Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 15 August 2011 / 00:00 484 accesări

CIPRU

Neglijenţa părinţilor

O fetiţă româncă de 5 ani, lăsată singură acasă de părinţii care erau la muncă, a murit căzând de la balconul apartamentului în care familia locuia în Cipru, la Larnaca. Fetiţa a căzut de la etajul al treilea, de la circa nouă metri, şi a fost găsită de vecini, care au alertat autorităţile. Copilul a fost transportat la spital, unde medicii au constatat decesul. Poliţia încearcă să stabilească circumstanţele în care s-a produs moartea copilului. Se pare că micuţa ajunsese să se caţere pe balustradă urcându-se pe o canapea. Deocamdată, autorităţile nu i-au pus sub acuzare pe părinţi. Părinţii fetiţei veniseră în Cipru în luna martie, în căutarea unui loc de muncă şi a unui viitor mai bun, iar fetiţa mergea la şcoală zilnic şi era prima dată când a fost lăsată singură acasă.

FRANŢA

Sinucidere după gratii

Un cetăţean român de 45 de ani, care se afla din 31 iulie într-un centru de detenţie din Nîmes, în sudul Franţei, în aşteptarea deportării, a fost găsit spânzurat, sâmbătă. Românul se afla de doi ani în Franţa şi lucra pe şantiere, potrivit organizaţiei neguvernamentale Cimade. Românul nu vroia să se întoarcă în România, de unde a plecat după ce îşi vânduse tot ce avea. Bărbatul nu înţelegea de ce, în calitate de cetăţean european, a fost închis în centrul de detenţie, în aşteptarea expulzării din Franţa. Vestea sinuciderii a provocat o vie emoţie în rândul asociaţiilor şi organizaţiilor care îi sprijină pe imigranţi. Nu se precizează dacă pe numele românului exista un ordin judecătoresc de expulzare.

Motivele pentru care cetăţenii români pot fi îndepărtaţi din alte state membre ale UE sunt limitativ prevăzute de legislaţia europeană. Astfel, cetăţenii români pot fi îndepărtaţi dintr-un stat UE dacă nu îndeplinesc condiţiile prevăzute pentru şederea pe o perioadă mai mare de 90 de zile. În esenţă, cerinţele sunt să fie angajaţi sau să dovedească existenţa unor mijloace suficiente de subzistenţă.

UNGARIA

Detalii înfiorătoare

Şase persoane au fost arestate până în prezent în cazul cadavrelor descoperite în urmă cu câteva zile pe insula Csepel de pe Dunăre, a anunţat directorul Biroului Naţional de Investigaţii de la Budapesta, Zoltan Csizner. Presupusul lider al bandei, care a fost deja arestat, a declarat că este de origine macedoneană, însă, până în prezent, nu au apărut documente care să confirme spusele sale. Cele patru cadavre descoperite pe insula Csepel au rămas neidentificate. De asemenea, criminaliştii investighează cauzele care au dus la moartea celor patru persoane. Un cetăţean român de etnie maghiară care a reuşit să scape după ce a fost atacat a povestit că a fost îngropat până la gât pe insula Csepel de pe Dunăre, în timp ce atacatorii au mers la bancomate şi au scos bani de pe cardurile lui, folosind PIN-urile obţinute prin torturare. Poliţiştii cred că toate aceste crime s-au produs de-a lungul ultimelor câteva luni, fără ştirea autorităţilor, în special din cauza implicării oamenilor străzii, a căror existenţă la periferia societăţii a scăpat controlului poliţei şi supravegherii celorlalte servicii sociale.

