Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 06 August 2011 / 00:00 551 accesări

BULGARIA

Accident provocat de un camion românesc

Trei persoane, între care un român, au fost rănite după ce o cisternă încărcată cu 20 de tone de bicarbonat de sodiu, tractată de un camion înmatriculat în România, s-a răsturnat vineri dimineaţă, pe autostrada Trakia din Bulgaria. Cisterna s-a răsturnat după ce s-a rupt cârligul care o lega de un camion înmatriculat în România. Produsul chimic s-a împrăştiat pe şosea. Un automobil Honda, care circula în spatele camionului, nu a putut opri şi a lovit cisterna. Accidentul s-a produs la circa 149 de kilometri de Sofia. Şoferul camionului, cetăţean român şi două persoane din automobilul Honda sunt răniţi. Ei au fost transportaţi la spitalul din Plovidv, dar viaţa nu le este în pericol.

SUA

Femeie de 75 de ani, pilot... periculos

Două avioane militare F-16 au interceptat avionul Kitfox Model 2 al unei septuagenarei americane, Myrtle Rose. Femeia originară din suburbia nord-vestică South Barrington din Chicago a pătruns cu avionul într-o zonă aeriană restricţionată ca urmare a vizitei preşedintelui Obama. Femeia, în vârstă de 75 de ani, s-a întors din drum după ce s-a trezit escortată de cele două aeronave militare decolate de la baza Toledo din Ohio. Potrivit poliţiei, bătrâna nu realizase că se află în zonă aeriană restricţionată. Preşedintele Obama se afla la Chicago pentru a-şi sărbători ziua de naştere.

SPANIA

Cel puţin 20 de răniţi la Madrid

Cel puţin 20 de persoane au fost rănite, joi seară, la Madrid, în urma unor confruntări între protestatari şi forţele de ordine, produse în faţa sediului Ministerului spaniol de Interne. Poliţia spaniolă a interzis joi, pentru a treia zi consecutiv, accesul manifestanţilor în Puerta del Sol, împiedicându-i pe aceştia să-şi reinstaleze tabăra în piaţa centrală din Madrid. Un purtător de cuvânt al serviciilor de urgenţă a afirmat că 20 de persoane au fost rănite, şapte dintre acestea fiind poliţişti, iar cotidianul ”El Pais” a anunţat că trei persoane au fost reţinute. Poliţia a evacuat, marţi dimineaţă, tabăra emblematică a ”indignaţilor” din Puerta del Sol, locul de unde a pornit, la 15 mai, mişcarea de protest faţă de efectele crizei şi politica Guvernului socialist de la Madrid. Piaţa a fost ocupată timp de aproape o lună, între 17 mai şi 12 iunie, de o tabără de corturi devenită centrul contestării; ulterior, în Puerta del Sol a mai rămas doar un stand de informare, care a fost evacuat de poliţie, marţi.

IRAN

Explozie la cel mai lung oleoduct

Una dintre cele mai lungi conducte petroliere din Iran a explodat vineri, iar pompierii au reuşit să stingă incendiul abia după 10 ore. Autorităţile anchetează cauzele exploziei produse în oraşul Qale Naar din vestul ţării. Sute de pompieri au intervenit şi au depus eforturi pentru stingerea flăcărilor. Producţia de ţiţei în câmpurile petrolifere din sud continuă la capacitate maximă iar ţiţeiul este transferat către alte conducte, a declarat directorul companiei naţionale de petrol, Hormoz Ghalavand. Potrivit datelor oficiale, 40.000 de barili de petrol sunt transportaţi zilnic prin oleoductul afectat. Flăcările au atins 40 de metri înălţime, iar incendiul a afectat o zonă de 300 de metri pătraţi. Iranul se află pe locul patru în topul celor mai mari producători de petrol din lume.

