TURCIA
Raid aerian
Şapte persoane au fost ucişi, ieri, în urma unui raid aerian efectuat de forţele aeriene turce în nordul Irakului, o zonă locuită în majoritate de kurzi. Raidul a vizat oraşul Qalat Dizah. Potrivit localnicilor, a fost lovit un autovehicul civil în care se aflau cele şapte victime. Armata turcă susţine că a autorizat raidul împotriva forţelor de gherilă ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan, care în ultima vreme şi-au intensificat operaţiunile în sud-vestul Turciei. Raidul este primul de acest fel în acest an.
CANADA
Accident aviatic
Un număr de 12 persoane au murit şi alte trei au fost rănite, sâmbătă, în urma prăbuşirii unui avion Boeing 737-200 al companiei First Air cu 15 persoane la bord, în nordul Canadei. Avionul s-a prăbuşit în apropierea aeroportului din localitatea Resolute Bay din teritoriul arctic Nunavut. Aparatul, fabricat în anul 1975 şi cumpărat de First Air în 1989, asigura un zbor charter între Yellowknife şi Resolute Bay şi urma să se îndrepte ulterior către sudul insulei Ellesmere. Biroul canadian pentru securitatea transporturilor anchetează deja accidentul, iar investigatorii au localizat cutiile negre ale avionului. Radio Canada a precizat că în momentul producerii accidentului starea vremii era execrabilă la Resolute Bay, cu ceaţă la 100 de metri altitudine.
GERMANIA
Violenţe şi incendii
Oraşul Hamburg a fost zguduit de violenţe şi incendii sâmbătă noapte, după un festival, poliţia fiind nevoită să folosească tunuri cu apă pentru a dispersa adolescenţii turbulenţi. Martorii oculari au afirmat că tineri cu feţele acoperite au avariat magazine şi au încercat să intre într-o bancă. Poliţia a arestat mai multe persoane. Tinerii au lăsat mesaje scrise pe ziduri, care fac referire la revoltele din Londra: „Londra este peste tot”. Violenţele, care vin după incidente similare în ultimii ani, au fost descrise ca moderate comparativ cu problemele din trecut. Au fost desfăşuraţi 2.000 de poliţişti. Anul trecut, 14 persoane au fost rănite în violenţe în urma festivalului şi mai mult de 40 de persoane au fost arestate. În ultimele nopţi şi Berlinul a fost scena unor acte violente, numeroase maşini fiind incendiate.
KENYA
Accident rutier
Cel puţin 23 de persoane au fost ucise, iar alte 34 au fost rănite, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în cel mai grav accident rutier petrecut în Kenya în acest an. Şoferul unui autobuz a pierdut controlul şi vehiculul s-a răsturnat într-un râu. Autobuzul efectua o cursă între oraşele Makueni şi Kangundo. Statisticile arată o creştere a accidentelor rutiere de la începutul anului în Kenya. Circa 20 de persoane îşi pierd viaţa în fiecare săptămână în accidente rutiere în Kenya.
BULGARIA
Fără fonduri
Comitetul executiv al partidului la putere în Bulgaria, GERB, a acceptat propunerea secţiei de campanie a formaţiunii de a renunţa la strângerea de fonduri pentru alegerile prezidenţiale şi municipale din 23 octombrie. Propunerea de a se renunţa la donaţii a fost motivată de dorinţa de asigurare a transparenţei campaniei GERB şi pentru a-şi elibera candidaţii de acuzaţiile de dependenţă de interesele private. Ieri, responsabilii GERB au decis că finanţarea de stat va fi suficientă pentru campanie. În ultimele săptămâni, Bulgaria a fost zguduită de controversă, după ce a devenit clar că Ministerul de Interne, al cărui portofoliu este deţinut de vicepremierul şi totodată vicepreşedintele GERB şi preşedintele comitetului electoral al formaţiunii Ţvetan Ţvetanov, a primit donaţii de milioane de leva de la companii private şi persoane şi că ar fi favorizat donatorii.