MAREA BRITANIE

Autobuz în flăcări

Circa 30 de pasageri au fost răniţi după ce autobuzul în care se aflau s-a răsturnat în apropiere de Central Station din Belfast. Unii pasageri au fost luaţi cu ajutorul tărgilor, dar niciunul nu este grav rănit. Şoferul însă, care a fost rănit mai grav, a fost scos cu ajutorul echipamentelor de descarcerare şi transferat la Royal Victoria Hospital. Ciaran Rogan, de la compania căreia îi aparţine autobuzul, Translink, a declarat că este prea devreme pentru a putea spune dacă accidentul a fost provocat de o defecţiune tehnică sau de o eroare umană. Autobuzul va fi examinat în cadrul unei anchete.

PAKISTAN

Atentat de Ziua Independenţei

Cel puţin 12 persoane au fost ucise şi 14 rănite după ce o bombă a explodat ieri într-un hotel din sud-vestul Pakistanului, atentatul intervenind la câteva ore după un atac cu rachete, soldat cu trei morţi, asupra unei tabere de paramilitari care se pregăteau de parada de Ziua Independenţei, marcată pe 14 august. Bomba a fost amplasată în interiorul hotelului din Dera Allah Yar, un oraş din provincia Balucistan. Deocamdată, atentatul nu a fost revendicat.

Balucistan este cea mai mare provincie a Pakistanului, dar şi cea mai săracă şi cel mai puţin dens populată. În ultimii ani, provincia este teatrul violenţelor sectare şi ale grupurilor militante separatiste, care cer autonomie politică şi o parte mai mare din profiturile obţinute de pe urma exploatării resurselor naturale ale regiunii. Înaintea atentatului de ieri, cinci rachete au fost trase asupra unei tabere paramilitare din Miranshah, în Waziristanul de Nord. Trei persoane au fost ucise şi 25 rănite. Aceste trupe sunt formate din paramilitari aflaţi sub control guvernamental, recrutaţi cu precădere din zonele tribale ale Pakistanului, de la graniţa cu Afganistanul.

AFGANISTAN

Ofensiva insurgenţilor

Un număr de 19 persoane au murit şi alte 29 sunt rănite, după ce insurgenţii talibani au atacat ieri sediul guvernatorului din Parwan, o provincie afgană considerată până acum relativ paşnică. Explozii puternice, urmate de focuri de armă, au fost auzite în capitala provinciei, Charikar, aflată la o oră de mers la nord-vest de Kabul. Atacul a durat câteva ore. Guvernatorul Abdul Basir Salangi, aflat în complexul atacat, a declarat că au fost cel puţin şase kamikaze. Majoritatea celor ucişi sunt angajaţi guvernamentali, inclusiv poliţişti. Insurgenţii Taliban au revendicat atacul. În momentul atacului, avea loc o întâlnire a şefilor din domeniul securităţii, la care erau prezenţi şefi ai poliţiei locale şi ai serviciilor de informaţii, alături de consilieri din coaliţia internaţională. Poliţia din această provincie, deşi subechipată, se străduieşte să opună rezistenţă militanţilor Talibani şi unui nivel în creştere al criminalităţii.

SUA

Festival îndoliat

Cel puţin patru persoane au murit şi 43 au fost rănite după ce o rafală puternică de vânt a dărâmat sâmbătă seară o scenă la un festival în aer liber din statul american Indiana. Cu zece minute înainte să se producă accidentul, comandantul operaţiunilor speciale din cadrul poliţiei statului Indiana avertizase audienţa în privinţa înrăutăţirii vremii. Circa 12.000 de oameni urmau să fie evacuaţi. Unii dintre răniţi sunt în stare critică, alţii au rămas blocaţi sub ruine. Printre ei sunt şi copii. Rafalele de vânt au avut viteza de 96 de kilometri pe oră.

ALGERIA

Explozie

O maşină-capcană a explodat, ieri, lângă o secţie de poliţie din Algeria, provincia Tizi-Ouzou. Deflagraţia a rănit cel puţin 33 de oameni, conform primelor informaţii. Circa 11 din cei răniţi sunt ofiţeri de poliţie, a declarat un purtător de cuvânt al spitalului în care au fost internate de urgenţă victimele. Atacul nu a fost revendicat.

