Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 11 August 2011 / 00:00 576 accesări

UNGARIA

Copil român mort

Un băiat român, în vârstă de 10 ani, a murit în spital, după ce a fost lovit de o maşină, în timp ce culegea fructe de pădure în sudul Ungariei, a anunţat, ieri, un purtător de cuvânt al poliţiei. Băiatul a fost transportat de urgenţă la spital cu un elicopter, marţi seara, dar medicii nu i-au putut salva viaţa. Accidentul s-a produs pe drumul naţional 54, în apropiere de Nadudvar. Băiatul a traversat strada împreună cu părinţii, dar apoi s-a întors pentru a culege fructe de pădure. El a fost lovit de o maşină.

ARGENTINA

Explozie la o rafinărie

O explozie la o rafinărie petrolieră din Argentina a provocat moartea unei persoane şi rănirea altor cinci. Răniţii au fost duşi la un spital din Bahia Blanca. Deflagraţia a avut loc la o rafinărie deţinută de compania petrolieră braziliană Petrobras, în apropiere de Bahia Blanca, la circa 450 de kilometri sud-vest de Buenos Aires. Oficialii au ordonat închiderea rafinăriei, după explozia ce a avut loc în jurul orei locale 00.00. Cauza exploziei nu este cunoscută încă.

RUSIA

50% din armele chimice, distruse

Rusia a distrus deja 50% din stocurile sale de arme chimice, a anunţat, ieri, la Moscova, directorul Agenţiei federale pentru construcţii speciale (Spetsstroi), Grigori Naghinski. În total, Rusia trebuie să distrugă 40.000 de tone de substanţe toxice, din care 20.900 de tone au fost distruse deja până în 9 august. Programul de distrugere a armelor chimice prevede dezmembrarea totală a armelor chimice ruse până în 2015. În 2012, un centru de distrugere a muniţiilor complexe va fi dat în folosinţă în regiune Penza, la circa 600 de kilometri sud-est de Moscova. Rusia dispune de şapte centre de distrugere a armelor chimice, construite de Spetsstroi.

COREEA DE SUD

Broker sinucigaş

Un broker sud-corean de 48 de ani s-a sinucis aruncându-se de la etajul 18 al unei clădiri, un gest extrem pe care poliţia din Seul l-a pus pe seama recentei prăbuşiri a burselor, care a provocat pierderi uriaşe unor clienţi ai brokerului. Tragedia aminteşte de scenele similare petrecute în timpul crizei care a zguduit SUA în 1929, când bancherii americani se aruncau de pe zgârie-nori, după ce falimentaseră. Coreea de Sud are o rată a sinuciderilor de 31 la suta de mii de locuitori.

PAKISTAN

Dronă ucigaşă

Un avion american fără pilot a lovit mai multe ţinte din zona tribală Waziristan din Pakistan, la graniţa cu Afganistanul, provocând moartea a 20 de persoane, multe dintre ele de altă cetăţenie decât pakistaneză. Informaţia a fost dată publicităţii ieri, de autorităţile de la Islamabad. Drona a lansat două rachete care au distrus un vehicul şi o clădire din Kharonai, oraş unde erau reuniţi mai mulţi militanţi ai aşa-numitei Reţele Haqqani, care atacă trupele afgane şi internaţionale de pe teritoriul Afganistanului.

AFGANISTAN

Talibani ucişi

Talibanii care au doborât, în urmă cu câteva zile, un elicopter american la bordul căruia se aflau 38 de militari americani şi afgani au fost ucişi în urma unui raid aerian cu ţintă precisă, a anunţat, ieri, generalul John Allen, comandantul forţelor americane din Afganistan. Acesta a declarat că ”forţele internaţionale au aflat unde au fugit insurgenţii, i-au depistat şi i-au ucis printr-o lovitură aeriană energică”. Separat, NATO a anunţat într-un comunicat că atacul aerian, care a avut loc luni, a ucis un lider taliban, mollah-ul Mohibullah şi pe insurgenţii care au tras, la 6 august, în elicopterul CH-47. În urma prăbuşirii elicopterului, şi-au pierdut viaţa inclusiv membri ai Seal Team Six, unitatea de elită a forţelor speciale americane, cea care a întreprins la începutul lunii mai, în Pakistan, operaţiunea de eliminare a liderului al-Qaida, Osama bin Laden.

CHINA

Primul portavion

Primul portavion chinez a fost lansat la apă, ieri. Anunţul a fost făcut pentru a suscita o serie de preocupări statelor vecine, multe dintre ele în dispută teritorială cu China. Portavionul Varyag va fi utilizat pentru cercetare ştiinţifică, explorări şi antrenamente, dă asigurări regimul de la Beijing, însă o serie de reviste de specialitate vorbesc depsre radare şi rachete sol – aer la bord.