SIRIA
Necesităţi umanitare
O delegaţie ONU a sosit în Siria pentru a evalua necesităţile umanitare, în timp ce forţele de securitate continuă să atace protestatarii. Echipei i s-a spus că se poate duce în zonele violente, dar corespondentul BBC a declarat că membrii delegaţiei sunt sceptici. Echipa ONU va sta în Siria până joi, dar nu se cunosc detalii despre program. Se estimează că vineri au fost ucise cel puţin 40 de persoane. Ieri, liderul sirian urma să aibă o intervenţie la televiziunea publică, agenţia Sana afirmând că acesta va vorbi despre reforme şi viziunea sa despre viitorul Siriei.
ARHIPELAGUL VANUATU
Seism
Un seism cu magnitudinea 7,5 grade s-a produs, ieri, în Pacificul de Sud, în apropiere de statul insular Vanuatu. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 40 de kilometri şi la o distanţă de 60 de kilometri la sud-vest de oraşul Port-Vila, capitala Vanuatu. La scurt timp după primul cutremur, s-a înregistrat o replică de 5,9 grade. Deocamdată, nu există informaţii privind existenţa unor posibile victime omeneşti şi pericolul formării valurile seismice. Vanuatu este un stat format dintr-un lanţ de 83 de insule şi care face parte din aşa-zisul Cerc de Foc al Pacificului. Cutremurele şi erupţiile vulcanice sunt fenomene destul de frecvente în această zonă.
GRECIA
Cutremur
Un cutremur cu magnitudinea de 4,9 grade s-a produs sâmbătă în Grecia, fără să facă victime sau pagube materiale, au anunţat autorităţile elene. Epicentrul seismului a fost localizat la circa 182 kilometri la vest de Atena şi 32 de kilometri la sud de Patras. Grecia este ţara europeană cea mai afectată de cutremure.
FINLANDA
Protest
Circa 50 de persoane au fost reţinute sâmbătă în timpul unui protest la o centrală nucleară din vestul Finlandei. Protestul a avut loc la centrala Olkiluoto, unde se află două dintre cele patru reactoare ale ţării. Un al cincilea reactor este în construcţie în acest loc. Protestatarii au blocat accesul în zonă. Un protest similar a avut loc la centrală în urmă cu un an. Centralele nucleare furnizează Finlandei circa un sfert din energia ţării. În urmă cu un an, Parlamentul a aprobat construirea a încă două reactoare.
RUSIA
Aterizare de urgenţă
Un avion militar Suhoi T-50 de ultimă generaţie a aterizat de urgenţă la show-ul internaţional de aviaţie MAKS-2011, din cauza unor probleme tehnice. „Avionul T-50 a oprit zborul din motive tehnice. Deocamdată ştim doar că pilotul este în viaţă”, a declarat un oficial rus. O flacără s-a văzut când avionul a decolat. După aceea aparatul a aterizat cu ajutorul unei paraşute. Un expert a declara că aterizarea de urgenţă este ceva normal pentru perioada testelor de zbor, mai ales în condiţii de umiditate mare şi luând în calcul siguranţa vizitatorilor de la show. T-50, fabricat sub programul PAK FA, va intra în serviciu în 2015.
IRAN
Condamnare
Doi alpinişlti americani acuzaţi de spionaj şi intrare ilegală în Iran au fost condamnaţi la Teheran la opt ani de închisoare. Televiziunea iraniană a informat că Shane Bauer şi Josh Fattal au primit trei ani de închisoare pentru intrare ilegală în Iran şi cinci ani pentru spionaj. Cei doi neagă acuzaţiile, spunând că au intrat în Iran fără să-şi dea seama, în iulie 2009, în timpul unei excursii. Colega lor Sarah Shourd a fost eliberată pe cauţiune în luna septembrie.