Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 12 August 2011 / 00:00 609 accesări

ESTONIA

Luare de ostatici la Ministerul Apărării

Un bărbat care a pătruns înarmat în Ministerul Apărării din Estonia a fost împuşcat mortal de poliţie, ieri. Atacatorul, un militar în retragere, a luat ostatic un agent de pază şi apoi a pătruns în clădirea Ministerului Apărării. Ostaticul este în prezent în siguranţă. Iniţial, AFP anunţa că au existat doi ostatici şi că agresorul s-ar fi sinucis în timpul intervenţiei poliţiei. Anterior, postul public de radio estonian informase că bărbatul fusese arestat şi că nimeni nu a fost rănit în incident. Hannes Kont, director al oficiului de presă al ministerului, a declarat pentru AP că ministrul Apărării, Mart Laar, nu se afla în clădire când au avut loc împuşcăturile. Poliţia a primit un apel, ieri după-amiază, a declarat purtătoarea de cuvânt Aleksandra Solnţeva. O unitate de zece persoane a forţelor speciale a pătruns în clădire, după care s-au auzit împuşcături.

POLONIA

Funeralii de stat

Polonia a organizat, ieri, funeralii de stat pentru fostul premier Andrzej Lepper, care s-a sinucis vinerea trecută. Funeraliile au avut loc în oraşul natal al lui Lepper, Zielnowa, a informat un purtător de cuvânt al Guvernului. Lepper a fost găsit mort în biroul său din Varşovia, vineri. Autopsia a arătat că nu există niciun element suspect în moartea fostului premier, cu toate că procurorii anchetează, în prezent, circumstanţele ce au dus la moartea acestuia.

CHINA

Seism puternic

Un cutremur cu magnitudinea 5,8 s-a produs ieri, în regiunea autonomă Xinjiang din nord-vestul Chinei. Cel puţin 26 de persoane au fost rănite iar trei sunt în stare critică. Peste 30 de locuinţe au fost distruse în urma seismului. Pagubele exacte sunt în prezent în curs de evaluare. Cutremurul cu magnitudinea 5,8 s-a produs la ora locală 18.06, a precizat Centrul chinez pentru Cutremure. Epicentrul a fost localizat într-o zonă între municipalitatea Atux din prefectura autonomă Kizilsu Kirgiz şi comitatul Jiashi din Kashgar.

ITALIA

”Gladiatori” arestaţi

Poliţia italiană a reţinut, miercuri, 20 de ”gladiatori”, într-o operaţiune menită să termine cu bandele violente din cele mai faimoase zone turistice din Roma. ”Gladiatorii” moderni au fost surprinşi de poliţişti în timp ce încercau să intimideze concurenţa prin violenţe şi agresiuni. Ofiţeri de poliţie deghizaţi în gladiatori, gunoieri şi turişti au provocat intenţionat banda violentă, formată din membrii a şapte familii care lucrează cu mai multe agenţii de turism. ”Gladiatorii” moderni cer până la 10 euro pentru o fotografie făcută alături de turişti. Aceste personaje sunt o caracteristică a peisajului roman, îmbrăcaţi în costume de luptători din Roma antică. Bande violente au împărţit aceste zone de atracţie turistică.

SUA

Alertă în Oklahoma

Agenţii FBI verifică un posibil dispozitiv explozibil amplasat pe o conductă de gaz natural în zona rurală din Oklahoma. Dispozitivul a fost descoperit miercuri dimineaţă, în apropiere de Okemah, la circa 110 kilometri est de Oklahoma City. Un purtător de cuvânt al poliţiei federale a declarat că autorităţile au folosit un tun cu apă pentru a dezamorsa dispozitivul şi l-au dus la laborator, pentru a fi examinat. Potrivit unui oficial din forţele de ordine, dispozitivul era construit dintr-un praf negru, propan şi un cronometru. El nu a putut aprecia cât de eficientă ar fi putut fi posibila bombă sau ce pagube ar fi putut provoca.

