Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 05 August 2011 / 00:00 489 accesări

SUA

Alertă la Virginia Tech

Poliţia a anunţat ieri că a făcut cercetări şi a stat de vorbă cu mai multe persoane, dar nu au găsit încă un suspect pe care trei tineri l-ar fi văzut cu o armă, în apropierea unei clădiri în care se află cantina campusului de la Virginia Tech. Un oficial al Universităţii a anunţat că alerta declanşată în campus rămâne în vigoare. În campus se desfăşoară cursuri de vară. Trei tineri aflaţi în campusul Universităţii Virginia Tech au anunţat că au văzut, la ora 9.09, un bărbat alb, cu înălţime de circa 1,80 metri, cu păr şaten deschis, care părea să aibă o armă. Bărbatul a fost văzut în aripa campusului universitar denumită New Residence Hall East. Arma era acoperită de o pânză iar bărbatul se îndrepta mergând repede în direcţia terenurilor de volei. Suspectul purta o cămaşă în dungi verticale albe şi albastre, şort şi sandale. Poliţia a răspuns imediat apelului dar nu a găsit pe nimeni care să corespundă descrierii. Virginia Tech a fost, la 16 aprilie 2007, scena unui masacru soldat cu 33 de morţi. Un tânăr de origine asiatică a deschis focul asupra studenţilor şi profesorilor din sălile de curs, după care s-a sinucis. În atac şi-a pierdut viaţa şi profesorul de origine română Liviu Librescu, care a murit încercând să-şi protejeze studenţii.

POLONIA

Alegeri generale pe 9 octombrie

Preşedintele polonez, Bronislaw Komorowski, a anunţat ieri că alegeri generale vor avea loc în 9 octombrie. Potrivit sondajelor de opinie, formaţiunea Platforma Civică, a premierului Donald Tusk, se află în fruntea preferinţelor alegătorilor iar observatorii se aşteaptă ca partidul să obţină un nou mandat la guvernare, cu sau fără majoritate clară în Parlament. Criticii au subliniat că, prin organizarea alegerilor în timpul preşedinţiei poloneze a UE, care a început în 1 iulie, există riscul unei schimbări a Guvernului în această perioadă, dar preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a dat asigurări că aceasta nu reprezintă o problemă.

JAPONIA

Oficiali demişi

Trei înalţi oficiali însărcinaţi cu securitatea şi politica nucleară au fost demişi din Guvernul japonez, pe fondul crizei de la centrala atomică Fukushima. Ministrul Industriei şi Comerţului, Banri Kaieda, a spus că cei trei vor fi traşi la răspundere pentru că nu au administrat corespunzător centrala şi problemele sale. Materiale radioactive se scurg în continuare de la Fukushima, la aproape cinci luni după ce a fost afectată de seismul devastator din 11 martie şi tsunamiul care i-a urmat. Criza a scos la lumină şi relaţiile strânse dintre guvern şi industria energetică. Cei trei oficiali demişi sunt şeful Agenţiei pentru Securitate Nucleară, Nobuaki Terasaka, şeful Agenţiei pentru Resurse Naturale şi Energie, Tetshuhiro Hosono şi viceministrul Economiei, Comerţului şi Industriei, Kazuo Matsunaga. La rândul său, Kaieda, care a jucat un rol cheie în administrarea crizei de la Fukushima, a anunţat că va demisiona şi îşi va asuma responsabilitatea dar nu a precizat când va face acest lucru. Dezastrul natural din 11 martie a provocat explozii la reactoarele centralei de la Fukushima. La sfârşitul lunii iunie, Guvernul japonez a anunţat că dezastrul natural ar putea costa ţara circa 210 miliarde de dolari. Estimările nu includ însă pagubele provocate de criza nucleară de la Fukushima.

