GIBRALTAR
Românce închise
Trei românce au fost condamnate la câte şase săptămâni de închisoare, după ce au patentat un nou mod de furt în Gibraltar, lăsând o femeie în vârstă fără bijuterii, după ce au abordat-o şi, cu intenţia de a-i descânta, au înlocuit colierele veritabile ale acesteia cu mai multe falsuri fără valoare. Cele trei au înconjurat-o pe femeie şi i-au pus după gât mai multe coliere, părând prietenoase, cântându-i şi descântându-i. În acest timp, cele trei i-au luat victimei bijuteriile ei, lăsându-i la final câteva dintre colierele lor, lipsite de orice valoare. Totul s-a întâmplat foarte repede şi, până când victima a realizat ce a păţit, femeile dispăruseră, se arată într-o declaraţie a poliţiei. Incidentul a fost raportat poliţiştilor, care le-au prins pe cele trei românce într-un sfert de oră şi au recuperat bijuteriile furate. Florentina Miclescu, de 24 de ani, Claudia Miclescu, de 46 de ani şi Violeta Mustaţă, de 33 de ani, au fost acuzate de furt, judecate şi condamnate la câte şase săptămâni de închisoare.
MAREA BRITANIE
Masacru pe insulă
Şase persoane, două femei, doi copii şi doi bărbaţi, au fost ucise duminică, în insula Jersey, de o persoană înarmată cu un cuţit, iar poliţia a arestat deja un suspect, în vârstă de circa 30 de ani. Poliţiştii au fost chemaţi la faţa locului în jurul orei locale 15.00, pentru a interveni în cazul unei agresiuni multiple cu arme albe. Cinci dintre victime au murit pe loc iar cea de-a şasea, transportată la spitalul din Jersey, a murit după ce a fost supusă unei intervenţii chirurgicale. Poliţia a precizat că toate cele şase victime sunt locuitori din Jersey. Forţele de ordine au activat o celulă de criză la Saint Helier şi au audiat mai mulţi martori.
CHINA
Călugăr budist în flăcări
Un călugăr budist şi-a dat foc, ieri, într-o zonă tibetană din provincia chineză Sichuan. Călugărul, în vârstă de 29 de ani, a dat foc hainelor sale, în comitatul Daofu din provincia Sichuan şi a murit din cauza rănilor suferite, potrivit agenţiei oficiale chineze, care citează autorităţile din prefectura autonomă tibetană Garze. O recepţioneră de la un hotel din apropiere a confirmat informaţia. ”A murit chiar în faţa sediului autorităţilor din comitat. Înainte de a-şi da foc, el a distribuit manifeste”, a adăugat martorul, precizând că faptele s-au desfăşurat la Daofu, unde este situată mănăstirea. Conform organizaţiei Free Tibet, al cărei sediu este la Londra, călugărul, identificat drept Tsewang Norbu, venea de la mănăstirea Nyitso. ”El a băut benzină, s-a stropit cu benzină şi a dat foc hainelor sale”, a afirmat organizaţia. El a fost auzit strigând ”Noi, poporul tibetan, vrem libertate”, ”Trăiască Dalai Lama” şi ”Lăsaţi-l pe Dalai Lama să se întoarcă în Tibet”. Prefectura Garze se află în apropiere de Aba, unde moartea unui călugăr, care şi-a dat foc în martie, a provocat tulburări.
IRAK
Baie de sânge
Ieri dimineaţă, o serie de atacuri a lovit peste 15 oraşe din Irak, provocând moartea a cel puţin 70 de morţi şi peste 630 de răniţi. Bilanţul, încă provizoriu, îl depăşeşte pe acela al atacării consiliului provinciei Salaheddine de la Tikrit, de către un comando înarmat al al-Qaida în Irak, la 29 martie 2011, când au murit 58 de oameni, care a fost, până în prezent, cel mai ridicat de la începutul anului. Ieri au fost lovite oraşele Kut, Tikrit, Bagdad, Taji, Najaf, Kirkuk, Ramadi, Kerbala, Khan Beni Saad, Iskandariya, Mosul, Balad şi mai multe localităţi din provincia Diyala, printre care şi Baquba. Atacul cel mai sângeros, constând într-un dublu atentat cu bombă, s-a soldat cu cel puţin 40 de morţi şi 65 de răniţi la Kut, la 160 km sud-est de Bagdad. Cele două explozii s-au produs în jurul orei 08.00, într-o zonă foarte aglomerată din centrul oraşului de 400.000 de locuitori. Practic, deflagraţiile s-au produs aproape simultan, fiind provocate de o maşină-capcană şi de o bombă amplasată pe carosabil.
