna Camusso. Manifestaţii au fost prevăzute în circa 100 de oraşe din peninsulă. În cursul dimineţii erau deja 10.000 de manifestanţi la Florenţa şi câteva mii la Genoa. Apelul la grevă, care a durat opt ore, a provocat perturbări în numeroase sectoare, în special în transporturi. Avioanele, trenurile, autobuzele, metrourile şi vapoarele au înregistrat anulări şi întârzieri. Mai multe locuri turistice, cum ar fi Colosseum, Forul roman sau Galleria Borghese, au fost închise din cauza mişcării. Greva a afectat, de asemenea, spitalele şi poşta. Greva angajaţilor din transportul aerian din Italia a afectat mai multe curse low cost din Bucureşti şi din ţară, fiind anulate şase curse operate de Wizz Air, iar alte trei curse Blue Air au fost amânate.

UNGARIA

Ridicarea imunităţii

Comisia pentru imunităţi a Parlamentului ungar a propus, ieri, ridicarea imunităţii fostului premier Ferenc Gyurcsany, în legătură cu presupusa sa implicare într-un proiect controversat de construire a unui cazinou la Sukoro. Şase membri ai comisiei au susţinut decizia iar doi au votat împotrivă, a precizat, după vot, şeful comisiei, Gyorgy Rubovszky. Parchetul ungar a lansat, în 2009, o anchetă privind afacerea Sukoro, care se leagă de un proiect de cazinou din apropierea lacului Velence, situat la 50 km vest de Budapesta. Membri ai fostului guvern socialist ar fi participat la o trucare a licitaţiei. Schimburile de terenuri planificate nu au mai avut loc în cele din urmă, dar statul ungar a pierdut 1,3 miliarde de forinţi (5 milioane de euro) în această afacere. Fostul premier a calificat afirmaţiile privind implicarea sa în acest caz drept absurde dar a solicitat personal să i se ridice imunitatea, în vederea clarificării situaţiei.

AFGANISTAN

Schimb de prizonieri

Talibanii cer eliberarea prizonierilor şi dizolvarea miliţiilor pro-guvernamentale, în schimbul eliberării celor cel puţin 20 de copii pakistanezi luaţi ostatici săptămâna trecută. Cererile au fost prezentate unor jurnalişti afgani aduşi de talibani în locul în care se află aceştia. Jurnaliştii au fost legaţi la ochi. Ei au discutat cu patru dintre copiii luaţi ostatici. Un lider taliban a discutat şi el cu presa. Băieţii, cu vârste între 10 şi 18 ani, au fost răpiţi joi, la graniţa cu Afganistanul, ţară în care intraseră fără să-şi dea seama. Copiii sunt din tribul Mamoond, care a format o miliţie pentru a susţine Guvernul în lupta împotriva talibanilor. Liderul taliban a spus că grupul său cere eliberarea prizonierilor talibani şi dizolvarea miliţiilor pro-guvernamentale. Un oficial pakistanez a anunţat că s-au stabilit contacte la nivel guvernamental între Pakistan şi Afganistan, pentru a se obţine eliberarea copiilor.

COREEA DE SUD

Rachete de la Israel

Coreea de Sud va cumpăra rachete cu sistem de ghidare precis de la Israel, pentru a-şi consolida sistemul de apărare a insulelor vulnerabile în faţa unor atacuri din partea Nordului. Circa 50 de rachete vor fi desfăşurate pe două insule de la graniţa cu Nordul. Rachetele, cu tehnologie GPS, ar putea fi folosite pentru a viza artileria nord-coreeană ascunsă în peşteri. Anul trecut, patru sud-coreeni au murit când Nordul a lansat un atac asupra uneia dintre insule. Phenianul a spus că atacul a fost provocat de exerciţii militare desfăşurate de Seul. Una dintre insulele ce vor fi fortificate este Baengnyeong, aflată aproape de zona în care o navă sud-coreeană militară s-a scufundat în martie 2010, incident soldat cu 46 de morţi. Phenianul a fost acuzat pentru acest incident, dar a negat orice implicare. Cele două state sunt tehnic în război, după conflictul din 1950-1953.

ISRAEL

Simulare de atac

Israelul a efectuat, ieri, un amplu exerciţiu, simulând un atac cu rachetă asupra reactorului nuclear de lângă Dimona. Armata nu a dat detalii dar radioul israelian a informat că sute de militari, poliţişti şi personal de intervenţie au participat la exerciţiu. Detaliile exerciţiului sunt top secret. Exerciţiul, numit Operaţiunea Fernando, primul de acest gen din 2004, a fost supervizat de comandamentul armatei şi comisia pentru energie nucleară. Israelul încearcă să implementeze lecţiile învăţate din dezastrul din Japonia din martie.

JAPONIA

Bilanţul taifunului

Mii de sinistraţi erau blocaţi ieri, în vestul Japoniei, regiune devastată de taifunul Talas, care a făcut până acum 41 de morţi, alte 50 de persoane fiind date dispărute. Ploile torenţiale căzute în timpul acestui ciclon care a traversat vestul arhipelagului, sâmbătă şi duminică, au provocat revărsarea râurilor, inundaţii şi alunecări de teren care au dislocat clădiri şi case. Trecerea acestui taifun, cel mai devastator din Japonia, după cel din octombrie 2004, care a făcut aproape 100 de morţi, a lăsat în urma sa scene dezolante, amintind de cele văzute în urma valurilor tsunami de la 11 martie. Poliţia, pompierii şi forţele de autoapărare continuau să caute, ieri, supravieţuitorii, în timp ce autorităţile din zonele afectate acordau apă şi ajutoare transportate pe cale aeriană persoanelor blocate. Venind dinspre Oceanul Pacific, Talas a ajuns deasupra Mării Japoniei, duminică, după ce a traversat un capăt al insulei Honshu. De atunci a fost retrogradat la rangul de furtună tropicală dar această depresiune atmosferică, combinată cu presiunea scăzută ce a însoţit taifunul Noru, care se manifestă la ora actuală în zona de nord-est a coastelor japoneze, continua ieri să provoace ploi puternice în nordul Japoniei.

Taguri articol


12