SUEDIA

Protestatari în clădirea ambasadei libiene

Mai mulţi protestatari au intrat, ieri, în clădirea vacantă a ambasadei libiene din Stockholm, a anunţat poliţia. Respectiva clădire era goală de ceva vreme. Protestatarii au reuşit să treacă de cele două gărzi de securitate. Poliţia s-a dus imediat la faţa locului. Potrivit forţelor de ordine, protestatarii au aruncat mai multe obiecte de la geamurile ambasadei. În februarie, mai mulţi protestatari au arborat vechiul steag libian pe ambasadă, steagul de dinainte de Gaddafi, pentru a-şi exprima susţinerea faţă de opoziţia libiană. Suedia nu are legături diplomatice cu Guvernul lui Gaddafi. UE a impus sancţiuni vizând o companie petrolieră şi o agenţie guvernamentală din Libia. Sancţiunile au intrat în vigoare ieri. Compania petrolieră Al-Shahara şi Organizaţia pentru Dezvoltarea Centrelor Administrative (ODAC) sunt acuzate că acţionează în numele sau la ordinele regimului Gaddafi. Toate activele pe care le deţin cele două instituţii în UE au fost îngheţate iar firmele din blocul european nu au dreptul să colaboreze cu ele. Astfel, numărul organizaţiilor vizate de sancţiuni UE, începând din martie, a crescut la 51, cărora li se adaugă şase autorităţi portuare libiene. De asemenea, averea a 39 de persoane, printre care Gaddafi, a fost îngheţată.

ISRAEL

Colonizare suplimentară

Ministerul israelian de Interne şi-a dat aprobarea finală pentru construirea a 1.600 de locuinţe în Ierusalimul de Est ocupat. Ministerul îşi va da aprobarea pentru încă 2.700 de locuinţe. Decizia vine în condiţiile în care Autoritatea Palestiniană va cere, în septembrie, la ONU, recunoaşterea statului palestinian., campanie ferm respinsă de Israel. Anunţul făcut de Israel a fost aspru criticat de palestinieni. Ierusalimul insistă însă că aprobarea dată pentru construirea de locuinţe este una cu caracter economic, nu politic. Colonizarea este considerată ilegală din punctul de vedere al legii internaţionale. Israelul a ocupat Cisiordania în 1967 şi a anexat Ierusalimul de Est, mişcare nerecunoscută de comunitatea internaţională. Peste 500.000 de colonişti locuiesc în Cisiordania, inclusiv în Ierusalimul de Est, în cadrul unei populaţii palestiniene de 2,5 milioane de oameni.

FRANŢA

Ambasadorul ucrainean, convocat la MAE

Ambasadorul ucrainean la Paris a fost convocat, ieri, la Ministerul francez de Externe, pentru a i se transmite îngrijorarea provocată de arestarea fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko. Ambasadorul Oleksandr Kupcişin a fost convocat la minister pentru a i se transmite îngrijorarea Parisului după arestarea lui Timoşenko şi, mai general, faţă de desfăşurarea procesului, a spus Ministerul francez de Externe. Tribunalul din Kiev a ordonat, vinerea trecută, arestarea lui Timoşenko, marea rivală a actualului preşedinte ucrainean, Viktor Ianukovici. Mai mulţi politicieni şi ONG-uri şi-au exprimat îngrijorarea faţă de procedurile împotriva lui Timoşenko. Miercuri, justiţia ucraineană a respins cererea de eliberare a fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko, judecată pentru abuz de putere.

KOSOVO

Aprovizionare din Bulgaria

Kosovo se gândeşte să cumpere alimente din Bulgaria, pentru circa 300 milioane de euro, potrivit discuţiilor ce au avut loc la Sofia, cu ocazia vizitei ministrului kosovar al Comerţului, Mimoza Kusari-Lila. Kusari s-a întâlnit cu ministrul agriculturii, Miroslav Naidenov şi au discutat chestiunea, punând la punct planuri pentru măsuri viitoare, ca eliminarea barierelor administrative în comerţ, precum şi o vizită a unei delegaţii bulgare de oameni de afaceri în Kosovo. Kosovo vrea să intensifice legăturile comerciale cu ţările din regiune, după embargo-urile comerciale impuse de Serbia. Până acum, Kosovo importa produse din Serbia în valoare de 400 milioane de euro, mare parte alimente. Kusari a spus că Priştina ar putea cere Bulgariei toate tipurile de alimente.

JAPONIA

Bilanţ tragic

La cinci luni după dezastrul natural de la 11 martie, peste 4.700 de persoane sunt încă date dispărute. Ceremonii de comemorare au avut loc în numeroase oraşe nipone, ieri. Premierul Naoto Kan a prezentat din nou condoleanţe familiilor victimelor. La 11 martie, un seism de 9 grade a provocat un tsunami de peste 10 metri care a lovit coasta de nord-est a Japoniei. Catastrofa s-a soldat cu 15.689 de morţi iar 4.744 de persoane sunt date dispărute. Prefectura Miyagi, cea mai lovită, are cel mai mare bilanţ de victime. Urmează Iwate şi Fukushima. Pagubele sunt estimate la circa 211 miliarde de dolari.



12