GERMANIA
Kosovar ucigaş de americani
Un kosovar a recunoscut în faţa instanţei germane că a ucis doi militari americani, pe aeroportul din Frankfurt, în martie, dar a spus că nu ştie de ce a făcut asta. Arid Uka, de 21 de ani, a spus Curţii că a fost radicalizat de înregistrările video jihadiste postate online. Procurorii cred că el a acţionat singur în comiterea primului atentat fatal de către un islamist, pe teritoriul german. Alţi doi militari americani au fost răniţi în atacul asupra unui autobuz al forţelor aeriene, în martie. Procurorii spun că bărbatul a vrut să ucidă militari pentru că aceştia urmau să se ducă în Afganistan. Kosovarul a spus că a comis atacul după ce a văzut o înregistrare video cu militari americani violând o fetiţă musulmană în Irak. De fapt, imaginile erau din filmul antirăzboi al lui Brian De Palma, ”Redacted”. Bărbatul riscă 15 ani de închisoare.
MAREA BRITANIE
Copil condamnat
Un băiat de 11 ani care a furat un tomberon în cursul revoltelor din Marea Britanie a primit, ieri, 18 luni de supervizare. El este cea mai tânără persoană condamnată în legătură cu revoltele. Băiatul a fost văzut de poliţie în Romford, la 8 august, furând tomberonul de 50 de lire sterline. El era însoţit de câţiva tineri. Împreună, au provocat pagube de circa 6.000 de lire sterline. Când un poliţist l-a oprit, băiatul a spus că luase tomberonul pentru altcineva. Cu cinci zile înainte de incident, băiatul primise o citaţie în legătură cu un incident din 18 iulie, când încercase să dea foc scaunelor dintr-un autobuz aflat în mişcare. Autorităţile vor decide unde va locui băiatul în următoarele şase luni.
BAHRAIN
Copil împuşcat
Un băiat de 14 ani a fost ucis ieri, când forţele de securitate au dispersat un protest în oraşul Sitra din Bahrain. Şeful poliţiei locale a spus că oamenii care l-au dus pe băiat la spital nu au dat nicio informaţie despre incident sau cum a fost găsit cadavrul. Societatea pentru drepturile omului din Bahrain a citat martori oculari care au declarat că băiatul a fost grav rănit în ciocnirile cu forţele de securitate. Ministerul de Interne anchetează incidentul. Protestele care cer reforme politice şi o libertate mai mare au început în Bahrain la 14 februarie.
CECENIA
Atentate sângeroase
Nouă persoane, dintre care mai mulţi poliţişti, au fost ucise iar alte 22 rănite în două atentate comise marţi seara, la Groznâi, capitala Ceceniei. Un responsabil al poliţiei locale a făcut cunoscut că atentatele au fost comise de doi terorişti kamikaze. Prima explozie a fost resimţită în momentul în care poliţiştii au încercat să reţină un bărbat suspect, pe o stradă din Groznâi, pentru a-i verifica actele de identitate. Doi membri ai forţelor de ordine şi-au pierdut viaţa. Cea de-a doua deflagraţie a avut loc la scurt timp, în acelaşi loc, în care se adunaseră poliţişti şi curioşi. Atentate, explozii şi atacuri asupra forţelor de ordine sunt evenimente cotidiene în republicile din Caucaz. După primul război din Cecenia, desfăşurat în perioada 1994-1996, între forţele militare ruse şi separatişti, rebeliunea s-a islamizat progresiv şi s-a extins în republicile vecine, pentru ca, la mijlocul deceniului trecut, să se transforme într-o mişcare islamistă înarmată, activă în toată regiunea Caucazului de Nord.
PAKISTAN
Atentat
Cel puţin zece persoane au fost ucise ieri, de explozia unei bombe amplasate într-o maşină, într-o parcare din Quetta, în sud-vestul Pakistanului, după rugăciunea de Aid el-Fitr. Pakistanul este devastat de un val extrem de sângeros de atentate comise în principal de talibanii aliaţi cu al-Qaida, dar provincia Balucistan, cu capitala la Quetta, este şi teatrul unei insurgenţe separatiste şi a unor atacuri frecvente vizând minoritatea şiită. Nimeni nu a revendicat încă atentatul dar bomba a explodat într-un cartier şiit, a declarat un ofiţer de poliţie.
RUSIA
Percheziţie la British Petroleum
Sediul din Moscova al companiei petroliere britanice BP a fost percheziţionat, ieri, de poliţia rusă, operaţiunea având, se pare, legătură cu alianţa eşuată cu compania rusească Rosneft, a anunţat un oficial al companiei, Vladimir Buianov. El a lăsat să se înţeleagă că operaţiunea se desfăşoară în cadrul procesului intentat împotriva BP, după eşuarea alianţei cu Rosneft. Un acţionar minoritar al TNK-BP, un joint-venture al BP în Rusia, a reclamat în justiţie compania, pretinzându-i daune de 87,112 miliarde de ruble (2,1 miliarde de euro) după eşecul alianţei cu Rosneft. Percheziţia are loc la o zi după ce Rosneft a semnat un acord de parteneriat cu gigantul american al hidrocarburilor ExxonMobil.
BULGARIA
Arme noi
Ministerul bulgar al Apărării a anunţat că în curând va avea loc o licitaţie publică pentru cumpărarea de arme noi. Contractul va permite cumpărarea mai multor arme, în plus faţă de cele necesare echipelor speciale, a anunţat ministrul Apărării, Aniu Angelov. Acesta a mai spus că armata ar putea cumpăra, dacă există fonduri, mai multe vehicule de teren blindate, în următorii doi ani, pentru primul grup de batalion mobil, în curs de formare. Armata va trebui să dispună de două grupuri mobile cu câte 1.000 de militari, experţi şi echipament, care să fie trimise urgent în străinătate, dacă va fi nevoie.
GUATEMALA
Supravieţuitori
Guvernul guatemalez a anunţat că a identificat cinci supravieţuitori ai experienţelor ştiinţifico-medicale americane, care, potrivit unei comisii din SUA, au luat viaţa a cel puţin 83 de persoane în această ţară, în anii 1940. Aceşti oameni, în vârstă de 84 şi 85 de ani şi apropiaţii lor vor fi supuşi unor teste, pentru a şti dacă au existat consecinţe asupra stării lor de sănătate, după experienţele la care au fost supuşi, ei numărându-se printre cele 5.500 de persoane cărora le-au fost inoculate maladii sexuale transmisibile, după cum a precizat o comisie înfiinţată de preşedintele Barack Obama. În concluziile sale preliminare, comisia a anunţat luni că oamenii de ştiinţă americani au inoculat sifilis şi blenoragie la 1.300 de persoane, dintre care numai 750 au beneficiat de oarecare tratament. Experienţele, care au avut loc între anii 1946 şi 1948, au fost finanţate de institutele naţionale americane de sănătate şi trebuiau să stabilească dacă penicilina poate preveni aceste boli. Ministrul guatemalez al Afacerilor Externe, Haroldo Rodas, a dorit să asigure presa că ”aceste fapte regretabile nu vor afecta relaţiile viitoare dintre cele două ţări, cu atât mai mult cu cât SUA, prin intermediul secretarului de Stat, Hillary Clinton şi a secretarului Sănătăţii Publice, Kathleen Sebelius, au prezentat scuze sutelor de locuitori din Guatemala infectaţi deliberat şi fără ştirea lor cu sifilis şi blenoragie”.