RUSIA
Atentat dejucat
Serviciile de securitate ruse au prevenit producerea unui atentat al rebelilor islamişti asupra Sapsan, primul tren de mare viteză rusesc, care asigură legătura între Moscova şi Sankt Petersburg, afirmă cotidianul ”Kommersant”, în ediţia de ieri. Mai mulţi locuitori din Caucazul de Nord au fost arestaţi după ce au fabricat o bombă pe bază de îngrăşăminte chimice şi nu mai aveau decât să stabilească ora producerii atentatului şi să-l comită. Comandantul Serviciului Federal de Securitate, Aleksandr Bortnikov, declarase la 18 iulie, în timpul unei întâlniri cu preşedintele rus, Dmitri Medvedev, că FSB a dejucat un atentat important asupra infrastructurii de transport din regiunea Moscova, pregătit de patru locuitori din Caucazul de Nord. Toţi suspecţii au fost arestaţi şi au făcut mărturisiri, adăugase Bornikov. Un atentat cu bombă comis în noiembrie 2009, asupra unui tren care asigura legătura între Moscova şi Sankt Petersburg, s-a soldat cu 28 de morţi şi 95 de răniţi, fiind revendicat de rebeliunea islamistă din Caucaz. Insurgenţii au revendicat şi atentatul sinucigaş din 24 ianuarie, de la aeroportul Domodedovo din Moscova, soldat cu 37 de morţi şi cele de la metroul din Moscova, comise în martie 2010 şi soldate cu moartea a 40 de persoane.
IORDANIA
Schimbări constituţionale majore
Iordania se pregăteşte pentru schimbări constituţionale majore ce vor duce la alegeri libere, după ce regele Abdullah a aprobat modificările. Printre schimbări figurează formarea unei Curţi Constituţionale şi a unor organisme independente pentru monitorizarea alegerilor. De asemenea, va fi schimbat pragul de vârstă pentru candidaţii la funcţii politice, de la 35 la 25 de ani. ”Revizuirile istorice la Constituţie reflectă înaltul nivel de maturitate politică din rândul iordanienilor”, a spus regele. Abdullah a demis Guvernul în februarie, pentru a împiedica izbucnirea unor revolte ca în Egipt şi Tunisia. De asemenea, a promis reforme politice şi economice.
KIRGHIZSTAN
Proteste violente
Sute de protestatari au atacat oficiali kirghizi şi au întrerupt şedinţa Parlamentului, protestând faţă de susţinerea politică acordată unui fost ministru acuzat că a ordonat trupelor să tragă în manifestanţi, în 2010. Circa 400 de persoane au blocat intrările în Parlamentul din Bişkek şi au agresat câţiva parlamentari care încercau să intre în clădire. Doi parlamentari au fost bătuţi până a reuşit poliţia să intervină. Protestatarii sunt membrii grupului 7 aprilie, asociaţie a victimelor şi supravieţuitorilor unei reprimări violente a unui protest al opoziţiei din 2010. Acţiunea forţelor de ordine s-a soldat atunci cu 77 de morţi iar ţara a intrat într-un conflict interetnic. Parlamentul a aprobat, săptămâna trecută, eliberarea din arestul la domiciliu a fostului ministru al Apărării, acuzat că a ordonat trupelor să tragă în protestatari în 2010.
NOUA ZEELANDĂ
Iarnă grea
Mare parte din Noua Zeelandă a fost blocată, ieri, de o ninsoare care a dus la închiderea a numeroase drumuri, aeroporturi şi şcoli şi a lăsat fără electricitate mii de locuinţe. A nins în Auckland, pentru prima dată din 1976, iar Wellington s-a confruntat cu cea mai abundentă ninsoare din ultimii 50 de ani. Serviciile meteo au anunţat că vremea rea va continua. După ce a nins timp de 24 de ore în Wellington, oficialii au avertizat locuitorii din suburbii să rămână în case. Părţi din 20 de şosele erau impracticabile în South Island, iar furtuna de zăpadă a fost descrisă ca fiind un eveniment extrem de rar. În North Island, poliţia a închis cele două şosele care leagă Auckland şi Wellington. Autorităţile au cerut populaţiei să-şi facă provizii de hrană, apă, lemne pentru foc şi medicamente şi să-şi verifice vecinii, mai ales pe cei vârstnici.