ISRAEL

Mine antipersonal

Armata israeliană a decis, pentru a doua oară în 25 de ani, să amplaseze mine antipersonal la graniţa cu Siria, pe Platoul Golan. Autorităţile israeliene au decis să procedeze la o a doua operaţiune de amplasare de mine antipersonal în Golan, ca urmare a evenimentelor din 15 mai, când cetăţeni din Siria şi Liban au pătruns pe teritoriul israelian pentru a comemora Nakba, „Ziua Catastrofei” pentru palestinieni. Incidentul s-a soldat cu 13 morţi şi aproape 400 de răniţi. Înălţimile Golan, vast platou care a aparţinut Siriei, a fost ocupat de trupele israeliene în cursul războiului din 1967.

MAREA BRITANIE

Violenţe

Violenţe au izbucnit, sâmbătă, la Londonderry în Irlanda de Nord în cadrul unui marş protestant în acest oraş cu majoritate catolică, fără a provoca răniţi, a anunţat poliţia. O maşină a fost incendiată şi cocteiluri Molotov au fost lansate înspre poliţie şi clădiri. Patru bărbaţi au fost arestaţi. Aceste incidente au loc la câteva zile după revoltele care au afectat Londra şi mai multe oraşe din Anglia în această săptămână, dar tulburări izbucnesc în mod periodic în timpul paradelor protestanţilor din vară în Irlanda de Nord. Circa 15.000 de persoane şi 140 de fanfare erau aşteptate la paradă anuală pe străzile oraşului.

CHINA

Proteste încununate cu succes

Autorităţile din oraşul Dalian, din nord-estul Chinei, au ordonat ieri închiderea imediată a unei uzine chimice, în urma protestelor masive din partea localnicilor. Ieri, circa 12.000 de locuitori din Dalian au ieşit pe străzi pentru a cere mutarea uzinei, care aparţine grupului Fujia şi care fabrica paraxilenă, o substanţă inflamabilă folosită pentru producerea de mase plastice şi poliester. Unele surse au informat că s-au produs ciocniri între protestatari şi forţele de ordine. Pe 8 august, locuitorii din apropierea uzinei au fost evacuaţi după ce valurile provocate de furtuna Muifa au rupt un dig de apărare a uzinei şi ameninţau să pună în pericol fabrica, existând pericolul unei poluări chimice. Digul a fost reparat, dar locuitorii din zonă sunt îngrijoraţi de efectele activităţii acestei uzine asupra sănătăţii şi securităţii lor.

EGIPT

Ofensivă împotriva extremiştilor

Armata egipteană a trimis ieri 1.000 de soldaţi şi zeci de tancuri şi blindate în nordul Peninsulei Sinai pentru a desfăşura o operaţiune amplă împotriva extremiştilor înarmaţi din provincie. Operaţiunea ar urma să înceapă în scurt timp şi, potrivit ziarului „Al Sharq al-Awsat”, se va desfăşura la graniţa cu Gaza, în regiunea oraşelor el-Arish, Sheikh Zuweid şi Rafah. Nordul Peninsulei Sinai este considerată cea mai nesigură regiune a Egiptului. În zonă acţionează numeroase grupuri de contrabandişti care trafichează arme. Aceştia folosesc tuneluri subterane pentru a alimenta Fâşia Gaza, aflată sub blocadă israeliană după ce controlul enclavei a fost preluat de islamiştii din Hamas, şi cu alimente, petrol, produse de uz casnic. După revoltele populaţiei de la începutul anului, mai mulţi extremişti islamici şi-au regăsit libertatea şi s-au refugiat în nordul peninsulei Sinai.

