Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 03 August 2011 / 00:00 515 accesări

GRECIA

Hoţi români arestaţi

Poliţia din Salonic a arestat, luni, cinci cetăţeni români, cu vârste cuprinse între 21 şi 54 de ani, sub acuzaţia că au comis o serie de furturi în nordul Greciei. Suspecţii au fost prinşi în flagrant, după ce au urmărit o bătrână de 81 de ani şi au încercat să-i ia 580 de euro pe care îi scosese dintr-un bancomat din Kalamaria, o suburbie a Salonicului. Poliţia îi urmărea pe suspecţi după ce fusese alertată de un cuplu de bătrâni pe care cei cinci români încercaseră, fără succes, să-i jefuiască în mod similar, după ce scoseseră bani de la bancomat. Anchetatorii cred că liderul bandei este un bărbat de 54 de ani, care îi însărcinase pe ceilalţi patru să găsească potenţiale victime, când acestea făceau extrageri mai semnificative de la bancomate. Hoţii îi distrăgeau atenţia victimei în timp ce un al cincilea îi umbla în geantă şi-i lua banii.

RUSIA

Masacru

Cinci membri ai aceleiaşi familii au fost găsiţi morţi în apartamentul lor din Toula, un oraş situat la 185 de kilometri la sud de Moscova. A fost deschisă o anchetă, pentru că trupurile victimelor prezentau urme de violenţă. Trei băieţi în vârstă de 4, 5, respectiv 9 ani se numără printre victime, celelalte două persoane ucise fiind mama şi bunica lor. Potrivit informaţiilor preliminare ale anchetei, toţi au fost bătuţi până când au murit, în urmă cu cel puţin o săptămână. Vecinii au alertat poliţia, luni, după ce au simţit un miros urât. “Cele cinci trupuri neînsufleţite au fost descoperite îngrămădite în baie. Toate aveau răni la cap”, a povestit un martor. Poliţia nu a găsit niciun semn de forţare la uşa apartamentului. Acest caz aminteşte de tragedia din noiembrie anul trecut, din oraşul Kouchtchevskaia, în regiunea Krasnodar din sudul Rusiei. Un număr de 12 persoane, dintre care patru copii, au fost ucişi cu arme albe în casa unui fermier. Un grup criminal condus de un deputat local care teroriza acest oraş de mulţi ani a fost responsabil de masacru.

EGIPT

Jurnalistă BBC arestată

O jurnalistă a BBC, Shaimaa Khalil, a fost arestată luni, în piaţa Tahrir din capitala egipteană, Cairo. Circumstanţele reţinerii sale nu sunt clare dar a intervenit după ce soldaţi susţinuţi de scutieri au evacuat cu forţa piaţa. Martori au spus că manifestanţii au fost bătuţi şi le-au fost luate telefoanele mobile. Oricine făcea fotografii era vizat. BBC a contactat autorităţile pentru a cere eliberarea jurnalistei. Un protest de proporţii a reînceput, la 8 iulie, în piaţa-simbol a revoluţiei egiptene. Manifestanţii cereau realizarea tuturor cerinţelor formulate la revoluţia din 25 ianuarie. Duminică, majoritatea forţelor politice şi-au suspendat participarea la demonstraţii, din cauza începerii Ramadanului, luna de post musulman. Mai multe sute de protestatari au rămas, totuşi, în piaţă, majoritatea persoane neafiliate vreunui partid şi rude ale victimelor din evenimentele care au avut loc la Cairo, în ianuarie şi februarie.

JAPONIA

Nivel de radiaţii fatal

Compania care operează centrala nucleară japoneză Fukushima a detectat un nivel de radiaţii de 10.000 de microsiverţi pe oră, ce poate fi fatal pentru om. Acest nivel de radiaţii este cel mai ridicat înregistrat după cutremurul din 11 martie şi tsunamiul care i-a urmat, a declarat, ieri, un purtător de cuvânt al companiei. Radioactivitatea a fost măsurată luni după-amiază, în apropiere de reactoarele 1 şi 2, la baza unui turn de ventilaţie. O singură expunere la acest nivel de radiaţii ar duce la moartea unui om în câteva săptămâni. Dezastrul natural din 11 martie a provocat explozii la centrala nucleară, cel mai grav accident nuclear după Cernobâl.