GRECIA

Grevă suspendată

Taximetriştii greci aflaţi în grevă de la jumătatea lui iulie au anunţat vineri că îşi suspendă protestul, pentru o lună. Decizia vine sub presiunea criticilor exprimate atât de agenţiile de turism, cât şi de Guvern. Joi, prefectul Atenei, Yannis Sgouros, le-a dat asigurări reprezentanţilor sindicatelor că nu va fi modificat sistemul de acordare de licenţe pentru taximetrie. Autorităţile elene intenţionează eliberarea gratuită a licenţei pentru profesia de taximetrist, în condiţiile în care până în prezent, licenţa împreună cu maşina putea să coste şi până la 100.000 de euro, deoarece numărul de taxiuri se afla sub controlul strict al autorităţilor. Protestatarii se opun planurilor Guvernului de a emite noi licenţe de taximetrie, ca parte a eforturilor Atenei de a-şi relansa economia prin liberalizarea sectoarelor de afaceri care impun restricţii. Înlăturarea restricţiilor care împiedică accesul la aşa-numitele profesii închise, printre care se numără şi ingineria şi dreptul, este o condiţie cheie pentru ca Grecia să poată continua să primească bani în cadrul planului de salvare de la UE şi FMI. Taximetriştii au intrat în grevă după ce noul ministru al Transporturilor, Yannis Ragoussis, a refuzat să aplice un acord încheiat de predecesorul său, înainte de remanierea guvernamentală de la 17 iunie, care prevedea ca numărul de taxiuri din fiecare oraş să fie legat de numărul de locuitori. Manifestaţiile zilnice ale proprietarilor de taxiuri de la Atena şi din mai multe oraşe din Grecia, precum şi din insula Creta, au provocat ambuteiaje uriaşe în porturile din Pireu şi din alte insule, dar şi la aeroportul internaţional din Atena. Potrivit mass-media greceşti, greva a provocat pierderi de 1,2 miliarde de euro portului Pireu, în condiţiile în care mai multe nave de croazieră nu au mai acostat, ci şi-au continuat drumul mai departe în Mediterana, pentru a-i debarca pe turişti.

CIPRU

Nou guvern

Preşedintele cipriot, Demetris Christofias, a format, vineri, un nou guvern, în cadrul căruia economistul Kikis Kazamias va deţine portofoliul Finanţelor. Christofias a decis remanierea Guvernului său în faţa nemulţumirii populare ce a urmat exploziilor de la un depozit de armament la 11 iulie, ce au distrus principala centrală electrică a ţării şi s-au soldat cu 13 morţi. Republica Cipru, membră a UE şi a Zonei Euro, se confruntă cu dificultăţi economice din ce în ce mai importante, ce au determinat principalele agenţii de rating să scadă nota suverană a ţării în faţa riscurilor de derapaje bugetare.

ITALIA

Ciuperci contaminate

800 de kilograme de ciuperci porcine bulgăreşti, contaminate cu larve, au fost descoperite şi confiscate de autorităţile sanitare italiene. Ciupercile îngheţate au fost găsite la Padova şi urmau să fie distribuite în restaurantele locale. În octombrie 2010, autorităţile italiene au descoperit 12 kilograme de ciuperci otrăvitoare Amanita muscaria, cunoscute şi ca buretele muştelor, importate tot din Bulgaria, ce urmau să fie distribuite în supermarketurile din Roma. Italia importă ciuperci în special din România, Bulgaria şi Macedonia.

GRECIA

Şanţ la graniţa cu Turcia

Grecia vrea să sape un şanţ de şapte metri adâncime şi 30 de metri lăţime de-a lungul a 120 de kilometri de la graniţa sa cu Turcia, pentru a combate imigraţia ilegală dar şi pentru a preveni un eventual atac terestru din ţara vecină, a relatat presa elenă. Deja, 14,5 kilometri din acest şanţ ar fi fost săpaţi iar lucrările ar urma să continue de-a lungul râului Evros, care formează graniţa dintre Grecia şi Turcia. Zona este cunoscută ca fiind o poartă de intrare pentru imigraţia ilegală în UE. Cu câteva luni în urmă, Grecia anunţase că vrea să construiască un zid de 12,5 kilometri lungime de-a lungul graniţei sale de nord-est cu Turcia, dar planul a fost criticat de stânga şi de organizaţiile pentru drepturile omului, inclusiv de Agenţia ONU pentru Refugiaţi. Şi noul plan, de construire a unui şanţ, a fost întâmpinat deja cu critici. Organizaţia germană Pro Asyl a declarat că o astfel de acţiune nu face decât să sporească tributul plătit de refugiaţii care traverează graniţa. Potrivit Frontex, 48.000 de imigranţi ilegali, inclusiv afgani, irakieni sau palestinieni, intră anual în UE folosindu-se de teritoriul Greciei. Potrivit statisticilor neoficiale însă, în 2010 circa 128.000 de imigranţi ilegali ar fi reuşit să ajungă în Grecia. Atena acuză Turcia că nu face nimic pentru a-i împiedica pe imigranţi să treacă ilegal graniţa în Grecia şi că nu aplică un acord prin care se angaja să-i primească înapoi pe refugiaţii expulzaţi.



12