POLONIA

Bilanţ revizuit

O persoană şi-a pierdut viaţa şi 84 au fost rănite în accidentul feroviar de vineri în Polonia, au informat autorităţile, după ce iniţial se anunţase un bilanţ de patru morţi şi peste 50 de răniţi. Trenul care a deraiat depăşise limita de viteză, iar mecanicul de locomotivă a fost reţinut pentru a da explicaţii. Trenul circula cu viteza de 118 kilometri pe oră, dar linia ferată în locul unde a deraiat fusese în reparaţii timp de o lună şi viteza era restricţionată la 40 de kilometri pe oră. Oficialii polonezi au infirmat zvonurile că trenul ar fi fost supraaglomerat. Garnitura avea 286 de locuri şi în tren se aflau 280 de persoane.

YEMEN

Condiţii

Preşedintele Yemenului, Ali Abdullah Saleh, a declarat că nu va demisiona până când doi dintre cei mai înverşunaţi opozanţi ai săi nu vor părăsi ţara. Preşedintele Saleh, care se află în capitala saudită, Riyad, unde se recuperează după ce în iunie a fost rănit grav într-un atentat cu bombă comis în moscheea palatului său, s-a întâlnit cu membri ai partidului său, Congresul General al Poporului. Acesta este dispus să reînceapă negocieri mediate de cele şase naţiuni ale Consiliului de Cooperare al Golfului pentru a ajunge la un acord în vederea retragerii sale de la putere. Ali Abdullah Saleh condiţionează acum semnarea unei astfel de înţelegeri de plecarea din ţară a doi dintre foştii săi aliaţi care i-au devenit duşmani, generalul Ali Mohsen al-Ahmar şi şeicul Sadiq al-Ahmar. Generalul Ali Mohsen este fratele vitreg al preşedintelui şi a schimbat oficial tabăra, trecând la opozanţi, la 21 martie. Şeicul al-Ahmar este liderul confederaţiei tribale Hashid, cea de-a doua, ca număr al membrilor, din Yemen. Saleh a pus vina pe susţinătorii lui al-Ahmar pentru atacul cu bombă din 4 iunie de la palatul prezidenţial. Preşedintele a suferit arsuri pe 40% din suprafaţa corpului în urma acestui atac. Potrivit purtătorului de cuvânt al opoziţiei, ambii lideri ar fi fost de acord cu cererea lui Saleh de a pleca din ţară.

ESTONIA

Sediu mai sigur

Ministerul Apărării din Estonia ar putea fi mutat într-un loc mai sigur, după ce un bărbat înarmat a pătruns pe 11 august în actualul sediu, a deschis focul şi a aruncat mai multe grenade fumigene înainte de a fi ucis de forţele de ordine. „Avem trei variante: fie să construim o nouă clădire pe terenul Statului Major, fie să construim o nouă clădire într-un alt loc, fie să nu ne mutăm deloc, dar să asigurăm securitatea în întreg cartierul unde se află ministerul”, a declarat un oficial al Ministerului Apărării. Aceste soluţii erau luate în calcul încă din anii 2002-2003, dar au fost readuse în discuţie după atac. Până acum, în Ministerul Apărării se putea intra ca în orice altă instituţie publică, exista un paznic la intrare care verifica vizitatorul şi-l îndruma către locul unde voia să ajungă.

MAREA BRITANIE

Reformele continuă

Marea Britanie îşi va continua reformele în poliţie, care prevăd o reducere a numărului de ofiţeri, în pofida revoltelor recente care s-au răspândit în întreaga ţară, a declarat ministrul britanic al Finanţelor George Osborne. „Ne-am angajat, după cum ministrul de interne, premierul şi eu am făcut cunoscut în această săptămână, să continuăm planul pe care l-am stabilit pentru reforma poliţiei”, a declarat acesta pentru postul de radio BBC. Guvernul britanic intenţionează să ia două miliarde de lire sterline din bugetul poliţiei, ceea ce ar însemna pierderea a aproximativ 30.000 de locuri de muncă, pentru a face faţă unui deficit bugetar record.



12