SUA

Dispută... aeriană

Preşedintele Obama a cerut Congresului să pună capăt unei dispute privind finanţarea ce a dus la închiderea parţială a Administraţiei Federale de Aviaţie (FAA), instituţie însărcinată cu asigurarea siguranţei aeriene a SUA. El a avertizat că în situaţia actuală, toată lumea are de pierdut iar Guvernul nu va putea strânge un miliard de dolari din taxe pentru tranzitul aerian. Mulţi congresmeni au plecat în vacanţa de vară, după rezolvarea crizei datoriilor din SUA, fără a rectifica bugetul FAA. Ei ar urma să se întoarcă în septembrie. În aceste condiţii, circa 70.000 de angajaţi implicaţi în diferite proiecte pe aeroporturi au fost nevoiţi să îşi oprească activitatea. Iar inspectorii pentru siguranţă au fost rugaţi să lucreze fără a fi plătiţi. Controlul traficului aerian nu a fost afectat. Încetarea parţială a activităţii FAA costă Guvernul federal circa 200 de milioane de dolari pe săptămână, din taxe pentru pasageri care nu mai pot fi strânse.

BULGARIA

Fraudă electorală?

Un fost vicepreşedinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Bulgaria, Mihail Konstantinov, a declarat că lista cu alegători din ţară conţine circa 700.000 de nume false. El a explicat că lista cu alegători conţine 6.800.000 de nume, în timp ce, potrivit Institutului Naţional de Statistică, există numai 6.100.000 de bulgari cu drept de vot. Konstantinov a subliniat că CEC ar fi trebuit să corecteze această problemă printr-o soluţie legislativă, dar în prezent este deja prea târziu. El a amintit că recomandă înregistrarea alegătorilor, o măsură ce ar elimina voturile false, de cel puţin 16 ani. El a îndemnat jurnaliştii să lanseze o campanie în acest sens şi să exercite presiuni asupra parlamentarilor, pentru ca înregistrarea alegătorilor să fie în vigoare pentru alegerile generale din 2013. În 23 octombrie, Bulgaria va organiza alegeri locale şi prezidenţiale.

AUSTRALIA

Bombă falsă

Poliţia australiană a afirmat că dispozitivul ataşat de gâtul unei tinere nu era o bombă. Madeleine Pulver, în vârstă de 18 ani, se afla în casa sa din Sydney, când un intrus ar fi intrat şi ar fi plasat dispozitivul în jurul gâtului ei. Potrivit poliţiei, suspectul a lăsat un bilet care ar putea ajuta ancheta. Autorităţile iau în considerare posibilitatea ca incidentul să facă parte dintr-o tentativă de şantaj. Potrivit poliţiei, autorul a mai avut contacte cu Pulver. Autorităţile au anunţat că procesul de îndepărtare a dispozitivului, ce a durat 10 ore, a fost o operaţiune delicată şi dificilă şi că au cerut ajutorul geniştilor britanici. În cursul operaţiunii, echipele de intervenţie au evacuat locuinţele din jur, mai multe străzi au fost închise iar ambulanţe şi pompieri au fost desfăşuraţi în zonă. Madeleine Pulver a fost dusă la spital şi a fost externată ieri.

R. DOMINICANĂ

Evacuaţi din calea lui Emily

Peste 1.600 de persoane ameninţate de inundaţiile din R. Dominicană au fost evacuate miercuri, în urma precipitaţiilor abundente provocate de furtuna tropicală Emily. Majoritatea evacuărilor au avut loc în sudul ţării, expus furtunii tropicale. R. Dominicană a declarat alertă maximă, marţi, în şase provincii şi a suspendat activităţile de agrement pe întregul litoral şi pe cursul râurilor. Şi autorităţile din Haiti au decretat, încă de marţi dimineaţă, alertă maximă pe întregul teritoriu, cerându-le locuitorilor să părăsească zonele expuse furtunii. Experţii americani au avertizat că furtuna riscă să provoace alunecări de teren periculoase în cele două ţări, ca urmare a precipitaţiilor abundente.



12