INDIA

Incident nuclear

Patru angajaţi indieni au fost expuşi unor niveluri reduse de radiaţii, la sfârşitul lunii mai, din cauza unei erori comise în centrul de control al unei centrale nucleare din vestul ţării, a anunţat, ieri, cotidianul ”Times of India”. Directorul centralei nucleare din Kakrapur a afirmat că angajaţii lucrau la sistemul de transport al combustibililor uzaţi, în momentul în care în conducte a intrat accidental combustibil radioactiv. Doza de radiaţii la care au fost expuşi muncitorii a fost de 90 de milisievert, uşor superioară celei de 60 mSv suportată de organism la o scanare medicală. Doi dintre angajaţii prezenţi în camera de control a centralei când a avut loc incidentul au fost eliberaţi din funcţii.

LITUANIA

Cu TAB-ul pe Mercedes

Biroul primăriei capitalei lituaniene Vilnius a dat publicităţii un video care îl arată pe primar într-un vehicul militar blindat, urcându-se cu acesta pe un Mercedes parcat neregulamentar, pe o alee destinată biclicliştilor. Arturas Zuokas a declarat că a făcut acest lucru ca să le amintească locuitorilor capitalei să nu mai încalce legile, parcând în locuri nepermise. ”Dacă ai maşină şi o grămadă de bani, nu înseamnă că ai voie să parchezi unde ai chef. În ultima vreme s-au înregistrat numeroase astfel de situaţii şi am făcut acest lucru ca să le amintesc celor în cauză că un comportament nepotrivit faţă de ceilalţi oameni este greşit şi nu va fi tolerat”, a declarat primarul. Arturas Zuokas a devenit cel mai tânăr primar al Vilniusului în anul 2000. În februarie anul acesta, el a câştigat din nou alegerile locale.

OLANDA

Ajutor social condiţionat

Guvernul olandez vrea să înăsprească condiţiile în care imigranţii est-europeni pot beneficia de ajutor social, introducând obligativitatea cunoaşterii limbii şi alte cerinţe. Olanda a decis, de asemenea, să-i oprească, practic, pe fermierii autohtoni să mai angajeze muncitori sezonieri din România şi Bulgaria pentru culesul fructelor şi legumelor, pe motiv că sunt destui şomeri în Olanda care pot face aceste munci. Ministrul olandez pentru Afaceri Sociale, Henk Kamp, a declarat că numărul imigranţilor din Europa Centrală şi de Est care se mută în Olanda este mult mai mare decât se aşteptau autorităţile şi a arătat că la sfârşitul anului trecut erau de peste două ori mai mulţi solicitanţi de ajutor social decât în 2008. Organizaţia guvernamentală de studii macroeconomie, CPB, arată că în 2004 şi 2005 au venit în Olanda între 7.500 şi 15.000 de cetăţeni din Europa Centrală şi de Est. În prezent, s-au înregistrat peste 200.000 de imigranţi, dar nu este clar câţi mai sunt fără a figura oficial în statisticile oficiale. Numărul celor care au solicitat ajutor social a crescut de la 460 în 2008 la 1.070 la sfârşitul anului trecut. De asemenea, numărul celor care au cerut indemnizaţie de şomaj a crescut de la 107 în 2007 la 1.527 în decembrie 2010.