CHILE

Proteste studenţeşti

Protestele studenţeşti faţă de Guvernul preşedintelui Sebastian Pinera din Chile s-au soldat cu 396 arestări şi rănirea a 55 de poliţişti şi a 23 de civili, au anunţat, ieri, autorităţile. Oamenii s-au strâns în întreaga ţară, marţi, pentru a cere educaţie publică mai bună şi gratuită. Acesta a fost cel mai amplu protest din Chile de la sfârşitul dictaturii militare a lui Pinochet, în 1990. Circa 100.000 de persoane s-au strâns numai în Santiago, unde persoane cu feţele acoperite au început să se bată cu poliţia şi să vandalizeze proprietăţi private. Săptămâna trecută, un protest similar a dus la 874 arestări şi rănirea a 90 de poliţişti. În Chile, educaţia la universităţi necesită taxe lunare. Protestele au început în urmă cu trei luni şi au dus deja la schimbarea ministrului. Din cauza protestelor, popularitatea lui Pinera a ajuns la 26%, cel mai scăzut nivel pentru un preşedinte chilian din 1990 încoace.

RUSIA

Epavă recuperată

Epava avionului Antonov 12 care s-a prăbuşit marţi, cu 11 persoane la bord, în regiunea Magadan din Extremul Orient al Rusiei, a fost găsită la circa 500 de kilometri de aeroportul de unde decolase, a anunţat agenţia rusă pentru transport aerian Rosaviaţia. Echipele de căutare nu au găsit nici un supravieţuitor, a declarat purtătorul de cuvânt al agenţiei, refuzând însă să precizeze dacă au fost recuperate şi trupurile neînsufleţite ale pasagerilor. Avionul a fost foarte grav avariat, iar fragmentele epavei sunt răspândite pe o rază de doi kilometri. Aparatul AN-12, care transporta 16 tone de produse alimentare, decolase de la Magadan şi se îndrepta către Ciukotka, o altă regiune din Extremul Orient rus. Comitetul de anchetă rus a precizat că a deschis o investigaţie penală pentru încălcarea regulilor de securitate în transportul aerian şi privilegiază ipotezele unei defecţiuni tehnice sau erori de pilotaj.

JAPONIA

Demisia premierului

Premierul japonez, Naoto Kan, a declarat ieri că îşi va da demisia, după ce două legi cheie vor fi adoptate de Parlament, la sfârşitul lunii august. Premierul încearcă să obţină aprobarea Parlamentului pentru un proiect de lege care îi permite Guvernului să emită obligaţiuni în actualul an financiar şi pentru un altul care promovează folosirea energiei din surse regenerabile. Naoto Kan, al cincilea premier al Japoniei din ultimii cinci ani, este supus la presiuni mari, atât din partea opoziţiei, cât şi din partea formaţiunii sale, să demisioneze. El a fost învestit în funcţie în iunie 2010 şi a supravieţuit unei moţiuni de cenzură la începutul lunii iunie, dar a anunţat că va demisiona după criza generată de cutremurul devastator din 11 martie. Mulţi oficiali din se aşteptau ca premierul să demisioneze în iulie, dar acesta a sugerat că va rămâne în funcţie până când situaţia de la centrala nucleară Fukushima se va afla sub control.

SUA

Restricţii de viză

Rusia a interzis intrarea pe teritoriul său pentru mai mulţi oficiali americani, în replică la interdicţiile de viză impuse de Washington unor oficiali ruşi suspectaţi că au legătură cu moartea în închisoare a juristului Serghei Magniţki, a relatat, ieri, cotidianul ”Kommersant”. Potrivit unor surse citate de ziar, lista întocmită de Moscova este pregătită şi conţine câteva zeci de americani ale căror identităţi nu vor fi divulgate. Este vorba despre cetăţeni americani care, în opinia Moscovei, au încălcat drepturile omului în cazul unor cetăţeni ruşi, în special în cazul presupusului traficant de arme Viktor Bout, arestat în Thailanda şi deţinut în SUA, precizează ”Kommersant”. Departamentul de Stat american a anunţat la sfârşitul lui iulie că a adoptat interdicţii de viză împotriva unei liste de cetăţeni ruşi, suspectaţi că ar fi implicaţi în moartea lui Serghei Magniţki în închisoare, în 2009. Kremlinul a anunţat atunci că Rusia pregăteşte măsuri de retorsiune. Lista rusă ar putea include reprezentanţi ai Agenţiei americane Antidrog (DEA), implicaţi în arestarea lui Viktor Bout şi a lui Konstantin Iaroşenko, un pilot rus arestat în Liberia, în cadrul unui caz de trafic de droguri, şi deţinut în SUA. Serghei Magniţki, un jurist în cadrul unui fond de investiţii occidental, a murit după ce a stat aproape un an într-un centru de detenţie din Moscova, în noiembrie 2009. El fusese arestat pentru evaziune fiscală, la câteva zile după ce a denunţat o schemă financiară de 5,4 miliarde de ruble (130 de milioane de euro), pusă la cale de oficiali din cadrul poliţiei şi Fiscului rus, în defavoarea fondului de investiţii occidental Hermitage şi a statului rus.



12