ESTONIA

Pericol nazist

Rusia a cerut, ieri, puterilor occidentale să răspundă în faţa a ceea ce Moscova numeşte ”o adunare ilegală a veteranilor de război nazişti din Estonia”. Întâlnirea membrilor diviziei a 20-a SS în nord-estul Estoniei, la 30 iulie, a provocat protestele vehemente din partea Moscovei. Peste 26 de milioane de cetăţeni sovietici au murit ucişi de nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. ”Complicitatea criminală a autorităţilor estone în organizarea unor asemenea evenimente nu ar trebui să treacă neobservată de partenerii Estoniei din UE şi NATO şi nici de organizaţiile internaţionale speciale”, a declarat Ministerul rus de Externe. Moscova consideră că ”acest eveniment instalează ideile neonazismului, xenofobiei şi rasismului în rândul tineretului”. Aflat în vizită în SUA, săptămâna trecută, premierul eston, Andrus Ansip, a spus că aceste reuniuni nu au nimic a face cu ideologia nazistă. Următoarea întâlnire a veteranilor este programată pentru 3-6 august.

CUBA

Vise de străinătate

”Cuba va relaxa politicile sale în domeniul deplasărilor în străinătate şi imigraţiei dar va continua să protejeze naţiunea de scurgerea de creiere şi de interferenţa străinilor”, a declarat, luni, liderul cubanez, Raul Castro, după ce Parlamentul a aprobat o serie de reforme economice şi sociale propuse de Partidul Comunist. Castro a explicat că vechile reguli reflectau lupta naţiunii cubaneze comuniste împtriva influenţei străine şi a actelor contrarevoluţionare. Una dintre principalele nemulţumiri ale cetăţenilor cubanezi, dar şi ale emigranţilor era legată de formalităţile extrem de complexe şi costisitoare pe care le presupune obţinerea vizei. Liderul cubanez a declarat că noile politici în domeniul migraţiei vor îmbunătăţi relaţiile cubanezilor cu marea comunitate de emigranţi din străinătate şi vor promova turismul. Pentru a putea pleca în străinătate, cubanezii aveau nevoie de invitaţie validată de un consulat, trebuiau să obţină permis de ieşire din ţară şi un paşaport. Aceste formalităţi costau 400 de dolari, în condiţiile în care salariu mediu lunar este mai mic de 20 de dolari în Cuba.

PAKISTAN

Restricţii pentru americani

Pakistanul a impus restricţii asupra deplasărilor diplomaţilor americani în ţară, iar ambasadorul american, Cameron Munter, a fost reţinut temporar pe aeroportul din Islamabad, săptămâna trecută, a anunţat, luni, Departamentul de Stat al SUA. Munter, care încerca să meargă la Karachi, nu avea asupra sa un certificat pe care îl cer, în prezent, autorităţile pakistaneze, diplomaţilor americani, pentru a călători pe teritoriul ţării. Într-un incident separat, diplomaţi americani au fost împiedicaţi, săptămâna trecută, să meargă de la Islamabad la Peshawar. Un înalt oficial american a declarat că, teoretic, restricţiile de călătorie existau de mai mulţi ani dar nu au fost aplicate niciodată. El a explicat că mai multe ţări din sudul Asiei au impus măsuri similare pentru diplomaţi. Restricţiile reprezintă cea mai recentă sursă de tensiune între cele două ţări, după ce un comando american l-a ucis pe Osama bin Laden, în 2 mai.

RUSIA

Cazul Magniţki, redeschis

Anchetatorii ruşi au primit ordin să redeschidă cazul avocatului Serghei Magniţki, care a murit în timp ce se afla în arestul poliţiei, a scris, ieri, cotidianul ”Kommersant”. Arestat pentru complicitate la evaziune fiscală, Magniţki, avocat al fondului de investiţii Hermitage Capital, a murit în 2009, în urma unei crize cardiace, într-un penitenciar. El anunţase cu puţin timp înainte că a descoperit fraude ample comise de poliţişti. Moartea sa a provocat indignare în Rusia şi în întreaga lume, iar preşedintele Dmitri Medvedev a demis responsabili ai serviciului de aplicare a pedepselor şi a ordonat o anchetă. Anul trecut, comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European a votat în unanimitate să interzică accesul în UE pentru 60 de oficiali care ar avea legătură cu moartea lui Magniţiki. La rândul lor, SUA au impus interdicţii de călătorie şi au îngheţat bunurile de pe teritoriul lor ale circa 60 de oficiali ruşi, acuzaţi de implicare în moartea avocatului.



12